שופט אינו רשאי להורות לעיתונאי לעזוב את האולם כדי לנהל דיון "מחוץ לפרוטוקול" ועיתונאי אינו חייב להזדהות ככזה בבואו לאולם בית המשפט, כך קבע נציב תלונות הציבור על שופטים, השופט בדימוס אשר קולה.

בחודש מאי השנה הגיע העיתונאי איתמר לוין, העורך המשפטי של אתר "ביזפורטל", לסקר דיון באולמה של שופטת בית משפט השלום בתל-אביב-יפו איטה נחמן, בעניינם של אוהדי כדורגל שהתפרעו.

לפי התלונה של לוין, בשלב מסוים ביקשה ממנו השופטת נחמן לצאת מהאולם כדי לקיים עם נציגי הצדדים דיון מחוץ לפרוטוקול. לוין סירב. "השבתי, כי הייתי במאות דיונים שכאלה ומעולם לא התנהלו בדלתיים סגורות", כתב לוין בתלונתו.

נחמן זימנה את הצדדים ללשכתה וקיימה שם את הדיון, הרחק מעיני העיתונאי. בעקבות זאת הגיש את תלונתו. בנוסף קבל לוין על כך שהשופטת אמרה לו כי היה עליו להזדהות כעיתונאי עם כניסתו לאולם.

השופטת נחמן טענה בתגובה לתלונה כי נענתה לבקשת הצדדים לקיים דיון מחוץ לפרוטוקול, וזאת כדי "לקצר הליכים עתידיים". לפי השופטת, "כיוון שהמתלונן הינו עיתונאי, והסניגור ביקש שיח מחוץ לפרוטוקול, סברתי כי אין טעם לנהלו בנוכחות עיתונאי, שכן כל מה שעתיד להתנהל בשיח זה, בשלב שלא ידעתי על מה יהיה השיח, יהיה פרוש למחרת על דפי עיתון".

הנציב קולה דחה את ההסברים הללו.

החוק אינו מאפשר סגירת דלתיים לצורך קיצור הליכים עתידיים, הזכיר הנציב. במקרים כאלה "סגירת הדלתות אינה אפשרית בין על דרך הכרזת הדיון כמתקיים בדלתיים סגורות באולם, ובין על דרך עקיפה של קיומו של הדיון בלשכתו של השופט, שם אין לציבור הרחב או לעיתונאי דריסת רגל".

בנוסף קיבל הנציב את התלונה של לוין בדבר דרישת השופטת כי יזהה את עצמו כעיתונאי.

"עקרון פומביות הדיון מקנה לכל אדם מן הציבור את הזכות להיות נוכח בדיוני בית המשפט. העיתונות פועלת כ'זרועו הארוכה של הציבור' וכנציגתו באולם, וזכותה לדעת ולפרסם ברבים את הקורה בהליך משפטי אינה עולה או פוחתת מזו של הציבור הרחב. מאחר שהנוכחות באולם מותרת לכל אדם, אין דרישה מעיתונאי להזדהות ככזה לצורך כניסה לדיון פומבי או נוכחות בו, או להציג תעודת עיתונאי".

תלונת לוין, לפיכך, נמצאה מוצדקת.

477/26

 * * *

להורדת הקובץ (PDF, 202KB)