יניב מורוזובסקי מודה שטעה. הזהירו אותו, אמרו לו שלא כדאי, "ראש בריא למיטה חולה", "תנעל נעליים גבוהות כי יש נחשים", את כל הקלישאות שאפשר להעלות על הדעת הוא שמע באופן אישי. ובכל זאת מורוזובסקי התעקש לעבוד ברשות השידור. בתחילת השנה מונה למנהל רשת ג', בחודש שעבר הוחלט לקצר את תקופת הניסיון שלו. הלכה למעשה – הוא פוטר. היום מורוזובסקי מבקש להזהיר אחרים. "תקשיבו לי", הוא אומר, "לא כדאי לכם".

"כשניגשתי למכרז למנהל רשת ג' חשבתי שלא אֶבּחר", מספר מורוזובסקי בשיחה עם "העין השביעית". הוא אמנם הגיע לוועדת המכרזים עם רקורד נאה של עבודה בגלי-צה"ל, פרויקטים רדיופוניים שהוביל בתחנות אחרות, עסק עצמאי של מתן הרצאות ושירותי קריינות, אולם לא חשב שיהיה בכך די כדי לגבור על המועמדים האחרים. בכל זאת, רק בן 29, לא מקורב לאיש ברשות השידור. אבל הוא נבחר.

"ועדת המכרזים בחרה במנהל חדש, צעיר, מוכשר ונמרץ לרשת ג', וכולם מקווים כי יוכל להצעיד אותה קדימה. היום אנו מתחילים בבניית הבית החדש של המוזיקה הישראלית שתשנה את פניו ויגיע לקהל גדול ומגוון תוך שילוב עם המדיה הדיגיטלית ועולמות תוכן נוספים", צוטט בהודעה לעיתונות יו"ר רשות השידור, אמיר גילת, שעמד בראש ועדת המכרזים.

מנכ"ל רשות השידור, יוני בן-מנחם, שאף הוא נטל חלק בוועדת המכרזים, הוסיף: "הנהלת רשות השידור תסייע למנהל החדש שנבחר לעמוד באתגר ולהוביל את רשת ג' בעידן הרפורמה המתקרבת, רשת ג' חייבת להתרענן ולהתחדש ולהפוך במהירות המרבית לתחנת המוזיקה המואזנת ביותר בארץ".

גם מורוזובסקי חשב שהגיעה העת לשינוי ברשת ג'. הקונספט היה לדעתו מיושן, והרייטינג ירד בהתאם. כשבא לוועדת המכרזים הציע לשנות את הגישה, ולהתאים את הרשת לסטנדרטים של תחנות מוזיקה בחו"ל. במרכז השינוי – מהפך בלוח השידורים. במקום להקדיש כל שעת שידור לז'אנר מוזיקלי אחר – לשמור על הגיוון, אבל לערבב את הכל יחדיו; בכל שעה כך וכך זמר ישראלי, כך וכך שירים ים-תיכוניים, כך וכך שירים חדשים. חברי הוועדה התרשמו ומינו אותו למנהל הרשת.

בתחילת דרכו גילה כי האזהרות ששמע מפני רשות השידור אינן הולמות את רשת ג'. "מצאתי אנשי מקצוע", הוא מספר. "עורכים מוזיקליים וקריינים שאוהבים מוזיקה ואוהבים את העבודה שלהם ברדיו". אמנם פה ושם היה מי שהתרעם על השינויים שביקש להנהיג, אך לדבריו, היו אלה מקרים אחדים. "לא הצעתי להביא כוח עבודה צעיר מבחוץ", מדגיש מורוזובסקי. "דיברתי על השתלבות של כולם בעבודה מערכתית".

כעבור כשלושה חודשים הגיש לוועדת התוכן של רשות השידור תוכנית עבודה מפורטת לשינוי הדרוש ברשת. "התוכנית זכתה לשבחים מהממונים עלי ברשות השידור", הוא נזכר. "לאורך שנים לא קיבלו תוכנית כל-כך מסודרת, הם אמרו לי. למה אתם לא עובדים כמו רשת ג', אמרו לרשתות אחרות. מיקי מירו [מנהל קול-ישראל, ד"ר מיכאל (מיקי) מירו] בעצמו החמיא לי כל הזמן, אמר לי, 'הצוות שלך איתך. הם מכירים במקצועיות שלך'".

אולם התוכנית שהגה התקשתה לצאת אל הפועל. "הכנתי פרזנטציה מפורטת, חיכיתי שיקראו לי מוועדת התוכן, אבל כלום", הוא אומר. הזמן חלף, אבל ועדת התוכן, שבראשה עומד יו"ר הרשות אמיר גילת, לא התכנסה. בלי אישור של ועדת התוכן לא היה מורוזובסקי יכול לשנות את הסדרים ברשת ג' לפי רצונו, והיא פעלה על-פי המדיניות הישנה, עם שינויים קלים. החגים באו והלכו, ומורוזובסקי עדיין המתין. לדבריו, המנכ"ל בן-מנחם, שאמר כי "הנהלת רשות השידור תסייע למנהל החדש שנבחר לעמוד באתגר", פגש אותו בכל שבעת החודשים שבהם עבד כמנהל רשת ג' רק פעם אחת, לשיחת היכרות של כ-20 דקות.

מסמר בולט זה מסמר שדופקים אותו

מעט אחרי חגי תשרי התכנסה ועדת התוכן לישיבה, היחידה במשך כל שבעת חודשי עבודתו של מורוזובסקי ברשות השידור. גם הוא השתתף בישיבה. התוכנית שהגיש לשינוי ברשת ג' כלל לא עלתה לדיון. "נאמר לי שההצעה שלי תעלה פעם אחרת", הוא נזכר. "גילת אמר לי שידונו בזה אחרי הבחירות. בינתיים עבדנו על גיבוש צוותי ועניינים שוטפים, כל הזמן היינו בהכנה לקראת אישור השינויים".

אבל השינויים לא אושרו, לפחות לא בתקופתו. "נאמר לי שהיתה ישיבה אחת נוספת יום אחרי פיטורי", הוא מציין. הוא לא יודע מה יעלה כעת בגורל התוכנית שיזם לשינוי ברשת ג', אבל מניח שהיא תיגנז.

מתי הבנת שלא הכל כשורה?

"בחודש שלפני פיטורי היתה תחושה של התרחקות ממיקי", מספר מורוזובסקי. "הוא לא הסתכל עלי בישיבות משותפות, הפסיק להקשיב לי. השיא היה בישיבה שבה השתתפו כל אנשי הצוות שלי למטרת גיבוש הפלייליסט של רשת ג'. אנחנו ישבנו במשך חודש שלם והכנו תוכנית עבודה. באנו להציג אותה למיקי, ופתאום הוא רצה שנחזור לנקודת הפתיחה. הוא אמר שהוא רוצה שנגבש ביחד חשיבה, וזה אחרי שחשבנו. יצאתי משם בתחושה שמערכת היחסים שלי עם מיקי במשבר ושלא ברור לי מה עומד להגיע.

"שבוע לפני הפיטורים שלי הוא קרא לי לנזיפה בגלל החלטת שיבוץ. הזזתי עורך אחד מיום שישי בצהריים ליום חמישי בלילה. מיקי ביטל את ההחלטה שלי בטענה שלא שיתפתי אותו בה. לדעתי זה היה הגיוני לא לשתף אותו בהחלטה, מה גם שהצעד הזה זכה לשבחים מהעובדים ברשות. כולם היו מרוצים, אפילו העורך שהזזתי אותו. בשלב הזה אמרו לי אנשים עם ניסיון ברשות שכדאי לי לצפות לבאות".

לדברי מורוזובסקי, כמה ימים לאחר מכן זימן אותו מנהל קול-ישראל לפגישה בהולה בהתרעה של 12 שעות. "חשבנו שבחרנו מנהל טוב, גילינו שלא", אמר לו מירו. מורוזובסקי הופתע, שכן מירו מעולם לא הביע בפניו חוסר שביעות רצון מתפקודו כמנהל. הפתעתו גדלה כששמע את הסיבות לחוסר שביעות הרצון.

בחודשים שלפני הפגישה אמר לו מירו כי הצוות שלו הולך אחריו, ועכשיו אמר לו שהוא אינו עושה את עבודתו כמנהל בצורה טובה וקבע כי הוא חסר כריזמה. הזמר יגאל בשן היה במקום הראשון במצעד השבועי של הרשת, ולפתע מירו אמר לו כי הוא לא נותן ביטוי ראוי לאמנים מבוגרים בשידורים. חצי שנה חלפה מאז הציג את התוכנית שלו לשינוי ברשת ג', ובפעם הראשונה הוא שמע ממנהל קול-ישראל שאין לו אמון בתוכנית שהציג. למחרת השיחה הזו התקבל במשרדו פקס ובו הודעה על סיום העסקתו.

"מיקי אפילו לא אמר לי שזה שימוע", טוען מורוזובסקי על השיחה שקיים עם מירו. לדבריו, מנהל קול-ישראל הגדיר את הפגישה "שיחה פורמלית", ומשום כך, טען, נרשם לה פרוטוקול (מורוזובסקי ביקש את הפרוטוקול, אך עד היום לא קיבל אותו). "אם הייתי יודע שזה שימוע הייתי מבקש עוד יום או יומיים ולא מגיע לבד", הוא אומר. "אולי הייתי מביא עורך-דין, אולי את אחד העובדים כדי שיעיד עלי". אחרי כמה שניות הוא מוסיף: "זה לא הוגן. לא כלפי ולא כלפי רשת ג'. התחלתי שינוי, ועכשיו השינוי תקוע".

לא רק השינוי, גם מורוזובסקי תקוע, בירושלים. כדי לקבל את המשרה ברשות השידור עזב עבודה שבה הרוויח יותר, ועבר לגור בבירה. הוא ורעייתו חשבו לרכוש בית ברמת-הגולן, אבל במקום זאת לקחו משכנתא וקנו דירה במודיעין, והיא נבנית בימים אלה. "חשבתי שאני בא לקדנציה של שלוש שנים", הוא מסביר.

אמנם, מורוזובסקי ידע שכל מנהל חדש מתקבל תחילה לתקופת ניסיון של תשעה חודשים (שאותה ניתן לקצר), אולם חשב שרק במקרים חריגים ביותר, כשמנהלים נכשלים באופן שיטתי, הם אינם עוברים את תקופת הניסיון. מורוזובסקי היה בטוח שלא ייקלע למצב כזה, וגם כיום הוא בטוח שהעברתו מן התפקיד לא היתה מוצדקת. מה עוד שהרייטינג של התחנה אף עלה בתקופה שבה היה מנהלה. "ישנם מנהלים סביבי שנכשלו אבל ממשיכים לנהל. לא רק שעשו לי עוול, העבודה שלי רק התחילה. חשבתי שיש לי עתיד, אבל עשו ממני צחוק ואף אחד לא מבין למה".

למה באמת?

"העובדים הוותיקים חושבים שהייתי בולט מדי. 'מסמר בולט זה מסמר שדופקים אותו', אמר לי טכנאי ברשת. כולם באו לשם עם אהבה ויצירתיות כזו, אבל היא דוכאה ודוכאה עד שהם הפכו להיות אפורים כמו הרשת. כל אחד מספר איך ניסה להגדיל ראש ודיכאו אותו. כי אין מקום ליצירתיות ברשות השידור".

עשית משהו שגרם למירו לשנות כלפיך את היחס?

"אשתי אמרה לי שאולי הוא מאוים ממני. אני את התפקיד שלו לא רוצה גם בעוד 20 שנה. אנשים אמרו לי שיש לו דפוס של דיכוי אנשים חזקים ממנו. הוא הרי מי שהציב את הנאמנות כערך עליון. אני יודע שהוא אומר שליכלכתי עליו מאחורי הגב שלו, אבל זה לא נכון".

עכשיו מורוזובסקי מבקש פיצוי. בעקבות פיטוריו שלח, באמצעות עורכי-הדין רם תורן וענבל אהרון ממשרד גדעון פישר ושות', מכתב התראה ובו דרישה לערוך לו שימוע כדין, ולהעביר לו פיצוי בסך 100 אלף שקל "בגין עוגמת הנפש שנגרמה לו נוכח ההליך הבלתי חוקי והפגיעה שנגרמה לשמו הטוב בתקשורת". השבוע קיבל תשובה מהלשכה המשפטית של רשות השידור, ולפיה לא נפל כל פגם בהליך השימוע שניתן לו.

אתמול כתב בחשבון הפייסבוק שלו: "הבוקר החלטתי יחד עם אשתי ובחיזוק של הורי שאני משקיע את המשאבים כדי לתבוע את עלבוני ואת ההדחה התמוהה הזו, חצי שנה אחרי שנכנסתי לתפקיד, בלי סיבה הגיונית ונגד כל הסימנים שהעידו על רשת שמנוהלת היטב. אני חושב שבמעט הזמן בו ניהלתי את הרשת ניווטתי אותה למחוזות טובים יותר, מתוך מטרה אמיתית וכנה להחזיר לרשת עליה גדלנו את המימד הרלבנטי שקצת אבד לה עם השנים. כאיש בין עבודות זה לא פשוט לממן את הייעוץ המשפטי, כאבא לילדה זה סיכון לא קטן, אבל אני מאמין בלב שלם שמה שמגיע לי שיקרה – יקרה בסוף. אם אתם מבין חברי – אחלו לי בהצלחה".

"אני לא רוצה את התפקיד שלי בחזרה", מסביר מורוזובסקי, "אבל עם הדרישה לפיצוי אני הולך עד הסוף, גם אם אני מוכר את האוטו שלי, כי את הצדק שלי אני מעוניין להוציא החוצה, שאנשים יידעו איך דברים מתנהלים במקום הזה".

פעם אנשים הזהירו אותך, היום אתה מזהיר אחרים.

"לגמרי. מי שרוצה עבודה שיכולה להיות פיקניק ובשכר ניהול, מוזמן לרשות השידור. אדם עם רקורד בתוכן ובניהול שרוצה לעשות שינוי ברשות, שיתרחק ממנה כמו מאש" .

מרשות השידור נמסר בתגובה: "מאחר והנושא עומד ותלוי בערכאה משפטית אנו מנועים מלהגיב".