איראן שיגרה עד כה כ-600 טילים בליסטיים מארסנל של כ-2,500 שהיו לה, לפי הערכות אגף המודיעין בצה"ל (אמ"ן) לפני המלחמה. עם זאת, לדברי בכיר לשעבר באמ"ן, רוב הטילים שנותרו לה הם באחסנה, ויש למשמרות המהפיכה שאחראים על ניהול המערכה קשיים להביאם למצב של הפעלה ושיגור.

מה עוד שמתברר כי הטילים המשוגרים וגם אלה שמאוחסנים מונעים בדלק נוזלי. מה שכרוך בתדלוקם במשך לפחות שעה לפני השיגור. הזמן הזה מאפשר לחילות האוויר של ישראל וארצות-הברית לנסות ולאתרם ולהשמידם בתקיפות. איראן פיתחה לפני שנים יכולות לתדלוק הטילים בדלק מוצק, שמקצר מאוד את זמן השיגור, אך מתברר ממקורות ביטחוניים בישראל כי הם הושמדו במלחמה הקודמת ביוני 2025.

גם מספר המשגרים של איראן נפגע מאוד ב-13 ימי המערכה הנוכחית, אך עדיין איראן מוכיחה כי יש ביכולתה לשגר כמה טילים, בין שניים לחמישה, בכל מטח, כמה פעמים ביממה. לפי מקור אחר, לאיראן יש עדיין בין 100 ל-200 משגרים.

"מה שחשוב יותר מספירת המשגרים והטילים היא תורת ההפעלה", אומר לי הבכיר, "הם מנהלים כלכלת חימושים. יורים כמה טילים וזה מספיק מבחינתם. מטרתם היא לשרוד - ולהתיש אותנו. פגיעות במטרות איכות או גרימת נזקים כבר פחות מעניינים אותם. הם אומרים בעצם: אתם לא תישנו בלילה וביום תרוצו למקלטים".

אגב, ראוי לציין כי בניגוד לפרסומים, הטילים שאיראן משגרת לעבר מדינות המפרץ אינם בליסטיים אלא קצרי טווח, מה שמאפשר להם לדייק יותר ולגרום לנזקים קשים יותר. זו אחת הסיבות שעל האמירויות הערביות המאוחדות נורו ככל הנראה יותר טילים מאשר על ישראל. להערכתו "איראן ניסתה בתחילה לפגוע שם במטרות, בין השאר כדי לעוור מערכות ראדאר ותקשורת אמריקאיות, אך אחר כך עברו לירי רק כדי לגרום לנזק".

אגב, בימים האחרונים מתרבים הדיווחים באיראן על פגיעות, בעיקר מרחפנים, במחסומים שאנשי הבסיג' מציבים ברחובות טהרן כדי לפקח על האוכלוסייה ולמנוע ממנה לצאת לרחובות. התקשורת באיראן מאשימה בכך את המוסד. אם זה נכון, הרי נראה ששוב המוסד, שכמעט ולא הוזכר במלחמה הזו בהודעות התקשורת בישראל, חזר לפעול בשיטה שהוכיחה עצמה במלחמה הקודמת.

מבצעיו מיוחסים בעיקר לסוכנים של "לגיון זרים" שהמוסד גייס ובעזרתם הוברחו למדינה כלים והונחו תשתיות לפעולה. בהנחה שאכן המוסד פועל שוב באיראן, מטרת הפגיעות האלה באנשי הבסיג' היא לחולל תוהו ובוהו, להרתיע את אנשי המיליציה מלפגוע באזרחים ולקוות שוב שאולי חלק מהציבור האיראני יצטרף למהומה.

"פשוט צריך לתת למשטר לקרוס לתוך עצמו"

שוחחתי גם עם בכיר אחר באמ"ן, לשעבר ב-8200. פרשנויותיו והערכותיו הם מהקולות הצלולים והשקולים והפחות מתלהמים בברברת הבלתי פוסקת בשיח הציבורי בכלל ובערוצי הטלוויזיה בפרט. לדעתו ישראל יכולה וצריכה להפסיק את המלחמה. "על איראן ניתכות מהלומות קשות אך גם הציבור הישראלי וצה"ל מותשים. ההנהגה שלנו וגם טראמפ צריכים להכריז על ניצחון, להודיע כי כל המטרות הושגו ולחדול מהאש. פשוט לסיים כך את המלחמה. בלי משא ומתן, בלי עסקה ובלי הפסקת הסנקציות. פשוט צריך לתת למשטר לקרוס לתוך עצמו".

זו בהחלט מחשבה מקורית שלא רבים מעיזים להשמיע אותה באוזני הציבור הישראלי. הוא מדגיש כי המנהיג החדש, מוג'טבה חמינאי, הוא חסר ניסיון בניהול מערכות. "הוא התמקד בנושאים כספיים, בעיקר עסק בניהול הרכוש המשפחתי העצום שנצבר. ולכן לדעתי מעייניו יהיו נתונים בתקופה הקרובה לשימור המהפיכה האסלאמית. הוא יודע שאין לאיראן שום סיכוי במאבק מול ישראל וארצות-הברית. הוא גם מבין כי למעשה הפרויקט הגרעיני של ארצו ספג מכות מאוד מכאיבות".

לכן, הבכיר לא שולל את האפשרות שהמנהיג העליון החדש יכול אפילו לומר לעצמו ולעוזריו: "בין כה וכה אין לי כמעט גרעין אז אקריב לארצות-הברית את המעט שנותר תמורת עסקה והסרת הסנקציות". אולי סימן לכך הוא שיותר מאשר המערכה מתנהלת מול ישראל, איראן מכוונת אותה בעיקר לפגיעה בזרימת הנפט ושיבוש הכלכלה העולמית. "מה שאנו רואים כעת זו מלחמת נפט. האיראנים יודעים כי ארצות-הברית מאוד רגישה לנושא זה".

יתר על כן, להערכתו המנהיג החדש אינו לכוד במחויבויות ישנות "ואין לו עכבות. לעומת זאת לו ולמשמרות המהפיכה יש הרבה מאוד מה להפסיד".

בתקשורת הבריטית פורסמו היום ידיעות כאילו חמינאי הצעיר איבד את אחת מרגליו בתקיפה ישראלית והוא שרוי בתרדמת. אבל הדיווחים האלה נסמכים על מקורות אלמוניים ואין להם אישוש מגורמים אמינים יותר. בכל מקרה, כלי התקשורת באיראן הודו בעצמם שמוג'טבה חמינאי נפגע במלחמה.

הבכיר מציין כי אפשר באמת שבשלושת הימים הראשונים חל נתק תקשורתי ולכן אולי משמרות המהפיכה פעלו על דעת עצמם, על פי תוכנית שגובשה מבעוד מועד, לפיה במקרה שהשלטון המרכזי מתקשה לתפקד למפקדי הפרובינציות (איראן מחולקת ל-31 מחוזות) יש סמכויות לפעול על דעת עצמם.

באיראן הגדירו זאת כ"ארבעת המדרגים". כל מפקד שמחוסל נקבע לו מחליף מראש ומחליף למחליף ומחליף למחליף. זה היה לדבריו הרושם בימים הראשונים כשהתגובה האיראנית היתה לא קוהרנטית וספורדית. "היה נדמה שיש להם בעיות פיקוד ושליטה. אך נראה לי שזה חלף וכיום יש במדינה הנהגה שהוכנה מראש, גם אם גורלו של המנהיג העליון החדש לוטה בערפל. אסור לשכוח שאיראן היא מדינה עם מוסדות וחברה אזרחית ולא רק משמרות המהפיכה, למרות הדומיננטיות שלהם. לצערי, אצלנו חושבים על איראן כעל גרעין שיש לו מדינה".