פעיל הימין הקיצוני בנצי גופשטיין, מקורבו של השר לשעבר איתמר בן-גביר, זוכה מעבירת הסתה לגזענות אך הורשע בעבירת הסתה לטרור. בכך הפך ביהמ"ש המחוזי את החלטת השלום, שהרשיע אותו בהסתה לגזענות ולא בהסתה לטרור.
גופשטיין, מייסד הארגון הגזעני להב"ה ומי שפועל נגד ערבים, נוצרים, מוסלמים ולהט"ב, היה מועמד לכנסת מטעם מפלגת הכהניסטים עוצמה-יהודית, אך נפסל על-ידי העליון בשל "מופעים מחרידים של הסתה שיטתית לגזענות המופנים כנגד המגזר הערבי".
למרות הפסילה, נותר גופשטיין אחת הדמויות הבכירות במפלגה, ולפי חשיפת "הארץ" אף ייעץ לאיתמר בן-גביר בענייני משרדו עת היה שר המשטרה. בן-גביר הכחיש את הדברים ואף הגיש בגינם תביעה, אולם הודה כי מדובר ב"חבר ושכן קרוב". ב"הארץ" פרסמו בתגובה התכתבויות פנימיות המוכיחות את הטענות.
בשנת 2019 הוגש נגד גופשטיין כתב אישום בחמישה אישומים, שלושה בגין הסתה לאלימות, אחד בגין הסתה לגזענות ואחד בגין הסתה לטרור, בשל התבטאויות שלו מהשנים 2012-2017.
במקרה הראשון, אחרי שיהודים תקפו ערבים בירושלים, טען גופשטיין בסרטון שפורסם בערוץ 7 כי המעשה בא בתגובה להטרדות חוזרות ונשנות של יהודיות בידי ערבים. "כנראה שכאן הנערים הרימו את הכבוד היהודי מהרצפה ועשו את מה שהמשטרה הייתה צריכה לעשות, עשו דין בפורעים הערבים שהטרידו את הבנות היהודיות".
במקרה השני, במסגרת ראיון שהעניק לאברי גלעד ושודר בערוץ 2, אמר גופשטיין שהרב כהנא צדק, עודד טרנספר של האוכלוסייה הערבית, אמר כי מבחינת ההלכה מותר גם לאזרח להרוג ערבים "אם הוא אויב" וקבע כי יש לנקוט באלימות נגד "ערבי שמתחיל עם יהודייה".
במקרה שלישי, בכתבה שערך אוהד חמו ושודרה בערוץ 2, נראה גופשטיין בחתונת בתו מצהיר כי אין במקום ערבים, שכן אם היה מלצר ערבי בחתונה "הוא היה מחפש את הבית חולים הקרוב נראה לי". בהמשך, בראיון לתוכנית בערוץ 10 בהגשת אלי רכלין ורומי נוימארק, נשאל גופשטיין על דבריו לחמו בדבר מלצרים ערבים הסביר: "החבר'ה שלי היו נמצאים בחתונה ומלצר ערבי זה לא דבר שהולך ביחד".
במקרה הרביעי, במסגרת אירוע לזכרו של כהנא, אמר גופשטיין כי "האויבים שבתוכנו הם סרטן", דיבר בגנות "הסרטן הזה המסוכן של הדו קיום" וקרא להוריד את "הגידול הזה מהר הבית", שכן הוא המוקד של הסרטן.
במקרה החמישי, במהלך חתונה במודיעין עילית, אחרי שחלק מהקהל הניף סכינים, מ'צטות ובקבוקים המדמים בקבוק תבערה, נטל גופשטיין את המיקרופון ושר פעמיים: "ברוך הגבר, נכנס למערה, דרך הנשק וירה", תוך שהוא מניף בידיו ומשלהב את הרוקדים, כך לפי כתב האישום.
לפני כשנה הורשע גופשטיין בהסתה לגזענות בשל דבריו באירוע לזכרו של כהנא, אך זוכה מכל יתר האישומים. בהמשך נגזרו עליו 260 שעות עבודות שירות, קנס ומאסר על תנאי. שני הצדדים ערערו על קביעותיה של שופטת השלום סיגל אלבו. את המדינה ייצג עו"ד עמיחי מרקס ואילו את גופשטיין ייצג עו"ד יצחק בם.
שופטי המחוזי חגית מאק קלמנוביץ, מרים ליפשיץ פריבס ואילן סלע קיבלו את הערעורים באופן חלקי, זיכו את גופשטיין מהסתה לגזענות בשל דבריו באירוע לזכרו של כהנא אך הרשיעו אותו בהסתה לטרור בשל דבריו בחתונה במודיעין עילית.
לפי בית המשפט המחוזי, לא ראוי היה להרשיע את גופשטיין בשל דבריו באירוע לזכר כהנא. שכן הוא לא אמר את המילה "ערבים" ותחת זאת התייחס ל"אויבים שבתוכנו".
"בית משפט קמא קבע כי מכלול אמרותיו של המשיב בהזדמנויות אחרות בעניין אוייבי ישראל מלמד כי לשיטתו כמעט כל ערביי ישראל נחשבים כאויבים, בשל התנגדותם לקיומה של המדינה כמדינה יהודית. משום כך ראה בדברי המשיב ביטוי גזעני. אנו סבורים כי בנסיבות העניין לא היה מקום לבחון את דבריו של המשיב בהקשרים ובמקומות אחרים. דבריו של המשיב באירוע הנדון היו ברורים, ולא היה בהם, כאמור, אזכור של המילה ערבים", כתבו שופטי המחוזי.
מנגד, בית המשפט המחוזי קבע כי ראוי היה להרשיע את גופשטיין בשל מעשיו בחתונה. "איננו שותפים להתרשמותו של בית משפט קמא שהאווירה במקום לא היתה יצרית או מתלהמת ושלא היתה התייחסות ממשית מצד האורחים לתוכן הדברים המושמעים", כתבו שופטי המחוזי.
"המשיב עמד תחילה כחלק מקבוצת הרוקדים ובהמשך נכנס למרכז המעגל, כשחלק מהרוקדים לצידו אוחזים סכינים ומנופפים בהם וחלק קטן מהם רעולי פנים. לאחר מכן עלה המשיב לבמה ועמד בסמוך לתקליטן. הוא שר את השיר כאמור כאשר קהל הרוקדים עונה לו בשירה, פונה ומתקרב לעבר הבמה ולעברו. ברור לגמרי כי קיימת אינטראקציה בין המשיב השר על הבמה לבין הקהל העונה לשירתו, בהתלהבות ותוך הנפת סכינים", תיארו השופטים את האירוע שתועד בסרטון.
"עוד ניתן לראות בסרטון כי הרוקדים לובשים חולצות של ארגון להבה, שבראשו עומד המשיב. התרשמותנו היא שמעמדו של המשיב כראש ארגון להבה, מעורבותו של המשיב ושירתו, עודדו את הקהל והלהיבו אותו, והחיבור בין מילות השיר ששר המשיב, הנפת הסכינים, והאווירה המשולהבת בחתונה - כל אלה יחד הקימו אפשרות ממשית להביא לעשיית מעשה טרור".
לפיכך קיבלו השופטים את ערעור גופשטיין וזיכו אותו מהרשעה בהסתה לגזענות, ומנגד קיבלו את ערעור המדינה והרשיעו אותו בהסתה לטרור. השופטים לא התערבו בעונש שהוטל על גופשטיין.
62177-11-19
43477-07-24
18997-09-24