ערוץ 14 נהנה מ"הקלות רגולטוריות וכלכליות ניכרות" בשל הגדרתו כ"ערוץ זעיר", זאת למרות שהוא מסרב לחשוף כחוק את נתוניו הפיננסיים. מכון זולת פנה היום (21.7) לרשות השנייה, הרגולטור המפקח על הערוץ, בדרישה לאכוף את החוק על הערוץ.

ערוץ 14, המשרת בשידוריו דרך קבע את ממשלת הליכוד ואת רה"מ נתניהו בפרט ומשמש בפועל כערוץ תעמולה ממשלתי, זכה לכך שממשלות נתניהו יתפרו עבורו רגולציה ייעודית, המעניקה לו יתרון אדיר על פני מתחריו, ערוצי החדשות המסחריים.

עוד ב-2018 תפרה ממשלת נתניהו עבור הערוץ מעמד של "בעל רישיון זעיר", הנהנה מפטור מרוב חובות הרגולציה המוטלות על ערוצי החדשות. מאז מאריכות ממשלות נתניהו את הפטור מדי פעם, ואף מעניקות לערוץ הטבות חדשות. אלא שבחוק נקבע שהרף לקבלת מעמד של "ערוץ זעיר" הוא הכנסות שנתיות פחותות מ-80 מיליון שקל.

לפי החוק, בעל רישיון ערוץ הטלוויזיה מחויב למסור לרשות השנייה מידע על הכנסותיו מדי שנה, עד ל-31 במרץ, ועל הרשות לפרסם את רשימת בעלי הרשיונות עד ל-1 ביוני. אלא שלפי הפנייה לרשות, בערוץ מפרים את החוק ומסתירים את הכנסותיהם - שלפי האינדיקציות עברו את הרף של 80 מיליון שקל בשנה.

הפנייה מתבססת על פרסומים ב"העין השביעית" וב"דה מרקר" המצביעים על הגידול בהכנסות הערוץ. ב"העין השביעית" חשף איתמר ב"ז כי הוצאות הפרסום הממשלתיות בערוץ זינקו בכ־280% בתוך שנתיים, וכי משרדי ממשלה הפנו אליו תקציבי פרסום הולכים וגדלים.

ב"דה-מרקר" פרסמה יסמין גואטה הערכות לפיהן "הכנסות הערוץ חצו את הרף הקבוע בחוק", וכי הנהלת ערוץ 14 סירבה להעביר לרשות השנייה את נתוני הכנסות הערוץ לשנת 2025. לפי גואטה, הרשות השנייה הצהירה כי "יש לראות בחומרה את התנהלות הערוץ" - אך היא מסרבת לאכוף את החוק.

במקום לחייב את הערוץ למסור את ההכנסות, הרשות השנייה מסתפקת בהטלת קנסות, אולם במכון זולת מצביעים על כך שהקנסות "נמוכים לאין שיעור מן השווי הכלכלי של ההטבות שמהן עשוי הערוץ להמשיך ליהנות כל עוד לא נקבע כי חדל להיות ערוץ זעיר".

התנהלות זו של הרשות השניה מרוקנת את החוק מתוכן ואף מציעה מסלול עוקף משתלם לערוץ 14 בו עדיף לו להמשיך להסתיר את הכנסותיו, לספוג עיצומים שוליים וליהנות מהמשך ההטבות הניתנות לערוץ זעיר.

"ההכרה בבעל רישיון כ'בעל רישיון זעיר' אינה זכות מוקנית אלא מעמד המותנה בעמידה בתנאי הכנסה מוגדר ובהצגת הנתונים הדרושים להוכחת העמידה בו", מזכירים בזולת.

לכן, על הרשות השנייה לשלול מערוץ 14 את המעמד של "כלי תקשורת זעיר" רק בשל העובדה שהוא מסתיר את הכנסותיו, ולשלול או להשעות את ההטבות הרגולטוריות המוענקות לו בשל כך, ואף לגבות ממנו את דמי הרישיון בהתאם.

"אין לקבל מצב", מסכם המכתב, "שבו הוראות החוק יהפכו להמלצה בלבד, או שבו גוף מפוקח יזכה להקלות דווקא משום שנמנע מלמסור לרגולטור את המידע הנדרש".

*  *  *

להורדת הקובץ (PDF, 805KB)