ככל שנוקף הזמן, מתבררים עוד ועוד פרטים על עומק המחדל של שירות הביטחון הכללי (שב"כ) ושל משרד התחבורה, שהתירו לטייס המשנה העומאני, ג'יהאדיסט מוצהר וחסיד אל-קאעדה שלא הסתיר את האידאולוגיה שלו, לעלות על המטוס מדובאי לנתב"ג בשבוע שעבר.

ראש השב"כ הוא דוד זיני, המכהן בתפקידו כבר כשנה. שרת התחבורה היא מירי רגב, המשמשת בתפקיד מאז כינון ממשלת בנימין נתניהו לפני כמעט ארבע שנים (ולפני כן בתקופת ממשלת נתניהו-גנץ). שניהם חייבים את תפקידיהם לרה"מ נתניהו, וכמוהו שניהם מתנערים מאחריותם למחדל ומתחרים בהטחת האשמות.

כמו נתניהו, ברור ששניהם אשמים בהתרשלות, מהחמורות בתולדות המדינה. הם התעלמו מההנחיות שהגופים עצמם עליהם הם אחראים גיבשו, ושעל מימושן היו צריכים לפקח. בכישלונם לעשות זאת, גרמו לכך שמטוס נוסעים על 170 נוסעיו היה רק כפסע, דקות ספורות, מהתרסקות במשימת התאבדות בשטח ישראל, כזו שעלולה היתה להביא למותם של קורבנות נוספים, בסגנון הפיגוע המפורסם של 9.11.

תזכורת למי ששכח: השב"כ, שאחראי על ניטור רשתות חברתיות, היה יכול וצריך למצוא את התיעודים והראיות על עברו של טייס המשנה. מדובר בחומר גלוי, שלא הצריך איסוף מודיעיני. בראש אגף האבטחה בשב"כ, שאחראי גם על נושא התעופה, עומד ל' שמונה ב-2024 בידי ראש השב"כ הקודם רונן בר.

ל' עשה את כל שירותו באגף האבטחה, שבו מילא שורה של תפקידים, ובכלל זה היה בעברו מדריך לחימה, קצין ביטחון במרחב דרום וראש בית הספר ללחימה. עד כמה שניתן היה לברר, לל' אין רקע בנושאי תעופה.

במשרד התחבורה פועל אגף אבטחה בראשות אברהם כהן. לפי אתר משרד התחבורה, האגף אחראי על אבטחת כ-30 מתקני המשרד, מניעת חבלות והברחת אמל"ח ופיקוח על אבטחת התחבורה, כולל הפעלת מרכז מבצעים לאבטחת תעופה (ממל"ת) הנוגע לנהלי ביטחון, במרחב האווירי ואבחון ביטחוני של טיסות זרות ומועמדים (הדגש שלי).

במילים אחרות, ממל"ת מחויב לתדרך צוותי אוויר וחברות תעופה, לפקח על יחידות הזיהוי והאימות הביטחוני, ולקיים קשר שוטף עם השב"כ, רשות שדות התעופה, חיל האוויר וגופי הביטחון נוספים.

טיסת פליידובאי מספר FZ1073 היא בדיוק מהסוג שלו נדרשים אישור ביטחוני של משרד התחבורה והשב"כ.

כאחד הלקחים מפיגועי ה-9.11 ומחשש לפיגועי טרור אוויריים, גובש בשב"כ נוהל לפיו חברות תעופה הטסות לישראל צריכות להעביר מבעוד מועד למשרד התחבורה את פרטיהם של טייסים ואנשי צוות זרים, כדי שהמשרד בעזרת השב"כ יערוך לגביהם בדיקה ביטחונית. הוראה זו תקפה במיוחד לגבי טייסים ואנשי צוות ממדינות שאין להן יחסים דיפלומטיים עם ישראל (לרוב מדינות ערביות או מוסלמיות).

חלוקת העבודה בין שני הארגונים ברורה: השב"כ הוא המנחה המקצועי של משרד התחבורה, שממלא הוראות של הרגולטור שהוא השירות. כעת מתברר שלא רק טייסים עומאנים טסו לישראל. גם סורים, איראניים ועיראקיים עם דרכונים כפולים. שני הארגונים לא מילאו את תפקידיהם.

שרת התחבורה מירי רגב (צילום: פלאש90)

שרת התחבורה מירי רגב (צילום: פלאש90)

מה שהשב"כ ומשרד התחבורה לא עשו, או שעשו באופן רשלני, עשו עיתונאים, בכלל זה מרשת CNN, וצייצנים. הם סרקו בסוף השבוע את הרשתות החברתיות, ומצאו שם חומרים על עברו של טייס המשנה הטרוריסט עם הנטיות האובדניות.

שמו חמאם אל חמאמי, הוא נולד לפני 29 שנים באיחוד האמירויות לאב עומאני ואם סורית. בפרופיל הלינקדאין (LinkedIn) שלו, כל עוד לא יתברר כי הוא מזויף, צוין כי עבד בחברת "עומאן אייר" במשך שבע שנים ועזב בפברואר 2025, בטרם הצטרף לחברת "רויאל אייר מרוק" ביוני 2025 שאותה עזב בינואר 2026. רק תחלופה זו היתה צריכה להדליק נורת אזהרה.

בדיווח של CNN מתארים פוסטים בחשבון, אולם לא מסבירים כיצד זה ייתכן שהם התפרסמו כתשע שעות לאחר שהאירוע כבר הסתיים. הם כוללים סדרת סרטונים שצולמו בתאי הטייס של מטוס בואינג 737 מקס, כמו המטוס שהיה מיועד להתרסקות.

בסרטון אחר, שמיקומו זוהה על ידי CNN כנמל התעופה הבינלאומי של דובאי ב-11 באוקטובר 2023, נראה צילום תקריב של מטוס "אל על". ‏‏בקטעים נוספים בסרטון מוצגים מטוסים נוספים של "אל על" וכן מטוס של "ארקיע".

הסרטון מסתיים בתמונה של איימן א-זוואהירי, שעמד בראש ארגון אל-קאעדה לאחר חיסולו של אוסאמה בן-לאדן, ושל הומאם חליל אבו-מולאל אל-בלאווי.

אל-בלאווי היה רופא ירדני ופעיל ג'יהאדיסטי, שנודע גם בכינוי המקוון אבו דוג'אנה אל-ח'וראסאני. לפי מקורות אמריקאיים, שירותי המודיעין הירדניים וה-CIA סברו שהוא משתף פעולה איתם ומשמש כסוכן כפול באל־קאעדה, אך בפועל הוא פעל עבור ארגון הטרור. ב-30 בדצמבר 2009 הגיע לפגישה עם סוכני ה-CIA שסברו שהם מפעילים אותו, במחנה צ'פמן שבמחוז ח'וסט במזרח אפגניסטן, סמוך לגבול פקיסטן.

אל-בלאווי פוצץ מטען שנשא על גופו ונהרג במקום, יחד עם תשעה בני אדם נוספים: שבעה מאנשי ה-CIA ועובדי הקבלן האמריקאים, איש מודיעין ירדני ונהג אפגני. שישה נוספים נפצעו. האירוע נחשב לאחד הפיגועים הקטלניים ביותר שספגה ה-CIA באפגניסטן.

פוסט נוסף מציג תמונה שנוצרה באמצעות בינה מלאכותית ובה נראים שלושת האתרים הקדושים ביותר לאסלאם - במכה, במדינה ובירושלים – כשהם מחוברים זה לזה באמצעות נתיב זוהר ורציף. ברקע נשמעת הקראת שיר מתריס, העוסק על פי CNN בדחיית ההשפלה, בהיעדר פחד מהמוות ובשמירה על הכבוד העצמי.

לאל חמאמי היה חשבון טוויטר שנמחק, אך ב-CNN שיחזרו אותו ומדווחים כי משתקף ממנו אדם דתי מאוד המחזיק בעמדות מיזוגיניות. ‏משחזור הפוסטים עולה שכתב כי אימו נכשלה במאמציה למצוא לו אישה לעתיד שתסכים לתנאים שהציב: עטיית ניקאב והפסקת העבודה לאחר הנישואים. ‏"כולן סירבו. אז אמי אמרה להן: 'הבן שלי טייס', ופתאום כולן הסכימו", נכתב בפוסט מפברואר 2022.

‏הפוסטים גם יצאו בחריפות נגד מקומות עבודה מעורבים (לגברים ולנשים), בטענה שיש להם השפעה משחיתה על נשים. "כמה בחורות מכובדות ודתיות נהרסו בסביבות עבודה מעורבות ונפלו קורבן למניפולציות?", נכתב בפוסט מינואר 2022.

למעשה, אל חמאמי פוטר מ"עומאן אייר" ‏ב-2025 בשל דעותיו הקיצוניות. אחד הנושאים המרכזיים שיעלו בחקירה שמנהלים שירותי הביטחון האמירתים, שאליהם הועבר הטייס העומאני, הוא האם ב"עומאן אייר" יידעו את הרשויות באמירויות לגבי עברו של הטייס.

עוד יהיה צריך לברר אם העומאנים, ששירותי הביטחון שלהם מקיימים שיתוף פעולה הדוק עם שירותי הביטחון הישראליים (ראשי הממשלה יצחק רבין ונתניהו, וראשי המוסד ביקרו במוסקט בירת עומאן), דיווחו גם להם על הטייס.

נכון שטייס עם נטיות אובדניות או בעיות נפשיות יכול לצוץ מכל מדינה ולהיות בן כל לאום, אבל עובדה היא שמאז 1999 רוב הטייסים או המחבלים המתאבדים היו ממוצא ערבי-מוסלמי: מצרי שריסק מטוס ג'מבו לאחר שהמריא מניו יורק, מחבלי אל-קאעדה ב-11 בספטמבר שהתאבדו עם ארבעה מטוסי נוסעים, טייס מלזי ב-2014 שככל הנראה התאבד ושרידי המטוס לא נמצאו עד היום. והיו גם ניסיונות קודמים של מחבלים ג'יהאדיסטים לחטוף מטוסים ולרסקם בפיליפינים ובארצות-הברית. עד כמה שידוע, רק טייס מערבי אחד – טייס משנה גרמני, התאבד וריסק את המטוס על נוסעיו מעל האלפים ב-2015.

המחדל של השב"כ ומשרד התחבורה זועק עוד יותר לשמיים על על רקע העובדה שאנו חיים במדינה שבודקת בשבע עיניים אזרחים זרים, גם ממדינות ידידותיות, שנושאים שמות ערבים או מוסלמיים, ומגרשת פעילי זכויות אדם שרוצים להגיע לגדה המערבית, כולל חברי פרלמנט ממדינות מערביות שבאים למחות נגד הכיבוש. אם השב"כ היה מפעיל רק פרומיל מפעלתנות יתר זו בכל הנוגע לחובותיו בתחום התעופה, האירוע היה נמנע.

ברור שמעתה יפיקו לקחים, כמו שקרה בעבר אחרי כל אירוע תעופה, הפרצה תיסתם ויהודק הפיקוח גם על אנשי הצוות ולא רק על הנוסעים וכבודתם. אך מה לגבי האחריות?

עד עכשיו זיני נתפס כנאמן לביבי ואדם משיחי שדוגל בעליונות יהודית, מעכשיו גם נטבע במצחו אות הקין של אחד האחראים למחדל ביטחוני חמור במיוחד. על מירי רגב, עלילותיה במינויים פוליטיים של מקורבים וחוסר המעש שלה בכל תחומי התחבורה, חבל להשחית מילים. ברור גם שצריך לתת את הדעת על מי שמינה אותם – הלא הוא ראש הממשלה נתניהו.

אבל אל תעצרו את נשימתכם. האחראים לא יסיקו מסקנות אישיות ולא ייקחו אחריות. כמו אחרי ה-7 באוקטובר, ממשלת נתניהו ושריו אינם מתפקדים. מי שנכנסים לוואקום הזה הם האזרחים. ארגוני החברה האזרחית אחרי מחדל ה-7 באוקטובר, וארבעה אזרחים ישראלים אמיצים במקרה של מטוס פליי-דובאי. מי שיחד עם טייס הודי גיבור ושני טייסים בריטיים שהיו על הטיסה, ראו את המוות לפתחם והסתערו.

גם את העובדות האלה ראוי שהציבור הישראלי יפנים ויסיק מסקנות בבחירות בעוד 24 ימים.