הטבע שלנו, היפה והייחודי, שמספק לנו מקום מפלט, מרגוע ומזור, מאוים על ידינו חדשות לבקרים. תוכניות בינוי בערים, בשוליהן ומחוץ להן, לוטשות עיניים אל שטחים פתוחים וערכיים ועל בתי גידול חיוניים. פעילות תעשייתית, הטומנת בחובה מיצוי משאבי טבע ופליטות של שפכים, פסולות ומזהמי אוויר, משפיעה על הטבע הבתולי ואפילו על שמורות הטבע, כשרק לאחרונה התבשרנו על תוכנית חדשה של ICL רותם לכרייה של פוספט בנגב בסמוך לעין ירקעם. גם המלחמה המתמשכת בצפון ובדרום, הובילה לשריפות, לזיהום ולפגיעה משמעותית באזורים טבעיים נרחבים.

אם לא די בכל אלו, הרי שאנחנו גם יורקים לבאר שאנחנו שותים ממנה, ומזהמים ומשחיתים במו ידינו את המקומות שנותנים לנו אוויר לנשימה. זיהום פלסטיק בחופים, בנחלים ובשמורות הטבע הוא אחד מהאיומים המשמעותיים וההרסניים ביותר מעשה ידי אדם. מחקר בינלאומי חדש בהובלת המרכז לאקולוגיה של אוניברסיטת אקסטר בבריטניה הראה לאחרונה כי חוף גדור, בין מכמורת לחדרה, הוא אחד מחמשת החופים המזוהמים ביותר במיקרופלסטיק בעולם.

לקראת החג, יצא המשרד להגנת הסביבה, בראשות השרה עידית סילמן, בקמפיין לניקיון במרחב הציבורי. הקמפיין התמקד בגמילה מכלים חד פעמיים (חד"פ), והציע לציבור להגיע לחוף ולטבע עם כלים רב פעמיים. כל זאת למרות שעם כניסתה של סילמן למשרד היא לא התנגדה לאחד המהלכים הראשונים והמסוכנים ביותר לטבע של הממשלה החדשה - ביטול המס על כלים חד פעמיים.

אולם סילמן היא לא היחידה שעושה בהקשר זה גרינווש. היא מצטרפת למועדון מובחר ומפוקפק בו חברות גם חברות יצרניות שונות, למשל החברה למשקאות, שמייצרת ומשווקת מותגים רבים, כגון קוקה קולה ונביעות. והנה פתאום חברת הענק, שמוכרת את מרכולתה בבקבוקים חד פעמיים, מציעה לנו כתבת פנאי ונופש ב-ynet ומסלול לברוח מהעיר לכמה שעות של רוגע בחיק הטבע.

אולם אם חשבתם שהחברה למשקאות מוכרת לכם טבע, אז תחשבו שנית. כי הכתבה ובה ההמלצה על מקום בילוי בשיתוף של החברה למשקאות, שזה אומר במימונה, היא לא רק פרסומת סמויה למוצרי החברה ול"פועלה" בתחום המחזור והשמירה על הסביבה, אלא גרינווש אחד גדול.

ובכלל, כשחברה שמוכרת חד"פ ממליצה לכם לשמור על הטבע נקי ולאסוף את מכלי המשקה למחזור, היא לא רק משווקת לכם את המשקאות שלה ומעודדת אתכם אפילו לקחת אותם לטיול בטבע, היא גם מפילה את האחריות על הנזקים שהם יוצרים עליכם.

אם רוצים לדייק ואפילו לדקדק אז אתם יכולים לאסוף, להפריד ולהחזיר את בקבוקי הפלסטיק במרכולים, וזה הכרחי, אבל אתם לא ממחזרים כלום. אולי רק ממרקים את המצפון שלכם, אם בכלל. גם החברה למשקאות לא ממש אוספת את כל הבקבוקים ובטח לא ממחזרת את רובם.

למעשה, חלק ניכר מהבקבוקים לא נאספים ומזהמים את הטבע ופוגעים בבעלי החיים, וכיוון שאין מפעלי מחזור מתאימים בארץ חלק מהפלסטיק הופך לדלק שנשרף בכבשני נשר רמלה ומזהם את האוויר שם. שלא נדבר על זה שחברות המשקאות הגדולות בעולם וגם בישראל מספרות לנו כבר שנים על יעדים יפים להוספה של פלסטיק ממוחזר לייצור הבקבוקים, אבל לא ממש מתקדמות ליעדים.

ובכלל, מחזור של פלסטיק הוא לא הפתרון הנכון והמועדף לטיפול בבעיה הגדולה של פסולת פלסטיק, אלא הפחתה במקור, כלומר - פשוט להפחית את השימוש בו מלכתחילה. על אחת כמה וכמה כשיוצאים אל השטח.

מיחזור פלסטיק גם צורך משאבי מים ואנרגיה רבים ויוצר שפכים ומזהמים רבים, כמעט כמו בייצר בקבוקים חדשים. לכן כשהחברה למשקאות רוחצת בניקיון כפיה ומנסה לייצר מצג שווא בו אפשר להמשיך לצרוך בקבוקים והכל יהיה בסדר, ועוד עוטפת את זה בטיול תמים בטבע היא מוסיפה חטא לפשע.

אזרחי ישראל מייצרים כמויות גדולות של פסולת פלסטיק, וחלק ניכר ממנה היא פסולת של פלסטיק חד פעמי: כלים ובקבוקים. כ-80% מהפסולת בחופי הים בישראל היא פסולת פלסטיק, וכך גם כמות גדולה של פלסטיק שנאספת או נותרת באתרי טבע.

הדרך הפשוטה, הזולה והידידותית ביותר לסביבה היא להפחית במקור את השימוש בפלסטיק חד פעמי, ובטח שלא להביא כלי פלסטיק חד פעמיים ובקבוקי משקה חד פעמיים לטבע. לכן אל תתנו לחברה למשקאות למכור לכם סיסמאות כמו לקנות בקבוקי משקה, לאסוף אותם ולקוות שימוחזרו ובכך "לקחת חלק במעגל הטוב של שמירה על הסביבה". אין שום דבר טוב בזה, פשוט תוותרו עליהם מראש.

עדי וולפסון הוא פעיל סביבה, מומחה לקיימות, פרופסור להנדסה כימית ומחבר הספרים "צריך לקיים" ו"המשבר הגדול"