לאחר שפרצה המלחמה הנוכחית עם תקיפת ישראל וארה"ב באיראן, כיכבה בכותרות בספרד, בארץ ובעולם עמדתו של פדרו סאנצ’ס, ראש ממשלת ספרד, שקרא "לא למלחמה".

הנאום שנשא זכה לתהודה רבה, כלל מסרים רבים והוצגה בו תפיסת עולם שלמה. הוא הציג את טיעוניו נגד המלחמה באיראן, שכללו הפקת לקחים מן המלחמה בעיראק, והצורך לכבד את החוק הבינלאומי ולפעול במסגרתו. סאנצ’ס הציג תפיסת עולם שמאלית, שמדברת בזכות המשא ומתן ומתעדפת אותו על פני מהלכים צבאיים.

סאנצ'ס פרש את עמדת ממשלת ספרד, לאחר שהחל עימות בינלאומי סביב ההתנגדות של ספרד למלחמה. בעקבות נאומו מוסגר סאנצ’ס ב"וושינגטון פוסט" כאחד המנהיגים הבולטים של המחנה השמאלי באירופה. ב"פייננשל טיימס" הוצג כאחד המנהיגים האירופים הבודדים שמוכנים להתמודד עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. ב"גרדיאן" הודגשו דבריו כי הסלמה נוספת תהיה "רולטה רוסית" על גורלם של מיליוני בני אדם.

לעומת זאת, בתקשורת הישראלית המסגור של דברי סאנצ’ס נותר צר בדרך-כלל: האם הוא בעדנו או נגדנו, בעד המלחמה או נגד המלחמה. כאילו התנגדות למלחמה היא בהכרח תמיכה באיראן ועוינות לישראל. כל תפיסת עולם רחבה, דיבור על החוק הבינלאומי, או שיח על תפיסה אידיאולוגית אחרת, נותרו מחוץ לכותרות.

נתחיל בכותרת ההפוכה מן המציאות של "גלובס": "ספרד תומכת בטהרן: סאנצ'ס מגנה את המתקפה האמריקאית-ישראלית על איראן". בעולם האמיתי, סאנצ'ס דווקא אמר במפורש שספרד אינה תומכת במשטר האיראני או שוגה בפנטזיות, אלא מתנגדת לבחירה במלחמה כפתרון בלעדי.

"השאלה איננה אם אנו בעד האייתוללות – איש איננו בעדם. בוודאי שלא העם הספרדי, וגם לא ממשלת ספרד", אמר סאנצ'ס, "אנו מגנים את המשטר באיראן, המדכא והורג באכזריות את אזרחיו – ובמיוחד את הנשים".

ב"גלובס" החליפו בהמשך את הכותרת, אבל המסגור שרק מבקש לבדוק היכן ניצבת ספרד מול ישראל וארצות-הברית - חזר כמעט בכל כלי התקשורת בישראל.

ב־ynet הופיעה הכותרת "טראמפ זועם על ראש ממשלת ספרד: 'מבטלים את קשרי המסחר איתה'". בכאן חדשות נכתב "ר"מ ספרד נגד איומי טראמפ: 'רולטה רוסית בגורל מיליונים'". ב"כלכליסט" הוצג האירוע בכותרת "טראמפ מאיים על ספרד אחרי שסירבה לסייע בתקיפה נגד איראן".

בכל אחת מן הכותרות המוקד אינו הטיעון הרחב שהציג סאנצ’ס בנאומו – על המשפט הבינלאומי, לקחי מלחמת עיראק והעדפת פתרונות דיפלומטיים – אלא העימות הפוליטי.

בידיעות עצמן הובאו חלק מדבריו ומסריו של סאנצ’ס, בתוכם המסר המרכזי המתנגד למלחמה וההתייחסות אליה כאסון לאנושות שלא יוביל לסדר בינלאומי צודק יותר, אבל בולטת לשלילה הכתבה ב-ynet, הנושאת את הכותרת "ראש ממשלת ספרד האנטי ישראלי עונה לטראמפ", שמכילה בתוכה שתי פסקאות לכל היותר מהנאום.

על מה באמת דיבר ראש ממשלת ספרד בנאומו?

סאנצ’ס פתח והביע סולידריות עם המדינות שהותקפו באופן בלתי חוקי על ידי איראן, הוא דיבר על אי-הוודאות בנוגע למטרות המלחמה, ועל ההשלכות האפשריות שלה על העולם כולו. הוא התייחס לצורך לא לפגוע בדין הבינלאומי, שמטרתו להגן על כולם, בעיקר על החלשים. אז הבהיר, בארבע מילים, שעמדת ממשלת ספרד היא לא למלחמה.

אחר כך בחר סאנצ’ס לנתח את השלכות המלחמה שיזמה ארה"ב עם עיראק: "מלחמה שלכאורה נועדה אז לחסל את נשק ההשמדה ההמונית של סדאם חוסיין, להביא דמוקרטיה ולהבטיח ביטחון לאומי, אבל בדיעבד הביאה דווקא את ההפך", כמו עלייה בטרור הג’יהאדיסטי וביוקר המחיה.

סאנצ’ס גרס כי בעוד לא ידוע אם המתקפה תוביל לנפילת שלטון האייתוללות, די ברור כי היא לא תוביל לסדר בינלאומי צודק יותר, לרווחת תושבי העולם, או לשינוי סביבתי, אלא בעיקר לאי-ודאות. "אנו מאמינים שתפקידן של ממשלות הוא לשפר את חיי האנשים”, אמר, ויצא נגד המנהיגים שמרוויחים כשהעולם בונה טילים במקום בתי חולים.

אז עבר לתפקיד ממשלתו. הוא הבטיח לעזור לתושבי ספרד להתמודד עם המשבר הכלכלי שעתיד לבוא, ועם מדינות האזור, שתומכות לדבריו במשפט הבינלאומי, לסייע באמצעים דיפלומטיים לפתרון הסכסוך, ולהמשיך לפעול לשלום. הוא ביקש מארצות הברית, איראן וישראל לעצור לפני שיהיה מאוחר מדי, ואמר: "אי אפשר להגיב לעוול אחד בעוול אחר – כך מתחילים האסונות הגדולים של האנושות".

סאנצ’ס המשיך בקו הברור, גינה את המשטר באיראן, וסיכם כי המלחמה מועילה למעטים, והשלום לרבים.

מה ניתן ללמוד מההבדלים בין המסר בתקשורת הישראלית למסר של הנאום עצמו? הפערים אינם טעות עובדתית. מרבית העיתונים בישראל ציינו כהלכה את העובדות. אבל הפרשנות, המסגור, מייצרים מציאות. ובתוך אותה מציאות, המסגור הישראלי בוחר להעלים קול מורכב נגד המלחמה.

קולות בעולם – באירופה ובמקומות אחרים – שאינם מתיישרים אוטומטית עם המלחמה, לא עושים זאת דווקא מתוך עמדה לעומתית לישראל או מתוך אהדה לאיראן, אלא מתוך תפיסת עולם רחבה ומנומקת. ניתן להסכים עמה או לחלוק עליה, אך ראוי לתת לה מקום.

מיכל גרינברג-כורך מנהלת את אתר החדשות hapuente