פסלו של פוסידון בנמל קופנהגן (צילום: Hans Andersen, רישיון CC BY-SA 3.0)

פסלו של פוסידון בנמל קופנהגן (צילום: Hans Andersen, רישיון CC BY-SA 3.0)

יודע צדיק נפש בהמתו

"בישראל מרוצים: 'מלאכתם של צדיקים נעשית בידי אחרים'", נכתב בפתח כותרת המשנה לראשית של "ישראל היום" הבוקר. על מה ולמה מרוצים בישראל? הכותרת הראשית אינה מספקת הסבר או מידע. כל כולה ברכת הוקרה: "ותודה ליוון". בכותרת הגג לראשית דווקא יש מידע: "הקומנדו היווני פשט, הקברניט נעצר, המשט לעזה – נתקע".

הקו המבדיל בין ראש ממשלת ישראל ובין העיתון שפועל למענו מטושטש במיוחד הבוקר. נוסח מדויק יותר לכותרת המשנה בעיתון זה היה קורא: "ב'ישראל היום' מרוצים". מהכפולה הפותחת של העיתון מתברר כי האחראים לציטוט, בדבר צדיקים ומלאכתם, אינם גורמים רשמיים בממשל הישראלי, אלא דווקא בועז ביסמוט ושלמה צזנה, כתבי העיתון, שפותחים במימרה זו את הידיעה בדבר השתלטות כוחות יוון על אחת מספינות המשט.

אין ספק כי ביסמוט וצזנה מכירים היטב את רחשי לבם של אנשי לשכת ראש הממשלה. "בדרג המדיני בירושלים לא הסתירו אמש את הסיפוק שלהם מהשתלשלות האירועים", הם מציינים. בירושלים לא הסתירו, אבל כנראה גם לא סיפקו את הציטוט שמופיע בשער, אז ביסמוט וצזנה עשו זאת עבורם, ועל הדרך סיפקו לביטוי תרתי משמע.

בטור פרשנות נלווה לידיעה מחמיא צזנה לנתניהו, ליברמן וברק על ש"פעלו בגזרות שונות ולפי שעה, לפחות, רשמו הישג". הוא גם מספק רקע לידידות שנרקמה בין נתניהו לראש ממשלת יוון, ג'ורג' פפנדריאו, שסייעה לשכנעו לעצור את המשט ביוון. לדברי צזנה, השניים נפגשו לפני כמה חודשים במקרה, שעה שנתניהו יצא לסעוד עם רעייתו במסעדת פושקין במוסקבה. "המדינה שלי בצרה. המשבר הכלכלי לא מיטיב איתנו, בלשון המעטה. שמך כשר אוצר הגיע גם אלינו, אשמח אם תיתן לי עצות", מצטט צזנה את דברי פפנדריאו לנתניהו מאותה פגישה אקראית, ומוסיף כי מאותו רגע הידידות בין השניים התחזקה.

איתמר אייכנר, כתב "ידיעות אחרונות", מחמיא אף הוא למנהיגי ישראל. "כשהתגלעו הבקיעים הראשונים ביחסים עם טורקיה, החלה ישראל לטפח את הקשרים המדיניים והצבאיים עם יוון, היריבה המסורתית של הטורקים", כותב אייכנר. בהמשך הוא מוסיף: "הדיפלומטיה הישראלית, ביצירתיות שלא מאפיינת אותה בדרך כלל, החלה לטוות רשת של קשרים. [...] ישראל מכרה נשק מתוחכם לצבא היווני, מטוסי חיל האוויר התאמנו בשמי יוון, ומאות אלפי תיירים ישראלים החליפו את הקלאבים של טורקיה באיי יוון". בזכות הקשרים הללו, כותב אייכנר, הסכימה יוון לסייע לישראל בעצירת המשט.

גם "הארץ" מקדיש את כותרתו הראשית לעצירת המשט לעזה ביוון ("המשט לעזה מושבת: יוון אסרה על שמונה ספינות להפליג מחופיה"). עמירה הס מדווחת מכרתים, שם עוגנת הספינה הקנדית תחריר, על השתלטות כוחות הקומנדו היווני על הספינה האמריקאית תעוזת-התקווה, שניסתה להפליג מיוון בלא אישור. "הקברניט ג'והן קוסמיר נעצר. בימים הקרובים יוגש נגדו כתב אישום", כותבת הס. "העיתונאים שליוו את המשלחת בשבוע האחרון עזבו את יוון".

ברק רביד מציין בידיעה נפרדת כי ביום רביעי שעבר שוחח נתניהו עם פפנדריאו וביקש ממנו למנוע את יציאת המשט. בדומה לצזנה, רביד מזכיר את הפגישה המקרית במסעדת פושקין במוסקבה שסימנה את ראשית ההתקרבות בין שני המנהיגים, אך לא מציין שראש הממשלה סעד במסעדה עם רעייתו.

אבל לא רק ידידות בין נתניהו לפפנדריאו עצרה את המשט ביוון. צזנה מעניק בטורו ב"ישראל היום" קרדיט גם לכוח עליון. באופן מפתיע, לא מדובר באלוהי היהודים, אלא דווקא בשני אלים מהמיתולוגיה היוונית. תוך שימוש בניסוח הדומה מאוד לזה שמופיע בערך "פוסידון" בוויקיפדיה, מזכיר צזנה את התחרות שעל-פי המיתולוגיה היוונית איפיינה את היחסים בין פוסידון לאחייניתו אתנה. השניים, כותב צזנה, שיתפו פעולה באופן יוצא מגדר הרגיל במלחמה נגד טרויה.

פרשן "ישראל היום" מעלה את האפשרות ששני האלים היווניים שיתפו פעולה מחדש, "הפעם לטובת עם ותיק אחר מהעבר, ישראל". צזנה אינו כותב אם בבסיס הסכמתם של פוסידון ואתנה לסייע לעצור את המשט לעזה עומדת פגישה מקרית עם אלוהי ישראל במסעדה במוסקבה לפני כמה חודשים.

אנטליה חוזרת, ובגדול!

אלי ברדנשטיין מדווח ב"מעריב" כי פרשן חדשות ערוץ 2 אמנון אברמוביץ' דיווח שלשום ב"אולפן שישי" כי ראש ממשלת טורקיה מעורב במגעים בין ישראל לחמאס בעניין שחרור החייל השבוי גלעד שליט.

שלמה צזנה לוקח ב"ישראל היום" את הסוגיה צעד אחד קדימה ומדווח כי "גורם ישראלי בכיר הודה כי בשבועות האחרונים התחממו היחסים בין אנקרה לירושלים, וכי גם המגעים לשחרור שליט מהשבי עולים בפגישות ובשיחות בין ישראל לטורקיה".

ב"ידיעות אחרונות" מדווח איתמר אייכנר כי "הטורקים פועלים כבר שנה מול חמאס בניסיון לגבש עסקה לשחרור שליט", וכי בתקופה האחרונה מעורבותם גברה "ככל הנראה על רקע הבנתם כי קידום עסקה לשחרור שליט תהיה הדרך הטובה ביותר לשקם את הקשרים שלהם עם ישראל".

בעמוד האחורי של "ידיעות אחרונות" מודעות שונות בדבר טיולים וטיסות לחו"ל. היעדים היווניים בולטים, אך אחת המודעות מכריזה כי "אנטליה חוזרת ובגדול!".

הבלי העולם

בכל עיתוני הבוקר מדווח על התפתחות בפרשת דומיניק שטראוס-קאהן, לשעבר יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, שנעצר בניו-יורק לאחר שחדרנית התלוננה כי ניסה לאנוס אותה. בימים האחרונים התברר כי זמן קצר לאחר שנעצר שוחחה החדרנית עם אדם השוהה בבית-כלא במדינת אריזונה ואמרה לו: "אני יודעת מה אני עושה, לאיש הזה יש הרבה כסף".

נטשה מוזגוביה מדווחת ב"הארץ" כי שיחה זו הוקלטה, אך משום שהמתלוננת הגינאית שוחחה בשפת אמה, פולאני, התרגום לאנגלית הושלם רק ביום רביעי האחרון. עוד מדווחת מוזגוביה על שקרים שנחשפו בגרסת המתלוננת. התיק נגד שטראוס-קאהן טרם נסגר, אך נראה כי טענות התביעה קורסות. יוני הרש מדווח ב"ישראל היום" כי לפי "הניו-יורק פוסט" החדרנית עבדה כזונה.

בעוד מוזגוביה מדווחת ב"הארץ" כי שטראוס-קאהן יצא מבית-המשפט "מחויך", "ידיעות אחרונות" מספק לקוראיו הוכחה ויזואלית לשינויים במצב רוחו של הנאשם, ומצמיד זה לזה שני תצלומים של שטראוס-קאהן: האחד כשנידון למעצר ופניו נפולות והאחר כשיצא לחופשי כשחיוך על פניו.

עדי גולד, כתב העיתון בניו-יורק, מדווח בהרחבה על החגיגה שערך שטראוס-קאהן עם צאתו ממעצר, ארוחה במסעדת היוקרה סקאלינאטלה-ריסטורנטה, אצל השף פדרו אינגה. על-פי דיווחו של גולד, בני הזוג שטראוס-קאהן סעדו במסעדה האיטלקית עם זוג ידידים, טעמו אנטיפסטי של מלון כתום ועליו פרוסת פרושוטו, פסטה פפרדלה ברוטב כמהין ודג בס, ולגמו מבקבוק יין בשווי אלפי שקלים.

ספי הנדלר מביא ב"הארץ" את התגובות בצרפת, עם דגש על התגובות בבית-קפה אחד בגדה השמאלית של פריז: "סביב שולחן בבית-הקפה פלור ישבו שלשום אחר הצהריים שני גברים צמודים למכשיר הסלולרי שלהם, שהעביר בשידור חי דיווחים מהדיון בבית-המשפט בניו-יורק. אפילו אי של אדישות להבלי העולם שמחוץ לגדה השמאלית, כמו קפה דה-פלור, לא יכול היה לתת לדרמה הזו לעבור כאילו כלום".

גם כתבת "ידיעות אחרונות" בפריז, ליאור זילברשטיין, מדווחת על התגובות בבירה הצרפתית. בהתאם לרוח העיתון, זונחת זילברשטיין את בית-הקפה שבגדה השמאלית ומספרת כי "בתור הארוך מאחורי דלפק הבגטים בבולנז'רי ליד כיכר הבסטיליה דיברו אתמול כולם על נושא אחד: יחזור או לא יחזור". הכוונה לשטראוס-קאהן, כמובן, ולעתידו הפוליטי בצרפת.

ב"ישראל היום" שם בועז ביסמוט דגש על חלקה של התקשורת בפרשת שטראוס-קאהן. "הכותרת הראשית של העיתון הצרפתי הנפוץ 'לה-פריזיאן' למחרת המעצר קבעה, 'זמנך עבר', וכוונה לשטראוס-קאהן ולקריירה הפוליטית-ציבורית שלו. אותו עיתון דיווח אתמול בכותרת ענק: 'זה רחוק מלהיגמר'", כותב ביסמוט. בהמשך טורו הוא מזכיר כי לאחר התפוצצות הפרשה ספגו שר המשפטים לשעבר רובר בדנטר והוגה הדעות ברנאר-אנרי לוי ביקורת על שיצאו להגנת שטראוס-קאהן והזכירו את חזקת החפות. "הם בסך-הכל ביקשו לחשוב קצת אחרת מהתקשורת. דבר שבימינו נחשב כמעט לפשע", כותב ביסמוט.

אבירמה גולן כותבת ב"הארץ" על השלכות משפט שטראוס-קאהן על הדיון בנוגע "להתייחסות לנשים ולגופן בצרפת בחינוך, בתרבות ובחקיקה". לדבריה, שובו של שטראוס-קאהן מניו-יורק כמנצח מבשר על "האפשרות שהדיון הזה, שהבשיל במאוחר ונוגע במחוזות עמוקים בחברה הצרפתית המשתנה – ישוב ויושתק".

השקעה מחוסרת סיכון ולא אמינה

במדור "צרכנות פיננסית" במוסף "עסקים" של "מעריב" ממליץ רותם סלע על "השקעה מחשמלת", "השקעה מחוסרת סיכון ועתירת תשואה", כלשונו. סלע מבשר לקוראים כי מי שבידיו 40 אלף שקל לפחות וגג, מוזמן להצטרף "לעולם החשמל הירוק". אם אדם ישקיע את כספו בהתקנת קולטי שמש על גגו, הוא יוכל לייצר חשמל סולארי ולמכור אותו ברווח נאה לחברת החשמל.

"כחלק מהמדיניות לעידוד אנרגיות מתחדשות", מסביר סלע, "כפתה הממשלה על חברת החשמל לרכוש מיצרני חשמל באנרגיה סולארית את תוצרתם במשך 20 שנה, במחיר של 1.67 שקל לקילו-ואט לשעה – תעריף הגבוה למעלה מפי 3 ממחיר החשמל הנמכר ללקוח הפרטי". סלע מציין בהמשך כי התשואה השנתית הריאלית לאדם פרטי המוכר את החשמל שייצר על גג ביתו עומדת על 9%-11%, לפי גודל המתקן ובלי לכלול תקלות בלתי צפויות או חורף ארוך מהרגיל.

הכותרת הראשית במוסף "עסקים" של "מעריב" היא "מכת שמש". גם היא מתייחסת להתחייבות חברת החשמל לרכוש חשמל סולארי מיצרנים פרטיים, אך מדגישה את הצד השלישי בתוכנית. רותם סלע, שבהמשך המוסף ממליץ לקוראים על התקנת קולטי שמש, מדווח בכפולה הפותחת כי הממשלה תדון היום בהצעה להורות לחברת החשמל לרכוש 500 מגה-ואט חשמל ממתקנים סולאריים, נוסף ל-830 מגה-ואט שכבר אושרו ומנוצלים בחלקם הגדול. על-פי סלע, המהלך יביא לייקור תעריפי החשמל ב-7% בטווח המיידי ובתוך שנים אחדות ב-15%-20%.

"אם יש דבר אחד שהפוליטיקאי הישראלי מקדש יותר מפופוליזם חברתי זה נושא אקולוגי-סביבתי, המכבה אצלו את מנגנון המידתיות ושיקול הדעת", כותב סלע בטור פרשנות נלווה. "כך הוא עשוי לא לשים לב שהחשמל הירוק יקר בערך פי 10; לא אמין בשל תלותו בגרמי שמים; גוזל את כספם של חסרי הנכס ומזרים אותו לכיסם של בעלי ההון; ומנפח סעיף הוצאה בסיסי שמשקלו היחסי עולה בעשירונים התחתונים". סלע מציין כי מדינות אחרות שניסו להגביר את השימוש באנרגיה סולארית שינו מגמה. "תעשו לנו טובה", הוא כותב בסיום טורו, "עזבו אתכם מסולארי, ותנו גז".

במדור "שוק ההון" במוסף "עסקים" מדווח איתן טפירו כי לדברי האנליסט ערן יונגר, ירידות השערים החדות שנרשמו בסוף-השבוע האחרון ביחידות ההשתתפות הקשורות לקידוחים מירה ושרה (בבעלות מודיעין-אנרגיה והכשרה-אנרגיה) "אינן מצביעות על תוצאות לא טובות של הקידוחים". האנליסט ריצ'רד גוסו מוסיף כי "היתה תגובת יתר במניות". את הידיעה מלווה תצלום של עופר נמרודי, בעלי הכשרה-אנרגיה, מחייך. לא מצוין כי הוא מבעלי "מעריב".

ב"כלכליסט" מראיינים ליאור גוטמן ולירוי פרי את אוהד מראני, מנכ"ל הכשרה-אנרגיה. "המדינה צריכה לחייב את חברת החשמל לעבוד עם ספקי גז נוספים, כמונו", הוא אומר להם.

עמיר פרץ משיב

מדור "הראיון היומי" של "מעריב" מארח הבוקר את ח"כ עמיר פרץ, שמשוחח עם מיה בנגל ומשיב לממצאי התחקיר שפירסם "ידיעות אחרונות" ביום שישי האחרון. "תחקירים בתקשורת חושפים שמִפקד החברים נגוע באי-סדרים", אומרת לו בנגל. "אני רגיל לדרך הבזויה הזו", משיב פרץ, "ספגתי את אותה ביקורת בדיוק בבחירות ב-2006. [...] מה רע באנשים שהתפקדו עם כל בני המשפחה? איך זה פסול?".

גם כתב "ידיעות אחרונות" יובל קרני, שהיה חתום ביום שישי האחרון על התחקיר בנוגע למפקד של פרץ, משוחח עם חבר-הכנסת. "שמעתי על כל התחקירים האלה", אומר לו פרץ. "המפקד נעשה בצורה הנקייה ביותר. עם כל הכבוד, כל אחד שילך ויתקשר ל-500 איש תמיד ימצא כמה אנשים שענו באופן לא נכון או מדויק, וינסה ככה להכתים אוכלוסיות שלמות". כשקרני אומר לו כי בידיו עדות של תושבת נתיבות שסיפרה שמשה פרץ פקד את כל המשפחה שלה, אבל היא אינה מצביעה למפלגת העבודה, משיב לו ח"כ פרץ: "עם כל הכבוד לך, אני לא מתכוון לעסוק בכל פרט כזה או אחר בכתבה".

ענייני תקשורת

"מעריב" מעביר הבוקר את מאמרי הדעה מהמוסף היומי לכפולה האחרונה של קונטרס החדשות. באחד המאמרים המתפרסמים הבוקר במדור ממליץ דן שילון ליאיר לפיד כך: "חדל להסתתר מאחורי דוכן 'אולפן שישי', שעליו עשית את הונך הפוליטי. חליפת המגיש הולמת אותך, אבל לא ראוי שתוסיף לחרוש, לעבד ולהצמיח עליה את עתידך. בראש מורם ובאמירה רהוטה, יאיר, צא לדרך – אפילו שיום הקלפי לא נראה באופק. חשוף חזה, יאיר, ותן לנו, העיתונאים, להציק לך, הפוליטיקאי".

במקום מדור הדעות, הכפולה הפותחת במוסף "המגזין" של "מעריב" מוקדשת הבוקר למדור חדש בשם "כמה חם", שמאגד בין היתר המלצות לבילויים, מתכון לפסטה עם שעועית שחורה, שיחה קצרה עם הזמרת אתי לוי על אודות הקיץ, תצלומים והמלצה על כתבת וידיאו שעתידה לעלות בהמשך היום באתר nrg.

גילי איזיקוביץ מדווחת ב"הארץ" כי ברשות השידור מנסחים בימים אלה "חזון ויעדים".