איריס אלוביץ', הנאשמת במתן שוחד, שיבוש מהלכי משפט והדחה בחקירה, הגישה לבית-המשפט בקשה לביטול כתב האישום נגדה וזאת מטעמים של אכיפה בררנית.

אלוביץ', בת-זוגו של בעל השליטה בבזק לשעבר שאול אלוביץ', היתה גורם מפתח בפרשת השחיתות שזכתה לכינוי "תיק 4000", שבה הואשם גם ראש הממשלה בנימין נתניהו בשוחד. בלב הפרשה יחסי תן-קח פסולים בין בני-הזוג אלוביץ', ששלטו באמצעות בזק באתר "וואלה", לבין ראש הממשלה נתניהו.

לפי כתב האישום שהוגש נגדם, בני-הזוג אלוביץ' העניקו לנתניהו, משפחתו ונציגיו, דריסת רגל במערכת החדשות של האתר. ראש הממשלה, בתמורה, פעל לקדם עבור עסקיו של אלוביץ' הטבות רגולטוריות בשווי מאות מיליוני שקלים.

מהראיות שנחשפו לאורך פרשת התביעה התברר כי לאיריס אלוביץ' היה חלק נכבד בשיגור הוראות העריכה של האתר אל מנכ"ל "וואלה" דאז אילן ישועה. היא היתה שותפה לשיחות טלפוניות שבהן הבהירה לישועה כיצד יש לסקר את ראש הממשלה, מקורביו ויריביו, וכן היתה שותפה לקבוצות ווטסאפ שבהן העבירה הוראות כאלה.

עורכי-דינה של איריס אלוביץ', ז'ק חן, שי אלון, נעה פירר ושניר כלימי, טוענים בשמה כי "בהגשת כתב האישום וניהול המשפט נגדה, הפלתה המשיבה [הפרקליטות, א"פ] שלא כדין ובאופן משמעותי בינה לבין מר ישועה ובינה לבין הגב' נתניהו".

לפי אלוביץ', בידי הפרקליטות היו ראיות שחייבו לחקור את ישועה כחשוד, אך היא לא עשתה זאת ובהמשך לא העמידה אותו לדין, רק כדי ש"ישתף עימה פעולה" ויספק לה "תחמושת", כלשונו של תת-ניצב יואב תלם, ראש צוות החקירה בפרשה.

"למרות התמונה הברורה שעמדה לנגד עיני המשיבה ביחס לישועה, ולמרות שהחקירה התמקדה כל כולה בחשדות אלה בדיוק - סיקור אוהד בתמורה להטבות רגולטוריות - היא החליטה לאחר שקילה ובחינה שמעמדו הוא של עד רגיל ולא של חשוד בביצוע עבירה", מציינת אלוביץ' בבקשתה. "המסקנה היחידה המתבקשת מהחלטה זו היא שהמשיבה עצמה סבורה שבמעשיו של ישועה, כמו במעשיה של המבקשת [אלוביץ', א"פ], לא נפל רבב פלילי".

ממכשיר הטלפון של ישועה נמחקו עשרות שיחות, בין היתר עם הנאשמים ועד המדינה ניר חפץ, מוסיפה אלוביץ'. ההחלטה של המשטרה והפרקליטות שלא לברר את הנושא מולו שוללת מהמדינה את האפשרות לטעון שהוא לא שיבש חקירה. גם זו, טוענת אלוביץ', אכיפה בררנית שבה היא מופלית לרעה.

ישועה, יש לציין, הוא מי שמסר למשטרה את מכשירי הטלפון, ששמר אצלו מאחר שלדבריו, חשש שההתנהלות מול בני הזוג אלוביץ' תתברר כפלילית. עוד עובדה רלוונטית היא כי ישועה החזיק במכשירים בניגוד להוראת בני הזוג אלוביץ, שדרשו ממנו להשמיד את המכשירים ולהעלים את תוכנם, כפי שעשו עם מכשירי הטלפון שלהם עצמם.

"למקרה שהם למדו לומר תודה"

המדינה טענה בעבר כי אחד ההבדלים בין אלוביץ' לישועה הוא שמנכ"ל האתר קיבל הוראות מהבעלים ולא היה "בעל האינטרס במימושה של מערכת היחסים השוחדית". במענה לכך מזכירה אלוביץ', בין היתר, כי בשנת 2014 קידם ישועה סיקור מוטה לטובת נתניהו לקראת קבלת אישור מראש הממשלה לשיעבוד מניות השליטה בבזק, וזאת בלי קשר אליה.

ביום 16.1.2014, מציינת איריס אלוביץ', שלח ישועה לשאול אלוביץ' הודעה ובה קישור לידיעה שפורסמה באתר "העין השביעית" ולפיה "דף הבית של 'וואלה' העלים בזריזות ידיעה על מקלט המס של נתניהו". ישועה אף כתב לבעל השליטה בהמשך: "למקרה שהם למדו לומר תודה". במועד זה, מדגישה אלוביץ', היא כלל לא היתה מעורבת בסיקור נתניהו באתר.

באופן דומה, מוסיפה אלוביץ', היא לא היתה קשורה לשינוי הסיקור של נתניהו בהמשך אותה שנה לקראת מימוש עסקת יד-2, שבזכותה גרף ישועה בונוס של 15 מיליון שקלים. היוזמה במקרה הזה, טוענת אלוביץ', היתה של ישועה עצמו.

הפרקליטות טענה בעבר כי "גם לאחר שהתברר, כי לישועה היה אינטרס כלכלי נכבד בעסקת יד 2, הוחלט שלא לשנות את מעמדו כעד נוכח העובדה שישועה מסר מידע וראיות חפציות בעלי פוטנציאל הפללה עצמית בהיותו עד ולא חשוד". לדברי אלוביץ', "משמעות הדברים חמורה": במקום לפעול להפוך את ישועה לעד מדינה, הוחלט ללכת במקרה שלו בין הטיפות, בניגוד לדין, באופן שהפלה אותה לרעה.

"מעורבות אינטנסיבית" של שרה נתניהו

במקרה של אשת ראש הממשלה, טוענת אלוביץ' בהמשך בקשתה, לפחות אחד הטעמים לאי העמדתה לדין "נעוץ בהיותה אשת ראש הממשלה". לדבריה, מדובר בשיקול פסול שהביא לאפליה פסולה כנגדה.

עוד מציינת אלוביץ' בהקשר זה כי שרה נתניהו היתה פעילה, בין היתר באמצעות שליחים, בפניות לשינוי הסיקור של ראש הממשלה, הרבה לפני שאלוביץ' החלה לפעול בעניין.

"לא הגב' נתניהו ולא המבקשת ביצעו מעשה עבירה", מדגישה אלוביץ', "ואולם, לצורך הדיון בבקשה ודרך משקפי המשיבה ולשיטתה עת החליטה להעמיד את המבקשת לדין, מצטיירת תמונה המלמדת על מעורבות גדולה יותר של הגב' נתניהו, ביחס לכל אחת מהנקודות המרכזיות שבכתב האישום: הן בנוכחות בארוחת הערב והיותה צד להבנה הפסולה הנטענת והמוכחשת; והן במעורבות אינטנסיבית ומשמעותית בפניות הסיקור לאורך כל התקופה הרלבנטית לאישום".

עוד מזכירה אלוביץ' בבקשתה כי מעדויות החוקרים בבית-המשפט התברר כי כבר במהלך החקירה "הכבידו החוקרים את ידם" עליה "מתוך תקווה שבכך יופעל לחץ על בעלה שיאות להפליל את ראש הממשלה נתניהו".

באי-כוחה של אלוביץ' מסכמים וכותבים כי "בשים לב למעורבותה המוגבלת של המבקשת באירועים נושא כתב האישום; להחלטה שלא להעמיד אחרים בקבוצת השווים לדין (מר ישועה והגב' נתניהו); ולכך שהעמדתה לדין של המבקשת לצד בעלה משמעותה המטת חורבן על כל מסגרות חייהם מקום שלא מתחייב לעשות כן - נדמה שגם השיקול הפסול ששימש בחקירה, הפעלת מנוף לחץ באמצעות העמדתה לדין על בעלה על מנת להביא לשבירתו ולהודאה שתפליל אותו ואת ראש הממשלה, הביא להעמדתה של המבקשת לדין. מצער שחרף התמשכות ההליכים ועינוי הדין הנורא שהוא מנת חלקה, מסרבת המשיבה לחזור בה מאישום השוחד ולו כנגדה".

67104-01-20