שיא חדש בשיעור הייצוג של מרואיינים ערבים נקבע בשבוע שעבר על-ידי "יומן", מגזין סיכום השבוע של ערוץ 1 המשודר מדי שישי בערב. שתי כתבות שהופיעו במהדורת "יומן" האחרונה כללו יחדיו תשעה מרואיינים ומרואיינות ערבים וערביות. אלה היו כשני שליש מכלל המרואיינים במהדורה, ובכך שברו את השיא הקודם של מדד הייצוג.
מדד הייצוג, מיזם מתמשך של "העין השביעית" בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי וקרן ברל כצנלסון, ויחד עם חברת יפעת מחקרי מדיה, בודק מדי שבוע את מספר ושיעור המרואיינים הערבים בתחנות הרדיו ובערוצי הטלוויזיה המרכזיים בארץ וב-19 התוכניות המובילות המשודרות בהם.
במסגרת מהדורת "יומן" האחרונה (מגיש: עודד שחר, עורכים: אורי לוי ועמית וינטר) הקדיש העיתונאי ריאד עלי כתבה לד"ר דליה פדילה, מנהלת מכללת אלקאסמי להנדסה ומדע בבקה אל-גרבייה. זיו רייף הוסיף כתבה קצרה משלו, שהביאה את קולותיהם של תושבי עכו, יהודים וערבים כאחד. בזכות שתי הכתבות הללו הגיע שיעור הייצוג של המרואיינים הערבים בתוכנית לכ-36%, כמעט פי שניים משיעור החברה הערבית באוכלוסיית המדינה. מהדורת "יומן" שברה את השיא הקודם של מדד הייצוג, שנקבע בחודש מרץ האחרון על-ידי "שישי", מהדורת סיכום השבוע של ערוץ 10.
דומה כי אין זה מקרה שדווקא שתי תוכניות מגזין קבעו את שיאי הייצוג של מרואיינים ערבים בתקשורת הישראלית. כתבת מגזין אחת, הבוחנת לעומק סוגיה הנוגעת לחברה הערבית, יכולה בתוך כמה דקות לכלול יותר מרואיינים ערבים מאשר מופיעים בתוכנית אירוח במשך שנה שלמה. בהקשר זה צריך לקחת בחשבון שמדד הייצוג סופר גם מרואיינים שמופיעים לשניות בודדות על המסך, ואינו מבדיל בינם לבין מרואיינים המקבלים זמן מסך נרחב. כמובן שאין הופעה של כמה שניות על המסך בכתבת מגזין על עכו דומה לראיון ארוך שנערך עם מרואיין ערבי בתוכנית אירוח, ועל כן ראוי, לצד השוואה של שיעורי הייצוג בכלל התוכניות, להשוות את שיעורי הייצוג של מרואיינים ערבים בתוכניות בעלות אופי דומה.
השוואה בין "יומן", "שישי" ו"אולפן שישי" מהשבוע האחרון, למשל, מעלה כי בעוד "יומן" של רשות השידור הגיע לשיעור ייצוג של 36% מרואיינים ערבים מתוך כלל המרואיינים בתוכנית, לא היו כלל מרואיינים ערבים בשתי התוכניות המקבילות, של ערוצי הטלוויזיה המסחריים.
השוואת שלושת המגזינים הטלוויזיוניים של סוף השבוע מאז תחילת השנה ועד לשבוע האחרון מעלה כי גם במקרה זה נמצאת "יומן" של ערוץ 1 במקום הראשון. עם זאת, גם ב"יומן", כמו בשתי התוכניות האחרות, סובלת החברה הערבית בישראל מתת-ייצוג. אל מול החלק של 20% שתופסים ערבים מתוך כלל האוכלוסייה, רק כ-6.4% מהמרואיינים ב"יומן" מאז תחילת השנה היו ערבים. למרבה הצער, המצב אצל מתחרותיה עגום עוד יותר. רק 3.6% מהמרואיינים ב"אולפן שישי" מאז תחילת השנה היו ערבים, ורק 3.4% ב"שישי" של ערוץ 10.
השבוע החולף הציג באופן כללי שיעורי ייצוג גבוהים יחסית של מרואיינים ערבים בתוכניות החדשות והאקטואליה. לפי בדיקת חברת יפעת מחקרי מדיה, הייצוג הגבוה יחסית לממוצע השנתי הוא תולדה של ההתנצלות של ראש הממשלה בנימין נתניהו בפני החברה הערבית על אמירותיו ביום הבחירות האחרונות לכנסת. ההתנצלות והתגובות לה זכו לסיקור ניכר, והביאו לכך שרק ארבע תוכניות מתוך ה-19 הנבדקות באופן קבוע במדד הייצוג לא כללו בשבוע שעבר אפילו מרואיין ערבי אחד.
בראש טבלת התוכניות השבועית, אחרי "יומן", נמצאת "לונדון את קירשנבאום", שרגילה לתפוס את המקום הראשון. הפעם, שיעור הייצוג הגבוה של מרואיינים ערבים, 19.2%, לא הספיק לה אלא למקום השני. שתי מהדורות החדשות המרכזיות של ערוץ 2 וערוץ 1 כללו כל אחת מהן תשעה מרואיינים ערבים, והן משובצות במקום השלישי והרביעי בהתאמה. מהדורות החדשות של ערוץ 10, לעומת זאת, כללה רק מרואיין ערבי אחד, והיא ממוקמת הפעם בתחתית הטבלה. מיד אחריה ארבע התוכניות שלא כללו אפילו מרואיין ערבי אחד: "שישי" ו"המטה המרכזי" של ערוץ 10, "אולפן שישי" ו"פגוש את העיתונות" של חדשות ערוץ 2.
השיעור הגבוה יחסית של מרואיינים ערבים בשבוע שעבר ניכר גם בטבלת הערוצים, שממצאיה מתייחסים לכלל תוכניות החדשות והאקטואליה של חמשת הערוצים המרכזיים בישראל. ממוצע הייצוג בערוצים עמד על 2.7%.
מהעובדה שתוכנית בודדה בערוץ אחד מסוגלת לחולל שינוי של ממש בשיעור הייצוג הממוצע של כל חמשת הערוצים, ניתן ללמוד על הנתונים הנמוכים באופן כללי
ערוץ 1, לא מעט בזכות "יומן", ניצב במקום הראשון בטבלת הערוצים עם 6.1%. אחריו, בפער ניכר, ניצב ערוץ 2, שבדרך כלל מדורג בתחתית הטבלה אך הפעם השיג שיעור ייצוג של 2.6%. רשת ב' של קול-ישראל נמצאת במקום השלישי, ואחריה גלי-צה"ל וערוץ 10, שבשבוע החולף הציג תת-ייצוג חריף של האוכלוסייה הערבית: רק 1.7% מכלל המרואיינים בתוכניות החדשות והאקטואליה בערוץ היו ערבים.
גם השיעור הממוצע של המרואיינים הערבים בערוצים השונים גדל בשבוע שעבר, והגיע לכדי 2.7%, גם זאת לא מעט בזכות ערוץ 1 בכלל ו"יומן" בפרט. מהעובדה שתוכנית בודדה בערוץ אחד מסוגלת לחולל שינוי של ממש בשיעור הייצוג הממוצע של כל חמשת הערוצים ניתן ללמוד על הנתונים הנמוכים באופן כללי של מרואיינים ערבים בתקשורת הישראלית.
בראש טבלת התוכניות המשוקללת אין כל שינוי. חרף השיעור הגבוה יחסית ב"יומן", יש לה עדיין דרך ארוכה עד שתצמצם את הפער מ"לונדון את קירשנבאום". אין דין כתבה אחת או שתיים המתייחסות לאוכלוסייה הערבית בישראל כדין התייחסות קבועה ומתמשכת לאוכלוסייה זו, כפי שהדבר בא לידי ביטוי ב"לונדון את קירשנבאום" (מגיש: ירון לונדון, עורך: דרור זרסקי).
בהמשך טבלת התוכניות המשוקללת עולות "מבט" והמהדורה המרכזית של חדשות ערוץ 2 על חשבון "אולפן שישי" ו"שישי"; ואילו בתחתית הטבלה עולה "החדשות הלילה" של ערוץ 2 מהמקום האחרון, לראשונה אחרי כחודשיים רצופים, וזאת בזכות שני מרואיינים שבאו לדבר על התנצלות ראש הממשלה – מירה עווד ואחמד טיבי. בטבלת הערוצים המשוקללת אין כל שינוי.
* * *
פרויקט "מדד הייצוג" של "העין השביעית" מתפרסם בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי וקרן ברל כצנלסון ויחד עם יפעת מחקרי מדיה