מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, הודיע היום כי משרדו יעקוב אחר טענות בנוגע לתקינות המכרזים ברשות השידור. חששות לאי-תקינות של המכרזים הועלו הבוקר בדיון הוועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת וכן מתלונות נפרדות שהגיעו למשרדו.
הבוקר המשיכה הוועדה, בראשות ח"כ רוני בר-און, לעקוב אחר יישום דו"ח המבקר האחרון על רשות השידור. הדיון עסק בעיקר בסבב הכתבים שנערך בשבוע שעבר ברשת ב'. "אני נמצא בסוג של מבוכה, שלא לומר אפילו מפח נפש", אמר ח"כ בר-און בפתח הדיון. לדבריו, בעוד ההנהלה הנוכחית מתקנת במרץ את מחדלי ההנהלה הקודמת ומחליפה מינויים בפועל במינויים שנבחרו במכרזים, "אני מתרשם ששכרנו יוצא בהפסדנו". ח"כ בר-און פנה למנכ"ל הרשות, יוני בן-מנחם, ולמנהל הרדיו, מיקי מירו, ואמר להם כי הוא מקבל "שיטפון של תלונות על כך שהמינויים שלכם הם מינויים שלפחות למראית עין אין הדעת סובלת אותם".
לפי יו"ר הוועדה, גורמים שונים מסרו לו כי הובטח לכתבים בקול-ישראל ש"לא יהיה מצב שכתב יקבל תחום שאינו רוצה בו". בכל זאת, שבוע ימים לאחר שמונה מנהל רשת ב' החדש, יאיר קורן, קיבלו תשעה כתבים הודעה על העברתם לתפקיד חדש, כאשר "הרוב המכריע מבין התשעה לא היו מעוניינים בתפקיד שנשלחו לעשות". עוד טען בר-און כי ההודעה נמסרה לכתבים בשעות הערב של ה-2 בדצמבר, ומועד תחולתה היה למחרת בבוקר. "איך כתב שמנהל דסק זז מרגע לרגע, בלי חפיפה, בלי להכשיר?", תהה בר-און. בתגובה טען קורן כי מעולם לא הובטח לכתבים שלא ימונו לתפקיד בניגוד לרצונם.
בר-און ביקר גם את נוסח ההודעה שקיבל כל אחד מהכתבים ממנהל הרדיו החדש. בהודעה נאמר כי "הנהלת הרדיו שקלה את מכלול הנסיבות, לרבות עמדתו של הכתב", בטרם החליטה על השיבוץ. "אף עמדה של אף כתב מכל מה שאני העליתי לא נשקלה", הדגיש בר-און. לדבריו, עולה מהמהלך "ניסיון לקבוע עובדות בשטח". בר-און אף העריך כי המהלך נועד לייצר "סוג של אינטימידציה או איום" כלפי יתר העובדים בקול-ישראל. כאילו נאמר להם, "דעו לכם שמהיום אלו כללי המשחק, ומי שלא יתנהל כפי שאנחנו מצפים שיתנהל, אחת דינו".
ח"כ איתן כבל המשיך את דברי בר-און ודיבר על "שלטון הפחד" הקיים לדבריו כיום ברשות השידור. "כשאתה מדבר עם כתבים ומנסה לברר מה קורה ברשות השידור", אמר כבל, "הפחד הוא גורם מרכזי בהתנהלות, וזה דבר בלתי נסבל. אנשים מפחדים לדבר, זה פשוט לא ייאמן איזה פחד מתקיים בתוך המקום הזה".
"אני לא יודע על איזה אווירת פחד מדברים. אין לי מושג קל שבקלות", אמר בתגובה יוסי הדר, מזכיר המערכת החדש של רשת ב'. "בדיקטטורות המנהיגים אף פעם לא יודעים מה קורה", השיב לו ח"כ כבל.
נציגי אגודות העיתונים תקפו אף הם את התנהלות רשות השידור. מנכ"ל אגודת העיתונאים בתל-אביב, יוסי בר-מוחא, טען כי בכל אחד מהמכרזים האחרונים נבחר המועמד באותה הדרך: "מנהל הרדיו קם, מציג את המינוי הראוי לכאורה, אומר, 'זה המינוי וזה האיש', וראה זה פלא, כולם מצביעים פה אחד סביב המינוי הזה".
בר-מוחא התייחס ספציפית למינוי מנהל רשת א' ולהעברתה מתפקידה של המנהלת הקודמת, צגה מלקו, יוצאת אתיופיה היחידה שכיהנה בתפקיד ניהולי ברשות. לדברי בר-מוחא, המהלך כלפיה היה "גזעני באופן ברור ביותר". בתגובה אמר בן-מנחם כי אין שחר לדברים. "עוד כשהייתי מנהל הרדיו טיפלתי בבעיותיה האישיות", אמר. "מי שקידם אותה לראש מדור לאמהרית הייתי אני".
בשלב זה פנה בן-מנחם למלקו, שנכחה בדיון, ואמר לה: "נכון, צגה? את יכולה להגיד כן". בר-און הבהיר לה כי היא אינה בחקירה ואינה מחויבת לענות. בן-מנחם המשיך בדבריו והדגיש כי ברשות מגנים בתוקף כל תופעה של גזענות. "אני חושב שצגה זכתה לקידום בגלל היותה אתיופית", הדגיש בן-מנחם, והביא את מלקו לנענע את ראשה בשלילה. "אני מתקוממת על האמירה של המנכ"ל יוני", אמרה בהמשך הדיון. "אני 23 שנה בקול-ישראל, אני מגיל 16 בישראל, יש לי תואר ראשון, יש לי תואר שני, אני פה בגלל המקצועיות שלי, לא בגלל המוצא שלי".
יו"ר אגודת העיתונאים בירושלים, דני זקן, טען בפני חברי הוועדה כי רבים מהמינויים אכן ראויים. "הבעיה היא הדרך, השיטה", טען, שיטה שבה ידוע מראש מי ייבחר. כדוגמה סיפר כיצד היה יכול לדעת שיוסי הדר יזכה במכרז לבחירת מזכיר המערכת של רשת ב'. סבב המינויים ברשת, אמר זקן, התבצע יומיים לפני שנערך המכרז. להדר מינו מחליף, ואילו הוא עצמו לא קיבל שום תפקיד חדש ברשת ב'. "היה ברור לחלוטין שמייעדים אותו לתפקיד הזה [מזכיר המערכת]", אמר זקן, והדגיש שוב כי הדר הוא מינוי ראוי לתפקיד.
זקן אישר כי רוב הכתבים שקיבלו תפקיד חדש בסבב אינם מרוצים מהשינוי, וסיפר בהקשר זה "קוריוז" על אודות כתב הכנסת לשעבר, רן בנימיני. לפי זקן, לפני כמה חודשים, כאשר הודיעו לבנימיני כי מעתה והלאה יחדל להגיש את יומני החדשות, נאמר לו על-ידי מנהל הרדיו כי אחת הסיבות היא ש"הוא לא מבין בכלכלה". בשבוע שעבר הועבר בנימיני מתפקידו ככתב הכנסת והחל לסקר את התחום הכלכלי.
ח"כ ציפי חוטובלי סיפרה כי כתב הכנסת החדש של רשת ב', אופיר ברק, הציג את עצמו בפניה במלים הבאות: "אני הכתב החדש של הכנסת בעל כורחו". "איזה מוטיבציה יש לכתב כזה לעבוד פה?", שאלה.
קורן, מנהל רשת ב', טען כי "השיקולים [בנוגע לסבב המינויים] היו מקצועיים טהורים". לדבריו, לא היה אף עיתונאי בעל ידע בכלכלה לצורך השיבוץ בתפקיד הכתב הכלכלי. "זכותנו להחליף תחומים", הוסיף. ח"כ נחמן שי התייחס להעברת בנימיני מתפקידו והעלה את האפשרות שההנהלה הנוכחית ניסתה "להסתיר הזזה אחת על-ידי הנעה של כתבים". מנכ"ל הרשות יוני בן-מנחם התפרץ לדבריו ושאל: "פירגן לך הרבה?".
העיתונאי לשעבר חיים זיסוביץ', ששימש, לדבריו, נציג אגודת העיתונאים בכל המכרזים הללו, למעט המכרז למזכיר המערכת ברשת ב', העיד על המתרחש בוועדת המכרזים. "הליך הבחירה", אמר, "הוא כזה: לאחר ששמענו את כל המועמדים בזה אחר זה, מתחיל דיון פנימי קצר מאוד. מנהל הרדיו אומר את דעתו ומחווה את דעתו, מי ראוי מכל אלה שבאו ומי איננו ראוי, ומה שקורה הוא תמיד שהיו"ר ומנכ"ל רשות השידור מצטרפים לדעתו של מנהל הרדיו. לפעמים המנכ"ל תורם את דעתו כדי לחזק את דעתו של מנהל הרדיו. שתי חברות הוועד המנהל שהיו שם אפילו לא חיוו את דעתן, אלא הצביעו כפי ששלושת חברי ההנהלה הצביעו. אנחנו חיווינו את דעתנו וזהו, אז התקיימה הצבעה".
לדברי זיסוביץ', הדיון של ועדת המכרזים בנוגע לתפקיד מנהל רשת א', כולל קבלת ארבעת המועמדים, שמיעת טענותיהם, הדיון שלאחר מכן וההכרעה, ארך בין חצי שעה לארבעים דקות.
מנכ"ל הרשות בן-מנחם הגדיר את הטענות על מכרזים תפורים כ"תיאוריית קונספירציה". לדבריו, תיאוריה זו "נובעת ממחנאות וסכסוכים פנימיים" ברשות השידור. "ברגע שנבחר מועמד שהוא לא לרוחם של אותו מחנה או של אגודות העיתונאים, אז מיד הם קופצים שזה מכור ותפור מראש, אבל ברגע שזה לרוחם אז זה בסדר", אמר.
"איזה מלחמות יש למר זיסוביץ' ברשות השידור?", תהה היו"ר בר-און. "מה הוא שייך?". זיסוביץ', יש לציין, אינו עובד ברשות השידור זה שנים ארוכות.
"שייך ועוד איך", השיב בן-מנחם, אבל סירב לפרט. "לצערי הרב", הוסיף, "לפעמים נעשה פה שימוש גם בפוליטיקאים כדי לנגח את הנהלת רשות השידור ומוסדותיה. לנו אין מה להסתיר. המכרזים האלו שקופים, יש פרוטוקולים".
מנהל הרדיו מירו הדגיש כי כל המינויים נעשו "לפי הנוהל של רשות השידור". לפי מירו, "נערכו דיונים עם כל הכתבים, דיונים ענייניים, ולא נעשה שום דבר בהינף יום אחד, וכל הניסיון לצייר את זה כך הוא פשוט לא נכון".
עוד טען מירו כי יש טעם לפגם בעצם ההתעסקות של הוועדה בחילופי כתבים ברשת ב'. "אתם מתערבים פה בזכות הניהול שקיבלתי כדין", אמר. "יש לי זכות ניהול, ואתם צריכים לתת לנו לנהל. לא יעלה על הדעת שתהיה פה התערבות כל הזמן, שלדעתי עוברת את גבול המידתיות והציבוריות".
לגופו של עניין טען מירו כי הוא בא לדיון "עם ידיים קשורות", שכן להבדיל מזיסוביץ', הוא מתכוון לכבד את ההתחייבות שלקח על עצמו כחבר בוועדת המכרזים שלא לפרט את נהלי הבחירה בוועדה. יחד עם זאת, הכחיש את טענת זיסוביץ' כי בכל המכרזים פועלים נציגי הרשות כאיש אחד. "נעשה דיון רציני ועמוק בתוך ועדת המכרזים, ולפעמים יש מחלוקות", אמר מירו.
"האם היה מקרה שאחד אמר, אני בוחר ראובן, השני אמר שמעון, והשלישי לוי?", שאל בר-און.
"היו", השיב מירו.
"יש פרוטוקולים שיוכיחו את זה?", הקשה בר-און.
בשלב זה הרים מירו את ידיו ואמר: "זה... אני אמרתי לך...". בר-און הדגיש בפניו כי הפרוטוקול אינו קורא תנועות ידיים וביקש לדעת מה פשר הרמת ידיו אל על. מירו השיב כי המחלוקות בין נציגי רשות השידור אכן יופיעו בפרוטוקולים. "יש ויכוחים כמו בכל מקום שמכבד את עצמו", אמר מירו.