רוב כלי התקשורת מציגים את המחלוקת על הליך המינוי של נציב שירות המדינה, כ"עוד סיבוב" בזירת האיגרוף בין היועמ"שית לממשלה גלי בהרב-מיארה לבין ראש הממשלה בנימין נתניהו, שרוצה אך עדיין חושש להדיחה. מדובר בחטא ישן נושן של התקשורת, שמעדיפה לסקר סוגיות מהותיות כאילו היו מאבק פרסונלי, אבל במקרה הזה ההחמצה מסוכנת ממש.

כדאי לעיתונאים שמסקרים את המאבק על מינוי הנציב להעיף מבט מחוץ לגבולות ישראל, אל המתחולל בונצואלה.

לאחרונה חזרה הרפובליקה הדרום-אמריקאית לכותרות העולמיות, בעקבות זיוף תוצאות הבחירות על-ידי הרודן ניקולאס מדורו, והדיכוי האלים של המהומות שפרצו לאחר מכן. מדורו הפך לנשיא ב-2013, לאחר שקודמו, הוגו צ'אבס, נפטר ממחלת הסרטן. צ'אבס, ובאופן נרחב יותר מדורו, משתמשים בטקטיקות של מעצרים, עינויים, חטיפה, העלמה ורצח יריבים פוליטיים – שהוגדרו על ידי האו"ם וארגון מדינות אמריקה (OAS) כפשעים נגד האנושות. אבל עוד לפני כן, צ'אבס החל בהשתלטות על שירות המדינה והנחיל בו שחיתות וריכוזיות עצומות.

כאשר צ'אבס נבחר לנשיא בשנת 1998, ונצואלה היתה אחת המדינות העשירות באמריקה הלטינית בזכות משאבי הנפט שלה. בהתאם, שירות המדינה שלה היה גדול יחסית. אולם שרשרת של משטרים סמכותניים או דמוקרטיים-פגומים, ושחיתות הולכת וגוברת, הביאה לפערים חברתיים וכלכליים קיצוניים וחלק ניכר מהאוכלוסייה חי בעוני מחפיר.

צ'אבס הציג לציבור תוכנית פופוליסטית לצמצום הפערים, בין היתר באמצעות הלאמה וחלוקה מסיבית של סובסידיות והטבות לעניים. אלא שבמקביל, הרחיב והעמיק את השחיתות הציבורית, לה היה זקוק על מנת ללכד סביבו את האליטות הפוליטיות, הכלכליות והביטחוניות במדינה. בעוד שחלק מרווחי הנפט העצומים אכן נועדו לתוכניות החברתיות, מאות מיליארדי דולרים מרווחי הנפט, מחברות ממשלתיות ומחברות פרטיות שהולאמו - נעלמו לכיסים פרטיים.

פן נוסף של השחיתות הציבורית היה השימוש שעשה צ'אבס בשירות המדינה עצמו. הרודן הונצואלי הבין כי השירות הציבורי יכול לשמש אותו לא רק ככלי להוצאה לפועל של תוכניותיו למען העניים, לקידום השחיתות או לניצול משאבי המדינה, השירות היווה משאב בפני עצמו – מאגר בלתי נדלה של ג'ובים.

עובדי המדינה, בין אם היו תומכים אותנטיים במדיניותו ובין אם התנגדו לה, נאלצו להפוך במהרה ל"צ'אביסטים" נלהבים או לפחות להיראות ככאלה, כדי לשמור על תפקידם ופרנסתם.

ככל שחלפו השנים השחיתות החמירה ואיבדה שליטה, והרווחים העצומים מהנפט לא הספיקו כדי לממן גם את השחיתות וגם את התוכניות החברתיות. הפיצוץ הגיע בשנת 2014, סמוך לאחר שמדורו הפך לנשיא, כאשר מחירה של חבית נפט צנח מכ-100 לכ-30 דולר. את הקריסה הכלכלית בוונצואלה האיצו הסנקציות שהטילו ארה"ב, האיחוד האירופי ומדינות מערביות נוספות. מדורו, שהבין כי איבד את אמונו של חלק ניכר מהציבור, חשש ליציבות משטרו והאיץ את הדיכוי ואת תהליך הפירוק של המוסדות הדמוקרטיים שנותרו במדינה, שהחל כאמור עוד בתקופת צ'אבס.

הדיכוי האלים, המשבר הכלכלי והפוליטי, קריסת שירותי הרפואה, הרעב והעוני שהגיעו לממדים עצומים, הביאו לאסון דמוגרפי: שמונה מיליון מתוך 29 מיליון אזרחים נמלטו מהמדינה.

הכסף לסובסידיות ולתוכניות חברתיות אזל, גם קופת השחיתות הידלדלה והכלכלה התרסקה - כך גברה חשיבותו של שירות המדינה כמאגר ג'ובים. למעשה, מדורו מציב את האזרח הונצואלי בפני בחירה: להיות מובטל ורעב, או להיות קצת פחות רעב ולעבוד כחלק מהמשטר המדכא.

ההשתלטות על שירות המדינה נעשתה על ידי צ'אבס ומדורו באמצעות שילוב של שלוש טקטיקות מרכזיות: דיכוי ופיטורין, עקיפה והזנחה ומיליטריזציה של שירות המדינה.

בעוד שלא סביר שבקרוב קציני צה"ל ינהלו את משרדי הממשלה בישראל, כבר ניכר כיצד שתי הטקטיקות הראשונות מופעלות על ידי ראש הממשלה נתניהו. שרי הממשלה שלו מפעילים לחץ מתמיד על שומרי סף ועובדים בדרג המקצועי כדי ש"יישרו קו" או שיפרשו, עוקפים אותם ומתעלמים מדעותיהם, לא פועלים למילוי תקנים חסרים וגם לא דואגים לתקצוב וליצירת תנאים מתאימים כדי שהם יוכלו למלא את תפקידם ולהעניק שירות לציבור באופן מיטבי.

אם עד כה תהליך ההשתלטות היה זוחל, עתה ראש הממשלה נתניהו אישר בממשלתו להעביר הילוך – למנות את נציב שירות המדינה בעצמו ומטעמו. קודם להצבעה בממשלה, היועמ"שית לממשלה הודיעה במכתב שיש מניעה משפטית לכך שנתניהו ימנה בעצמו את הנציב הבא וקבעה שיש להקים ועדת איתור לנוכח חובתו של הנציב "לפעול בממלכתיות ובאופן בלתי תלוי", ו"השפעתו העמוקה על דמותו של השירות הציבורי".

כאמור, מרבית התקשורת הישראלית ממסגרת את המחלוקת על מינוי הנציב כעוד קרב בין היועמ"שית לנתניהו, אך המציאות רחוקה מלהיות מאבק "פרטי" של עו"ד בהרב-מיארה על "שלטון החוק". מדובר במהלך של ראש הממשלה נתניהו שאם יצליח יהיה נוק-אאוט לדמוקרטיה.

מילא התקשורת, אך מצופה היה ש-80 אלף העובדים בשירות המדינה יתעוררו. למרות הקלישאה שהציבור הוא הבוס של עובדי המדינה, הבוס בפועל הוא הנציב. לנציב המדינה סמכויות נרחבות ביחס לעובדי השירות הציבורי. בין היתר, לנציב סמכות להתקין את תקנון שירות המדינה (התקשי"ר) על עבירות המשמעת, האיסורים והחובות הקבועים בו. בנוסף יש לו תפקיד משמעותי במינוי, בקידום, בהשעיה, בהדחה ובהעמדה לדין משמעתי. כלומר, הוא החוקר, התובע, השופט והמוציא לפועל בשירות המדינה.

אותם עובדי מדינה שבמהלך התהליך ההשתלטות הזוחל העדיפו להוריד את הראש מתחת למים עד שתחלוף הסערה, תמימים לחשוב שראש הממשלה נתניהו, באמצעות הנציב, לא יצליח לאתר את הראש שלהם ו"לערוף" אותו. אותם עובדי מדינה שרואים את עצמם כ"ביביסטים" יכולים ללמוד מעובדי המדינה בוונצואלה שגילו שתמיד יימצא "צ'אביסט" יותר אורתודוכסי מהם שיוכל להחליפם. חלקם נאלצו לצאת לגלות או נעצרו.

מאחר שראש הממשלה נתניהו ושר האוצר סמוטריץ' מרסקים את הכלכלה הישראלית, הרי שבדומה לונצואלה, תגבר חשיבותו של שירות המדינה כמאגר ג'ובים. סביר להניח שגם תנאי ההעסקה והשכר יורעו. שיטת ה"רמזור" של שרת התחבורה מירי רגב עלולה בעתיד לעורר געגועים (רגב מכחישה את קיומה, אך נפתחה חקירה פלילית). לא יהיו "צבעים" שונים בשירות המדינה, אלא רק צבע אחיד "ביביסטי" ומושחת.

מדוע עובדי המדינה לא זועקים כאשר עומדת על הפרק השתלטות פוליטית מלאה על ה"בוס" של שירות המדינה, באופן שישפיע לרעה על תנאי העבודה ויעביר אותם פוליטיזציה מוחלטת?

מבחינה אנושית, החשש מהבעת התנגדות - ברור. אנו רואים את הקמפיינים המסיתים שמנהלים ראש הממשלה נתניהו וחברי ממשלתו, בעצמם ובאמצעות "מכונת הרעל" ברשתות החברתיות ובגופי תקשורת מגוייסים, כלפי הדרג המקצועי ושומרי הסף.

יו"ר הסתדרות עובדי המדינה שלח מכתב לראש הממשלה נתניהו בו קרא "לקביעת הליך ציבורי, פומבי נטול פניות לבחינת מועמדים ראויים לתפקיד נציב שירות המדינה", אך בינתיים לא הודיע על נקיטת צעדים נוספים בעקבות ההצבעה בממשלה. בראיון אמר שימתין לתשובת נתניהו למכתב. למרות ההבדלים בין המקרים, בהסתדרות עובדי המדינה יכולים ללמוד מהמאבק המוצלח של עובדי חדשות 13 להדחת המנכ"לית יוליה שמאלוב-ברקוביץ'.

אחד מן הלקחים מוונצואלה הינו שקשה לנחש מראש מה יהיה קו פרשת המים בקריסה המוחלטת של הדמוקרטיה ומוסדות המדינה, אך כאשר הוא נחצה קשה מאוד לחזור אחורה. למדורו לא אכפת מהסבל של האזרחים, מקריסת הכלכלה ומהשתוללות הפשיעה – כל עוד שנותר לו מה עוד לגנוב מהמדינה.

עובדי שירות המדינה חייבים לשבור שתיקה עכשיו, לפני שתחת הנציב החדש שימנה נתניהו הדבר עלול להיות באמת בלתי אפשרי.