פרקליט המדינה משה לדור והיועץ המשפטי לממשלה מנחם (מני) מזוז (צילום ארכיון: יוסי זמיר)

פרקליט המדינה משה לדור והיועץ המשפטי לממשלה מנחם (מני) מזוז (צילום ארכיון: יוסי זמיר)

משני צדי המתרס

המכתב שהפיץ אמש פרקליט המדינה משה לדור, ובו ביקר בחריפות את הצעת שר המשפטים יעקב נאמן לפצל את תפקיד היועץ המשפטי, מגיע הבוקר עד לכותרות הראשיות. "מלחמה", כפי שמגדיר זאת "ישראל היום", פרצה, וכל אחד מהעיתונים תופס עמדה. החלוקה ברורה למדי, כפי שהיתה צפויה מראש. מצד אחד "הארץ" ו"ישראל היום", המתגייסים למען פרקליט המדינה והיועץ המשפטי, ומן העבר האחר "ידיעות אחרונות", המתגייס למען השר יעקב נאמן. יוצא מן הכלל הוא "מעריב", המביע עמדה רב-קולית, עם נטייה לתמוך בשר המשפטים.

הכותרת הדרמטית ביותר מופיעה בשער "ידיעות אחרונות": "פרקליט המדינה יצטרך להתפטר" – ציטוט המיוחס ל"גורמים במשרד המשפטים". איכשהו נדמה שגם אם המצב היה הפוך ו"ידיעות אחרונות" היה מחליט לתמוך בלדור, עדיין הכותרת בשערו היתה הדרמטית ביותר. מכל מקום, הציטוט שלעיל אינו מופיע בידיעה של טובה צימוקי, המתפרסמת בעמ' 2 של העיתון תחת כותרת המודפסת בגופן של מכונת כתיבה עתיקה וקוראת, "פרקליט על הכוונת". כל שיש בידיעה זו הוא ציטוט עקיף בנוסח "גורמים במשרד המשפטים מעריכים שפרקליט המדינה משה לדור לא יוכל להמשיך בתפקידו", וציטוט ישיר של התגובה הרשמית של השר.

ייתכן שהשר נאמן שוהה ביותר מסביבה אחת ויותר מקבוצה אחת של אנשים מוגדרת כמקורביו. כתב "הארץ" תומר זרחין, שביקש אף הוא לבדוק את התגובה הצפויה מצד משרד המשפטים למכתב של לדור, כותב כי "בסביבתו של נאמן סירבו להתייחס לשאלה אם נאמן מתכוון לפעול להדחתו של לדור". יחד עם זאת, בידיעה מאת זרחין מצוטט "גורם המקורב לנאמן", הרומז כי השר יביא את המקרה לדיון בממשלה, שם ניתן להדיח את פרקליט המדינה, ומגדיר את המעשה של לדור כ"פוטש נגד שר המשפטים".

בטור פרשנות המודפס פעמיים, פעם אחת בעמ' 2 של "הארץ" ופעם נוספת, בקיצורים מינימליים, בשער העיתון, מתאר אמיר אורן את המהלך של לדור כהעלאת סכום ההימור במשחק פוקר ("או שמא זהו בלאק-ג'ק" – משחק מלים על חשבון כינויו של יעקב נאמן), מתוך הבנה שכך או אחרת כהונתו בתפקיד מתקרבת אל סופה. אורן מזכיר גם את העובדה כי לדור אמור להכריע בקרוב בנוגע לחקירת שר החוץ, ומכנה את אביגדור ליברמן "הבוס של שר המשפטים".

ב"ישראל היום", כאמור, המאבק מוגדר כ"מלחמה", וביתר דיוק "מלחמת שלטון החוק 2". הראשונה נאסרה על שר המשפטים הקודם, דניאל פרידמן, ואת תיעוד הניצחון של העיתון על השלטון ניתן לראות הבוקר במבחר קטעי ארכיון המצורפים לידיעה על לדור ונאמן. לצורך המלחמה הנוכחית מגייסים "ישראל היום" גם חיילים השייכים למחנה האויב בקרבות אחרים; יוסי ביילין, למשל, שתגובתו לפרסום מכתבו של לדור מובאת בהרחבה יחסית. מרדכי גילת, גנרל של ממש בחזית הפרקליטות, יוצא בחריפות נגד השר נאמן וכותב כי הוא "באטרף". תוך כדי התקפה גילת אינו מפספס הזדמנות להשחיל עדות לכך שידע מבעוד מועד על הפצת המכתב של לדור.

אביעד הכהן, המפרסם אף הוא מאמר פרשנות בעיתון, מייצג באופן ברור את עמדת הפרקליטות וכותב כי "הקורא את תוכן המכתב בעיון יגלה שמפורטות בו, אחת לאחת, מגרעות הפיצול המוצע". זו מסקנה הפוכה לחלוטין מזו שאליה מגיע בן כספית, במאמר פרי עטו המתפרסם הבוקר בכפולה הפותחת של "מעריב" (תמציתו מובאת בשער העיתון).

"הפכתי ודשתי ביצירתו הארוכה של לדור במאמץ לגלות, סוף סוף, טיעון הגיוני אחד שישכנע אותי שלא צריך לפצל את תפקיד היועץ המשפטי לממשלה", כותב כספית. "כל מה שמצאתי היה גיבוב סיסמאות נבובות ונטולות הקשר או רלבנטיות".

במשפט הפותח את טורו של כספית מהדהדת הטענה שהשמיע "גורם המקורב לנאמן" באוזני כתב "הארץ": "מה שמשה לדור עשה אתמול הוא לא פחות מנסיון פוטש". כספית, יש לציין, יוצא נגד פרקליט המדינה בשם שלטון החוק והמינהל התקין, וטוען כי אין לפקיד זכות לצאת נגד נבחר הציבור. הוא לא מזכיר כי נאמן אינו, למעשה, נבחר ציבור, אלא מינוי אישי של הממשלה. מסקנתו של כספית חד-משמעית: "לטעמי, הוא [נאמן] חייב לפתוח הבוקר בהליכים לפטר את לדור".

כאמור, העמדה של "מעריב" מעט פחות מובהקת מזו של העיתונים האחרים. הדרישה לפיטורים נותרת שתולה במאמר מאת כספית ואינה מגיעה לכותרת הראשית. זו שמורה למלה "מרד", הגדרה שאף היא יצאה אמש מסביבת השר נאמן. לעומת זאת, את עמדת לדור מביאה לקוראי העיתון דורית גבאי בפירוט יחסי, בלי להטביע אותה מכל כיוון בהסתייגויות של סביבת נאמן, כמו בידיעה מאת צימוקי המתפרסמת ב"ידיעות אחרונות".

ב"ידיעות אחרונות" וב"מעריב", אגב, מופיעות הבוקר ידיעות תצלום לרגל סיום קורס ההשלמה לקצינים של קובי ליברמן, בנו של שר החוץ. ב"ישראל היום" ו"הארץ" ויתרו על הפוטו-אופ.

על מה ולמה

עשרות יהודים נכנסו אתמול לבית משפחה ערבית בשיח' ג'ראח, כך מדווח הבוקר בידיעה קצרצרה יורי ילון בעיתון "ישראל היום". זהו העיתון היחיד המדווח על המקרה. בעמודי החדשות של "ידיעות אחרונות", "מעריב" וגם "הארץ"(!) אין ידיעה על כניסת היהודים לבית בליווי שוטרים, מעשה שהוביל לעימות עם הערבים החיים שם זה עשרות שנים.

גם בלי להידרש לשאלת הצדק או החוכמה של המעשה, ברור כי בקרב הפלסטינים החיים בירושלים, ובקרב דעת הקהל הערבית במזרח התיכון כולו, עוררה כניסת היהודים אל הבית בשיח' ג'ראח תהודה רבה. אפשר לראות באי-דיווח על כך, אף לא בידיעה שולית וקצרצרה כמו זו המופיעה ב"ישראל היום", חלק מהכנת הקרקע להפתעה הגמורה שתתפוס את הציבור בישראל בפעם הבאה שפלסטינים יטענו כי היהודים מנסים להשתלט על מזרח ירושלים ולדחוק ממנה את תושביה הערבים.

כפי שפורסם ב"ידיעות אחרונות"

הקריקטורה היומית ב"הארץ" [ערן וולקובסקי] מזכירה כי לפני כשבועיים, מיד לאחר רצח משפחת אושרנקו, ידעו קציני משטרה, ובעקבותיהם כמה מכלי התקשורת, להפנות אצבע מאשימה אל עבר גורמים שככל הנראה בינם ובין הרצח אין כל קשר; "כך פועלת מאפיה קווקזית", קראה הכותרת הראשית ב"ידיעות אחרונות" ב-19.10.09. לא כציטוט, אלא כקביעה עובדתית.

מי נגד מי

כותרת ידיעה [נתי טוקר] הבוקר בעמ' 6 של "דה-מרקר": "נציגי האופנועים הפריעו לנאום שר האוצר: 'אתה דואג רק לחברות הביטוח'". גם בלי לקרוא את הידיעה כולה, כוונתם של "נציגי האופנועים" ברורה: הצגת השר כמשתף פעולה עם הכסף הגדול, הנעשה על חשבון האזרח הקטן.

אך המשוואה אינה כה פשוטה. אתמול, במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות", חשף צח שפיצן מעט מאחורי הקלעים של מאבק האופנועים. לפי בדיקתו, מאחורי הקמפיין שלהם עומדים היחצנים נסים דואק וינון הראל. דואק, כתב שפיצן, משמש גם איש יחסי-הציבור של חברת עופר אבניר. הראל, הוסיף, משמש איש יחסי-הציבור של חברת מטרו. שתי החברות הללו מייבאות את מרבית האופנועים לישראל, והכנסותיהן עלולות להיפגע באופן משמעותי אם ביטוח החובה על האופנועים יועלה כמתוכנן. לפי הדיווח של שפיצן, שתי החברות מממנות את שכר היחצנים, כמו גם את השכר של חברת הלובינג אימפקט והלוביסטים אורית לרנר וגיא זאגא, שניהלו במסדרונות הכנסת את המאבק על תעריפי ביטוח החובה. שתי החברות מימנו נוסף על כך מודעה שהופיעה בעיתונות, והפקת סרט תדמית של המאבק.

נחזור לידיעה ב"דה-מרקר": "אתה דואג רק לחזקים, לא לחלשים", צעק אחד המפגינים בעת נאום שר האוצר.

מלחמה תפרוץ בחודש הבא. או שלא

אתמול ביצע חמאס ניסוי ברקטה שמגיעה עד לטווח של כ-60 ק"מ, מדווחים כל העיתונים, רקטה המסוגלת להגיע עד לדרום תל-אביב. אלכס פישמן, פרשן "ידיעות אחרונות", רואה בכך סימן נוסף לסיבוב הבא בעימות הצבאי בין ישראל לחמאס. הוא גם נוקב בתאריך היעד לחידוש האש. "ניתן להניח שהעימות יתחדש בהיקף רחב כבר במהלך דצמבר הקרוב", כותב פישמן, ומסביר מה הם התהליכים שיגיעו לידי מיצוי בתאריך זה.

ב"הארץ", לעומת זאת, כותבים עמוס הראל ואבי יששרכוף ההפך הגמור. "סגירת הפער שנוצר בארסנל אינה מתורגמת בהכרח לשיקום המוטיבציה של הארגון להילחם", מעריכים השניים, ומוסיפים כי "הידיעה המפתיעה של האלוף ידלין מאתמול אינה מעידה על ניסיון של הצבא להכין את הקרקע הציבורית למהלך התקפי חדש ברצועה". לא יהיה עלינו לחכות זמן רב כדי להיווכח הערכתו של מי מדויקת יותר.

די לאלימות

ב"ישראל היום" מופיעה הבוקר ידיעת תצלום שבה נראית "היד שרצחה משפחה שלמה". למען הסר ספק, מדובר בידיעה שכל כולה תצלום כף ידו של דמיאן קרליק, החשוד ברצח משפחת אושרנקו.

בין קומוניקט לידיעה

במדור "פרסום, שיווק ומדיה" של "דה-מרקר" מופיע הבוקר קומוניקט העוסק במיזם נושא פרסים שהשיק אתמול אתר "עכבר העיר". הקומוניקט חתום על-ידי "שירות TheMarker".

ב"הארץ", לעומת זאת, אין מדפיסים קומוניקטים, רק ידיעות חדשותיות. במדור חדשות התרבות והבידור של "הארץ" ידיעה על מיזם נושא פרסים שהשיק אתמול אתר "עכבר העיר". בשונה מ"דה-מרקר", היא חתומה על-ידי עיתונאית [נויה כוכבי].

ענייני תקשורת

איתמר אייכנר מדווח כי משלחת ישראל לאו"ם העבירה אתמול תלונה רשמית למערכת ה"ניו-יורק טיימס" בשל "סיקור מגמתי ובלתי הוגן של העיתון כלפי מדינת ישראל". במוקד התלונה – דו"ח גולדסטון והטענה כי העיתון עושה שימוש ב"ניסוחים מסולפים העלולים לגרום לקורא תמים לחשוב שהדו"ח מצא ראיות חותכות לכך שישראל ביצעה פשעי מלחמה בעזה".

אופיר בר-זהר ואיילה צורף מדווחות ב"דה-מרקר" כי חברת הוט פנתה לממונה על ההגבלים העסקיים בבקשה שיותר לה להפיק באופן עצמאי ערוצי טלוויזיה.

רועי בהריר מראיין במגזין "רייטינג" את בסאם ג'אבר, העורך הראשי של האתר Panet. ג'אבר מתלונן שמשרדי יחסי-ציבור אינם משתפים פעולה עם האתר. "בינינו", הוא אומר, "אני מרגיש שבכוונה לא שולחים לנו פרטים על אירועים, כי לא רוצים שנבוא ונהיה שותפים לזה".

במוסף "גלריה" של "הארץ" ראיון של צפי סער עם תמר משמר, עורכת גיליון מיוחד של "עיתון 77" המוקדש ל"כתיבה נשית".

ב"ישראל היום", החל מאתמול, מדור רכילות חדש מאת גיל משעלי. שם המדור: "הגיע לגיל".

ב"הארץ" מדווחת מיה סלע כי הסופרת, המתרגמת והעיתונאית יעל לוטן מתה ממחלת הסרטן. בין היתר היתה לוטן עורכת עמודי הספרות ב"כותרת ראשית" וב"על המשמר". הלווייתה תתקיים היום ב-12:00, בבית-עלמין ירקון.