היועץ המשפטי לרשות השופטת, עו"ד ברק לייזר, פנה אתמול ליועצת המשפטית של הכנסת, עו"ד שגית אפיק, בעקבות הפרעות חוזרות ונשנות מצד חברי כנסת לדיונים בבתי המשפט. המכתב נשלח יומיים לאחר התפרעות של חברי קואליציה ותומכי נתניהו במהלך הדיון בבג"ץ בעתירות נגד הדחת ראש שירות הביטחון הכללי, רונן בר, שבגינן הורחקה חברת הכנסת טלי גוטליב (הליכוד), פרובוקטורית ידועה, מאולם בית המשפט.

במכתבו לאפיק מציין לייזר כי בחודשים האחרונים "הולכת וגוברת תופעה שבה חברי כנסת מתייצבים באולם בית המשפט בעת שמתקיימים בו דיונים בעלי עניין ציבורי, ומפריעים באופן חוזר ונשנה למהלך הדיונים התקין". לדבריו, התנהלות זו פוגעת לא רק בתקינות ההליך המשפטי, אלא גם בזכותם של בעלי הדין לקבל את יומם בבית המשפט ולהשמיע את טיעוניהם ללא הפרעה.

לייזר מדגיש במכתבו כי התופעה הגיעה לשיאה בדיון בעתירות נגד הדחת בר, שבמסגרתו "פעלו חברי כנסת באופן שלא איפשר להמשיך את הדיון כסדרו מבלי להורות על הרחקתם". אף כי לייזר אינו מזכיר במפורש את שמה של ח"כ גוטליב, הוא מתייחס להחלטת בית המשפט להפעיל את סמכותו להרחיק חברי כנסת מאולם בית המשפט.

היועץ המשפטי לרשות השופטת מבהיר כי עד לדיון האחרון, השופטים "הפגינו אורך רוח מופלג, ומפאת כבודם של הנוגעים בדבר, עשו כל אשר לאל ידם כדי לאפשר להליכים להתנהל בנוכחות כלל באי המשפט, בכללם חברי הכנסת". אולם לנוכח ההחמרה המשמעותית בתופעת ההתפרעות והאלימות המילולית בדיון האחרון, הפעיל בית המשפט את הסמכות המוקנית לו בחוק בתי המשפט וציווה על הרחקתם של חברי כנסת מאולם בית המשפט.

לייזר מדגיש כי אין סתירה בין סמכות ההרחקה שנתונה בידי בית המשפט לבין חסינותם של חברי הכנסת, ומשווה זאת להרחקת חברי כנסת מישיבות מליאת הכנסת ומישיבות ועדות הכנסת, הנעשית מכוח סמכות שמעוגנת בתקנון הכנסת.

"הכרה בצורך להבטיח שדיונים בבתי המשפט יתקיימו כסדרם, המחוקק עיגן בחוק הוראות האוסרות על הפרעה למהלך הדיון, אם בתוך אולם בית המשפט ואם בסמוך למקום הדיון", הסביר לייזר במכתבו, וציין את הסעיף בחוק המסמיך את בית המשפט להרחיק אדם המפריע לדיון.

פנייתו של לייזר מגיעה על רקע הסלמה נוספת בניסיונות ממשלת נתניהו להחליש את מוסדות המדינה בכלל ומערכת המשפט בפרט ולהכפיף אותם לשליטה פוליטית. לצד המשך חקיקת ההפיכה המשטרית, מנסה הממשלה להדיח את ראש השב"כ, על רקע חקירות פליליות בלשכת נתניהו (פרשת פלדשטיין-נתניהו ופרשת קטאר-נתניהו), ואת היועצת המשפטית לממשלה, על רקע התנגדותה לחוקי ההפיכה המשטרית ורצונו של רה"מ הנאשם בפלילים להתחמק ממשפטו.

למרות שהמכתב מנוסח באופן בו מנוסחות תלונות לוועדת האתיקה וכולל את כל הפרטים הנדרשים להוות תלונה, הוא נעדר את שמה של ח"כ גוטליב, ואינו מופנה לוועדת האתיקה עם הכותרת המתאימה.

*  *  *

להורדת הקובץ (PDF, 119KB)