עמית סגל הוא העיתונאי האהוב והפרשן המוערך בישראל, כך עולה מסקר מקיף שערך בשבועות האחרונים מכון אגם.
החיבה וההערכה לפרשן חדשות 12 אינה זהה בין מצביעי מפלגות הקואליציה למצביעי מפלגות האופוזיציה, אולם היא רחבה דיה כדי להביאו למקום הראשון בשני המדדים בקרב כלל הציבור, ובאה לידי ביטוי גם במדד נוסף שנבדק - העיתונאי שהציבור היה רוצה שייכנס לפוליטיקה.
גם במענה לשאלה זו הגיע סגל למקום הראשון בקרב כלל הציבור (וכמובן בקרב מצביעי הקואליציה), בין היתר משום שפרשן חדשות 12 הצליח להתברג למקום החמישי ברשימת אנשי התקשורת שמצביעי האופוזיציה היו הכי רוצים שייכנס לפוליטיקה.
במילים אחרות, למרות הדימוי הקוטבי של סגל, יש לו די אוהדים בקרב מצביעי האופוזיציה כדי להביא אותו למקומות הראשונים במדדי האמון, החיבה וההערכה. זאת, בניגוד לרבים מהעיתונאים ואנשי התקשורת הבולטים בישראל, שמעוררים רמת קיטוב גבוהה ואינם מצליחים לסחוף אחריהם גם אוהדים מהמחנה הנגדי.
עמיתו של סגל, פרשן חדשות 12 אמנון אברמוביץ', זכה לניקוד גבוה בקרב מצביעים ליברליים (כ-3.6 מתוך 5), אך לניקוד נמוך מאוד בקרב מצביעי ימין (כ-1.6 בלבד). ינון מגל משיג תמונת מראה: ציון של כ-3.7 בקרב מצביעי ימין אך רק כ-1.8 בקרב מצביעים ליברליים. אנשי תקשורת ועיתונאים נוספים שהיחס המקוטב כלפיהם בולט הם אילנה דיין, בן כספית ורביב דרוקר.
דרוקר הוא גם העיתונאי היחיד שנכלל במדד זה בסקר שמידת האמון וההערכה לה הוא זוכה בחברה הערבית בישראל גבוהה מאשר בחברה היהודית.
מבדיקת מכון אגם עולה כי הפער הממוצע בעמדות מצביעי הגושים השונים כלפי העיתונאים המוכרים בישראל, עמד על כ-20%. העיתונאים שרמת הקיטוב כלפיהם היתה נמוכה במיוחד היו מיכאל שמש, עקיבא נוביק ואסף ליברמן מתאגיד השידור הישראלי, אלמוג בוקר מחדשות 12 ושרה ב"ק וליטל שמש מערוץ 14.
הסקר של מכון אגם, בהובלת נמרוד ניר וד"ר גייל טלשיר מהאוניברסיטה העברית ואסא שפירא מאוניברסיטת תל-אביב, נערך באמצעות חברת ipanel בקרב כ-1,500 משיבים, יהודים וערבים בני 18 ומעלה, המהווים מדגם מייצג של הישראלים, במהלך השבוע השלישי של חודש נובמבר. הסקר מלמד על הקיטוב של התקשורת בישראל כמראה לקיטוב התקשורתי, כאשר לכל מחנה העדפות צפייה משלו ועיתונאים המועדפים עליו.
הקיטוב הפוליטי בישראל בא לידי ביטוי אפילו בסוג המדיה הנצרכת. לפי ממצאי הסקר, מצביעי מפלגות האופוזיציה נחשפים יותר לפייסבוק וטוויטר מאשר מצביעי מפלגות הקואליציה, גוש מצביעי הימין והחרדים נחשפים באופן תדיר יותר מהממוצע לחשבונות טלגרם וקבוצות ווטסאפ וליוטיוב, ואילו משיבים מהחברה הערבית העידו כי הם נחשפים יותר לטיקטוק מאשר משיבים מהחברה היהודית בישראל.
כלי התקשורת הפופולרי בישראל הוא קשת 12. כ-36% מהמשיבים העידו כי הם נחשפים לשידוריו לפחות פעם ביום. במקום השני אתר ynet עם 32%, וכאן 11 ורשת 13 עם 20% חשיפה כל אחד. ערוץ 14, המשדר תעמולה, הסתה ושקרים בשירות ראש הממשלה בנימין נתניהו, זינק בשנתיים האחרונות אל המקום השני בטבלאות הרייטינג אך במדד של מכון אגם מגיע רק למקום החמישי בקרב כלי התקשורת הפופולריים בישראל ולמקום הרביעי בדירוג ערוצי הטלוויזיה הפופולריים. רק 18% מהמשיבים העידו כי הם נחשפים לשידוריו לפחות פעם ביום.
בחלוקה לפי דפוסי הצבעה מתברר כי צופים המזהים עצמם עם מחנה הימין דווקא זולגים מדי פעם לערוצים שאינם ערוץ 14. מצביעי האופוזיציה, לעומת זאת, כמעט ולא צופים בערוץ התעמולה.
46% ממצביעי הימין צופים מדי יום בערוץ 14, לעומת 23% שצופים מדי יום בקשת 12. 60% ממצביעי האופוזיציה צופים מדי יום בקשת 12, לעומת 4% בלבד מהם שצופים מדי יום בערוץ 14%. את הקונצנזוס היחסי אפשר למצוא בערוצים כאן 11 ו-i24News, אם כי שידורי התאגיד פופולריים בהרבה ונראה שהפערים הקטנים בין הצופים מימין ומשמאל במקרה של הערוץ שבבעלות פטריק דרהי, נובעים קודם כל מהעובדה שאף קבוצה לא צופה בו במידה רבה.
בחברה הערבית צופים בעיקר בקשת 12, יותר מאשר ברשת 13 וכאן 11. עם זאת, הפער בין מידת החשיפה של הציבור היהודי למידת החשיפה של הציבור הערבי הוא הקטן ביותר במקרה של רשת 13.
כשמתמקדים במהדורת החדשות הפופולרית בישראל התוצאה משתנה. גם כאן מגיעה מהדורת חדשות 12 למקום הראשון, אולם במקום השני ניצבת המהדורה של ערוץ 14. במענה לשאלה "באיזו מהדורת חדשות אתה הכי אוהב לצפות?", מהדורת כאן 11 ומהדורת חדשות 13 סוגרות את הרשימה, כשהן מפגרות אחרי התשובה "אף אחת".
בדיקת תוכניות האקטואליה מעלה כי "הפטריוטים" של ערוץ 14 היא תוכנית האקטואליה הפופולרית בישראל. תוכנית זו הגיעה למקום הראשון בקרב כלל הציבור, כשהיא זוכה למקום הראשון בקרב מצביעי הקואליציה ונעדרת לחלוטין מדירוג מצביעי האופוזיציה. אלה האחרונים העדיפו את "עובדה" של קשת 12, ואחריה את "המקור" ו"זמן מלחמה" של רשת 13.
מעניין לציין כי תוכנית הסאטירה "ארץ נהדרת" היא היחידה שהצליחה להתברג הן ברשימת חמשת תוכניות האקטואליה האהובות על מצביעי הקואליציה והן ברשימה המקבילה, של מצביעי האופוזיציה.
בזירת אתרי החדשות אתר ynet מוביל בפופולריות ובפער ניכר על פני N12 ו-mako, אם כי יש לזכור ששני האחרונים הם זרועות נפרדות של גוף אחד - קשת 12. אחריהם ברשימה "וואלה", "כאן", אתר "רוטר", "הארץ" ושני האתרים הפונים לחרדים "כיכר השבת" ובחדרי חרדים".
הסקר בדק גם את מידת אמינותם של כלי התקשורת בישראל. תאגיד התקשורת הישראלי "כאן" הגיע למקום הראשון, עם 43% מהמשיבים שטענו כי הם מעניקים לו אמון רב או רב מאוד. אחריו אתר ynet עם 34% ואז נציגות נוספת לשידור הציבורי בישראל, תחנת הרדיו הצבאית גלי-צה"ל עם 37%.
אתר ועיתון "הארץ", כלי התקשורת שעושה את העבודה העיתונאית החשובה, האמיצה והביקורתית ביותר בישראל, הגיע למקום הלפני אחרון. רק 17% מהנסקרים השיבו כי הם נותנים בו אמון או אמון רב, נתון שהצליח להקדים רק את אתר "בחדרי חרדים" (10%). "הארץ" גם הגיע למקום הראשון במידת אי-האמון שרוחשים לו. 41% מהנסקרים השיבו כי הם מעניקים לו חוסר אמון מוחלט, יותר מאתרי החדשות החרדיים.
דווקא אתר ועיתון "גלובס", ששם דגש על שיפור אמון הציבור בתכניו, לא נכנס לרשימה הארוכה של כלי התקשורת שמידת אמינותם נכללה במצגת המסכמת את הסקר. לדברי אחד מיוזמי המחקר, נמרוד ניר, לא היו די נסקרים שהעידו כי נחשפו ל"גלובס" ועל כן לא ניתן היה לחלץ נתון מהימן על מידת האמינות שלו.
משיבי הסקר נשאלו גם לגבי העיתונאים הפחות אמינים בישראל. כאן הגיע ינון מגל, מגיש "הפטריוטים" בערוץ 14, למקום הראשון, כש-12.2% מהמשיבים השיבו כי הוא העיתונאי הכי פחות אמין במדינה. זאת, למרות שמגל הגיע גם למקום השלישי ברשימת העיתונאים האהובים בישראל, עם 8.1%.
רביב דרוקר, שהגיע למקום השמיני ברשימת העיתונאים האהובים (ולמקום השני בקרב החברה הערבית אחרי מוחמד מג'אדלה), כבש את המקום השני ברשימת העיתונאים הכי פחות אמינים.
הכפילות הזו היא עדות נוספת לקיטוב שקיים בישראל, הן בחברה הישראלית והן בתקשורת שלה. היא מצביעה גם על תכונה נוספת של הצופה הישראלי, לפחות לפי הסקר הנוכחי: הצופים אינם מייחסים חשיבות עליונה למידת האמון שהם נותנים בעיתונאים, וכך עיתונאים הנחשבים ללא אמינים, כמו גם התוכניות שהם מגישים, יכולים להתברג במקום גבוה במדד הפופולריות.
* * *
לקריאת הממצאים המלאים