באתר "וואלה" פורסמו אתמול (31.12) ממצאי סקר שעסק בסוגיה שרלוונטית לכלל אזרחי מדינת ישראל אך נערך בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית בלבד. לא זו בלבד, ממצאי הסקר פורסמו באופן מטעה, כאילו הם משקפים את עמדת כלל הישראלים ולא את עמדת היהודים בלבד. בעקבות פניית "העין השביעית" שונתה הכותרת ב"וואלה".

במדור הברנז'ה של "וואלה" הופיעה ידיעה מאת עורך המדור דוד ורטהיים תחת הכותרת "בסוף 2024 יש רק נושא אחד עליו מסכימים 90% מהישראלים". בכותרת המשנה נכתב כי "סקר מקיף שנערך עבור וואלה לאחר 14 חודשי מלחמה מצא כמה חזקה השפעת 7/10 על תפיסת הישראלים את הרשתות החברתיות, עם רוב מוחץ שדורש לרסן את כוחן".

גם לאורך כל הדיווח על ממצאי הסקר שבה וחזרה הטענה כי הממצאים בסקר מתייחסים לעמדת "הישראלים". עם זאת, ובמקביל לכך, נכתב בדיווח במפורש כי בסקר של מכון מדגם בראשות מנו גבע ובשיתוף iPanel "השתתפו 511 מרואיינים במדגם מייצג של כלל האוכלוסייה היהודית הבוגרת (+18) בישראל". במילים אחרות, הסקר היה מקיף, אבל לא הקיף מדגם מייצג של כל אזרחי המדינה.

"וואלה", 31.12.2024 (צילום מסך)

"וואלה", 31.12.2024 (צילום מסך)

סקרי אפרטהייד, כלומר סקרים שמפלים קבוצת אוכלוסייה ללא הצדקה עניינית, אסורים לפי תקנון האתיקה של מועצת העיתונות. החריג היחיד טמון במקרים חריגים שבהם הנושא הנסקר אינו רלוונטי לאוכלוסייה המודרת (סקר דעת קהל שכולו מוקדש לחגי תשרי, לדוגמה, אינו מחויב לכלול נוצרים ומוסלמים).

עמדה כלפי רשתות חברתיות, השפעתן וכיצד לרסנן, אינה סוגיה שמאפיינת יהודים בלבד. גם לאזרחי ישראל שאינם יהודים יש דעה על רשתות חברתיות, וגם קולם ראוי שיישאל וישמע בעת עריכת ופרסום סקרי דעת קהל בעניין.

מהסקר עולה בין היתר כי 65% מהמשיבים סבורים שהשימוש ברשתות החברתיות וצריכת התכנים שלהן הוא "דבר שפוגע בלכידות החברה הישראלית ומעמיק את השסעים בה". גם פרסום סקרי אפרטהייד פוגע בלכידות החברה הישראלית ומעמיק את השסעים בה.

שתי ערכאות בבית-הדין לאתיקה של המועצה קבעו כי סקרי אפרטהייד הם נוהג פסול ובעל השלכות מסוכנות. "כללי האתיקה משמיעים בקול גדול שחופש העיתונות אינו החופש לפרסם דברים המדירים קבוצה מסוימת, ובפרט לא קהילה, עדה או מיעוט", פסק בית-הדין לאתיקה. "[...] כאשר הסקר רלבנטי לכלל הציבור, יש לערוך אותו בקרב כלל הציבור".

ב"וואלה", כאמור, לא רק שהדירו את החברה הערבית מהסקר אלא גפם הטעו את הקוראים כשדיווחו פעם אחר פעם על סמך ממצאי הסקר כי הם מייצגים את עמדת "הישראלים", ולא את היהודים בישראל.

בית-הדין לאתיקה של מועצת העיתונות אסר במפורש גם ניסוח כותרות מטעות, שמהן ניתן להסיק כי ממצאי סקר שנערך בקרב יהודים בלבד מייצגים את עמדת כלל הציבור. לפי בית-הדין לאתיקה, "הצגתה בכותרת של עמדת 'הישראלים', 'תושבי ישראל' או ה'ציבור', כאשר הלכה למעשה מדובר בעמדת מדגם ה'יהודים' – פשוט מטעה. לא היה כל קושי לומר במפורש בכותרת כי מדובר בעמדת ה'יהודים'. לא היה כל צורך להאריך את הכותרת על מנת לדייק, מכאן, שהרושם המטעה העולה מן הכותרת – אין מקורו בניסיון לתמצת את העיקר".

דוד ורטהיים מסר בתגובה: "הערתכם נכונה והכותרת תתוקן. תודה".

מי שיגלוש כעת לאתר עדיין ייתקל בכותרת שבה במקום המילה "ישראלים" נכתב "הציבור", ביטוי מטעה בפני עצמו. רק בכותרת המשנה מובהר כי מדובר ב"ציבור היהודי". עם זאת, גם לאחר שינוי הנוסח הידיעה עדיין מוקדשת לפירוט ממצאי סקר מפלה, שדגם את היהודים בלבד למרות שהוקדש לנושא שרלוונטי לכלל החברה בישראל.