איומים עתידיים

"א-סינארה" יוצא למלחמה. בפרויקט מיוחד הנפרש על פני ארבעה עמודים עוסק העיתון בהכנותיה ומוכנותה של ישראל למלחמה, עם "השכן הקרוב סוריה" או עם "השכן הרחוק איראן". חסין סוויטי כותב את ההקדמה לראיון עם שלושה אנשי ביטחון, אלוף (מיל') אורן שחור, דובר צה"ל לתקשורת הערבית אביחי אדרעי (שדיאלוג בטוויטר בינו ובין ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק חרירי גרם לאחרונה לסערה בארץ הארזים), ואל"מ אנואר סעב, מפקד מחוז צפון בפיקוד העורף.

שחור קובע כי "הבעיה אינה בגרעין או בנשק גרעיני, אלא בהנהגה האיראנית הפזיזה. האיראנים אינם צריכים את סוריה כתירוץ להתחיל במלחמה". עוד הוא מנבא כי "משטר אסד לא ייפול בקרוב" וכי "מצרים חלשה ואינה יכולה להתנתק מארה"ב והמערב". שחור מודיע גם כי טרם החליט אם יתמודד בבחירות הקרובות לכנסת.

סעב מספר לכתב כי "האימונים שנערכים הם בגלל האיומים הקרובים מצד סוריה, חיזבאללה ועזה [...] האיום האיראני אינו בתחום העניין שלנו כעת. האימונים בבתי-ספר בתל-אביב היו דומים לאלה בבתי-הספר באבו-סנאן". בתצלום רואים ילדים מסתתרים מתחת לשולחנות במהלך התרגול.

אביחי אדרעי נראה בתצלום אחר מחייך כשהוא מחזיק בעיתון "א-סינארה". "בעיית איראן היא בינלאומית ולא נהיה חוד החנית בעימות איתה", הוא אומר, ומאיים על חיזבאללה מפני פעילות נגד צה"ל ועל עזה מפני המשך הירי על ישראל. ירי כזה, הוא אומר, יגרור לבסוף מבצע צבאי ישראלי.

שער "א-סינארה"

שער "א-סינארה"

עוד בשער העיתון, הפניה לראיון עם הפוליטיקאי ואיש התקשורת הלבנוני (גם בלבנון יש המשלבים בין העיסוקים) נאסר קנדיל: "אם חאלב לא תשולב בהתקוממות – המשטר הסורי לא ייפול", לשון ההפניה. בכפולת עמודים בקונטרס החדשות מוסיף קנדיל: "פרויקט הפלת משטר אסד קיים מאז 2006, ושותפים בו גם בנדר בן-סולטן [יו"ר המועצה לביטחון לאומי בסעודיה], אל-ג'זירה ועזמי בשארה. את הדברים חשף אליסטר קרוק, האחראי לשעבר על המודיעין הבריטי במזרח התיכון, ב-4 בינואר 2011".

עוד אומר קנדיל, מהעיתונאים הבולטים בארצו, כי "לו היתה לישראל אפשרות לצאת למלחמה באיראן, לא היתה נלחמת נגד לבנון ועזה". הפרשן הרוסי ויאצ'סלאב מאטוזוב טוען בשיחת טלפון לעיתון ממוסקבה כי "עמדת רוסיה בעניין המשבר בסוריה לא תשתנה".

ב"פנורמה" מדווחים בידיעה בעמוד פנימי על החלטת מועצת השורה, הבית העליון של הפרלמנט האיראני, לבחון הקפאת ייצוא הנפט לאיחוד-האירופי. בעמוד פנימי מדווחים גם על המצור על העיר הסורית חמה ועל כוחות רבים של צבא סוריה שמתכוננים "לקראת הכרעה". הידיעה, נטולת הקרדיט, כוללת גם דיווח על הקפאת עבודתם של המשקיפים. כל המידע נכון ליום רביעי שעבר.

פגישה מן העבר

הכתב המדיני של "כל אל-ערב", סעיד חסנין, חתום על סיפור בלעדי מלבנון: מנהיג חיזבאללה נסראללה ערך באיראן ביקור אסטרטגי ונפגש עם מנהיגים איראנים בכירים. חבר הפרלמנט הלבנוני מטעם חיזבאללה, חסן חובאללה, אומר לחסנין כי "הגעתו של נסראללה לטהרן וחזרתו לדאחיה בביירות בתוך שעות מוכיחות שתנועותיו חופשיות. לא שכחנו את דם השהיד עימאד מורנייה ותנועת ההתקוממות לא תשתוק". לכתבה נלווה תצלום ממפגש בין נסראללה לאחמדינג'אד באוקטובר 2010, אך בעיתון לא דאגו לציין כי מדובר בתמונת ארכיון, כך שהקורא עלול לטעות לחשוב שהפגישה התקיימה לאחרונה.

"א-סינארה" מבליט בשערו תצלום מחגיגות יום השנה למהפכה במצרים ומצטט את העיתונאי והסופר המצרי עבדאללה סנאווי: "העם המצרי ציין את המהפכה – אך לא חגג אותה". "פנורמה" מדווח על יום השנה הראשון למהפכה במצרים בעמוד פנימי: "המפגינים בכיכר תחריר בקהיר קוראים לסיים את השלטון הצבאי", לשון הכותרת. שתי התמונות, זו של מפגין מונף על הכתפיים וזו של תינוק מחזיק את דגל מצרים, עלומות קרדיט.

מריבות ופיוסים

"ההנהגה הפלסטינית לומדת את המפגשים בין מולכו לעריקאת בעמאן", לשון הכותרת הראשית של "פנורמה", המספק לקוראיו ידיעה כללית בסוגיית המשא-ומתן הכושל בעמאן. "ישראל הכשילה את שיחות עמאן והדבר הוסיף לתסכול הפלסטינים", לשון הכותרת הראשית של "א-סינארה", ציטוט מראיון עם שר ההסברה הפלסטיני לשעבר, נביל עמרו.

הבעלים והעורכת הראשית, וידה משעור, סומכת את ידיה על מהלכיו של אבו-מאזן. במאמר המערכת היא כותבת כי "הוא נשיא נבון וחכם, ולכן רצה להראות לעולם שישראל היא הגורם המכשיל את המשא-ומתן". עמרו דוחה את הטענות כי הדיאלוג בין ישראל לפלסטינים בבירת ירדן השפיע לרעה על הפיוס הפנים-פלסטיני וטוען כי "ההאטה בפיוס נובעת מבעיות פנימיות".

שער "כל אל-ערב"

שער "כל אל-ערב"

גם "כל אל-ערב" מספק הסבר מסוג זה לכשלון הפיוס הפנים-פלסטיני. הוא מצטט הודעה של תנועת פת"ח שבה צוין כי "אבו-מאזן הקציב 250 אלף דולר כדי להכשיל את סיוריו של הנייה", ראש ממשלת חמאס, שיצא לסבב פגישות בעולם הערבי והאסלאמי. זאת, משום שהוא מאפיל על הרשות הפלסטינית בזירה הבינלאומית. ד"ר מחמוד א-זהאר מחמאס אומר לכתב המדיני סעיד חסנין כי "גם אם יוציאו את כל כספי העולם, לא יצליחו".

המופתי של אל-קודס, שיח' מוחמד חסין, אומר לכתב חטאב נסאר מ"א-סינארה" כי "לא הסתתי לרצח יהודים, אלא ציטטתי דברים של הנביא מוחמד". דבריו מקבלים הפניה בשער "א-סינארה". עוד בעיתון: ידיעה על חתימת הסכם שיתוף פעולה בין נצרת לרמאללה (מוסא בסול).

נדל"ן ערבי

"חדית א-נאס" מדווח בכותרת הראשית שלו כי בכנס הנדל"ן הערבי הראשון שנערך בנצרת התברר כי יש צורך ב-100 אלף יחידות דיור לערבים בעשור הקרוב. על כנס הנדל"ן מדווח גם "פנורמה" תחת הכותרת: "נערך כנס נדל"ן בנצרת". העורך מצניע את המסר העיקרי, והכותרת על צורכי המגזר הערבי (70–100 אלף יחידות דיור) מובאת ככותרת ביניים. העורך והכתבת אימאן דהאמשה רואים לנכון להבליט דווקא את דבריו של ד"ר באסל רטאס, בעלי המגזין הכלכלי "מלאקום" (כספכם), ולפיהם "שוק הנדל"ן הערבי צפוי לתנופה אדירה". מכנס הנדל"ן החשוב נעדרים המתחרים מנצרת.

שער "חדית א-נאס"

שער "חדית א-נאס"

עוד בשער "חדית א-נאס": כותרת על הפגנת הבדואים נגד תוכנית פראוור ביום חמישי בבאר-שבע וידיעה המודפסת במלואה על עמוד השער. גם ב"פנורמה" מבליטים על השער תצלום מן ההפגנה. "אלפים השתתפו בהפגנת 'כבוד הנגב' בעיר באר-שבע", לשון הכותרת ליד תמונת מפגינים, ובכותרת המשנה: "המפגינים מגנים את תוכנית פראוור ודורשים להכיר בכפרים הלא-מוכרים בנגב". על הידיעה והתצלומים חתום הכתב בנגב חסין אל-עוברה. למרות התמונות הרבות שהביא הכתב-צלם, בחרו העורכים להשתמש באותה תמונה גם בעמוד הראשי וגם בעמוד הפנימי. בתמונה זו לא רואים אף פוליטיקאי.

רפעת עכר מדווח ב"א-סינארה" על הפגנת תושבי עכו העתיקה, המאשימים את עמידר בניסיון לגרש את הערבים מן העיר. נציג עמידר בתגובה: "אנו מעוניינים לשפץ את הבתים".

ענייני תקשורת

ב"פנורמה" מדווחים על ביקור כתבים מ"הארץ" במערכת בטייבה, שם נפגשו עם העורך והבעלים בסאם ג'אבר. הכתב עומר רביע דואג להזכיר את הבוס שלו ארבע פעמים בידיעה. ג'אבר, שתמונתו כיכבה לאחרונה פעמים רבות בעיתונו, נמנע הפעם מלהדפיס את התמונה מהביקור. מי שבכל זאת מעוניין לצפות בו יוכל למצוא 13 תמונות שבהן הוא מופיע בידיעה שהועלתה (ב') לאתר העיתון. כתבי "הארץ" יכולים לעיין בתמונותיהם שם.

"א-סינארה" מדווח על האירוע הראשון במסגרת "כנס יפו" שנערך בכנסת בנושא "פוליטיקה, תקשורת ואקדמיה ויחסי יהודים וערבים בישראל". הכתב מוחמד עוואד מדווח כי מסקנת הכנס היתה כי על התקשורת לא לשתוק, אלא להרים קול במאמציה להגן על הדמוקרטיה והמוסדות האקדמיים.

הטרדה וטרדות אחרות

רק "א-סינארה" מדווח על הפרשה המסעירה את התקשורת העברית. דיווח על החשד כי מנהל לשכת ראש הממשלה נתן אשל הטריד אחת מהעובדות בלשכה מופיע בעמוד פנימי ושאוב בעיקרו מן התקשורת העברית.

העיתון מדווח גם על פרשת ההורים החשודים כי טלטלו את ילדיהם התאומים, שאחד מהם נפטר לאחרונה. פרופ' נעים שחאדה אומר לכתב מוחמד עוואד כי "הטלטלה החזקה גורמת לדימום ברשתית – עד כדי עיוורון". בנוסף עוקב העיתון בהבלטה אחר הילדה מלכ כיוואן, שעברה בהצלחה ניתוח מח עצם בבית חולים רמב"ם בחיפה. אביה אוסאמה כיוואן אומר לכתב ג'מאל סוואעד: "הרופאים מרגישים נוח עם תוצאות הניתוח". עוד עוקבים אחר סיפורו של הילד הערבי מחיפה, שלקח תחליף סם ואמו עצורה. הרופאים אומרים לכתב חטאב נסאר כי "חל שיפור במצבו".

שער "פנורמה"

שער "פנורמה"

ב"פנורמה" וב"כל אל-ערב" (מונא ערמוש) מדווחים על מותה של ראיקה בדיר מכפר קאסם, לאחר ניתוח השתלת לב שקיבלה מתורמת, רופאה יהודייה בת 32. אחיה, נאהד טהה, מצוטט בשני העיתונים כאומר "היא אמרה לנו כשהיא מאושרת: אחזור אליכם עם לב של רופאה בת 32".

"כל אל-ערב" מבליט באוזן שמאל הפנייה לידיעה על תרומת הכלייה של פהימה אבו מוך, תושבת באקה אל-גרבייה, לבעלה וג'יה, תחת הכותרת "בעלי עבר דברים קשים". הבעל מרעיף שבחים: "לא כל אישה מוכנה להקריב כמו אשתי".

כתב "א-סינארה" חטאב נסאר חתום על "ראיון מיוחד" עם בראאה, תושבת קלקיליה שנכלאה במקלחת למשך 11 שנים בידי אביה. גם "כל אל-ערב" מדווח על הפרשה ומפנה מעמודו הראשי, ואילו "חדית א-נאס" משיג ראיון מיוחד משלו. מן העיתונים לא ברור גילה של בראאה: 20 או 22.

תמונת התינוק עמאד אשרף עליאן (שנתיים), תושב שפרעם, שחיסל בנשיכה נחש (אמנם, שאינו ארסי), מובלטת בעמוד הראשי של "א-סינארה" ("תחילתו של גבר אמיץ" - רביע חנא) ו"כל אל-ערב". "פנורמה", כנראה בשל סגירתו המוקדמת, מחמיץ את הסיפור.

יאסר עוקבי הוא עורך חדשות ב"ישראל פוסט" ועורך העיתונים "שבע" ו"אל-אוסבוע אל-ערבי" בבאר שבע והנגב