בישראל קשה להתפרנס מכתיבה, במיוחד עצמאית. לעומת המצב בחו"ל, שם יש בלוגרים שמצליחים להתפרנס גם ובעיקר מכתיבה בבלוג - בארץ מדובר במשימה בלתי אפשרית. אין מספיק קליקים על מודעות, אין מספיק מפרסמים ובאופן כללי - אין מסה קריטית של קוראים. על רקע המציאות הזאת כתב עו"ד יהונתן קלינגר בבלוג שלו, "Intellect or Insanity", כי "כל עוד הישראלים לא יתחילו לעבוד באנגלית ומתוך ראייה של העולם הרחב, התרבות הישראלית תישאר תרבות נישתית", ופסק כי בפני הבלוגספירה הישראלית עומדות שתי אפשרויות: לוותר על העברית או לוותר על הרלבנטיות.

גם אם נתעלם לרגע מהנחת היסוד, שעל־פיה כל בלוגר שואף להתעשר, עדיין ניוותר עם שורה תחתונה בעייתית: לכותבים עצמאיים באינטרנט הכתיבה בעברית היא מכשול. בחינת הנתונים המספריים מאששת קביעה זו. כך, למשל, אחד מבלוגי הטכנולוגיה הפעילים והפופולריים בארץ מושך מעט יותר מ־300 קוראים מדי חודש. לעומתו, בלוג מקביל הכתוב בשפה האנגלית מושך למעלה ממאה אלף קוראים. אלא שפופולריות אינה הגורם היחיד במדידת רלבנטיות, ובלוגרים הפועלים כל העת בחשש מתקרת הזכוכית הלשונית שמעליהם - טועים. רבים מן הבלוגרים העבריים זוכים להשפיע בכתיבתם, גם אם מדובר בהשפעה עקיפה. אחת הדוגמאות הטובות לכך היא בלוגים שכותבים עיתונאים מוכרים. אלה, גם אם אינם זוכים לקהל של אלפים, מתברכים בקהל קבוע ונאמן הכולל גם עמיתים למקצוע. אלה, בתורם, מעבירים את המידע והתובנות שבבלוג אל הטקסטים שהם מחברים בכלי התקשורת הממסדיים, וכך, בסופו של שרשור תקשורתי, מגיעים תוכני הבלוג אל הקהל הרחב.

לא רק בלוגרים־עיתונאים, גם בלוגריות צעירות נהנות מהשפעה לא מבוטלת. השפה שבה הן מתקשרות הופכת לחלק מהתודעה של כלל הגולשים, המתעצבת גם באמצעות הלשון. מכיוון ששפה היא לא רק אמצעי תקשורת, היא גם אחד מהגורמים המשפיעים על עיצוב אישיותנו כבנים לאומה, תרבות או קהילה.

בנוסף, רבים מהכותבים הישראלים ברשת מודעים לכך שתפעול בלוג בעל ערך הוא משימה ששכרה אינו בצדה, מכל מקום לא מיד. אם תשאלו בלוגרים ישראלים פופולריים, תגלו שאיש מהם אינו מתכנן לעזוב בקרוב את עבודתו כדי להתמסר לבלוג. רובם ככולם מסתייעים בו כדי לפרסם את עצמם בנישה הייחודית שבה הם פועלים. כך שבעצם, לו היו כותבים אנגלית, לא רק שלא היה לכך ערך מוסף כלשהו אלא להפך - המטרה העיקרית היתה אובדת. בקיצור, העברית יכולה לישון בשקט, היא עדיין רלבנטית.

רוני שני היא עורכת מדור המחשבים בנענע

גיליון 66, ינואר 2007