על רקע עסקת המכירה הצפויה של "מעריב" לשלמה בן-צבי ועיכוב תשלום מלוא משכורת אוגוסט לעובדים, נפגשו היום נציגי העובדים עם יו"ר הדירקטוריון דני יעקובי ועם עורכו הראשי של העיתון, ניר חפץ. יעקובי הודיע להם כי כלל עובדי העיתון יפוטרו החל מאוקטובר הקרוב. כמו כן הזהיר אותם מעיצומים, פן לא ישולמו להם משכורות אוגוסט וספטמבר במלואן. ההסתדרות, שמכוחה פועל ארגון העיתונאים, הכריזה על סכסוך עבודה עם הנהלת העיתון [תיקון 11.9: העורך הראשי ניר חפץ נכח בפגישה, אולם לא היה מי שבישר את הדברים לעובדים].

הפגנת עיתונאים מול משרדי חברת דסק"ש בתל-אביב נגד הכוונה לעצור את הזרמת הכספים ל"מעריב". 30.8.12 (צילום: ועד הפעולה של עיתונאי "מעריב")

הפגנת עיתונאים מול משרדי חברת דסק"ש בתל-אביב נגד הכוונה לעצור את הזרמת הכספים ל"מעריב". 30.8.12 (צילום: ועד הפעולה של עיתונאי "מעריב")

ביום שישי, לפני עשרה ימים, התקיימה ישיבה של חברת דסק"ש, השולטת ב"מעריב", בצל הפגנות של העובדים, שחששו כי דירקטוריון החברה יחליט על עצירתה של הזרמת הכספים לעיתון. דסק"ש שייכת לתאגיד אי.די.בי שבשליטת איש העסקים נוחי דנקנר, המתקשה לפרוע את חובותיו העצומים. לבסוף הוחלט על העברה של 15 מיליון שקל שיבטיחו את המשך פעילותו של העיתון לזמן קצר בלבד. ביום שישי שעבר הודיעה חברת "מעריב" לבורסה כי הוסכם על מכירת פעילויות החברה, ללא הנכסים הפיזיים שלה וללא החובות, למו"ל שלמה בן-צבי, תמורת 85 מיליון שקל.

מאז, שרויים העובדים במבוכה ואינם יודעים דבר על הצפוי להם. בהודעה לבורסה נאמר כי בן-צבי, המו"ל של "מקור ראשון", יקלוט 300–400 מכ-2,000 העובדים ב"מעריב", וכי אלה יהיו בעיקר מקרב המערכת העיתונאית, אולם כעת מתברר כי כלל העובדים יפוטרו, וכי בן-צבי יחליט את מי, אם בכלל, לגייס בחוזה חדש לחברה החדשה שתשלוט ותנהל את "מעריב". יצוין כי כלל לא בטוח שעסקת המכירה תושלם, או שבן-צבי יחליט להמשיך את פעילות העיתון לאחר קנייתו.

לוועד עיתונאי "מעריב" התברר עוד כי במידה והעסקה עם בן צבי לא תצא אל הפועל הנהלת העיתון תפנה לבית המשפט ותבקש למנות נאמן מטעמה. במקרה כזה, "מעריב" ייסגר עד סוף החודש. אם אפשרות זו תתממש, לא בטוח שהעובדים המפוטרים יקבלו את מלוא הפיצויים שמגיעים להם.

"היום גילינו שבמרוצת השנים לא הופרשו כל הפיצויים של עובדי מעריב!", כתבו חברי ועד עיתונאי "מעריב" לעמיתיהם. "ברגע זה לא ברור לנו מהו 'עומק הבור' ואנו פועלים מול נציגי ההסתדרות על מנת למנות ממונה מטעמנו שיבחן את ספרי החשבונות".

ועד העיתונאים הודיע כי הערב יקיימו ישיבה עם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, וקראו לכל עובדי העיתון להפגין מחר בצהריים מחוץ לבית "מעריב" למען זכויותיהם.

טרם התקבלה תגובת "מעריב" לדברים.

שי גולדן: "העמדה הרשמית של מעריב"

בתוך כך, נמשך מאבקו של ארגון העיתונאים בהנהלת "מעריב" כדי שתכיר בוועד שקם בו כוועד יציג. "התעקשות המשיבה שלא להכיר בהתארגנות העיתונאים ללא מסד משפטי או עובדתי, בכל הכבוד, מעוררת תמיהה, בלשון המעטה", כך כתבו אתמול באי כוחו של ארגון העיתונאים בישראל, עו"ד אליהו (אלי) כהן ועו"ד אמיר בשה, במסגרת המאבק שמנהל הארגון למען עיתונאי "מעריב".

הנהלת "מעריב" מסרבת להכיר בוועד הפעולה שהקים ארגון העיתונאים, וטוענת כי הארגון לא צירף לשירותיו שליש מהעיתונאים, כפי שמחייב החוק. הוועד טוען שגייס למעלה משליש. בין היתר התעוררו בין הצדדים חילוקי דעות על הגדרת "יחידת המיקוח". סמנכ"לית משאבי אנוש ב"מעריב" אף הצהירה כי מבחינת ההנהלה, גרפיקאים, מעצבים, מגיהים, מפיקים ואף צלמים שעובדים ב"מעריב" מתאימים יותר להגדרה "עובדי מינהלה" מאשר להגדרה "עיתונאים", וזאת במטרה להוציאם מיחידת המיקוח הרלבנטית.

בעל מניות מיעוט והבעלים לשעבר של "מעריב", עופר נמרודי, מצלם בהופעה באמפי שוני בבנימינה, בליל שישי האחרון, 7.9.2012 (צילום: יואב איתיאל, מגזין המושבות)

בעל מניות מיעוט והבעלים לשעבר של "מעריב", עופר נמרודי, מצלם בהופעה באמפי שוני בבנימינה, בליל שישי האחרון, 7.9.2012 (צילום: יואב איתיאל, מגזין המושבות)

בתשובה לטענת סמנכ"לית משאבי אנוש הציגו אתמול באי כוח הארגון אמירות שפרסם סגן עורך "מעריב", שי גולדן, מהן עולה תמונה אחרת. "מהודעות שהגיעו לידי המבקשת מחשבונו של סגן עורך מעריב, העיתונאי המוערך שי גולדן [...] ברשת החברתית 'טוויטר' מיום 28.8.2012 עולה כי עמדתה הרשמית של המשיבה אינה עולה בקנה אחד עם טיעוניה כאמור בפני בית הדין הנכבד", הם כותבים.

מתוך החשבון של גולדן ב"טוויטר" מצוטטת הקביעה כי "כמה מהעיתונאים הכי טובים במעריב הם צלמים", וכן רצף הציוצים הבא: "עיתונאים הם נשמת אפו של העיתון הזה, בדיוק כמו העורכים, הכתבים, המפיקים והמגיהים שעושים עבודה מעולה בימים מאד מאד מאד קשים. וכולם... עיתונאים. ועיתונאים שאני גאה להיקרא קולגה שלהם. רק מי שעובד ועבד בעיתון מעריב יודע איזו עבודה עושים האנשים האלה בנסיבות מאד קשות וזו, מה שנקרא, העמדה הרשמית של מעריב. ואת יכולה לצטט אותי, מה שנקרא. לא אטען לסילוף. שכחתי את המעצבים והגרפיקאים ברשימת עובדי המערכת הגיבורים שלנו. אז גם הם! אחד אחד ואחת אחת".

"הנה כי כן", טוען הארגון, "עמדתה של המשיבה בפני בית הדין הנכבד סותרת את עמדתה הרשמית של המשיבה והאופן שבו היא עצמה רואה את עיתונאי המערכת".

נוסף לכך טוען הארגון כי עד כה הצטרפו אליו 221 עובדים מתוך 370 עובדי מערכת "מעריב".