בנימין נתניהו, ראש הממשלה הנאשם בפלילים, מתכוון לשאת הערב עוד הצהרה סגורה לשאלות עיתונאים, זאת כשחלפו 130 ימים ממסיבת העיתונאים האחרונה אותה קיים ושהייתה האירוע האחרון בו ניתן לכלי תקשורת חופשית לשאול את נתניהו שאלות.

בארבע השנים האחרונות מחרים נתניהו את ערוצי החדשות הישראלים. רק כחודש אחרי טבח ה-7 באוקטובר ניאות להשתתף במסיבות עיתונאים, בהן ניתן למספר מצומצם של עיתונאים לשאול שאלות בודדות. אלא שגם נוהג זה התאייד, המרווח בין מסיבות העיתונאים הלך וגדל וכעת הוא הגדול ביותר מאז הטבח.

נתניהו נמנע מכל מגע עם עיתונאים, זאת בזמן שיועציו הקרובים מסובכים בחשדות חמורים בשל קשר עם מדינה עוינת, כשעשרות אזרחים ישראלים עדיין חטופים ברצועת עזה ע"י ארגון טרור שנתניהו טיפח כ"נכס" במשך שנים וכשמלחמה ממשיכה להשתולל ללא מטרה ותחת מחאה הולכת וגוברת מכל שדרות הצבא.

לצד החרם הבוטה והמתמשך של נתניהו על העיתונות הישראלית, את מסיבת העיתונאים האחרונה ואת הצהרותיו הסגורות לתקשורת שלאחריה, הקדיש בין היתר למתקפות הסתה רעילות על כלי תקשורת ועל עיתונאים ספציפיים.

"ראש הממשלה בנימין נתניהו ימסור הצהרה מיוחדת בצאת שבת", זהו נוסח ההודעה שנשלחה אתמול לכתבים המדיניים בשעה 17:34 מלשכת רה"מ על ידי הדובר עומר דוסטרי

בנוסף, בכל פעם שהצהרותיו של נתניהו או ראיונות שהעניק בחו"ל, נבדקו באופן שיטתי, התגלה כי הן נגועות לא רק בהסתה וקידום קונספירציות, אלא מתאפיינות במניפולציות, הטעיות ושקרים בוטים ממש. מכיוון שההצהרות סגורות לתקשורת, לא ניתן כמובן לאתגר את נתניהו ולעמת אותו עם הכזבים שהוא מפיץ.

באורח בלתי מובן, למרות כל זאת, שלושת ערוצי החדשות הישראלים (12, 13 וכאן 11) ממשיכים להפקיע זמן שידור בפריים טיים עבור הצהרות נתניהו. כך נוצר מחזה אבסורד בו הערוצים מעניקים את המסך שלהם עצמם למתקפות ארסיות נגדם, ומבלי שיותר להם לשאול את ראש הממשלה שאלות על אחד מעשרות הנושאים הבוערים.

ארגון העיתונאים ושלושת ערוצי החדשות אותם מחרים נתניהו מזה שנים אינם מציבים אולטימטום בנושא ללשכת ראש הממשלה בדרישה לקיים הערב מסיבת עיתונאים. גם ראשי האופוזיציה אינם קוראים להחרים את שידור הצהרות רה"מ, המסרב לקיים מסיבות עיתונאים.

שתי ההצהרות האחרונות שקיים נתניהו והיו סגורות לעיתונאים היו למעשה קטעי וידיאו שהוקלטו מראש, כשלשכת רה"מ מזרימה אותם בשעה מסוימת מחשבון היו-טיוב של לשכת רה"מ תוך יצירת מצג שווא כאילו מדובר בהצהרה בשידור חי.

בדיקת "העין השביעית" מצאה כי ראשי מהדורות החדשות בערוצים המרכזיים לא טרחו לברר מול לשכת רה"מ פרטים אלו, וממילא לא התנהלו כפי שהיו מתנהלים לגבי כל אדם אחר המבקש להפקיע מראש זמן שידור להצהרה מוקלטת: לבקש מבעוד מועד את קובץ הוידיאו על מנת להחליט מה מהדברים ישודר במהדורות, אם בכלל.

מתראיין רק אצל מראיינים שסוגדים לו

בעוד נתניהו מחרים כליל את העיתונות הישראלית, הוא נוהג להופיע מדי פעם בבימות מחניפות, ובעיקר בערוץ התעמולה המסור לו, ערוץ 14 שבבעלות יצחק מירילשוילי. בעבר נהג נתניהו להעניק ראיונות לתקשורת הזרה, בעיקר זו האמריקאית, אולם ככל שחלף זמן מאז טבח ה-7.10, החל להדיר את רגליו גם מכלי תקשורת אמריקאים ולהופיע בעיקר בבימות תעמולה ופוקס ניוז בראשן.

יצחק מירילשוילי (צילום: רונן גולדמן, רישיון CC BY-SA 3.0)

יצחק מירילשוילי (צילום: רונן גולדמן, רישיון CC BY-SA 3.0)

ב-130 הימים האחרונים העניק נתניהו שש ראיונות, כשבכל המקרים הראיונות התקיימו מול מראיינים הסוגדים לנתניהו ומסכימים עם עמדותיו בכל נושא.

שלושה ראיונות התקיימו בחו"ל, שניים בפוקס-ניוז כשהראשון מול שון האניטי והשני מול מארק לוין, ואחד ב"ערוץ המשמעות" מול פאולה ווייט האוונגליסטית (הראיון שודר שבוע שעבר במלואו ברשת דייסטאר הנוצרית).

בישראל הופיע נתניהו פעמיים בערוץ 14, מול השדרן הצעיר מוטי קסטל ומול יועצו הפוליטי יעקב ברדוגו, אחד השופרות המרכזיים למסריו. ההופעה השלישית, שארכה שעה ועשר דקות, התקיימה בפודקאסט "שומר סף" של הביביסט ד"ר גדי טאוב.

בכל הראיונות הוענקה לנתניהו רוח גבית למסריו והמראיינים נמנעו מלשאול אותו שאלות קשות ומתבקשות על שלל אירועים בהם מעורבים רה"מ ואנשי לשכתו.

בשנה וחצי מאז הטבח קיים נתניהו 19 מסיבות עיתונאים פומביות. מסיבת העיתונאים הראשונה התקיימה 21 ימים אחרי המחדל החמור בתולדות ישראל, ורק בעקבות לחץ ציבורי שדרש את התייצבותו בפני התקשורת. נתניהו לא נטל אחריות על המחדל, לא אז ולא מעולם.

בדיקת "העין השביעית" מעלה כי מסיבות העיתונאים שקיים נתניהו מאז הטבח מתחלקות לשתי תקופות. בראשונה, בחצי שנה הראשונה למלחמה, מסיבות העיתונאים התקיימו במרווח ימים שנע בין 3-14 ימים.

השנייה החלה ב-31 במרץ 2024, עם קיום מסיבת עיתונאים לאחר הפסקה של 30 יום – ההפסקה הארוכה ביותר עד אז. בדיעבד הייתה זו נקודת מפנה שסימנה את הדעיכה של מוסד מסיבות העיתונאים, הקשר הבלתי אמצעי היחיד שנותר בין נתניהו לבין התקשורת הישראלית.

ראש הממשלה הנאשם בנימין נתניהו, לפני תחילת יום עדותו ה-21 במשפט המו"לים, 2.4.2025, (צילום: אורן פרסיקו)

ראש הממשלה הנאשם בנימין נתניהו, לפני תחילת יום עדותו ה-21 במשפט המו"לים, 2.4.2025, (צילום: אורן פרסיקו)

אחרי אותה מסיבת עיתונאים באה תקופה של שתיקה ארוכה עוד יותר: מסיבת העיתונאים הבאה התקיימה ב-13 ביולי, לאחר 104 ימי הפסקה. לאחר מכן ב-2 בספטמבר – לאחר 51 ימים. וב-9 בדצמבר – שוב, לאחר 98 ימים של שתיקה.

בזמן שמסיבות העיתונאים הולכות ומתמעטות, בוחר ראש הממשלה הנאשם לתקשר עם הציבור באופן חד-כיווני: באמצעות עשרות סרטונים של הצהרות מוקלטות מראש, ללא אפשרות לשאלות; מאות הודעות לעיתונות, פוסטים וקטעי וידיאו ברשתות החברתיות; וראיונות בחו"ל, בעיקר בערוץ הטרמאפיסטי "פוקס ניוז" ואצל משפיעני רשת. בישראל, כאמור, הוא מופיע כמעט אך ורק בערוץ הפרופגנדה מטעמו – ערוץ 14.

חרם הראיונות של נתניהו על התקשורת הישראלית המשודרת נמשך מעל לארבע שנים, ונגד השידור הציבורי מעל לחמש וחצי שנים. בכך מונע נתניהו מהציבור בישראל לקבל ממנו דין וחשבון לא מתוסרט ולא ערוך על-ידי תועמלניו, בתקופה שבה מדינת ישראל מתמודדת עם מלחמה רב-זירתית, המסתמנת כארוכה בתולדותיה, אי-ודאות כלכלית ועשרות חטופים שטרם שבו.

החרם של נתניהו על התקשורת נועד למנוע ממנו מצב בו יוטחו בו שאלות מביכות ולא נעימות. מסיבות העיתונאים היוו פשרה, שכן רק מספר מצומצם של עיתונאים הורשו לשאול במסגרתן שאלה בודדת כל אחד, אולם ככל שהחריף מצבו של נתניהו, נראה שגם מעמד זה היה מאתגר מדי עבורו.