ה"וול סטריט ג'ורנל" מתפקד מעת לעת כצינור לפרסום מידע מלשכות ראש הממשלה ושר הביטחון, כזה שמקדם את סדר היום של בנימין נתניהו. אתמול (21.7) דיווח העיתון מפי מקורות ביטחוניים בישראל, כי איראן העבירה בחשאי אלפי סרכזות להעשרת אורניום לאתר חדש יחסית – הר המכוש.
אם החשד מבוסס והידיעה נכונה, הרי מדובר בהדלפה שיש לה מטרה ברורה – במיוחד כעת כשנותרו פחות ממאה ימים לבחירות בישראל: לחדש את המלחמה, שוב תוך גרירת ארצות הברית אליה.
אבל הפרסום הזה גם מהווה עדות נוספת לכישלון הרב-מערכתי של נתניהו במערכה מול איראן. זאת מכיוון שהמידע על כך שהסרכזות הועברו להר המכוש היה כבר בידי ישראל, זמן קצר לאחר מלחמת 12 הימים ביוני 2025.
נתניהו היה יכול להורות למערכת הביטחון – צה"ל והמוסד - לפעול נגד האתר. ההזדמנות ניתנה ב-28 בפברואר כשהחלה מלחמת 40 הימים עם איראן. "אבל למרבה התדהמה", אמר לי בכיר לשעבר במוסד, "ישראל וארצות הברית לא רק שלא תקפו את האתר, אלא בכלל לא תקפו אתרי גרעין באיראן. הם התמקדו ביעד חסר הסיכויים של הפלת המשטר. זהו מחדל שעולה אפילו על זה של ה-7 באוקטובר 23".
לדבריו, למרות הטבח והזוועה, באוקטובר לא נשקפה סכנה קיומית לישראל, אבל כעת בגלל מלחמת 40 הימים, גובר החשש כי איראן תגיע למסקנה שהיא נמנעת ממנה זה כ-30 שנים: כדי להבטיח את הישרדות המשטר חובה להגיע להרכבת פצצות גרעין, גם אם הן "גולמיות" ובלי יכולת עדיין להרכיבן כראשי חץ על טילים.
המוסד ואגף המודיעין בצה"ל חושדים כבר כמה שנים כי איראן מקימה מתקן גרעיני חשאי בהר המכוש, המרוחק כקילומטר וחצי ממפעל ההעשרה בנתאנז, כ-300 קילומטרים מדרום לטהרן.
ובכל זאת, בשתי ההזדמנויות שהיו לישראל ולארצות הברית, האתר, משום מה, לא היה יעד להפצצות. ביוני 2025, במלחמת 12 הימים, חיל האוויר הפציץ את האתרים להעשרת אורנים בנאתנז ובפורדו, ואת המפעל להמרת אורניום באיספהאן. כדי להעמיק את הפגיעה בהם, הצטרפו ביום האחרון למלחמה גם מפציצי העל של חיל האוויר האמריקאי, עם הפצצות חודרות הבונקרים שלהם. כאמור, בסיבוב הבא, במרץ-אפריל 2026, לא אתר זה ולא אתרי גרעין אחרים הותקפו.
ערוץ 14 שוב מצפצף על הצנזורה
אתמול אמר נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ כי הוא שוקל להפציץ את האתר בהר מכוש. כדי לשכנע את הממשל להפציץ שם, ואולי גם את אתרי גרעין האחרים, ביקרה לאחרונה בוושינגטון משלחת של מומחים מישראל. חיים לוינסון צייץ אתמול כי הצנזורה אסרה את פרסום הידיעה על ביקור המשלחת, מה שלא הפריע שוב למגיש ערוץ 14 שמעון ריקלין לשדרה.
כפי שחשפתי בעבר ב"העין השביעית", ריקלין כבר ננזף בעבר בידי "ועדת השלושה" - גוף מעין שיפוטי לבירור יחסי צנזורה ותקשורת - לאחר שפרסם ידיעה סודית בעת המלחמה בעזה לאחר טבח ה-7.10, וחשף כלי מודיעיני של שירות הביטחון הכללי (שב"כ).
לאחרונה פנה ארגון לוחמים לרשויות האכיפה ומנה שורת הפרות צנזורה של הערוץ ושדרניו בשנים האחרונות, ודרש לפתוח בחקירה. ריקלין, כמו שדרנים ותועמלנים אחרים בערוץ 14, עושים דין לעצמם ביודעם שהם, למעשה, אחד עם שלטון הליכוד, ולא ייענשו.
נתניהו וטראמפ שיקרו
הר המכוש בנוי מסלעי גרניט שקשים לחציבה, אך גם די חסינים מפגיעה משמעותית מהפצצות מהאוויר. איראן חצבה בהר מנהרות ואולמות ייצור ואחסנה בעומק של כמאה מטרים ואולי אף עמוק יותר. השילוב של מעבה האדמה והסלע, דומים מאוד למאפייני מתקן ההעשרה בפורדו.
כזכור, בסיום מלחמת יוני 25', לא הצליחו מטוסי חיל האוויר להעמיק את הפגיעות בפורדו. במקור, המוסד תכנן מבצע להנחתת כוח קומנדו באזור פורדו, שאמור היה להשתלט על האתר, לחדור פנימה ולפוצץ את הסרכזות וליטול את האורניום המועשר ברמה של 60%. אך הרעיון נגנז בשל הסכנה הגדולה ללוחמים, שאולי לא היו חוזרים חיים מהפעולה.
לפיכך נזקקה ישראל לסיוע של מפציצי B-2 של חיל האוויר האמריקאי. ה-B-2 הוא מפציץ חמקני אסטרטגי מתוצרת "נורת'רופ גראמן", ותפקידו העיקרי הוא לחדור למערכי הגנה אווירית מבוצרים ולבצע תקיפות בין-יבשתיות ארוכות טווח.
כזכור, לאחר יוני 25' התפארו ושיקרו טראמפ ונתניהו כי שלושת מתקני הגרעין הושמדו. נשיא ארצות הברית השתמש במילה "obliterated", "נמחו", וראש הממשלה קבע שבכך הוא הבטיח את עתיד ישראל וקיומה "לדורי דורות".
קהילות המודיעין של ישראל וארצות הברית יודעות בבירור ששלושה האתרים ניזוקו קשה, אך כנראה שהאורניום המועשר ברמה של 60% שאוחסן במכלים לא נפגע והוא פוזר בין 3 האתרים וקבור בין ההריסות.
אגב, ריקלין ושות' גם חשפו, בערוץ 14, במאי 26', כי המודיעין הישראלי יודע היכן מצויות הכניסות לאתרי הגרעין, ודיווחו על תוכנית מבצעית של ישראל להגיע לחומר. יו"ר מפלגת "ישר", הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט, תקף את ערוץ 14 וטען כי הפרסום שלהם הוא "הפקרות וסחר בביטחון המדינה".
בעקבות חשיפת המידע המודיעיני הרגיש, חברי הכנסת רם בן ברק ואלעזר שטרן דרשו מיושב ראש ועדת החוץ והביטחון, הח"כ מהליכוד בועז ביסמוט, לכנס את הוועדה. בן ברק אמר לי שהוועדה לא כונסה.
אף אחד לא התריע
כעת, לאחר שישראל וארצות הברית לא השיגו בשני הסבבים הקודמים את מה שוהגדר כיעד המרכזי של המלחמה – השמדת תוכנית הגרעין של איראן – שוקלים טראמפ ונתניהו לצאת לסבב שלישי והפעם כדי לכסות, בין השאר, על מחדל אי הטיפול המוקדם בהר המכוש.
שניהם אמנם מעוניינים לסכל את תוכנית הגרעין של משטר כוהני הדת, אך נראה שיש להם גם מניעים פוליטיים מובהקים. נשיא ארצות הברית רוצה להתהדר בהישג כלשהו, ולטעון כי הפעם באמת השמיד את תכנית הגרעין ו"ניצח" את איראן.
המניע של נתניהו הוא להמשיך במלחמה מתמדת. עבורו המלחמה היא סם חייו הפוליטיים ופוליסת ביטוח להישרדותו בשלטון. הוא רוצה מלחמה. כל מלחמה. לא חשוב היכן. באיראן, בעזה או בלבנון. העקר שתהיה מלחמה. מלחמה היא כאוס. היא מעבירה לציבור מסר של חירום, ומחדירה בו תחושה של פחד ואין אונות. נתניהו הוא סוכן הכאוס.
הוא גם שליט יחיד. ב-2018 ניסה להעביר החלטה שרק הוא ושר הבטחון יוכלו להכריז על המלחמה. ההחלטה בוטלה בלחץ ציבורי. כיום ההחלטות הן לכאורה של כל הממשלה והקבינט, אבל בפועל מי שמקבל אותן הוא נתניהו, אולי בעזרת עצותיהם של אשתו שרה ובנו יאיר.
בגלל היותו סוכן כאוס, הוא שכנע את טראמפ וגרר את ישראל למלחמה המיותרת באיראן, שנמשכת כבר חמישה חדשים וסופה לא נראה באופק. זו היתה מלחמה שאסור היה לפתוח בה.
לא היו ואין ציפיות שהשרים חדלי האישים או עוזריו אומרי ההן של נתניהו, יעוצו לו עצות ויציגו לו דעות של איפכא מסתברא. אבל מה על ראשי מערכת הביטחון? מדוע ראש המוסד דדי ברנע שכנע את נתניהו שהפלת המשטר היא אפשרית? ואולי היה זה להיפך?
ניחא שהסגן א' לא הציג עמדה אחרת. הוא היה ראש אגף ההשפעה ודחף למלחמה להפלת המשטר (בינתיים פוטר בן לילה, בידי ראש המוסד החדש רומן גופמן). אך מה לגבי שאר בכירי הארגון, חלקם בקיאים מאוד באיראן ולמדו אותה היטב. האם הם השמיעו באוזני ברנע דעה אחרת, מאתגרת, או שלקו בתסמונת החשיבה הקבוצתית?
כעת על המוסד לייעץ שוב לנתניהו וזאת בשעה שהארגון באחד מרגע השפל שלו. שלושת בכיריו לא צמחו בארגון. האלוף גופמן, שהיה מזכירו הצבאי של ראש הממשלה, הוצנח לתפקיד בידי נתניהו. סגנו החדש א' אמנם בעל ניסיון של כעשר שנים בארגון, אך הוא בא למוסד מאגף המבצעים בשב"כ. האם זה מספיק כדי להתמנות לסגן? ומספר שלוש – ראש אגף המטה - היה אלוף בצה"ל והגיע לגלילות לפני כשנתיים.
אבל חמורה עוד יותר ההתנהלות של ראש אמ"ן שלומי בינדר, מפקד חיל האוויר תומר בר ובמיוחד הרמטכ"ל אייל זמיר. האם לא היה זה מחובתם לצלצל בכל פעמוני האזעקה ולהתריע כי תוכנית הפלת המשטר היא רעיון עוועים? האם זמיר לא היה צריך לפחות לאיים בהתפטרות אם לא ממש להתפטר?
כיום המוסד וצה"ל נושאים באחריות לפיאסקו, כשעל השולחן השרטוטים כבר מתכננים סיבוב שלישי.
ואחרי הכל, לא ברור אם טראמפ יורה לתקוף בהר המכוש. אי הוודאות לגבי מה מסתתר בהר היא גדולה. בנוסף לדאגה כי מאוחסנים שם אלפי הסרכזות, התעורר חשד כי אולי גם הוברח לאתר חלק מהחומר המועשר.
השילוב של אורניום מועשר וסרכזות הוא אופציה למתכון שיאפשר לאיראן להרכיב נשק גרעיני. מאז שעלה לשלטון לפני 37 שנים ועד שהתנקשה בו ישראל, היסס המנהיג העליון חמינאי להורות על ייצור פצצות אטום. הוא חתר והצליח להפוך את איראן למדינת סף גרעינית. אך לא עשה את הצעד האחרון לשם כך.
בנו מוג'טבא שירש את כסאו ושנחשב לקיצוני ממנו, במצב בריאותי לא ברור. כנראה מקבלי ההחלטות הם מפקדי משמרות המהפכה הפנאטים, והם עלולים להורות על חציית הסף.
אם זה יקרה יוטבע במצחו של נתניהו, "מר ביטחון" מטעם עצמו וחסידיו השוטים, עוד אות קין - הוא יהיה אבי פצצת הגרעין השיעית.
