ב"ישראל היום" שוב פרסמו סקר אפרטהייד, סקר דעת קהל שפונה למדגם מייצג של יהודים בלבד אף שהשאלות רלוונטיות ליהודים וערבים כאחד. אם לא די בכך, בעיתון הטעו את הגולשים כשהתייחסו לממצאי הסקר כאילו הם מייצגים את עמדת "הציבור הישראלי" כולו.
הכתבת מיטל יסעור בית-אור דיווחה השבוע (26.5) על ממצאי סקר חדש שבחן את השפעת מלחמת איראן השנייה על תדירות העישון של אזרחים בישראל. לפי כותרת הדיווח "רוב המעשנים עישנו יותר בשאגת הארי" ובגוף הידיעה פורט כי "יותר ממחצית מהמעשנים (54%) דיווחו כי עישנו יותר, ו־17% מהם מציינים עלייה משמעותית ביחס לתקופת השגרה".
ואולם, הסקר שבוצע על ידי מכון רושינק, נערך "בקרב 600 נשאלים בני 18-70 מהאוכלוסייה היהודית". זאת, למרות שבישראל ציבור המעשנים כולל גם מעשנים שאינם יהודים. למעשה, לפי מחקרים עדכניים, בחברה הערבית קיים עישון בהיקפים נרחבים מאוד.

"ישראל היום", 26.5.2026
סקרי אפרטהייד, כלומר סקרים שמפלים קבוצת אוכלוסייה ללא הצדקה עניינית, אסורים לפי תקנון האתיקה של מועצת העיתונות. החריג היחיד טמון במקרים חריגים שבהם הנושא הנסקר אינו רלוונטי לאוכלוסייה המודרת (סקר דעת קהל שכולו מוקדש לחגי תשרי, לדוגמה, אינו מחויב לכלול נוצרים ומוסלמים).
שתי ערכאות בבית-הדין לאתיקה של המועצה קבעו כי סקרי אפרטהייד הם נוהג פסול ובעל השלכות מסוכנות. "כללי האתיקה משמיעים בקול גדול שחופש העיתונות אינו החופש לפרסם דברים המדירים קבוצה מסוימת, ובפרט לא קהילה, עדה או מיעוט", פסק בית-הדין לאתיקה. "[...] כאשר הסקר רלבנטי לכלל הציבור, יש לערוך אותו בקרב כלל הציבור".
למרות שהסקר התבסס על מדגם מפלה, שלא כלל בתוכו מעשנים שאינם יהודים, הדיווח ב"ישראל היום" התייחס לנתונים כאילו הוא מייצג את "המעשנים" בישראל. בגוף הדיווח אף נטען כי 21% "מהציבור הישראלי" מעשנים בשגרה, וזאת על סמך תשובותיהם של הנבדקים בסקר, שכאמור כולם היו יהודים.
בית-הדין לאתיקה של מועצת העיתונות אסר במפורש גם ניסוח כותרות מטעות, שמהן ניתן להסיק כי ממצאי סקר שנערך בקרב יהודים בלבד מייצגים את עמדת כלל הציבור. לפי בית-הדין לאתיקה, "הצגתה בכותרת של עמדת 'הישראלים', 'תושבי ישראל' או ה'ציבור', כאשר הלכה למעשה מדובר בעמדת מדגם ה'יהודים' – פשוט מטעה. לא היה כל קושי לומר במפורש בכותרת כי מדובר בעמדת ה'יהודים'. לא היה כל צורך להאריך את הכותרת על מנת לדייק, מכאן, שהרושם המטעה העולה מן הכותרת – אין מקורו בניסיון לתמצת את העיקר".
מהדיווח נראה כי לא מדובר בסקר שנערך לבקשת ובמימון "ישראל היום", אלא בסקר שניזום בידי גורם חיצוני, כשבעיתון רק פרסמו את ממצאיו.
ל"ישראל היום" אמנם אין יכולת להחליט עבור חברות חיצוניות בקרב איזה מדגם לבצע את הסקרים שלהן, אולם למערכת העיתון בפירוש יש הכוח להחליט לא לפרסם ממצאי סקרים שעוסקים בסוגיה שרלבנטית לכלל האוכלוסייה אך נערכים בקרב מדגם מייצג של יהודים בלבד. כל שצריך לעשות הוא להבהיר לדוברי החברות החיצוניות כי ממצאי הסקרים הללו לא יפורסמו בעיתון כל עוד הם חלקיים ומדירים.
מ"ישראל היום" לא נמסרה תגובה.
