זוכרים את הג'ינג'י עם המפתח של אפרים קישון? ההוא שגורל העולם כולו תלוי על כתפיו, אבל בדיוק ברגעים הקריטיים אי-אפשר למצוא אותו? זה מה שכנראה יקרה בעוד חודש לערוץ הראשון ולשידורי האולימפיאדה.

פעם בארבע שנים מתכונן ערוץ 1 לאירוע השיא שלו בתחום הספורט. השנה הוא אמור להיות בבייג'ין. צופי הספורט הישראלים גדלו על נסים קיוויתי וגלעד ויינגרטן היסטריים משיאי העולם של קרל לואיס ומרלין אוטי, על משה גרטל ויוסף טלקי רוגשים בבריכה, ועל דני לבנשטיין וג'קי וישניה הקורקטיים מעולם החישוקים והמקבילים – קולות בלתי נשכחים מתוצרת מחלקת הספורט של הערוץ הציבורי.

בעוד חודש תצא מירושלים המשלחת הצנועה של הערוץ הראשון לסין, 29 איש במספר (כולל ארבעה אנשי רדיו ונציג המחלקה בערבית), אלא שהפעם מאיים צל כבד על החגיגה. הרפורמה ברשות השידור, הקיצוצים והמאבק בין ההנהלה לוועדים השונים (במיוחד הטכנאים) עלולים לפגוע מאוד בשידורים החיים ולנגוס קשות ביוקרתו הספורטיבית של הערוץ.

שלושה מיליון דולר שילם ערוץ 1 עבור זכויות השידור וההפקה מאולימפיאדת בייג'ין. מדובר בשידורים ישירים ברצף מחמש בבוקר ועד חמש בערב, כשלקינוח תוגש מהדורה מסכמת בין השעות שבע לתשע בערב; בסך-הכל כ-220 שעות שידור, 180 מהן בשידור חי. בגלל שעות התחרות, לא מדובר בפריים-טיים והרייטינג לא יהיה בשמים, אבל תוכנית הסיכום היומית אמורה לחפות על כך. ערוץ 1 ישדר מסין את הענפים האולימפיים הקלאסיים – אתלטיקה, שחייה והתעמלות, וכן טניס וכדורעף חופים. שידור ענפים אחרים נמכר על-ידי ערוץ 1 לערוץ הספורט, שתמורת מיליון שקל ישדר 18 מקצועות – רוב ענפי הכדור וכן איגרוף ומשקולות.

ישדר, או לא ישדר? אורי לוי, ראש מחלקת החדשות בערוץ 1 (צילום: פלאש 90)

ישדר, או לא ישדר? אורי לוי, ראש מחלקת החדשות בערוץ 1 (צילום: פלאש 90)

פריקים של ספורט יתאוששו במהירות מהיורו ויכינו את עצמם לבילוי מסיבי מול המסך, מצאת החמה ועד צאת הנשמה, אלא שערוץ 1 לא תמיד יהיה שם. על-פי החלטת הוועד המנהל של רשות השידור, החל מה-6 ביולי עתידה רוממה לא לשדר בשישי-שבת – פונקציה של הקיצוצים לנוכח המצב הכספי הקשה. המשמעות במקרה כזה: ערוץ 1 לא ישדר שישה ימי תחרויות, כולל טקס הפתיחה, שייערך ביום שישי, ה-8 באוגוסט. נוסף לכך הוא לא ישדר את פתיחת ימי התחרויות מהשעה חמש בבוקר, אלא רק משמונה – גם זאת בגלל מאבק ההנהלה בוועד הטכנאים. ברשות השידור לא מעוניינים לפתוח את התחנה במיוחד לפנות בוקר ולשלם על משמרת לילה. במקרה כזה, חובבי השחייה יחמיצו כמה משחי גמר מעניינים שלא ישודרו חי. נשמע מופרך? הזוי? לא כשמדובר בערוץ 1.

ברוממה יש כבר מי שמנסה להילחם בגזירה ולשכנע את ההנהלה לאפשר שידור מלא של התחרויות. מדובר בכספי משלמי האגרה, שבין היתר מימנו את זכויות השידור מסין, אבל התמורה לא תהיה מושלמת. בהנהלת הרשות מודעים לבעיה וכבר יש דיבורים להעביר את השידורים החיים בסופי שבוע לערוצים אחרים. כיוון שכבר אין זמן למכרז, ייתכן שזכויות שידור אלו יימסרו ללא תשלום. חלם כבר אמרנו? אז הנה אנחנו אומרים. וגם שערורייה. עוד אחת לאוסף הבלתי נדלה של הטלוויזיה הישראלית.

דוברת רשות השידור מסרה בתגובה: "אנו מקווים כי תוכנית החירום לא תשפיע על שידורי האולימפיאדה וכי נציגי העובדים ישכילו לשתף פעולה בנושא זה. אם לא תהיה הסכמה עם העובדים לגבי שידורי האולימפיאדה הצפויים להיות משודרים בימים שישי ושבת, אזי ישנה הצעה להעביר שידורים אלה באמצעות אתר האינטרנט של רשות השידור, ותיבחן גם האפשרות להעביר את השידורים הללו גם באמצעות אתרי אינטרנט נוספים וערוצי שידור חלופיים, כדי שציבור משלמי האגרה לא ייפגע ויוכל לצפות בשידורים אלו".

קופצים בראש

הנחיתות של העיתונים מול האתרים מבחינת זמן תגובה, ובמיוחד במסגרת התחרות הבלתי נגמרת "אני הייתי קודם", גורמת להם להקדים את זמנם בצורה לא מקצועית, לפעמים מגוחכת. כך, למשל, הזדרזו בספורט "מעריב" לקבוע את נבחרת הטורניר עוד לפני משחק הגמר. איך אפשר לקבוע מי יהיו 11 הטובים ביותר לפני המשחק הכי חשוב? ההקפצה של טורס לשער הניצחון שינתה את ההיסטוריה של הכדורגל הספרדי, אבל החלוץ המצוין לא נכנס לנבחרת של "מעריב", רק מפני שזמני הסגירה בקרליבך מתעקשים להקדים את המאוחר. 

מייל לתגובות: yegerm9@walla.co.il