במהלך הקיץ האחרון הבחנתי כי מזג האוויר השתנה. הקיץ שהכרתי משנים קודמות היה שרבי, גדוש חמסינים ועתיר עומס חום כבד. השנה, אם להאמין לתחזית מזג האוויר כפי שהקריאו אותה שדרני החדשות ברדיו, הוחלף הקיץ המוכר בעונה אחרת, שונה באופיה: בקיץ הזה היה פשוט חם, או חם יותר.

האזנה לתחזיות מזג האוויר במהדורות החדשות של גלי-צה"ל, קול-ישראל ותחנות הרדיו האזורי במרוצת חודשי הקיץ העלתה תופעה מעניינת: את מקומם של מונחים ותיקים כמו "שרב" או "חמסין" החליפו מושגים יחסיים. הקיץ, נוצר הרושם, מזג האוויר אינו ניתן להגדרה בצורה החלטית, אלא רק באופן רלטיביסטי: "היום תחול התחממות קלה", או "עלייה בעומס החום", ו"בסוף-השבוע יהיה קריר מהרגיל לעונה".

קיץ, ישראל (צילום: אדי ישראל)

קיץ, ישראל (צילום: אדי ישראל)

מדי בוקר דיווח אמנם החזאי התורן מבית-דגן על הטמפרטורות בכל אזור בארץ, אך בניגוד לשנים קודמות, במהדורות המאוחרות שהושמעו לאורך היום לא צוינו מידות חום מדויקות, רק אותן הגדרות יחסיות. למיטב זכרוני, בקיץ הזה דיווחו השדרנים מה יהיה עומס החום ביחס לאתמול, או אפילו ביחס לקיץ דאשתקד, אך לא השתמשו במושגים מוחלטים. נראה כי במהלך הקיץ כולו לא עבר עלינו ולו חמסין או שרב אחד לרפואה, וזאת בניגוד מוחלט לתחושות הפיזיות שהיכו בי כשכיביתי את הרדיו ויצאתי לרחוב.

המהדורה העברית של האנציקלופדיה החופשית ויקיפדיה מגדירה יום שרבי במישור החוף כיום שבו הלחות היחסית הממוצעת נמוכה מ-50%. האם יכול להיות שהשנה פשוט היה לח מהרגיל? כתושבת תל-אביב בעבר ותושבת ירושלים בהווה, הנעה תכופות בנתיב המהיר המחבר בין שתי הערים, עלי להודות כי לא חשתי בעלייה ניכרת בלחות או בירידה במניין המקלחות הממוצע ליום לאדם היגייני.

נדמה גם כי מעבר להשתלטותה של הטרמינולוגיה היחסית על התחזית, לאורך רוב היום החלק המוקדש למזג האוויר במהדורות החדשות התקצר. אפילו זכיתי לשמוע כמה פעמים את המשפט: "התחזית להיום – חם יותר".

יכול להיות שפשוט יש יותר חדשות השנה? המאזינה הצינית שבי שקלה את האפשרות שאולי העובדה שבחוץ שרב כבר אינה נחשבת חדשותית יותר, במיוחד לנוכח הדיווחים המדכאים הקבועים על התחממות גלובלית ועלייה בטמפרטורות הממוצעות בכל העולם. ואולי השדרנים הגיעו למסקנה שהקהל מקשיב רק אם מדברים אל הניסיון האישי שלו, וחבל להשחית זמן על נתונים יבשים.

ואולי מישהו שם חושב שאם ממילא חם, אולי עדיף שלא לדכדך את הקהל ולדחוף אותו להסתגר בבית; שייצא החוצה, לפחות עד הקניון הממוזג הקרוב, יקנה ארטיק ויצפה באיזה סרט.

כך או כך, דיווחי תחזית מזג האוויר השנה היו הרבה פחות דרמטיים מבשנים קודמות, קיבלו פחות תשומת לב ובאופן כללי נוסחו במלים רכות. לעתים נדמה כי הז'רגון כולו כובס ועבר ריכוך, ואם או בלי כוונה הפך את הניגוד בין הרושם שיצרה התחזית וההלם שחוטפים כשחוצים את סף הדלת לקיצוני במיוחד.

עדי גון-פז היא אנליסטית בחברת הייטק