באתר "וואלה" פורסמו היום (2.4) ממצאי סקר שעסק בסוגיה שרלוונטית לכלל אזרחי מדינת ישראל אך נערך בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית בלבד. לא זו בלבד, ממצאי הסקר פורסמו באופן מטעה, כאילו הם משקפים את עמדת כלל הישראלים ולא את עמדת היהודים בלבד. בעקבות פניית "העין השביעית" שונתה הכותרת ב"וואלה".

במדור הברנז'ה של "וואלה" הופיעה ידיעה מאת עורך המדור דוד ורטהיים תחת הכותרת "הבומרנג של נתניהו: כמות הישראלים שמתנגדים לסגירת התאגיד רק הולכת וגדלה". כותרת המשנה נפתחה במילים: "העם לא ממש עם נתניהו וקרעי: סקר של מכון שילוב מעלה כי רוב מוחלט של הציבור הישראלי, 63%, מתנגד לסגירת תאגיד השידור".

גם לאורך כל הדיווח על ממצאי הסקר שבה וחזרה הטענה כי הממצאים בסקר מתייחסים לעמדת "הישראלים", "הציבור" או "הציבור הישראלי". עם זאת, ובמקביל לכך, בדיווח עצמו נכתב במפורש כי הסקר, שנערך באמצעות חברת שילוב, "כלל מדגם של 499 גברים ונשים יהודים, דוברי עברית בגילאי 18+ במדגם ארצי, אקראי ומייצג של אוכלוסייה זו".

סקרי אפרטהייד, כלומר סקרים שמפלים קבוצת אוכלוסייה ללא הצדקה עניינית, אסורים לפי תקנון האתיקה של מועצת העיתונות. החריג היחיד טמון במקרים חריגים שבהם הנושא הנסקר אינו רלוונטי לאוכלוסייה המודרת (סקר דעת קהל שכולו מוקדש לחגי תשרי, לדוגמה, אינו מחויב לכלול נוצרים ומוסלמים).

שתי ערכאות בבית-הדין לאתיקה של המועצה קבעו כי סקרי אפרטהייד הם נוהג פסול ובעל השלכות מסוכנות. "כללי האתיקה משמיעים בקול גדול שחופש העיתונות אינו החופש לפרסם דברים המדירים קבוצה מסוימת, ובפרט לא קהילה, עדה או מיעוט", פסק בית-הדין לאתיקה. "[...] כאשר הסקר רלבנטי לכלל הציבור, יש לערוך אותו בקרב כלל הציבור".

עמדה כלפי תאגיד השידור והאפשרות כי יחדל לפעול אינה מאפיינת יהודים בלבד. גם לאזרחי ישראל שאינם יהודים יש דעה על תאגיד השידור, וגם קולם ראוי שיישמע בעת פרסום סקרי דעת קהל בעניין.

בתשובה לפניית "וואלה" מסר ורטהיים כי במקביל לסקר שעליו דיווח, שנערך בקרב יהודים ועסק בשידורי התאגיד בעברית, בוצעו סקרים בקרב מדגם מייצג של דוברי ערבית, שעסקו ביחסם לשידורים בערבית של התאגיד. אולם בידיעה עצמה לא היה לדגש הזה כל זכר, וממילא לא הוצגו לגולשים הממצאים המלאים של עמדות כלל הישראלים כלפי התאגיד, אלא רק של היהודים.

ב"וואלה", כאמור, לא רק שהדירו את החברה הערבית מהסקר אלא גם הטעו את הקוראים כשדיווחו פעם אחר פעם על סמך ממצאי הסקר כי הם מייצגים את עמדת "הישראלים" או "הציבור הישראלי", ולא את עמדת היהודים בישראל.

בית-הדין לאתיקה של מועצת העיתונות אסר במפורש גם ניסוח כותרות מטעות, שמהן ניתן להסיק כי ממצאי סקר שנערך בקרב יהודים בלבד מייצגים את עמדת כלל הציבור. לפי בית-הדין לאתיקה, "הצגתה בכותרת של עמדת 'הישראלים', 'תושבי ישראל' או ה'ציבור', כאשר הלכה למעשה מדובר בעמדת מדגם ה'יהודים' – פשוט מטעה. לא היה כל קושי לומר במפורש בכותרת כי מדובר בעמדת ה'יהודים'. לא היה כל צורך להאריך את הכותרת על מנת לדייק, מכאן, שהרושם המטעה העולה מן הכותרת – אין מקורו בניסיון לתמצת את העיקר".

עורך מדור הברנז'ה ב"וואלה" דוד ורטהיים מסר בתגובה: "ההתייחסות בסקר היא לכאן 11 ולשידורי התאגיד בעברית. במקביל, יש סקרים נפרדים שבוצעו גם לשידורים בערבית בקרב דוברי ערבית. בנוגע לשימוש במילה ישראלים, הערתכם נכונה ותתוקן".

כותרת הידיעה אמנם שונתה ל"הבומרנג של נתניהו: כמות הצופים שמתנגדים לסגירת התאגיד רק הולכת וגדלה", ובכותרת המשנה הושמטה המילה "הישראלי" מהביטוי "הציבור הישראלי", אולם אין בכך כדי לתקן את העוול.

"הציבור" עדיין מתייחס לכלל הציבור בישראל, ולא באופן ראוי ומדויק ליהודים בלבד. מה גם שלאורך כל הידיעה נותרו ההתייחסויות ל"ישראלים", "הציבור הישראלי" ו"הציבור", מבלי להבהיר שמדובר למעשה ביהודים בלבד.

זו הפעם השנייה בשלושה חודשים שבמדור הברנז'ה של "וואלה" מתפרסם סקר מפלה באופן מטעה.