"ראש הממשלה בנימין נתניהו ימסור הצהרה לתקשורת בשעה 20:25. ההצהרה תועבר למערכות באמצעות קונטקט", כך נמסר אתמול בשעה 20:17 לכתבים מדיניים ועורכי מהדורות החדשות על ידי דוברות לשכת ראש הממשלה.
במהדורות החדשות העלו השערות לגבי מהות הפנייה הבהולה, שהתבררה לבסוף כהודעה על הסכם גז עם מצרים, תחום שכלי התקשורת הישראלים ממילא כמעט ולא מכסים. בדיעבד, הפנייה הבהולה נראית בעיקר כבלון ניסוי ששיגר נתניהו לעורכי המהדורות, אחרי שבכנס החירום שהתקיים בשבוע שעבר (9.12), בנוכחות בכירי ערוצי החדשות, דובר על הצורך להפסיק לרקוד לפי החליל של נתניהו.
אם זו אכן היתה מטרתו של נתניהו אתמול, תוצאות הניסוי אינן חד-משמעיות: לצד הערוצים המשרתים אותו ממילא, ערוץ 14 וערוץ i24, גם ערוץ 12, ערוץ הטלוויזיה המוביל, ממשיך להיענות לגחמות של נתניהו, גם אם חלק מאנשיו מראה סימני ביקורתיות. לעומת זאת, בכאן 11 ובחדשות 13 הכריזו על עצמאות, וסירבו לתת לנתניהו להכתיב את סדר היום.
נתניהו, ראש הממשלה הנאשם בפלילים, מסית נגד ערוצי החדשות באופן קבוע, מחרים אותם כבר למעלה מחמש שנים ומקדם חוקים שיפגעו בהם. למרות זאת, פעם אחר פעם, הם ממשיכים להפקיע עבורו את הפריים טיים לפי דרישה, במקום לדווח על הצהרותיו כעל כל אירוע חדשותי אחר. זאת למרות שמדובר לרוב בהצהרות מוקלטות מראש, שנתניהו דורש לשדרן כפי שהן ללא אפשרות לשאלות.
אורכו של קובץ ההצהרה המוקלטת של נתניהו (והשר אלי כהן לצדו) שנשלח אתמול למערכות החדשות, עמד על 5:10 דקות. בדיקת "העין השביעית" מעלה שהראשון להעביר את השידור היה ערוץ הפרופגנדה של נתניהו – ערוץ 14, השני היה ערוץ 12 כשמיד אחריו עלתה ההצהרה המוקלטת גם בערוץ i24. ערוץ 13 וערוץ כאן 11 בחרו שלא לשדר את ההזרמה של ההצהרה המוקלטת.
בערוץ 12 קטעו את ההצהרה אחרי דקה ו-36 שניות והחזירו את השידור לאולפן. בערוצים 14 ו-i24 קטעו את ההצהרה אחרי שלוש דקות, כשנתניהו סיים את דבריו והשר אלי כהן החל לשאת דברים. בערוץ 13 לא קטעו את המהדורה, ושידרו קטע מההצהרה (דקה ו-22 שניות) אחרי שהסתיים האייטם ששודר.
עורכי מהדורת כאן 11 בחרו שלא לשדר כלל מדברי נתניהו והמשיכו בליין-אפ שתוכנן מראש.
חדשות 12 – מחלוקת גלויה באולפן
בסיכומו של ערב ניתן לקבוע כי עורכי חדשות 12 שוב פעלו כפי שציפה מהם נתניהו, המרבה לתקוף אותם ולקדם חקיקה להחלשתם וחיסולם. גם בדיון שהתפתח באולפן לגבי אופן ההתנהלות של נתניהו, מול המגישה קרן מרציאנו שמתחה ביקורת על ראש הממשלה, הפרשן עמית סגל, נציגו המובהק של נתניהו באולפן, והכתבת הפוליטית דפנה ליאל, מיהרו להגן על נתניהו.
"בוא נדבר על הפרקטיקה, והרשו לי למחות עליה", אמרה מרציאנו לסגל וליאל, "שמודיעים לנו מהרגע להרגע שיש הצהרה של ראש ממשלה, לא מתאפשר לנו לשאול שאלות, ראש הממשלה, אנחנו יודעים, מזמן הפסיק להתראיין לערוצי התקשורת, אה, בעברית, גם לא עורך מסיבות עיתונאים".
מדוע לא ניתן היה לכנס מסיבת עיתונאים ולאפשר לעיתונאים לשאול שאלות, והאם הנושא בגינו תינתן ה"הצהרה" מצדיק את הפקעת זמן המסך, שאלה מרציאנו.
לעומתה, הכתבת ליאל התעלמה באופן מוחלט מהפרקטיקה המפוקפקת של נתניהו והתמקדה בניסיון לנחש במה תעסוק ההצהרה. במילים אחרות, ליאל התנהלה בדיוק באופן שנתניהו ייחל לו כששלח הודעה "בהולה" וחסרת פרטים למערכות. מיד אחר-כך, בתגובה לביקורת של מרציאנו, סיפקה ליאל צידוקים להתנהלות לשכת ראש הממשלה.
מיד אחר-כך הצופים קיבלו תזכורת להיררכיה של הקריינים באולפן מבחינת לשכת ראש הממשלה, "אה, זה על אישור הצהרת הגז עם מצרים", הרים סגל את ראשו מהטלפון, "כן, הנה זה עלה, והיה מגעים בעניין הזה", הגיבה ליאל שעד לפני שניות עסקה בלנחש מה יהיה הנושא. משם סגל התחיל להבהיר לצופים עד כמה חשובה העסקה הזו למשק הישראלי.
אבל בניגוד לליאל, אפילו סגל מצא אתמול מקום לבקר את לשכת ראש הממשלה. הוא אמנם קבע כי בעידן התחרותי של היום, כדבריו, כשראש ממשלה ישראלי מדבר כלי התקשורת תמיד ישדרו (טענה חסרת ביסוס כפי שהוכיחו מהדורות החדשות המתחרות). אולם אחר-כך העז לומר כי זה אינטרס של נתניהו לענות לשאלות עיתונאים. "ידידו דונאלד טראמפ עושה את זה, כולל לענות לגרועים שבאויביו בעיתונאים" אמר סגל, תוך שהוא מפגין הזדהות מוחלטת עם תפיסת העולם של נתניהו לפיה עיתונאים הם אויביו (וממילא, אויבי המדינה).
אחרי חילופי דברים בין מרציאנו לסגל, הזכיר סגל את אותה פעם לפני שש שנים כשנתניהו נכנס בהפתעה לאולפן הערוץ לראיון מול מרציאנו, "אל תאבדי תקווה" אמר לה. "אנחנו עוד מחכים, אנחנו נמצאים כאן בשידור. אם ראש הממשלה מוכן להגיע בהפתעה אנחנו כאן", המשיכה מרציאנו את דבריו, "אדוני ראש הממשלה, אנחנו מזמינים אותך, אנחנו כאן באולפן, מוכנים גם לראיון בהפתעה".
כל עוד בחדשות 12 ממשיכים להפקיע את מהדורת החדשות לנאומים והצהרות מוקלטים של נתניהו, ומעסיקים פרשנים וכתבים שמדבררים את מסריו והספינים שלו באולפן, לנתניהו אין שום סיבה להגיע לראיון, בהפתעה או שלא בהפתעה.