שרי הקבינט המדיני-ביטחוני, גוף הדמה בו אמורות להיות מוחלטות החלטות מדיניות ביטחוניות מכריעות, שלחו מכתב ליועצת המשפטית לממשלה ולמנהל בתי המשפט בבקשה לדחות את עדותו של רה"מ בנימין נתניהו במשפטו הפלילי. במכתב קובעים השרים, אחת ולתמיד, כי נתניהו אינו כשיר לתפקד כראש ממשלה בזמן שמתנהל נגדו משפט פלילי.
השרים כותבים כי לא יתכן שנאשם בפלילים יכהן כראש ממשלה: "במצב זה, שבו ביטחון המדינה מונח על הכף, חיוני שראש הממשלה יהיה ממוקד באופן מוחלט בניהול המערכה הביטחונית".
הקבינט הוא אמנם בפועל כינוס פורמלי בלבד, ונתניהו מחליט החלטות מכריעות בפורומים אחרים, עם בני משפחתו או יועציו הקרובים, אולם חבריו נחשפים לחומרים מודיעיניים מסווגים. לדברי השרים, על סמך המידעים הללו, ההתנגשות בין הצורך של נתניהו לנהל את ההגנה במשפטו לבין עבודתו כראש ממשלה, "מהווה פגיעה חמורה בביטחון המדינה".
השרים מתריעים כי "מי שיתעלם מהתרעה חמורה זו עלול להימצא אחראי למחדלים ביטחוניים, וההיסטוריה תשפוט אותו על כך".
על המכתב חתומים השרים דודי אמסלם, אלי כהן, איתמר בן גביר, ישראל כ"ץ, גילה גמליאל, יריב לוין, אבי דיכטר, אורית סטרוק, רון דרמר, בצלאל סמוטריץ', יצחק וסרלאוף ומירי רגב, המכהנים כחברי קבינט או כמוזמנים קבועים אליו.
אלא שמסקנת השרים היא אינה כי נתניהו חייב להתפטר באופן מיידי מתפקידו או לכל הפחות לצאת לנבצרות זמנית עד שיסיים לנהל את הגנתו במשפט נגדו, אלא כי יש להפסיק דווקא את המשפט או לנהל אותו באופן שבו יבחר נתניהו לפי נוחותו. בלשון השרים: "למצוא פתרון שיאפשר לו למלא את תפקידו המרכזי בהובלת מדינת ישראל בשעה גורלית זו".
אם נתניהו אינו מוכן לוותר על ראשות הממשלה או לצאת לנבצרות זמנית, הוא היה יכול גם לבחור פשוט לוותר על עדותו. נתניהו אינו נדרש להעיד אלא בוחר לעשות זאת, כחלק ממסכת ההגנה שלו. במקום זאת, בוחרים שרי הקבינט להודיע לציבור כי בנימין נתניהו עומד בפועל מעל לחוק, וזכאי ליחס מיוחד שנתפר רק לו.
האיבה לשלטון החוק והשאיפה להעמיד את נבחרי הציבור מעל לחוק לא צמחה על קרקע ריקה: על המכתב חתומים שני עבריינים מורשעים: ראשי הסיעות אריה דרעי ואיתמר בן-גביר; שני חשודים לשעבר בפלילים: שר הביטחון ישראל כ"ץ ושר האוצר בצלאל סמוטריץ'; ומי שיש נגדה כעת חשדות פליליים: שרת התתחבורה מירי רגב.
מהחותמים על המכתב נעדר חבר הקבינט השר גדעון סער, אולם גם הוא שלח אתמול מכתב ברוח דומה ובו קרא לשנות את סדרי עדותו של נתניהו משום שראש הממשלה אינו מסוגל לתאם בין העדות ובין צרכי עבודתו כראש הממשלה.
בפועל, הקריאה להעמיד את נתניהו מעל לחוק ולתת לו יחס של בן מלוכה כבר התקיימה. למרות הסתבכויות חוזרות ונשנות בפלילים, נתניהו זוכה להקלות והנחות מפליגות ממערכות האכיפה עוד מתקופת הקדנציה הראשונה שלו: תיקים פליליים בשל גניבה וגלגול הוצאות בשווי של יותר ממיליון שקל נסגרו בלא כלום.
בהמשך קיבל נתניהו חסינות למפרע בתיקי הצוללות והמניות, וקיבל יחס VIP בתיקי האלפים, שעומס הראיות בהם לא איפשר למשטרה ולפרקליטות לסגור אותם בלא כלום.
בנו ואשתו של נתניהו, יאיר ושרה, הוצאו מכתבי האישום למרות מעורבותם הכבדה במסכת הפלילית המתוארת בהם. המשטרה איפשרה לנתניהו ולבני משפחתו לתאם גרסאות ולהשמיד ראיות, וחקרה אותם באופן אקראי ומנוקב.
גם במשפט עצמו, סוללת הפרקליטים של נתניהו מקבלת יחס מועדף מהשופטים, המניחים להם לנהל חקירות נגדיות ארוכות וחסרות תוחלת באופן חסר פרופורציות, על מנת להאריך ולמסמס את זמן המשפט ולספק תחמושת לקמפיין הציבורי שמנהל נתניהו נגד מערכת המשפט ואכיפת החוק.
* * *
נוסח המכתב המלא
"בהתאם לתפקידנו כחברי הקבינט המדיני-ביטחוני, ברצוננו להביע את דאגתנו העמוקה לנוכח ההתנהלות המערכתית הנוכחית בנוגע לדיונים המשפטיים שבהם נדרש ראש הממשלה להשתתף בתדירות חריגה ביותר.
"בדיון קבינט שהתקיים אמש, עלתה מצד כלל חברי הקבינט, ללא כל תיאום מוקדם, ביקורת חריפה על כך שראש הממשלה, במצב ביטחוני חסר תקדים, נדרש להתייצב בבית המשפט שלוש פעמים בשבוע למשך יום שלם, במסגרת משפט שעניינו נושאים מלפני למעלה מעשור. מציאות זו חמורה שבעתיים לאור המצב הביטחוני החריג הנובע מההפיכה שהתרחשה הלילה בסוריה ומהשלכותיה הישירות על ביטחון מדינת ישראל – כמובן בנוסף למלחמה המתנהלת בעזה ובשבע חזיתות במקביל ולרגישות הרבה בזירה הלבנונית. במצב זה, שבו ביטחון המדינה מונח על הכף, חיוני שראש הממשלה יהיה ממוקד באופן מוחלט בניהול המערכה הביטחונית.
"המצב שבו אנו מצויים מחייב התנהלות אחראית והבנה עמוקה של סדרי העדיפויות הלאומיים. העובדה שראש הממשלה נדרש להתייצב למשפט בתדירות כזו, דווקא בשעה קריטית זו, היא לא פחות מהזויה ומהווה הפקרות מוחלטת ופגיעה חמורה באינטרסים הלאומיים, אובדן ערכים בסיסיים של עיקר וטפל והתעלמות מסדרי עדיפויות ראויים, בפרט לאור מצב החירום הלאומי שבו אנו מצויים.
"אנו מבקשים להדגיש באופן חד משמעי – כחברי הקבינט המדיני-ביטחוני, החשופים לכלל המידע הנוגע לתמונת המצב הביטחונית ולאתגריה, ונושאים באחריות לביטחון ישראל, אנו קובעים באופן חד משמעי כי ההתנהלות הנוכחית מהווה פגיעה חמורה בביטחון המדינה. מי שיתעלם מהתרעה חמורה זו עלול להימצא אחראי למחדלים ביטחוניים, וההיסטוריה תשפוט אותו על כך. אנו דורשים מכם לבחון מחדש ובהקדם את התנהלות מערכת המשפט בנוגע לניהול הדיונים המשפטיים של ראש הממשלה, ולמצוא פתרון שיאפשר לו למלא את תפקידו המרכזי בהובלת מדינת ישראל בשעה גורלית זו.
"אין מקום לשיקולים מנותקים מהמציאות כאשר ביטחון המדינה והחוסן הלאומי מונחים על הכף. נבקשכם להביא את מכתבנו זה לדיון בפני הרכב השופטים ולזמן את גורמי המל"ל שיציגו את משמעויות הדברים וההיבטים הביטחוניים העדכניים באופן חסוי בפני השופטים".