בעקבות עתירה עמותת "הצלחה" באמצעות עו"ד אלעד מן הורה בית המשפט העליון לשר התקשורת  שלמה קרעי להאריך את כהונת חברי מועצת תאגיד השידור, מיכל רפאל כדורי ומנחם בן ששון, על מנת שהמועצה תהיה בהרכב המינימלי הנדרש על פי חוק כדי שתוכל להמשיך לפעול.

כהונתם של מספר חברי מועצה פקעה בנובמבר, והיא משותקת מאז. לא ניתן לבחור חברי מועצה חדשים משום ששר התקשורת קרעי לא הצליח למנות, מאז נבחר לתפקיד לפני שנתיים, יו"ר לוועדת האיתור של התאגיד.

לפי חוק השידור הציבורי, על מנת לנתק את תאגיד השידור מזיקה והשפעה פוליטית, המינויים למועצה, שהיא הגוף המנהל של התאגיד, נעשים על-ידי ועדת איתור בראשות שופט בדימוס מהמחוזי או מהעליון.

אלא שקרעי ניסה למנות לתפקיד את השופט משה דרורי, בעל זיקה פוליטית מובהקת ומי שהביא איתו קופת שרצים שמנעה בעבר את מינויו לתפקיד שופט בעליון ושופט עמית. בעקבות עתירה של מכון זולת, התנועה לרגולציה הוגנת ואגודת יהודי אתיופיה, התפטר דרורי מתפקידו.

השר קרעי ניסה לנצל את מצב השיתוק שיצר, על מנת להעביר את ניהול התאגיד לרשות השנייה, גוף נוח להשפעה פוליטית. במקביל, על מנת לעקוף את הייעוץ המשפטי של משרדו, העביר לחברי כנסת מהקואליציה הצעת חוק לסגירת חטיבת החדשות של התאגיד והשתלטות פוליטית עתידית על תקציבי התוכניות שלו, והצעת חוק נפרדת להשתלטות פוליטית על תקציב התאגיד הנוכחי.

שופטי העליון יצחק עמית, נעם סולברג ודפנה ברק-ארז הוציאו צו ביניים המורה על הארכת כהונתם של שניים מחברי המועצה שזו להם הקדנציה הראשונה, ולכן ניתן להעניק להם עקרונית קדנציה נוספת (הכהונה במועצה מוגבלת לשתי קדנציות).

הארכת הכהונה תעמוד בתוקף עד להכרעה בעתירה או עד לבחירת חברי מועצה חדשים, "זאת על מנת שיתאפשר למועצת התאגיד להפעיל את סמכויותיה על פי החוק ועל מנת שלא תיפגע פעילותו התקינה של התאגיד".

בנוסף הוציאו השופטים צו על תנאי המורה לשר התקשורת לנמק מדוע הוא מתנגד להארכת הכהונה באופן קבוע. "וכן – ככל שהוא מעוניין בבחירת חברים אחרים תחתם", ימנה יו"ר ועדת איתור "בהקדם האפשרי ולא יאוחר משלושה חודשים מתום כהונתו של יו"ר ועדת האיתור הקודם".

*  *  *

להורדת הקובץ (PDF, 188KB)