מו"מ לקראת הסלמה

"לא תהיה ברירה בפני חמאס ומשעל אלא לשוב לרצועת עזה", אומר הפרשן המדיני הירדני סאלח אל-קלאב על אנשי הלשכה המדינית של הארגון השוכנים בדמשק, בשיחה עם כתב "א-סינארה" אמין אבו-ג'בל. דבריו מובלטים בכותרת הראשית של העיתון.

לכתב המדיני של "כל אל-ערב", סעיד חסנין, אומר מקור פלסטיני בכיר כי מתקיים "מו"מ סודי בין ישראל לרשות הפלסטינית בחסות הקווארטט!", והדברים (כולל סימן הקריאה) מופיעים בכותרת הראשית של העיתון. "נתניהו ביקש מהפלסטינים לא לדווח על המו"מ מחשש מליברמן", נטען בכותרת המשנה. מתחת לכותרות, ההכחשה, מפיו של יו"ר סיעת פת"ח בפרלמנט הפלסטיני, עזאם אל-אחמד: "אין מו"מ סודי עם ישראל ואנו לא צריכים ערוצים כאלה".

שער "פנורמה"

שער "פנורמה"

"פנורמה" מבליט את ההסלמה בגבול הדרומי עם רצועת עזה. "לאחר המתקפה הישראלית שגרמה למותם של שני פעילים בחמאס ובפת"ח", נכתב בכותרת הגג לראשית, ובכותרת הראשית עצמה: "ציפייה לקראת הסלמה בין הישראלים לפלסטינים". הידיעה עצמה מלווה בתמונות רכבם של הפעילים, שהופצץ מהאוויר ועלה באש, והמון פלסטיני מתגודד ליד שלד הרכב המפויח. בידיעה מצוטטים מקורות רפואיים פלסטיניים וגורם צבאי ישראלי.

"חדית א-נאס" מקדיש מקום לבכיר פלסטיני לשעבר ששמו כיכב פעם בעיתונים, מחמוד דחלאן, וכעת מונה כיועץ מיוחד לשר הפנים באיחוד-הנסיכויות במפרץ. מקור פלסטיני אמר לעיתון כי השר ביקש מדחלאן להנמיך פרופיל ולא לתקוף את יו"ר הרשות הפלסטינית עבאס. הידיעה מובאת במלואה באוזן שמאל של שער העיתון.

עוד מצוטט בעיתון יוסי קליין, מי ששימש עורך עיתון "חדשות", שנסגר, ושהתפרסם בעקבות פרסומו של תצלום חוטף האוטובוס שאנשי השב"כ הרגו מאוחר יותר במכות. קליין אמר במהלך הרצאה במכללת נתניה כי "בישראל היו הרבה פרשיות של קו 300, אבל בהבדל אחד: ברוב המקרים אין תצלומים", ותקף בחריפות את השב"כ ואת שלטונות המדינה, שפועלים, לדבריו, ללא התחשבות במוסר.

אווירת שביתה

ארבעת העיתונים מבליטים את הדיווחים על "יום התמיכה בנגב", לקראת השביתה וההפגנה מול משרד ראש הממשלה בירושלים במחאה על תוכנית פראוור למגזר הבדואי. "התוכנית גוזלת 800 אלף דונם מהבדואים ועוקרת 30 אלף נוספים מבתיהם בכפרים הלא-מוכרים", מוסרת ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, והדברים מצוטטים בכל העיתונים.

"כל אל-ערב" מנסה במאמר המערכת שלו לגייס את הציבור הערבי להפגנה. "ביום ראשון עם מאבק אחינו בנגב", נכתב בכותרת המאמר, המצהיר כי "הפקעת האדמות היא חלק ממדיניות התנחלות וקולוניאליזם בת מאה שנים". "א-סינארה" מצטט בהפניה בעמוד הראשון את מוחמד זידאן, יו"ר ועדת המעקב, שאומר: "יש לנו יומיים כדי לגייס את האנשים ולהכניסם לאווירת השביתה וההפגנה".

גם ב"פנורמה" מכינים את הציבור לקראת השביתה וההפגנה, זה השבוע השני, באמצעות תמונת מפגינים בנצרת. ב"חדית א-נאס" בוחרים בסוגיית ההתגייסות לשביתה ולהפגנה ככותרת ראשית ומצטטים את זידאן, האומר: "מדובר במאבק גורלי על זהות הנגב – ויש לקום להציל אותו". נידאל מוחמד ותד, בעל טור שבועי בעיתון, יותר ספציפי: "יום התמיכה בנגב הוא ההזדמנות האחרונה של ועדת המעקב" לגייס תומכים למאבק.

אויבי המדינה

בתגובה להצעת החוק שהגישה ח"כ אנסטסיה מיכאלי (ישראל-ביתנו) ביום ראשון, להנמכת קול המואזין במסגדים, קורא ח"כ מסעוד גנאיים למקורביו להתקשר לפלאפון של מיכאלי ולהשמיע באוזניה את קול המואזין. דבריו מובלטים ב"חדית א-נאס". בינתיים נדחתה ההצבעה בממשלה על "חוק המסגדים" לשבוע הבא.

עורך הכבוד של "כל אל-ערב", המשורר סמיח אל-קאסם, כותב על החוקים החדשים במדורו "נקודה, שורה חדשה": "אפילו בעל-הברית המפנק של ישראל, הממשל האמריקאי, מבקר אותה ואומר שישראל הופכת לאיראן שנייה". אל-קאסם כותב על ההתנקשות בראש הממשלה לשעבר יצחק רבין, נסיון ההתנקשות בח"כ מאיר וילנר והאיומים לרצוח חברי-כנסת ערבים ואת ח"כ זהבה גלאון (תמונתה ותמונת רבין מודפסות במאמר), ומסכם:

"אנחנו לא עומדים בפני משחק פוליטי, אלא בפני סכנה מוחשית, ועל הנאורים שנותרו בחברה הישראלית להאיץ את צעדיהם כדי לעצור את הסכנה. נקודה, שורה חדשה".
שער "כל אל-ערב"

שער "כל אל-ערב"

כתב "פנורמה" אחמד ג'לאג'ל וכתב "כל אל-ערב" אמין בשיר מביאים את סיפורו של עווד חואלד מהכפר שעב, שלדבריו הוא וחבריו הוכו על רקע גזעני בבית-שמש, שם הם עובדים. הדבר אירע כשהיו בדרכם לצפות במשחק כדורגל בין מכבי חיפה להפועל תל-אביב. המשטרה בתגובה: "קיבלנו תלונה והיא מטופלת. הצעירים היהודים שתקפו את הערבים נקלטו במצלמות האבטחה". עוד ב"כל אל-ערב", אבראהים ושאחי, תושב ערערה, טוען בשיחה עם הכתב אבראהים אבו-עטא כי צה"ל מתייחס לערביי ישראל במחסומים "כמו אל חיות". דובר צה"ל מסר בתגובה: "זה לא נכון. חשוב לנו לשמור על השקט והביטחון".

ב"א-סינארה" וב"פנורמה" מדווחים על כמאל חסן מראמה, הטוען כי במהלך חיפוש בביתו כתב אחד מאנשי המשטרה על תמונת בנו המנוח "אויב המדינה". המשטרה, בתגובה, מציעה כי חסן יגיש תלונה במח"ש. ב"חדית א-נאס" מדווחים על תסיסה קרב אנשי אום אל-פאחם נגד המשטרה, שאותה הם מאשימים כי אינה עושה די לפענח מקרי רצח שאירעו בעיר. כאקט מחאה שוקלת ועדה עממית בעיר לחסום את כביש ואדי ערה.

בשער "פנורמה" מובלט גם דיווח על הצתת בתי ערבים בעכו: "המשטרה חוקרת חשד להצתת בתי ערבים בעכו; תושבים בעכו: 'יהודים קיצוניים עומדים מאחורי הצתת הבתים'; המשטרה: 'השוטרים פועלים תמיד למען בטחון התושבים'".

לאיזון הסיפורים השליליים נגד כחולי המדים מביא כתב "פנורמה" מוחמד סוואעד סיפור חיובי על המשטרה, שסייעה בחילוץ משפחה במג'ד אל-כרום שביתה נשרף. בידיעה מציינים כי מדובר במשטרת התנועה.

הטיעון המזרחי

העיתון היחיד המקדיש כותרת בשער לפרשת קצב עם היכנסו לכלא הוא "חדית א-נאס". בהפניה בשער מצוטט הנשיא לשעבר: "ישראל כמו סעודיה ואיראן – שם שולחים למאסר בשל חיבוק". העיתון מראיין את פרופ' יהודה שנהב ופרופ' יורם מיטל. אלו תמימי דעים ביחס לקביעה כי ישראל עדיין מפלה ערבים ומזרחים, אולם טוענים שקצב השתמש בטיעון המזרחיות באופן ציני ומזכירים שהוא עצמו לא פעל למען המאבק המזרחי ביושבו בממשלה ובמשכן הנשיא.

שער "חדית א-נאס"

שער "חדית א-נאס"

שנהב ומיטל סבורים שאם קצב היה מביע חרטה ובית-המשפט לא היה מקל בעונשו, ניתן לומר שיש אפליה של מזרחים בהשוואה לעזר ויצמן, למשל, גם הוא נשיא לשעבר שהסתבך בפלילים. עוד מזכירים הפרופסורים כי המוסכמות החברתיות השתנו, ומה שהיה מקובל בתחום היחסים אינו מקובל היום. "משה דיין היה גדול הנואפים והמטרידים, אבל לא העזו אז להעמיד אותו לדין", אומר שנהב.

"אני לא אתאבד; ישראל כמו סעודיה ואיראן, שולחת למאסר בשל חיבוק" היא גם כותרת דיווח ב"כל אל-ערב" על מאסרו של קצב. "האזרח מס' 1 – אסיר מס' 1418989", נכתב בכותרת דיווח ב"א-סינארה".

שכבה חלשה

כתבה במוסף "חדית א-נאס", העיתון הערבי היחיד שעורכו ודיע עוואודה ומנכ"לו וליד חסן השתתפו בכנס העיתונות באילת, מדגישה את אי-הכללתם של האזרחים הערבים בסקרים שהוצגו בכנס ואת היעדרותן של נשים מהפאנלים בכנס עצמו. יו"ר אגודת העיתונאים בתל-אביב יוסי בר-מוחא מסר בתגובה כי נבצר מהאגודה, יוזמת הכנס, לשנות את המצב, זאת משום ששמו לב אליו רק ברגע האחרון. בר-מוחא מבטיח "לתקן בכנס הבא" וקורא לעיתונאים הערבים להשתתף בכנס בהמוניהם ולא להחרים אותו, כדי שיזכו לייצוג הולם בפאנלים.

החיפאית הודא נקאש לא זכתה אמנם בתואר בתחרות "מיס ארץ" שבפיליפינים, אולם זכתה לקבלת פנים חמה ב"א-סינארה". תמונתה עם מתחרות אחרות מובלטת בשער העיתון. "ניסיון מהנה והזדמנות של פעם בחיים", מצוטטת עלמת החן שייצגה את ישראל, לאחר שזכתה בתחרות של המגזין "לילכ" של "א-סינארה". יארא משעור, עורכת המגזין ובתה של העורכת הראשית וידה משעור, מפרסמת את תמונתה עם אחד ממארגני התחרות.

שער "א-סינארה"

שער "א-סינארה"

כמו כן מבליט "א-סינארה" בשערו את תמונת הפעוטה מלק קיוואן, שביוזמת הבנק הערבי ובחסות העיתון נמצאו לה שני תורמים פוטנציאליים למוח עצם, מבין 9,000 נבדקים. "הטלפון שקיבלתי ביום שלישי מהנהלת הבנק הערבי היה אחד הרגעים המאושרים בחיי", כתבה העורכת והבעלים וידה משעור במאמר המערכת שלה.

בסאם ג'אבר, הבעלים והעורך של "פנורמה", מפרסם השבוע את תמונתו עם אנשי פלאפון ועובדי החברה המצטיינים בטייבה, עיר מגוריו. הפעם לא דואגים לכיתוב מתחת לתמונה.

ח"כ מג'לי ווהבה (קדימה) אומר לכתב "א-סינארה" מוחמד עוואד: "נתניהו מנצל את קולות ההרגעה של נגיד הבנק כדי להמשיך להכות בשכבות החלשות".

יאסר עוקבי הוא עורך חדשות ב"ישראל פוסט", ועורך "שבע" ו"אל-אוסבוע אל-ערבי" בבאר-שבע והנגב