מהי בדיוק אתיקה של תקשורת ספורט? האם יש דבר כזה בג'ונגל של התעשייה הזו? עבור עמר בנוביץ', ראש דסק הכדורסל בערוץ הספורט, אין כמעט חיה כזו. "בואו לא נהיה צבועים", אמר, "הדברים הלא אתיים שמושגים בצורה הלא אתית הם הדברים שהכי מעניינים אותנו".

בנוביץ' השמיע את הדברים בכנס תקשורת שנערך השבוע במרכז האוניברסיטאי באריאל. מושב מיוחד בשם "גולים עצמיים" עסק באתיקה של תקשורת הספורט. בדיון שהתקיים בפני כמאה סטודנטים לתקשורת השתתפו גם עודד שלו, עורך הספורט של ynet; ד"ר אילן תמיר, מרצה במכללה, וכותב שורות אלה.

הדברים שאמר בנוביץ' מספקים הצצה לעולמו של כתב ושדר ספורט, שעובד גם עבור אתר האינטרנט של ערוץ הספורט. בנוביץ': "אני מחזיק תעודת עיתונאי זה 12 שנה, מעולם לא למדתי תקשורת, לא למדתי מהי אתיקה עיתונאית, מעולם לא חתמתי על מסמך של אתיקה, מעולם לא דיברנו אתיקה עיתונאית מהי. יש הבדל מהותי מאוד בין מקצוע העיתונאי למקצועות אחרים. אם עורך-דין לא יעמוד בחיסיון מול הלקוחות שלו, הוא לא יוכל לעסוק יותר במקצוע. אתם תוכלו להיות עיתונאים, אינכם מחויבים לשום דבר. וגם אם מועצת האתיקה של מועצת העיתונות תגיד שמה שכתבתם אינו אתי, זה לא מה שימנע מכם לעבוד במקצוע".

בנוביץ' הביא לדוגמה שידור של ראיון בעייתי שנערך לפני כשנה עם גומא אגיאר, הספונסר של בית"ר ירושלים. "ערוץ הספורט לדעתי עשה טעות, אבל הוא צילם ושידר את אגיאר בהתקף פסיכוטי כשסיפר למצלמה ולאיציק זוהר שהיה בעזה וביקר את גלעד שליט. בעקבות אותו ראיון הוא גם אושפז במוסד. הנושא חדשותי, גומא הוא איש ציבורי, הפרופורציות – לקחת בנאדם שכל אחד שראה אותו מבין שמשהו רע עובר עליו – לא היו נכונות, אבל אותי לא תשכנעו שזה לא מעניין".

בשיטת העבודה של כתבי הספורט באינטרנט, אין חובה לעמוד בכללים עיתונאיים בסיסיים, כפי שהעיד בנוביץ': "ידוע שכדי להשיג ידיעות, הרבה מאוד כתבים יעברו על קוד אתי. לטעמי יש אתיקה, אבל היא נובעת עבור כל אחד ממי שהוא. בעולם האינטרנטי הכל קורה עכשיו. לא פעם מופיעה ידיעה – 'סלים טועמה חתם בהפועל תל-אביב, פרטים בקרוב', זו כל הידיעה ומה שחשוב זה מי הראשון שפירסם.

"בעולם תקשורת הספורט, שבה התחרות אכזרית, יש חשיבות אדירה למי שמביא ראשון את הידיעה. על זה הכתבים חיים, על השניות האלו, ויגידו מה שיגידו. אם רוצים להביא משהו אמין, אני צריך זמן. אבל העורך שלי לא יגיד לי, תחפש, תבדוק, תאמת. הוא יגיד ישר, 'תעלה עכשיו את הידיעה, תבדוק אותה אחר-כך'. אם אני לא אדאג לאתיקה, אף אחד אחר לא ידאג לזה. לכן כל אחד צריך לחשוב מהי האתיקה שלו".

על ההבדלים בין עיתונאים ועיתונאיות ספורט אמר: "תקשורת הספורט היא עולם מאוד-מאוד גברי. עם כל הכבוד לשער שנתנו השבוע 'ידיעות' לכדורסל הנשים, אל תדאגו, זה חד-פעמי. אחד יותר מדי [...] בסופו של דבר, זה מביא לשאלה מה אני מוכן לעשות בשביל ידיעה. האם זה אתי להיות בשירותים שליד חדר ההלבשה כדי להקשיב למאמן גוער בשחקנים אחרי משחק? עיתונאית שתגיע למתחם אימונים של קבוצת גברים תתקבל תמיד בנשיקה ובחיבוק. האם זה בסדר? האם כתבת שתצא עם שחקן, או תשכב איתו, בשביל להביא סיפור זה בסדר? הדברים האלה קרו, הם קורים ויקרו. כל אחד קובע לעצמו את האתיקה שלו".

דבריו הכנים של בנוביץ' ציירו תמונת מצב שלפיה התנאים שבהם כתבי הספורט פועלים מערימים קשיים אדירים על יכולתם לפעול לפי כללי אתיקה, שבעידן האינטרנט הפכו למלה גסה. בשורה התחתונה, כולם – המרואיינים, העובדות, העורכים והקוראים – נתונים לחסדי הסולם האתי של העיתונאי התורן.

כיצד אנחנו נראים

באותו מושב באריאל דיבר גם עודד שלו על חשיבות ה"אוף דה-רקורד": "אם שברת את הקשר הזה עם המקור שלך, אתה מוצא את עצמך מפסיד לטווח הארוך", אמר. שלו סיפר כי לפני כעשר שנים התארח אלי אוחנה בקורס תקשורת, זמן קצר לאחר שפוטר ממכבי פתח-תקווה. מנהל הקורס הודיע במפורש לתלמידים כי כל דבריו של אוחנה הם אוף דה-רקורד מוחלט, ומי שידליף לתקשורת יסולק. בעקבות כך חש אוחנה חופשי ומשוחרר, ופתח פה על משפחת לוזון שניהלה את הקבוצה. למחרת גילה כי דבריו תפסו כותרת גדולה ב"ידיעות אחרונות". מי שפירסם ולא התאפק היה נדב צנציפר, כתב "ידיעות", שבעקבות כך סולק מהקורס.

"אני מסקר ספורט 11 שנים ונחשפתי לשיחות אוף דה-רקורד שאם הייתי מוותר על העקרונות שלי ועל מה שלמדתי ומפרסם כל מה ששמעתי, הייתי יכול לפרוש בשקט. חובה לשמור על העיקרון הבסיסי הזה", אמר שלו, אבל מיד הוסיף: "יש מספיק דרכים לעקוף אוף דה-רקורד: לא להביא את הדברים כציטוט ישיר, אלא להשתמש בשיטות של דברים שנאמרו למקורביו, לסביבתו הקרובה, לחברים של מקורבים, לחברות של חברים של מקורבים, וזו דרך מצוינת להתגבר על המכשול".

ובנוביץ' מסכם: "תקשורת הספורט אצלנו יותר מיליטנטית ממקומות אחרים, אולי בגלל האופי של העם. כשסכנין משחקת מול בית"ר, זה משחק של יהודים נגד ערבים. אם אתם רוצים לדעת מה קורה במדינה, תיכנסו למדורי הספורט ותראו כיצד אנחנו נראים".

בקטנה

חידת היגיון: איזה סיפור חם צריך היה לככב בשער ספורט "ידיעות אחרונות" ביום שני? פריביו לקראת הדרבי החיפאי בכדורגל, או הכמעט הפסד של מכבי תל-אביב בכדורסל בליל אמש? תשובה: הניצחון של נשות רמלה בגביע המדינה בכדורסל. "ידיעות" הפתיעו בגדול ביום שני. הנשים קיבלו לא רק שער, אלא גם את עמודים 3-2, מה שאומר שבמקרה הזה פיהם ולבם של העורכים היו שווים. נשאר רק לראות אם זו אינה הבלחה של פעם בשנה.

התיקונים

אינפלציה של מומלצים בערוץ 5. הנהלת הערוץ מסמנת v ענק על מרבית המשדרים של יום שלישי, כולל שידורים חוזרים. את חדשות הספורט למשל מומלץ לראות שלוש פעמים, כולל מבזק מוקדם בשעה 17:00. עם חגיגה כזו, מי צריך את 5 פלוס לייב?

הניחוש הנכון בטוטו ב"מעריב" קבע שקרית שמונה ניצחה דווקא את הפועל תל-אביב. מכבי תל-אביב ניצלה בנס.

באתר ערוץ הספורט העבירו את כל שחקני מכבי חיפה לקבוצת הגליל.

ב"ידיעות" של יום שישי פורסמה טבלה נוסטלגית של ליגת העל - מלפני חודשיים.

לתגובות: yegerm9@walla.co.il