היום מלאו 82 ימים למסיבת העיתונאים האחרונה שקיים רה"מ בנימין נתניהו. הייתה זו הפעם האחרונה שבה עיתונאים מלפחות חלק מכלי התקשורת המובילים בישראל היו יכולים לשאול את ראש ממשלת ישראל ולו שאלה אחת, המקסימום המותר באופן רשמי במסיבות העיתונאים.
נתניהו מחרים את ערוצי החדשות בישראל כבר כמעט ארבע שנים, ואת השידור הציבורי כבר למעלה מחמש שנים. רק חודש אחרי טבח ה-7.10, המחדל החמור בתולדות מדינת ישראל, הסכים לכנס מסיבות עיתונאים, אם כי המשיך בסירובו להתראיין.
אלא שמאז יולי 2024 החל נתניהו לרווח את משך הזמן בין מסיבות העיתונאים שקיים, על אף שישראל מצויה במלחמה, גם בתקופות בהן העורף סבל מהתקפות טילים, כולל טילים בליסטיים ששוגרו מאיראן ומתימן, ולמרות שנתניהו הוא ראש ממשלה של מדינה דמוקרטית בה פועלת תקשורת חופשית.
אחרי מסיבת עיתונאים שקיים נתניהו ב-13 ביולי חלפו 51 ימים עד למסיבת העיתונאים הבאה, ב-3 בספטמבר, ורק אחרי עוד 98 ימים כינס את מסיבת העיתונאים האחרונה עד כה, שהתקיימה ב-9 בדצמבר ובה יצא ראש הממשלה מאיזון, תקף עיתונאים וגידף אותם בשידור חי.
מאז אותה מסיבת עיתונאים הופיע נתניהו פעמיים נוספות בערוץ 14, ערוץ התעמולה המסור לו והבימה התקשורתית היחידה בה הוא מוכן להופיע, בפני יועצו הפוליטי העובד בערוץ כפרשן, יעקב ברדוגו או בפני עובדים אחרים בערוץ.
המופע הראשון התקיים ב-26 בדצמבר 2024 מול מוטי קסטל, והשני, שנקבע בחופזה, ב-6 בפברואר מול ברדוגו, בעת שרה"מ שהה בביקור בוושינגטון ועל מנת לנסות ולנטרל ראיון שנערך בחדשות 12 עם שר הביטחון לשעבר יואב גלנט. שתי ההופעות בערוץ הבית שלו התקיימו במתכונת החנפנית ונטולת הביקורת שנתניהו הורגל לה בשנים האחרונות, ואורכם הכולל עמד על 35 דקות.
נתניהו העניק גם ארבעה ראיונות בחו"ל. שניים בפוקס-ניוז, הערוץ אותו מנסה ערוץ 14 לחקות, מול שון האניטי (6.2) ומארק לוין (8.2), ואחד בניוזמקס מול גרטה ואן סוסטרן (8.2). ב-4 בפברואר העניק נתניהו ראיון לפאולה ווייט, מי שכיהנה כחברה במועצה האוונגליסטית המייעצת של טראמפ בבחירות האחרונות. הריאיון, יחד עם אשתו שרה, הוענק ל"ערוץ המשמעות", מיזם תוכן שיווקי בבעלות ניב יעקובי, אולם עד כה לא עלה לשידור.
הפעם האחרונה שבה התראיין נתניהו לכלי תקשורת לא-טראמפיסטי בארה"ב היתה ב-22 במאי 2024 ברשת MSNBC. אחרי בליץ של ראיונות לכלי תקשורת אמריקאים שונים במהלך שנת המלחמה בישראל, בחצי השנה שלפני הבחירות בארה"ב בהן התמודדו דונאלד טראמפ וקאמלה האריס, העניק נתניהו רק שני ראיונות, שניתנו לרשתות הפונות לקהל מצביעי המפלגה הרפובליקנית בלבד.
במקביל, כאמור, מנהל רה"מ נתניהו חרם ראיונות בן חמש וחצי שנים נגד חדשות כאן 11, וחרם שהחודש ימלאו לו ארבע שנים נגד חדשות ערוץ 12 ו-13.
בין מסיבת עיתונאים אחת לרעותה מתקשר רה"מ נתניהו עם הערוצים המוחרמים באמצעות הודעות לעיתונות, שליחת סרטוני וידיאו בהם הוא נושא דברים, ולעיתים באמצעות כתבים מדיניים המוכנים לקדם נרטיבים שלו בשם "גורם מדיני בכיר" או שלל כינויים אחרים.
גינונים של רודן
"אני רוצה ברשותך לשאול על איתמר בן גביר. הוא יהיה בממשלה שלך?" שאלה יונית לוי את נתניהו בריאיון האחרון שקיים מולה נתניהו בחדשות ערוץ 12, ב-15 בפברואר 2021. "לא, הוא לא יהיה בממשלה בכלל", השיב נתניהו שהבהיר שבן גביר יכול להיות בקואליציה אך לא בממשלה.
לוי לא הניחה לנושא, "למה לא?", שאלה כשבמשך דקות ניסה נתניהו לחמוק מתשובה ברורה, "רגע, אני לא מבינה. הוא כשר להיות האצבע ה-61, הוא לא כשר לתפקיד?" התעקשה לוי. נתניהו נאלץ להשיב באופן ברור יותר: "למה? לשר? לא. בעיני לא בממשלה שלי".
לוי לא הניחה לנושא והתעקשה שנתניהו יבהיר לציבור מדוע הוא פוסל את בן גביר מלכהן כשר בממשלותיו, וכשהמשיך להתחמק מתשובה החלה להזכיר אמירות גזעניות ומפלות של בן גביר. "קיבלת תשובה למה הוא לא יהיה שר", השיב לבסוף נתניהו.
אתמול לפני ארבע שנים בדיוק: נתניהו מבטיח שלא ישתמש בכוחו השלטוני כדי להימלט ממשפטו הפלילי. פחות משנתיים יעברו עד שיפתח בהפיכה המשטרית והניסיון למנות את השופטים שיחליטו על פסק-דינו הסופי.
אגב, מדובר בראיון האחרון אי-פעם שהעניק לאודי סגל, והאחד לפני אחרון שהעניק לערוץ 13, רגע לפני… pic.twitter.com/JF9m41SHGF
— העין השביעית (@the7i) February 26, 2025
עשרה ימים לאחר מכן, ב-25 בפברואר 2021, התראיין נתניהו, הנאשם בשוחד, מרמה והפרת אמונים, אצל אודי סגל בערוץ 13. "אם תיבחר וכמו שאתה אומר תקים ממשלת ימין על מלא, האם הממשלה הזו תשמש אותך כדי לחמוק מההליך הפלילי נגדך?", שאל סגל את נתניהו, "לא. ממש לא" השיב לו נתניהו אך סגל התעקש והצביע על הניסיונות של נתניהו לחמוק ממשפט, ניסיונות לקדם את "החוק הצרפתי" ומקרה בקשת החסינות מהכנסת למרות שהבטיח שלא יעשה זאת.
"האם אתה מתחייב לא לנקוט בשום הליך חוקי שמטרתו לחמוק מההליך הפלילי?", שאל סגל בניסיון לחדד את הדברים, "אני לא אקדם את החוקים האלה, אם זה מה שאתה שואל" השיב נתניהו וטען שההכרעה של ההליך המשפטי כנגדו תהיה בבית המשפט.
כידוע, כעבור שנה ועשרה חודשים מונה בן גביר לשר בממשלתו של נתניהו, ובמקום לנסות להעביר "חוק צרפתי" או לקבל חסינות, ממשלת נתניהו השישית קידמה ומקדמת הפיכה משטרית והכפפת הרשות השופטת לדרג הפוליטי, כלומר לנאשם נתניהו ועושי דברו - כשגולת הכותרת היא מינוי שופטי העליון, מי שידונו ויכריעו בסוף על הערעור בתיקיו הפליליים של נתניהו.
שני הראיונות הללו הן תזכורת לאופן בו ריאיון עיתונאי של ראש הממשלה אמור להתקיים. לא מופע חנופה והנהון לנתניהו כמו אלו להם הורגלו אזרחי ישראל בשנים האחרונות בערוץ 14, אלא עיתונאים השואלים שאלות - וזכאים לתשובות ממי שהציבור בחר בו ודורש ממנו דין וחשבון.