ברשת המקומונים "קו עיתונות", הפונה לקהל החרדי, נסמכים על "מודל פלגיאט מעורר השתאות במסגרתו מועתקים כבשגרה מאות כתבות של בכירי העיתונאים בישראל", כך נטען בתביעה שהוגשה לאחרונה נגד חברת קו עיתונות דתית בע"מ. בחברה טוענים כי מדובר בשקר מוחלט.

החברה מגדירה את עצמה כ"רשת הגדולה והמובילה במגזר החרדי והדתי, המוציאה לאור מדי שבוע 8-11 עיתונים בתפוצת שיא של כ-200,000 אלף עיתונים המחולקים בריכוזים החרדיים בתיבות דואר ובנקודות חלוקה מרכזיים, בכל רחבי הארץ" (כך במקור).

התביעה, שהוגשה באמצעות עו"ד ישראל ברדוגו, טוענת להפרת זכויותיהם של הצלמים נחמיה גרשוני-איילהו ודב הכטמן, וכן של העיתונאי חנניה בליכברד. התובעים דורשים פיצוי של 300 אלף שקל.

גרשוני-איילהו תובע בגין פרסום תצלומים שצילם, ללא רשות וללא מתן קרדיט, בשנת 2019. הכטמן תובע בגין פרסום תצלומים שצילם לפני כשנה. במקרה של הכטמן, נטען בתביעה, התצלומים אף פורסמו תוך הסתרת וחיתוך הלוגו שהטביע במקור על היצירות כדי למנוע את גניבתן.

מודעה של חברת קו עיתונות דתית

מודעה של חברת קו עיתונות דתית

בליכברד תובע בגין העתקת "חלקים מהותיים" של כתבה שפרסם ב"מקור ראשון" בחתימת חנני בלייך. לדבריו, הקטעים הופיעו בגיליון חג של קו עיתונות, בכתבה עליה היה חתום מנחם הירשמן.

"הנתבעת למעשה, נטלה יצירה ספרותית מוגנת כהגדרתה בדין, יצירה המצויה בבעלות התובע 2 [בליכברד], והעתיקה ממנה פסקאות שלמות מילה במילה, העתיקה את מהותה ול​יבתה, כמו גם את התמה ומבנה הכתבה".

בנוסף, כך נטען, הטקסט שפורסם ב"מקור ראשון" סולף כדי להתאימו לקהל הקוראים החרדי. במקום "סוני פלייסטיישן" נכתב "משחק מסוים" והביטוי "פתחתי את הווטסאפ" הוחלף בביטוי "פתחתי את הטלפון".

בתביעה נטען כי לא מדובר ברשלנות של עובד כזה או אחר ברשת "קו עיתונות" אלא ב"דפוס הפרות אשר הנתבעת מתעשרת באמצעותו וצוברת יתרון משמעותי על כלי תקשורת הפועלים כדין".

"קו עיתונות" כבר חויבה בשנים האחרונות לפצות בגין העתקות, כך מוזכר בתביעה. בשנת 2019 חויבה לשלם לצלם ישראל כהן 40 אלף שקלים, בשנת 2022 חויבה לשלם לצלם דוד ועקנין 50 אלף שקלים ואילו בשנת 2023 חויבה לשלם לצלם אריק סולטן 45 אלף שקלים.

"חרף הביקורת הרבה של בתי המשפט, וסכומי הפיצוי אשר עמדו על עשרות אלפי שקלים בגין כל הפרה", נכתב בתביעה, "הנתבעת לא פועלת באופן בסיסי למניעת הפרת זכויות יוצרים זאת מתוך שיקול ציני לפיו הסדרת רישיונות שימוש ביצירות והתנהלות מערכתית סדורה, תעלה פי כמה מניהול הליכי זכויות יוצרים".

בכל הקשור לתקשורת החרדית לא מדובר בחריג. למעשה, בעיתונות הפונה לחברה החרדית הפכה ההעתקה לתופעה רווחת. רק לאחרונה שילם "יתד נאמן" 25 אלף שקלים ל"כלכליסט" בעקבות תביעה על העתקת כתבה.

טרם הוגש כתב הגנה, אך עו"ד נועם קוריס מסר בשמה של קו עיתונות דתית כי  "הטענות נראות מופרכות ודיבתיות" ו"יתבררו כדיבה וכשטות מוחלטת". לגופם של דברים החברה לא מתייחסת לטענה כי גנבה צילומים, אך טוענת כי "מעולם לא העתיקה כתבות של עיתונאים בישראל, מר שי גראוכר התראיין לעיתון החג של קו עיתונות ע"י כתב מטעם המערכת".

למרות הפירוט בתביעה של הפרות קודמות לכאורה שנעשו ע"י קו עיתונות דתית, טוענת החברה כי "קו עיתונות דתית פועלת מזה כ 36 שנה ללא כל תלונה דומה".

69127-04-25