משטרת ישראל, שתפקידה לשמור על הסדר הציבורי בהפגנות ברחבי הארץ, מונעת מכתבים ומצלמי עיתונות לבצע את עבודתם, מונעת מהם לסקר את הנעשה בשטח ואף מפעילה כלפיהם אלימות.
רצח ששת החטופים הישראלים ברצועת עזה על-ידי ארגון הטרור חמאס, לאחר עיכובים חוזרים ונשנים בחתימה על עסקה לשחרור החטופים, הביא לעליית מדרגה משמעותית בהפגנות נגד מדיניות הממשלה שהגיעה לשיא עת מאות-אלפים יצאו לרחובות ביום ראשון האחרון (1.9). ברקע ההפגנות, עדויות עקביות של גורמים בצוות המשא-ומתן, ראשי מערכת הביטחון וחברי קבינט כי רה"מ נתניהו מעכב את העסקה מסיבות פוליטיות.
התגברות ההפגנות לוותה בהסלמה באלימות המשטרתית. אתמול (2.9) תקפו שוטרים צלמי עיתונות של "אנאדולו" ו-ynet בהפגנה בירושלים ועיכבו צלם של סוכנות פלאש90. בהפגנה בתל-אביב שוטרים תקפו כתבים של "הארץ" ושל "שיחה מקומית". שלשום (1.9) בהפגנת הענק בתל-אביב, שוטרים לא איפשרו לצלמי עיתונות לעבוד בחופשיות, חסמו אותם ולא איפשרו להם לצלם מהגשר שמול שער בגין של הקריה (לבד מצלם ערוץ 14, שהתמקם על הגשר מוקדם יותר). יום קודם לכן, במוצאי-שבת (31.8), שוטרים הדפו את כתבת ynet ו"ידיעות אחרונות" ולא איפשרו לה לסקר.
מדובר ברשימה חלקית של אירועי אלימות משטרתית נגד עיתונאים בהפגנות הקשורות לחטופים ברצועה. בהפגנות של החברה הערבית או של ארגוני שמאל, כמו אלו המתקיימות בחיפה, אלימות הן נגד מפגינים והן נגד עיתונאים היא שגרתית ותכופה עוד יותר, כפי שמעידה כתבת "הארץ" ליזה רוזובסקי.
מנכ"ל ארגון העיתונאים והעיתונאיות, אלי גרשנקרוין, פנה היום למפכ"ל המשטרה הנכנס, דני לוי, וקרא להתערבותו המיידית. ארגון העיתונאים ביקש כי הנוהל המשטרתי המבטיח שמירה על חופש העיתונות ושלום העיתונאים יופץ לגורמי השטח וכי המפקדים יחדדו את החובה להתנהל על פיו.
השוטרים הסתערו באלימות
משטרת ישראל ניסחה ופרסמה נוהל מבצעי הקובע את האופן בו תתנהל המשטרה מול עיתונאים: "ככלל משטרת ישראל תאפשר לגורמי תקשורת לגשת לזירות אירועים, גם במקרים בהם הגישה לאזרחים אסורה או מוגבלת, פרט למקרים חריגים כקבוע בנוהל זה".
המקרים החריגים הם "חשש ממשי לפגיעה בחיי אדם או בשלמות גופו, סכנה לשיבוש מהלכי חקירה, חשש לפגיעה חמורה בפרטיותו של אדם או במקרה של 'צו שיפוטי' או צו 'שטח צבאי סגור'". חריגים אלו לא התקיימו במקרים בהם שוטרים מנעו מעיתונאים לתעד את הנעשה בהפגנות, איימו עליהם או הפעילו כלפיהם אלימות, כפי שעולה מעדויותיהם של עיתונאים ששוחחו עם "העין השביעית".
סעיד קאק, צלם עיתונות מרשת החדשות הטורקית "אנאדולו", הותקף אתמול בהפגנה ברחוב עזה בירושלים. בשיחה עם "העין השביעית" מספר קאק כי נדחף על ידי שוטר מג"ב שמנע ממנו לתעד אירוע של פריצת מחסומים בהפגנה. "עשר דקות לאחר מכן, אני וצלם מ-ynet היינו יחד עם המפגינים בזמן שהשוטרים הסתערו עליהם באלימות. צלם ynet צעק שאנחנו עיתונאים והראה להם תעודה, גם אני הייתי עם תעודת עיתונאי ומצלמות, אבל זה לא מנע משוטר לבעוט בי בחוזקה ברגל".
אחרי שנפצע, מספר קאק, פינו אותו שוטרים למדרכה וצלמת "הארץ" נעמה גרינבאום הזעיקה רופא. "בהתחלה צעקתי מרוב כאב, בבית החולים וידאו שלא מדובר בשבר ושוחררתי הביתה, עדיין עם כאבים עזים".
עוד לפני אירוע האלימות כלפיו, מספר קאק, צלם הסוכנות "פלאש 90" ג'מאל עוואד עוכב במשך כרבע שעה, בזמן שהשוטרים שעיכבו אותו טוענים כי אינם מכירים בתעודת ארגון העיתונאים אלא רק בתעודת עיתונאי של לשכת העיתונות הממשלתית.
השוטרים מתמקדים בעיתונאים
ארגון העיתונאים והעיתונאיות בישראל פועל כעת לאסוף עדויות מהצלמים והכתבים שנפגעו או הוטרדו על ידי שוטרים במסגרת סיקור המחאות בימים האחרונים. בין העדויות, גם עדותו של צלם ynet שלו שלום, שתיעד את ההפגנה ברחוב עזה לצידו של קאק.
לקראת סוף ההפגנה, מעיד שלום, שוטרים שפינו מפגינים החלו לדחוף אותו, למרות שהציג עצמו כעיתונאי ונשא שתי מצלמות גדולות. השוטרים דחפו אותו לרצפה וגררו אותו תוך כדי שהוא צועק שהוא עיתונאי. "כולם אומרים שהם עיתונאים כאן", היתה תגובת השוטרים. כתוצאה מאלימות השוטרים נשברו משקפיו של שלום. מאוחר יותר שוטר צילם את תעודת העיתונאי של שלו ואיים עליו כי ידאג שישללו לו אותה.
עדות נוספת שניתנה לארגון העיתונאים היא זו של כתב "הארץ" בר פלג, שסיקר את המחאה בתל-אביב ביום שני (2.9). "אחרי חסימה באיילון בעת פינוי ומעצרים שוטר פינה אותי לאזור המפגינים. ביקשתי לעבור לצד העיתונאים והצגתי תעודה שהיתה על החזה שלי, הוא אמר לי 'לא איכפת לי שאתה עיתונאי, אתה עבריין'. הוא היה עם מעיל, ללא תג שם, הערתי לו על זה וביקשתי ממנו שיזדהה. הוא סירב ודחף אותי. ביקשתי בשנית, הוא אמר את שמו הפרטי ופגע בי בכוח באזור בית החזה והצוואר".
לבן אדם אשכרה כתוב "press", הוא מסתובב עם תג זיהוי של תעודת עיתונאי עליו והוא מסביר לשוטר שהוא עיתונאי. אז איזו סיבה יש לשוטר הזה (שכמובן סירב להזדהות כמובן) לתקוף את @bar_peleg ככה?
שוטר אלים בעידן החשוך של משטרת ישראל. pic.twitter.com/PLMSYcubXn— Josh Breiner (@JoshBreiner) September 2, 2024
תל אביב היא מוקד מרכזי של מחאות למען החטופים ונגד מדיניות הממשלה. אורן זיו, צלם וכתב של "שיחה מקומית", שיתף את "העין השביעית" בשני אירועים מהיומיים האחרונים. "ביום ראשון, 1.9, אחרי שהסתיימה העצרת בבגין, הגעתי לאיילון באזור פרשת דרכים על ארלוזורוב וירדתי לכביש כמו מאות אנשים אחרים. הכביש כבר היה חסום, היו שם פרשים, מכת"זית, כתבים וצלמים, וכשאני בא לעבור את השוליים בכביש, שוטר מג"ב חוסם אותי ואומר לי: 'אתה לא עובר'. הראתי לו תעודת עיתונאי והראיתי לו שיש שם מלא צלמים ואנשים והוא ענה: 'לא מעניין אותי, אתה לא עובר' והמשיך לעכב אותי. לדברי זיו, "הוא סתם החליט אישית שאני לא עובר. התווכחתי איתו איזה דקה שתיים, שאלתי אותו אם אני מעוכב והוא ענה שלא, שאני פשוט לא עובר. עד שח"כ גלעד קריב והצוות שלו הגיעו והתווכחו עם השוטר עד שהוא נתן לי לעבור".
האירוע השני התרחש אתמול, ה- 2.9, גם כן באיילון. זיו מספר: "הגעתי להפגנה אחרי שהיא החלה, באזור גשר יהודית, ועם עוד כמה צלמים ירדתי מהצד לשוליים של איילון שהיו חסומים על ידי מפגינים והמשטרה בדיוק פינתה אותם. צילמנו את הפינוי ומעצר של מפגינה, ותוך כדי שאנחנו מצלמים ומתקדמים עם הקהל, חזרה לכיוון מחלף השלום, כלומר מתפנים מאיילון, השוטרים התחילו להתנכל לצלמים ולעיתונאים, למרות שלא היתה שום סיבה, היינו שם עם המפגינים והתקדמנו לאיטנו כולם חזרה".
שישה שוטרים גברים היו צריכים להיצמד אליי מכל הכיוונים במדרון כי אני כל כך מסוכנת? איך אני מאיימת חמישה מטרים מניידת בשורת צלמים צורחת שאני עיתונאית?
אולי הפרצוף שלי פשוט דורש מכות.
הגזמתם לגמרי @IL_police pic.twitter.com/G6HVBGWeOg— Yael ciechanover יעל צ׳כנובר (@YCiechanover) August 31, 2024
זיו מוסיף כי השוטרים הטרידו ודחפו את בר פלג מ"הארץ" ואותו, ללא סיבה ולמרות שברור היה לשוטרים כי מדובר בעיתונאים. לדבריו, בימים האחרונים ישנה הסלמה ביחס השוטרים בהפגנות לעיתונאים. "ביום ראשון, למרות שהכביש היה חסום על ידי המשטרה עצמה והיה מלא באותו שלב במאות מפגינים, אבוקות, פרשים ומכת"זיות, השוטרים ניגשים נקודתית לצלם או צלמת וניסו לדחוף אותם חזרה".
"נראה כי בשני האירועים", מסכם זיו, "אולי מהתסכול שלהם שהם לא מצליחים להתמודד עם החסימות, שוטרים מנסים להתנכל לעיתונאים ולמנוע מאנשים לסקר".
יעל צ'כנובר, כתבת ynet ו"ידיעות אחרונות", פירסמה בחשבון הטוויטר שלה מקרה נוסף של אלימות משטרתית. לדבריה, בהפגנה במוצאי-שבת בתל-אביב (31.8), "שישה שוטרים גברים היו צריכים להיצמד אליי מכל הכיוונים במדרון" ומנעו ממנה מלסקר את ההפגנה, למרות שהודיעה שוב ושוב כי היא עיתונאית.
יד קשה כלפי מפגיני שמאל וערבים
בעוד האלימות המשטרתית בהפגנות נגד מדיניות הממשלה בעניין החטופים מתגברת, במוקדי הפגנה אחרים נשמרת שגרת אלימות גבוהה. כתבת "הארץ" ליזה רוזובסקי מספרת בשיחה עם "העין השביעית" על חוויות ההטרדות והאלימות שעברה בחודשים האחרונים.
"אני מסקרת את ההפגנות למען שחרור החטופים ונגד הממשלה בחיפה, ברוב המכריע של המקרים הכל מתנהל בסדר וברוגע מצד המפגינים ומצד השוטרים. פה ושם היו עימותים 'רכים', בטח בהשוואה למה שקורה בת"א ובירושלים". לעומת זאת, "בהפגנות שאני מסקרת בחודשים האחרונים נגד המלחמה, של מפגינים ערבים ישראלים או פעילי שמאל חיפאים, זה סיפור אחר לגמרי".
לדברי רוזובסקי, "למרות שהפגנות אלו תמיד קטנות ומצומצמות, אין נאומים ואין חסימות כבישים, היחס של המשטרה למפגינים ולעיתונאים בהפגנות אלו שונה לחלוטין. ההפגנות של הערבים תמיד מפוזרות דקות ספורות מתחילת ההפגנה, אפילו לא מאפשרים להם למחות. שוב, לא מדובר בהפרת סדר. ההפגנות של פעילי השמאל היהודים מצליחות להתקיים, אבל באופן מוגבל ועם המון הטרדות מצד השוטרים כמו תלישת דגלים ושלטים".
בתוך דקות ספורות ההפגנה פוזרה באלימות תוך הפעלת כוח רב. כאן מפגינה נעצרת ונגררת לנייד באלימות. שוטר ושוטרת מונעים ממני בכוח לצלם pic.twitter.com/3zM96l5MXu
— Liza Rozovsky (@lizarozovsky) May 30, 2024
רוזובסקי מספרת כי "בשני סוגי ההפגנות הללו תמיד נעצרים מפגינים, על אף שההפגנה שקטה ואין סיבה למעצר, וכמעט תמיד, כשהשוטרים מובילים את העצור לניידת הם עושים הכל כדי למנוע את תיעוד המעצר על ידי עיתונאים וצלמים. כשאני מנסה לצלם עם הטלפון, במקרה הטוב שוטרים עומדים ביני לבין האירוע כדי שלא אצליח לתעד, ובמקרה הפחות טוב, אבל מאוד שכיח, הם דוחפים או מושכים אותי באלימות באופן שמונע ממני לתעד".
רוזובסקי מספרת על שני אירועי אלימות משטרתית: הראשון, בחודש מאי, "בזמן שניסיתי לצלם מעצר של מפגינה, חסמו לי את הדרך, דחפו אותי ומנעו ממני פיזית מלתעד את האירוע. לאחר מכן, כשניגשתי לשוטרת שהפריעה לי בעבודתי וביקשתי ממנה להזדהות, היא התקרבה אלי, העיפה לי את הטלפון מהיד ותוך כדי סטרה לי בפנים. אני מניחה שזו לא היתה כוונתה, אבל זו היתה התוצאה".
רוזובסקי גם מתארת שניגשה להתלונן אך ללא הועיל. "התלוננתי, וגם מערכת 'הארץ' התלוננה, לדובר מחוז חוף שהיה בשטח. בהתחלה הוא אמר שזה 'חמור מאוד' וכו' אבל בסופו של דבר ניפנף את זה והשוטרת נשארה בשטח".
ההפגנה נגד המלחמה והפגנת הנגד כבר עמדו להתפזר כשלפתע שלפו השוטרים שניים מהאנשים שהפגינו מקודם וחלפו מול מקום ההפגנה ברכב. כפי שהתברר אחר כל פעם היה שהשמיעו מוזיקה בערבית. אחר כך התחילה השתוללות - שוטרים עצרו ארבעה מפגינים באלימות. ממני מנעו בדחיפות לצלם ולתעד את המעצרים pic.twitter.com/SKHLmj2kNy
— Liza Rozovsky (@lizarozovsky) July 25, 2024
האירוע השני התרחש ביולי השנה בהפגנה של פעילי שמאל בחיפה. "לקראת סוף ההפגנה השוטרים החלו בפיזור ומעצר אלים של מפגינים. כשניסיתי לצלם את אחד המעצרים, קבוצה של שלוש מג"בניקיות ושוטר הקיפו אותי והחלו להדוף אותי משם".
לדברי רוזובסקי, וכפי שגם ניתן לראות בתיעוד שהעלתה לטוויטר, "כשעליתי על מדרגה כדי להצליח לצלם מגבוה, הייתי כבר 4-5 מטרים מאירוע המעצר ולמרות זאת הם המשיכו לעמוד סביבי, להפריע לי לצלם ולהוריד אותי משם בכוח".
רוזובסקי מסבירה כי כתוצאה מהתנהגות השוטרים לא הצליחה לתעד את האירוע. "לאורך כל האירוע הזה", היא מדגישה, "הם ידעו שאני עיתונאית, גם כי אמרתי להם וגם כי אני מקפידה ללכת עם תעודת עיתונאי תלויה על הצוואר".
ארגון העיתונאים פנה למפכ"ל המשטרה
"שמתי לעצמי את נושא האלימות כלפי עיתונאים בראש עיסוקיי, כדי שנוכל לסקר בבטחה ולהביא את התמונה המלאה לציבור", אומר אלירן חיאט, ממלא מקום יו"ר ארגון העיתונאים והעיתונאיות, ל"עין השביעית".
כאמור, מנכ"ל ארגון העיתונאים והעיתונאיות, אלי גרשנקרוין, פנה היום למפכ"ל המשטרה וקרא להתערבותו המיידית ברצף מקרי האלימות כנגד עיתונאים ביומיים האחרונים.
"זכותם של עיתונאים לדווח על אירועים חדשותיים ולבצע את עבודתם ללא הפרעה היא חלק בלתי נפרד מזכויות היסוד במסגרת חופש העיתונות וחשיבותה אינה מוטלת בספק", נכתב בפנייה, "האירועים המדוברים מעוררים דאגה רבה בנוגע ליחס של משטרת ישראל לעיתונאים ומחייבים טיפול והתייחסות מיידיים. אני מבקש את התערבותך המיידית לשם בדיקה מעמיקה של המקרים, לרבות נקיטת צעדי ענישה משמעתיים כנגד השוטרים המעורבים.
"המקרים המדוברים מצטרפים למספר לא מבוטל של מקרים של אלימות משטרתית כלפי העיתונאים מהתקופה האחרונה כמו מקרה התקיפה של העיתונאית ליזה רוזובסקי בחיפה מסוף יולי ומקרה התקיפה של העיתונאית יולן כהן מלפני חודשיים".
לסיום, ביקש גרשנקרוין "כי הנוהל המשטרתי לעניין 'התנהלות משטרתית מול גורמי תקשורת בארועים מבצעיים' יופץ בהקדם לכל מפקדי התחנות והמרחבים תוך הנחיה לפעול בהתאם לנוהל, וזאת על מנת להבטיח שמירה על זכויותיהם של העיתונאים. כמו-כן, לאור ריבוי המקרים המדאיגים של אלימות משטרתית כלפי עיתונאים, אנו מבקשים לקיים בזמן הקרוב פגישת היכרות ועבודה עמך בהקדם, על מנת לדון בדרכים לצמצום התופעה ולחיזוק שיתוף הפעולה בין המשטרה לבין העיתונאים".