"Personnel is policy"', ציטט רה"מ הנאשם בנימין נתניהו, במסגרת עדותו במשפטו הפלילי, את נשיא ארה"ב המנוח דונלד רייגן. רייגן אמנם לא אמר את המימרה המפורסמת, אבל אמש קיבלנו הדגמה לנכונותה, בהקשר הספציפי עליו דיבר נתניהו: שינוי ההרכב של מערכת עיתונאית ושתילת אנשים מטעם, על מנת לשנות את הקו המערכתי.

ביום חמישי האחרון (22.5) הודיע רה"מ נתניהו - אחרי פסיקת בג"ץ כי הדיח את ראש השב"כ רונן בר בניגוד לדין תוך שהוא בניגוד עניינים, אחרי שהיועמ"שית לממשלה הודיעה כי אינו יכול למנות ראש שב"כ חדש לפני שיוסדר ניגוד העניינים שלו, ואחרי "הליך מיון" שכלל שיחה של כמה דקות במכונית - כי החליט למנות את האלוף דוד זיני לראש השב"כ הבא.

התגובות לא איחרו לבוא וכללו הצהרות מכאן ומכאן לגבי חוקיות המינוי ולגבי התאמתו או אי התאמתו של זיני לראשות השב"כ. כיצד סוקרה ההודעה על המינוי? באופן מעניין, המינוי של אילה חסון, "נציגת הממשלה" בכאן 11, למגישת מהדורת השבת, שינה את מפת הסיקור השגורה. "Personnel is policy".

בסוגיות הקשורות לקמפיין המתמשך של נתניהו נגד מוסדות המדינה, ערוץ 14 מוביל בדרך כלל את דברור דף המסרים של רה"מ הנאשם, בעוד מהדורות החדשות מובילות קו אמביוולנטי עם יוצא הדופן של עמית סגל, הפרשן לענייני כל ו"נציג הממשלה" בחדשות 12. כעת, אחרי המינוי של חסון, בעוד בחדשות 13 ו-12 מדגישים את הביקורת נגד מינויו של זיני (עמית סגל כמובן מהלל), בכאן 11 מצטרפים לערוץ 14 בקידומו של המינוי.

סיקור מינויו של זיני בכאן 11 נפתח בכתבת תדמית שהכינה איילה חסון על אודותיו (גיבור-ישראל-ללא-חת-קצין-מוכשר-ועתיר-זכויות שהתפלל למען החטופים ולחם ב-7 באוקטובר) וממשיך בדיווח של סולימאן מסוודה לפיו נתניהו "נחוש להשלים את המינוי" למרות הקשיים המשפטיים. איתי בלומנטל מדווח כי הבעיה אינה בזהותו של זיני אלא בהליך הקלוקל בו מונה.

חסון לא היתה שבעת רצון מהדיווחים, והמתח בינה לבין העיתונאים במהדורה צף אל פני השטח כשהתעקשה להסב את הדיון מהליך המינוי, ובוודאי מהביקורת כלפי זיני, אל דמותו של זיני עצמו ואל הרדיפה הפוליטית שהוא חווה כעת.

מי שנתן עבודה אמש עבור איילה חסון היה הפרשן התורן, פרופ' עוזי רבי, שהסביר כי השב"כ כרגע צריך ראש וצריך לבדוק "איך מזרזים את הדבר הזה אם אפשר, והדבר השני אני אומר את זה כי צר לי, וזו לא הפעם הראשונה שאנשים עם כל כך הרבה זכויות בעצם מוטלים לביצת רפש והופכים להיות כלי משחק...", "בידי עיתונאים!", מזדעקת וקוטעת אותו מגישת המהדורה חסון, "משיקולים פוליטיים וכך הלאה". חסון מסכמת: "ככה זה".

עמית סגל: השב"כ אשם במתקפה של נתניהו נגדו

בחדשות 12 נצפה אמש מתח דומה בין כתבים שמתעקשים לסקר את המציאות לבין מי שמעדיפים לסקר נרטיבים.

בפתח המהדורה חשף ירון אברהם אמירה מקוממת נוספת של זיני והפעם בדיון שנערך לפני כמה חודשים בפיקוד דרום במהלכו נזף זיני ברמטכ"ל לשעבר הרצי הלוי שהוא מתעדף את החזרת החטופים על מיטוט חמאס. אמירה זו מצטרפת לאמירה של זיני שאברהם חשף ב"אולפן שישי" ערב קודם לכן: "אני מתנגד לעסקת חטופים, זו מלחמת נצח".

אברהם מצטט גורם ביטחוני נוסף, שנכח בדיוני המטכ"ל, לפיו: "זיני פחות לקח את החטופים בחשבון. בעוד צה"ל הקפיד כל הזמן לנהל את הפעלת הלחץ הצבאי באופן שלא יסכן חטופים, אצל זיני זה לא היה פרמטר". גורם אחר טוען כי דעתו של זיני לגבי עסקת חטופים ידועה במטכ"ל אך היא דעת מיעוט, ואם יהיה ראש השב"כ יוכל לקדם אותה (כאילו זו אינה העמדה שנתניהו משליט ממילא כבר 600 יום).

ואז מגיע תור עמית סגל לדבר. בניגוד לחסון בכאן 11, סגל בוחר לקדם את המינוי לא באמצעות דגש על סגולותיו של האלוף זיני, אלא פשוט משום שנתניהו יכול ונתניהו צודק. עמדה סדורה יש, דיווח עיתונאי פחות. והעמדה היא מסוג "למה היא הלכה עם שמלה קצרה לבד בחושך?".

התבטאות דוד זיני בעניין השבת החטופים, חדשות 12, 24.5.25 (צילום מסך)

התבטאות דוד זיני בעניין השבת החטופים, חדשות 12, 24.5.25 (צילום מסך)

לדברי סגל, אם לא היה עימות פומבי בין ראש הממשלה לבין רונן בר (שכזכור, התלונן שנתניהו דרש ממנו להשתמש בשב"כ לצרכיו הפוליטיים), אם השב"כ לא היה תוקף את נתניהו (כאמור, בר פרסם שנתניהו דרש ממנו להשתמש בשב"כ לצרכיו הפוליטיים), אם בג"ץ לא היה פוסק כפי שפסק, ואם היועמש"ית לא הייתה מפרסמת את העמדה שפרסמה - נתניהו לא היה בוחר בזיני.

"ראינו מי היו המועמדים הקודמים של נתניהו לראשות השב"כ", מזכיר סגל: הם לא מהמילייה של זיני. במילים אחרות, סגל אומר: המינוי ההזוי נבחר כעונש לשב"כ ולמערכת המשפט, ושילך לעזאזל ביטחון המדינה.

"מי שנמצא באשליה כי בג"ץ יפסול את המינוי חי בסרט. ראשית כי היועמ"שית עדיין לא קבעה את עמדתה לגבי מה יכול לעשות נתניהו, שנית יכול מאוד להיות שבג"צ יגדר את העניין כך שראש השב"כ הבא לא יעסוק בקטרגייט", סגל מוסיף ואומר.

הנקודה השלישית של סגל היא טיעון ברמה גבוהה במיוחד: גם אם בג"ץ יפסוק שלנתניהו אסור כלל לעסוק במינוי, הממשלה תמנה את זיני בלי נתניהו שכבר סימן במי בחר. "זיני", מסכם סגל, "יהיה ראש השב"כ עם או בלי נתניהו". מה עם התאמה מקצועית ומינהל תקין? דף המסרים לא כלל התייחסות.

בניגוד להתנהלות באולפן חדשות כאן 11, באופן חריג וראוי לציון, מגישת המהדורה דנה וייס לא המשיכה כאילו כלום והתייחסה לאמירתו המקוממת של סגל: "דברים מדהימים שאתה אומר עמית, שזו לא הבחירה הראשונה של נתניהו אלא שנתניהו בוחר פה במעין פעולת תגמול על מה שקרה לו סביב רונן בר", היא אומרת ומוסיפה בציניות, "זה רק הארגון הביטחוני הבכיר של ישראל".

סגל ממהר "להבהיר" את דבריו: "זה לא בדיוק מה שאמרתי, אמרתי שנתניהו מחפש מישהו שיהיה איתו באותו ראש, למשל בסוגיית החטופים שם רונן בר הלך עם נתניהו ראש בראש". וייס מתעקשת וממשיכה: "אה, עכשיו אתה גם אומר שנתניהו נגד עסקת חטופים? טוב אני מציעה שנסיים את הדיון הזה פה".

חדשות 13: משיחי זו לא מילת גנאי

בחדשות 13 לא נמצא מי שישפרר את עמדתו של נתניהו, והדיון התמקד בתגובות השונות להודעת נתניהו על המינוי. אביעד גליקמן פרש את הסוגיה המשפטית, ואילו אור הלר סיפק זווית נוספת לדמותו של זיני, עם אמירות שלו בפני תושבי העוטף כאשר הציג בפניהם את תחקירי טבח ה-7 באוקטובר, כגון: "זו האחריות שלכם ש-7.10 לא יקרה שוב".

חשנו שזיני אטום לכאבנו, מוסר הלר דברים שאמרו לו תושבי העוטף שנפגשו עם האלוף, ואינו מבין את אחריות הצבא כלפי האזרחים. הלר מציג ציטוט נוסף של קצינים בכירים בצה"ל לפיו הם "נדהמים מהסכמתו של זיני להיזרק מתחת לגלגלי האוטובוס. זיני מפקד מצוין, הוא אינו מתאים לראשות השב"כ" ומדווח עוד כי במשך הסופ"ש יצרו קשר עם זיני בכירים שונים בצה"ל וביקשו ממנו לוותר על התפקיד.

התבטאות מקוממת של דוד זיני, חדשות 13, 24.5.25 (צילום מסך)

אור הלר מדווח על התגובות על מינוי דוד זיני, חדשות 13, 24.5.25 (צילום מסך)

מוריה אסרף מדגישה כי היא מודאגת מהביקורת שנשמעה בסוף השבוע נגד זיני, לדבריה, "לא ניתן למחוק כך 30 שנות שירות למדינה וממתי 'משיחי' נהיה מילת גנאי?".

בערוץ 14, השדרן נועם אמיר, בדומה לעמיתו לשופרות נתניהו בחדשות 12 עמית סגל, מציג את הנרטיב של נתניהו למינוי זיני: השב"כ אשם בקריסת אמון נתניהו בו ולכן השב"כ ישלם, ויקבל ראש שב"כ מטעם נתניהו שיזכיר לאנשי השב"כ את מקומם. לו השב"כ לא היה נכנס לעימות חזיתי מול נתניהו, המינוי היה אחר.

לפי אמיר, נתניהו היה מעוניין להשיג שתי מטרות במינוי: להכניס מישהו מחוץ לארגון כדי לטלטל אותו אחרי הכישלון של ה-7 באוקטובר, ולהרגיע את הארגון אחרי שבחודשים האחרונים ראש השב"כ רונן בר נכנס לעימות חזיתי ברה"מ ו"גרר את הארגון לדיונים באמת הזויים בבית המשפט העליון". טלטולים, כידוע, מרגיעים מאוד.

כרגע מחכים לראות אם בג"ץ יוציא צו ביניים נגד המינוי, מסכם אמיר ומציע "לכל מי שמנסה להטיל דופי באיש, תזכרו שהוא אלוף במטה הכללי, אין טעם לחפש מתחת לגלגלים". גם לא לבדוק בשיניים.