מתוך שער "א-סינארה"

מתוך שער "א-סינארה"

מאבו-עבאס לעבאס זכי

"כל אל-ערב" חושף בכותרתו הראשית את שמו של המיועד להיות יו"ר הרשות הפלסטינית הבא; מקור בתנועת פת"ח אומר בראיון לכתב המדיני סעיד חסנין כי "עבאס זכי הוא היורש של אבו-מאזן, אם זה יחליט להתפטר מתפקידו". עוד מדווח "כל אל-ערב" כי גם מרואן ברגותי יתמודד מכלאו על הנשיאות. העובדה שברגותי הוא אסיר מעמידה את זכי בראש בורסת השמות. זכי עצמו אומר בתגובה לעיתון: "אני לא רוצה להיכנס לסוגיה הזו, כי עדיין יש נשיא לרשות. כאשר יחליט לעזוב את הזירה הפוליטית, הוועד המרכזי יחליט מי יהיה הנשיא הבא". בעניין הפלסטיני אומר זכי, מזכ"ל מועצת המהפכה של תנועת פת"ח, כי "אבו-מאזן וחאלד משעל יחליטו לגבי הרכב הממשלה במפגש ביניהם ביום שלישי הבא בקהיר" (המפגש, בינתיים, נדחה "לתאריך לא ידוע").

אבו-מאזן מוזכר ב"פנורמה" דווקא בהקשר של מזכ"ל מפלגת העבודה, חיליק בר. "ביקרתי את הנשיא הפלסטיני במוקטעה", אומר בר בראיון לחבר מערכת העיתון נסים אבו-חיט, שבו הוא מקדם את האג'נדה של מפלגת העבודה; "עלינו להפסיק לפזר הבטחות ולעשות למען המגזר הערבי לפני שנדרוש ממנו לתמוך בנו בבחירות", אומר המזכ"ל, ומציין כי הציבור הערבי אינו מאמין לאף מפלגה, ובצדק.

מתוך שער "כל אל-ערב"

מתוך שער "כל אל-ערב"

בר ועוזריו הגיעו למערכת העיתון בטייבה ופגשו את העורך הראשי והבעלים בסאם ג'אבר, והתמונה המשותפת נבחרה להופיע (בעמ' 6) כאחת משלוש התמונות המעטרות את הכתבה. זו אינה התמונה היחידה של ג'אבר בעיתון. דמותו מופיעה שוב בתמונה בעמ' 34, הפעם עם ד"ר אחמד חוראני. גם אלו אינן התמונות היחידות של ג'אבר ב"פנורמה". בעמ' 38 מופיע ג'אבר בתמונה קבוצתית, המלווה ראיון עם עו"ד יורי גיא-רון, המתמודד שוב על ראשות לשכת עורכי-הדין.

בכתבה עצמה מובאים גם דבריו של המתמודד ללשכת תל-אביב והמרכז, ממחנה גיא-רון, עו"ד אביתר קנולר, שקובע: "על עורכי-הדין הערבים להצביע עבור נציגם המשפיע אביתר קונלר". זהו פרסום שאי-אפשר אפילו לכנותו סמוי. היכן יתר המתמודדים במחוז תל-אביב? ומדוע לא מוזכר במלה המתמודד הארצי השני, יו"ר ועד מחוז תל-אביב והמרכז עו"ד דורון ברזילי? שמו של ג'אבר עצמו, לעומת זאת, מצוין בידיעה פעמיים.

פרס מבקר בחורה, נתניהו ברומא

"א-סינארה" אינו מציע תמונה של המו"ל על השער, וקוראיו נאלצים להסתפק בכותרת מדינית: "ההסכמה על ראשות הממשלה הפלסטינית, המבחן החשוב ביותר לקראת פיוס", דברי נביל עמרו, יועצו לשעבר של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו-מאזן, לעיתון. "ויתור פת"ח על סלאם פיאד [ראש הממשלה הפלסטיני] פירושו חזרה לעמוד עם הגב אל הקיר", הוא מוסיף.

גם נשיא המדינה שמעון פרס מתראיין לעיתון. הראיון מתפרש על פני עמוד וחצי וזוכה להפניה בשער. "מה שמתרחש בין פת"ח לחמאס אינו מענייננו, ועל חמאס לקבל את תנאי הקווארטט", אומר פרס, ודוחה את הטענה כי ישראל הקימה במו ידיה את תנועת חמאס כדי שתיאבק בפת"ח.

בראיון שמעניק הנשיא לעורכת והבעלים וידה משעור ולכתב המדיני זיאד מעדי, לרגל ארבע שנים לכניסתו לתפקיד, הוא אומר בין היתר: "לא נתפלל למען בשאר אסד, שניסה להקים כור גרעיני ותומך בחיזבאללה"; "איראן אינה יכולה לעמוד בפני הצעירים הערבים"; "צר לי למראה המצב שאליו נקלע חוסני מובארכ, אך אני לא אביע ביקורת כלפי המשטר הנוכחי"; "אי-אפשר להגיע לשלום בלי הסכמת שלושת הגורמים: הפלסטינים, הישראלים והאמריקאים". בראיון מציגים המראיינים שאלות נוקבות, ובניגוד למנהג הרווח בתקשורת הערבית, אינם מפרסמים תצלום שלהם יחד עם הנשיא.

ב"ציפורה", מדור הרכילות של "חדית א-נאס", נראה פרס בגלימה הבדואית שקיבל מדובר מועצת חורה בנגב, כשלצדו ראש המועצה מוחמד נבארי, והכיתוב "פרס מקבל גלימה לכבוד שתיקתו על הריסת אל-עראקיב 30 פעם". ב"פנורמה" מקשר הכתב חסין אל-עוברה בין הביקור הנשיאותי ביישוב הבדואי להדבקת צו הריסה על בית-הארחה ארעי בכפר סמוך.

רומא אהובתי

"חדית א-נאס" מטפל בביקור ממשלת ישראל באיטליה מזווית מקורית: "האם איטליה הפנתה גב לעם הפלסטיני?". בתמונה נראים ראש הממשלה המארח סילביו ברלוסקוני וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו כשהוא מחייך (ללא קרדיט לצלם), ובכתבה מדובב כתב העיתון סטודנטים ערבים שלמדו באיטליה. "היינו כאן כמו בבית, אבל בביקורים שלנו היום אנו מרגישים זרים באיטליה", סיפר אחד הבוגרים. ח"כ ד"ר ג'מאל זחאלקה אומר לעיתון כי "ישראל מפונקת באירופה כולה. בשל מצבו בתוך איטליה, ברלוסקוני רוצה לזכות בנקודות בקרב הימין והקהילה הישראלית, שהיתה פעם בשמאל וכיום מקורבת לליכוד".

ב"פנורמה" מדווחים על ביקור נתניהו באירופה "כדי לגייס 'רוב מוסרי' נגד הכרזת מדינה פלסטינית". לדברי חבר המערכת נסים אבו-חיט, "נתניהו מעוניין יותר לגייס וטו אמריקאי במועצת הביטחון, כדי שיהפוך את ההחלטה ל'מוסרית'".

מהנעשה בבל"ד

ח"כ זחאלקה מככב השבוע וזוכה להפניה ראשית, עם תמונה, במדור הראיונות "עימות" ב"כל אל-ערב". יו"ר בל"ד בכנסת אומר: "יש אנשים מתוכנו שחברו למוחמד דחלאן, ואנחנו לא מעוניינים לראות את דחלאן או את הדחלניזם". הוא מוסיף כי "המפגש בין מוחמד ברכה לאחמד טיבי אינו מוסיף לאשראי של ברכה", לוקח קרדיט על הפיוס ואומר כי "המפגש שלנו עם אבו-מאזן הביא לשינוי מהותי בעמדתו, במיוחד בעניין הפיוס וסילוקו של דחלאן".

עוד בכפולת העמודים המוקדשת לראיון, הזוכה להפניה בולטת בשער העיתון, אומר זחאלקה למנכ"ל העיתון פאיז שתיווי ולכתב סעיד חסנין כי "אנחנו הראשונים שמציגים אופק של מדינה אחת לשני עמים, אם פתרון שתי המדינות יתעכב". עוד הוא אומר כי "ד"ר עזמי בשארה, אחד הפובליציסטים המשפיעים ביותר בעולם הערבי, אינו מתערב בענייני המפלגה", וכי "על ח"כ סעיד נפאע להשיב את מושבו למפלגה".

גם בעמוד הראשון של "א-סינארה" זוכים זחאלקה ובל"ד לידיעה מורחבת, עם תמונת משלחת בל"ד בלשכת אבו-מאזן. "המצפן של בל"ד מתנדנד: ההנהגה פוגשת את הנשיא עבאס ומתנצלת בפניו על הצהרות העבר", לשון הידיעה. יצוין כי העיתון מחרים את המפלגה ומסקר אותה רק בהקשרים שליליים. בכותרת שמובאת בשער זורה העיתון מלח על פצעי בל"ד: "37 חברים מהמפלגה הגישו התפטרות קבוצתית". בידיעה צמודה לתצלומה של משלחת בל"ד במוקטעה מצוטט מקור פלסטיני בכיר שאמר לעיתון: "בניו של עבאס [יאסר וטארק, תמונותיהם מופיעות] עברו להתגורר בירדן ובמפרץ", זאת לאחר שסגרו את עסקיהם ברמאללה.

ה"דחלינזם" זוכה למאמר ביקורת בעיתון "חדית א-נאס". במאמרו השבועי כותב נידאל מוחמד וותד כי "מדובר במלחמת הישרדות בין אבו-מאזן וקבוצתו ובין מי שחושב שהם מסכנים אותו ואת הישארותו ברשות. זהו סיפורו של מוחמד דחלאן".

האביב הערבי נכון ליום רביעי

בזירת "אביב העולם הערבי" ב"פנורמה" מעדכנים את הידיעות כיום ליום רביעי, בניגוד לעבר, אז היו מעדכנים אותן ליום שלישי. על הפרק: עמרו מוסא מספר על תיאום פלסטיני-ערבי להכרה במדינה פלסטינית באו"ם, המורדים בלוב מתקדים לעבר מיסראטה, משבר בין ארודאן לשליח אסד. בעמוד חדשות הפנים שואלים, מדוע נתלו דגלי סוריה, בשאר וחאפז אסד בנצרת? התשובה שמביא הכתב אחמד אבו-ג'ליל: לרגל צילום סדרה ישראלית חדשה – דוברת עברית וערבית – שתשודר בערוץ 2.

עוד ב"פנורמה": דיווח על כך שמתנחלים מציתים עצי זית בבילעין ועל שבעה פצועים בעימותים בכפר דיר-קדיס בגדה המערבית.

מעגל הדמים

"חדית א-נאס" מבליט בעמודו הראשון דיווח שלפיו באוניברסיטאות בישראל 1,470 דוקטורים חדשים, ובהם 43 ערבים (שמהם 15 נשים). חיפה במקום הראשון עם שמונה בוגרים (מתוך 113), הטכניון עם שבעה (מ-189), האוניברסיטה העברית עם 11 (מ-366), אוניברסיטת תל-אביב עם תשעה (מ-325), בר-אילן עם שישה (מ-257), ובן-גוריון בבאר-שבע עם שניים (מ-220).

מאמרו של העורך הראשי ודיע עואוודה מתייחס לעניין פנימי – הקשר בין האגודות והעמותות הערביות ובין המפלגות הערביות. "הסכנה מוכפלת כאשר צד פוליטי משתלט על אגודה מסוימת, דבר שמשפיע על הדורות הבאים", הוא כותב, וקורא לרפורמה בוועדת המעקב של ערביי ישראל. העיתון מתייחס גם לתופעת הקבצנים ברחובות, המדירה שינה מעיני המשטרה, שמוסרת: "קבצניות שוכרות את שירותיהם של ילדים לקיבוץ נדבות".

ארבעת העיתונים מדווחים בהרחבה על מעגל הדמים הנמשך במגזר הערבי; "פנורמה" מבליט בשערו גם את הדיווח על רצח חדרה אבו-ע'ריבה בלוד ועל ארבעת הצעירים מעכו שנהרגו בתאונת דרכים. כמו כן מובאת ידיעה על רצח האחים פורסאן וסולטאן סביחאת מכפר סאלם, מירי ליד ג'לג'וליה.

"חדית א-נאס" מבליט בכותרת הראשית שלו נתון חשוב שמביא הכתב ג'והר סעיד, ולפיו 31 מ-36 ילדים שנדרסו בחצרות בתיהם בשנה האחרונה הם ערבים. בראיון לעיתון, שמובא כבוקסה בכתבת התאונות, מזהיר האב השכול סמיח סביח, אביו של עלי סביח (21), שנהרג בתאונת טרקטורון, כי "הטרקטורון הוא כלי מוות ולא כלי הובלה". גם "כל אל-ערב" מדווח על מספר הילדים והצעירים שנהרגו במהלך חופשת קיץ 2010 לפי נתוני עמותת אור-ירוק, ומציע, לקראת החופש הגדול, עצות לנהיגה בטוחה.

"א-סינארה" טועה בשם הנרצחת בלוד ומכנה אותה חדרה אבו-עריב, ומביא אף הוא ידיעות מזירת מקרי הרצח ותאונות הדרכים במגזר במהלך השבוע האחרון. תת-ניצב ג'מאל חכרוש (הערבי הראשון בדרגה זו במשטרה), שמונה לסגן מפקד משטרת התנועה הארצית, אומר לעיתון: "לא אמרתי את המלה האחרונה בעניין הקידום המקצועי".

הוותיק בכתבי "כל אל-ערב", חבר המערכת זידאן חלאילה, כותב על "חששות מכוונת עיריית נצרת לערוך מדידות למבנים בעיר". הכתב, המצטיין בכתיבה מגזינית, כושל בהבאת הידיעה לקורא כשהוא עצמו הופך למרכז הידיעה בעקבות התגובה התקיפה של דובר העירייה סוהיל דיאב. השאלות מובאות במלואן ("למה מודד יהודי? האם הוגשו הצעות מטעם מודדים ערבים? מה עם רישוי הבתים?"), וכך גם התגובה של דובר העירייה ("שאלתך, מדוע נמסרה העבודה למודד יהודי, אינה מקובלת עלינו, שכן עיריית נצרת מפרסמת מכרזים שקופים וחוקיים, וחרף העובדה שאף חברה ערבית לא ניגשה למכרז, העירייה סיכמה עם החברה הזוכה לשכור גם מודד ערבי").

איך אומרים קוטג' בערבית

גם סערת הקוטג' מובלטת בעיתונים הערביים. "פנורמה" תמה אם הסערה תביא להורדת מחיריהם של מוצרי החלב, ותמיהתו זו זוכה להיות מודפסת בשער העיתון. הסוגיה נדונה גם במאמר המערכת של "כל אל-ערב", שטוען כי "עליית המחירים מזיקה בראש וראשונה לציבור הערבי, ולכן עליהם להיות חלק מהמאבק הזה".

יו"ר הכנסת ראובן ריבלין כותב מאמר ב"כל אל-ערב" בעניין השירות הלאומי ומדגיש כי "מי שהופך את השירות הלאומי למאבק פוליטי מזיק לעצמו [...] מדובר במשימה כבדה לא רק לקובעי המדיניות, אלא גם למגזר הערבי, שעליו להבין שהוא נועד לשרת בעיקר אותו".

הדברים נאמרו על רקע כנס לשילוב הערבים בעבודה בסקטור הציבורי.

קוטג' על שער "פנורמה"

קוטג' על שער "פנורמה"

סא"ל אנואר סעב, מפקד פיקוד העורף במחוז הצפון, אומר לכתב אנואר אמארה לקראת תרגיל העורף הגדול כי "יש פער בין שני המגזרים, הערבי והיהודי, בכל מה שקשור במידע ובמוכנות". מרכז עדאלה פונה ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין בדרישה להעמיד לדין את שמעון גבסו, ראש עיריית נצרת עילית, על רקע הדברים שאמר בראיון לעיתון באשמת "הסתה גזענית נגד האזרחים הערבים". במאמרו השבועי כותב יו"ר השלטון המקומי שלמה בוחבוט, על רקע ישיבת הממשלה בצפת, כי "הישיבות אינן משיגות תמיכה ושגשוג לפריפריה. יש צורך ליישם את ההחלטות המגירה" לקידום הגליל והנגב.

במוספים

כתבת "חדית א-נאס" בגדה המערבית, תיג'אן אפנדי, חתומה על סיפור מעניין במוסף, על אודות תושב חראס שבמחוז חברון, מוחמד עבדללה חלאחלה, "צעיר" בן 107 שנולד בתקופת השלטון העותמאני ב-1904, עבר את המנדט הבריטי, את השלטון הישראלי וגם את הרשות הפלסטינית. "חיפה יפה, אך יפו היא הגברת שבגברות", אומר הקשיש, שמכר תפוזים וחיטה על גב גמל שעליו רכב לכל מקום מהדרום ועד הצפון, כולל ערי החוף. 80 שנה מפרידות בינו ובין בת הזקונים שלו, פאיזה. משאלתו היא לבקר בעכו. יש לו 17 ילדים משתי נשים, ו-250 נכדים, נינים ובני נינים, שאחת מהן יכולה לומר בוודאות: "סבא, סבא שלך קורא לך".

מתוך מוסף "חדית א-נאס"

מתוך מוסף "חדית א-נאס"

במוסף "כל אל-ערב", "היום השביעי", מספרים על ערבים המשנים את שמותיהם לשמות עבריים כדי להתקבל לעבודה, וגם אז נכזבים. כמו כן מדווחים כי 10%–20% מהנשים הערביות לוקות בדיכאון שלאחר הלידה, ועל תערוכת אמנות שאירגנו עבדל רחמן עבדל רחמן ואלאא נג'אר.

"פנורמה" מביא במוסף "מידראמה" את סיפורה של הדוגמנית הערבייה וופא שופאני מעילבון, שמספרת כי היא "מאוהבת במצלמה", וגם כתבה על חביבת הילדים שירין אבו-עטא מנצרת, שמספרת על עבודתה. בעמוד האחורי מעדכנים מגזרת "סטאר אקדמי" ומטפלים בסוגיה מעניינת: החלטתן של משפחות ערביות לתרום איברים לאחר מוות.

ענייני תקשורת

"פנורמה" מציע "דיווח מיוחד של סוזן קזמוז-מזאווי על בנק מרכנתיל, שמשתתף במתן חסות ללשכת המסחר והתעשייה בנצרת והגליל". הפונט של הדיווח שונה, אך באף מקום לא מצוין שמדובר בכתבת פרסום לכל דבר ועניין.

"א-סינארה" מבליט באוזן שמאל בשער ידיעה על "יום השנה החמישי למותו של אביר העיתונות הערבית לוטפי משעור", מייסד השבועון הארצי הראשון במגזר הערבי, שיתקיים ביום רביעי הקרוב. במהלך האירוע יחולקו מלגות לסטודנטים על שמו של המנוח.