נדחה ערעורם של ארגוני זכויות אדם על החלטת פרקליטות המדינה שלא לפתוח בחקירה נגד השר בצלאל סמוטריץ' בחשד להסתה להשמדת עם.
בתחילת פברואר 2023, אחרי פיגוע רצח בחווארה, סימן השר סמוטריץ' "לייק" לציוץ של סגן ראש מועצה אזורית שומרון דוידי בן ציון, שכתב כי "את הכפר חווארה צריך למחוק היום" והוסיף כי "אין מקום לרחמים". במקביל ביצעו מתנחלים פוגרום בתושבי הכפר.
כמה ימים לאחר מכן, בכנס "דה מרקר", חזר השר סמוטריץ' על דבריו, תוך שהוא מסייג אותם מעט: "אני חושב שאת הכפר חווארה צריך למחוק, אני חושב שמדינת ישראל צריכה לעשות את זה, חס וחלילה לא אנשים פרטיים".
בעקבות זאת הגישו הארגונים והתנועות לוחמים לשלום, יש גבול, מחסום ווטש, רעך כמוך, חלונות -אפיקים לתקשורת, אימהות נגד אלימות ופעילי בקעת הירדן, דרישה לפתוח בחקירה פלילית נגד השר סמוטריץ'.
כשנה ושמונה חודשים לאחר הגשת התלונה הודיע עו"ד אלון אלטמן, המשנה לפרקליט המדינה (תפקידים מיוחדים), כי החליט לא לפתוח בחקירה פלילית "בין השאר, לאור העובדה שהשר סמוטריץ' הסביר מפורשות את כוונותיו".
בערעורם על החלטתו זו טענו הארגונים, באמצעות עו"ד איתי מק, כי ה"הסבר" שסיפק השר בכנס "דה מרקר" "רק מפליל אותו".
לטענת הארגונים, הסייג שהוסיף השר סמוטריץ בכנס מובן על ידי פעילי ימין קיצוני כ"קריצה", ומפנים בהקשר זה למכתבו של ראש השב"כ דאז רונן בר אל חברי הממשלה בדבר "גיבוי סמוי" שמקבלים הפורעים. "לא ניתן שלא לפרש את ההתבטאויות והפרסומים של השר סמוטריץ' אלא כהסתה ועידוד להמשיך לבצע פוגרומים בחווארה ובכפרים פלסטינים נוספים", הם טוענים.
"בפועל", מציינים הארגונים בערר שהגישו, "אכן בפוגרום חווארה החלה שרשרת פוגרומים שנמשכת עד היום".
"לנוכח מעמדו הציבורי של סמוטריץ', כשר בכיר וכחבר בקבינט המדיני-ביטחוני, חומרת ההתבטאויות והפרסומים של וחזרתו על כוונתו המחרידה בכנס דה-מרקר, חומרת הפוגרום שהתרחש בכפר חווארה והנזק העצום שנגרם לתושבים ולרכושם שם, כמו גם הפוגרומים הנוספים שהתרחשו בכפרים פלסטינים אחרים – נראה שאכן מתקיימים יסודות עבירות ההסתה להשמדת עם, לטרור ולאלימות", כתבו הארגונים וקראו לפרקליטות המדינה להורות ללא דיחוי על פתיחת חקירה פלילית נגד השר סמוטריץ'.
לאחרונה קיבלו הארגונים הודעה כי ערעורם נדחה.
בהחלטה לדחות את הערעור נכתב כי היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, הגיעה למסקנה כי אין מקום לשנות מהחלטת המשנה לפרקליט המדינה, וזאת "בין היתר, נוכח הסבריו של השר בזמן אמת כי לא התכוון לקרוא למעשים אלימים של אזרחים פרטיים, אלא כיוון לקריאה לדרג המדיני לפעול למיגור הטרור באמצעות הצבא, הסברים עליהם חזר השר במספר הזדמנויות נוספות".
נימוק נוסף לדחיית הערר, כך נכתב, טמון ב"עמימות של היסוד התוכני שנובע מצורתו - סימון חיבוב לציוץ של אחר. זאת, מבלי להקל ראש במעמדו".
בנוסף מציינת הפרקליטות כי בינתיים הוחלט גם שלא לפתוח בחקירה נגד מפרסם הציוץ דוידי, והיה בכך שיקול נוסף שלא לקבל את הערר של הארגונים נגד השר סמוטריץ'.
