שני עיתונאים של ערוץ אל-אקצא, השייך לארגון חמאס, נהרגו הערב מפגיעת ירי כוחות צה"ל. על-פי כתבת ה"ניו-יורק טיימס" ג'ודי רודורן, השניים נהרגו מפגיעת טיל במכונית שסומנה כשייכת לעיתונאים. אין זו הפעם הראשונה שעיתונאים בכלל, ועיתונאי אל-אקצא בפרט, נפגעים מירי צה"ל במסגרת מבצע "עמוד ענן".
בימים האחרונים הפציצו כוחות צה"ל שני בניינים בעזה שבהם שוכנים משרדים ואולפנים של כלי תקשורת. שלשום, ב-1:30 בלילה בערך, הופצץ מגדל א-שאווה חוסארי, שממנו משדרות כמה רשתות בינלאומית, כולל רשת ARD הגרמנית ורשת RAI האיטלקית. כמו כן שוכנים בבניין משרדי רשת טלוויזיה נוספת של חמאס, אל-קודס.
על-פי הדיווחים, כחמישה טילים פגעו בבניין. הארגון עיתונאים ללא גבולות דיווח כי כתוצאה מהפגיעה נפצעו שישה עיתונאים. הפצוע הקשה ביותר היה ח'אדר א-זהאר, בן 20, שעבד כצלם ברשת אל-קודס. אחת מרגליו נקטעה מהברך.
עימאד איפרנג'י, מנהל אל-קודס, סיפר לארגון הפלסטיני למען חופש העיתונות MADA כי נוסף לא-זהאר נפגעו מהתקיפה גם מוחמד אל-אקראס, שנפצע מרסיסים בכל גופו ומצבו הוגדר בינוני; חאזם דאור, שנפצע מרסיסים; ודרוויש בולבול, שנפצע קל; כולם עיתונאים של אל-קודס. נוסף להם נפצעו מהתקיפה חוסיין אל-מדהון, עיתונאי פרילנסר שעבד עבור סוכנות הידיעות מען, ואבראהים לבד, כתב סוכנות הידיעות סאפא.
איימן עמר, דובר אל-קודס, אמר ל"ניו-יורק טיימס" כי בעת התקיפה נחו שבעה צלמים ועורכים על ספות בקומה ה-11 של הבניין. הטיל, שנורה לדבריו ממסוק ישראלי, חדר מבעד לגג ופצע אותם. הם הצליחו להימלט לפני ששלוש פצצות נוספות פגעו בבניין.
כמה שעות אחר-כך, מעט לפני השעה 07:00 בבוקר, הפציץ צה"ל בניין נוסף בעזה, מגדל א-שורוק, משם פועלים ארגוני תקשורת זרים רבים, ובהם פוקס-ניוז, אל-ערבייה, ערוץ הטלוויזיה של דובאי, ערוץ RT של רוסיה והערוצים הבריטיים ITN ו-SKY. בניין זה משמש גם את משרדיו של ערוץ אל-אקצא.
סעיד רדואן, מנהל תוכניות בערוץ אל-אקצא, אמר לארגון MADA שהטילים פגעו בקומה ה-15 של הבניין והשמידו ציוד רב. לפי דיווח של סוכנות הידיעות AFP, כתב רשת RT בעזה העיד כי נורו ארבעה טילים שהרסו לחלוטין את משרדי אל-אקצא. משרדי RT, הצמודים למשרדי הערוץ של חמאס, ניזוקו אף הם ויצאו מכלל שימוש. כמו כן נפגעו משרדי חברת הפקות פרטית ששוכנים בקומה ה-14. אבדל גאני ג'אבר, מנהל חברת ההפקות, אמר לרויטרס ששניים מעובדיו נפצעו כתוצאה מריסוק החלונות במשרדם.
ארגוני זכויות עיתונאים מרחבי העולם גינו את התקיפות, ובהם עיתונאים ללא גבולות, הוועדה להגנת עיתונאים, הפדרציה הבינלאומית של העיתונאים והמכון הבינלאומי לעיתונות.
דובר צה"ל הבהיר כי התקיפות נועדו להשמיד אנטנה וציוד תקשורת אחר שמוקמו על גגות הבניינים והופעלו על-ידי חמאס. "צה"ל קורא לכל העיתונאים והכתבים הבינלאומיים הפועלים ברצועת עזה וממלאים את תפקידם להתרחק מבסיסי ומתקני חמאס – המשמשים אותם בפעילותם נגד אזרחי מדינת ישראל", נמסר שלשום מדובר צה"ל.
בעוד שסא"ל אביטל ליבוביץ', ראש ענף תקשורת בינלאומית בדובר צה"ל, הודתה כי צה"ל ידע שעיתונאים שוכנים בבניין ועל כן הקפיד לפגוע רק במתקנים של הגג, הכחיש דובר ראש הממשלה מארק רגב כי עיתונאים זרים כלשהם נפגעו כתוצאה מתקיפת צה"ל. בראיון שנתן לתחנת אל-ג'זירה באנגלית הבהיר רגב כי מדינת ישראל אינה פועלת נגד עיתונאים כלל. כאשר התבקש בכל זאת להתייחס לעיתונאים שנפצעו, העלה רגב את השאלה "מיהו עיתונאי?".
"יש את תחנת אל-אקצא", הסביר, "שהיא מתקן פיקוד ושליטה של חמאס, כפי שבמשטרים טוטליטריים אחרים התקשורת הופכת לכלי של פיקוד, שליטה וביטחון. מנקודת המבט שלנו אלה לא עיתונאים לגיטימיים כמו העיתונאים של אל-ג'זירה או BBC, במיוחד אם הציוד שלהם מנוצל למכונת המלחמה של חמאס". רגב השיב בשלילה לשאלה אם חייו של עיתונאי ערבי מקומי שווים פחות מחייו של עיתונאי זר, וטען כי חמאס משתמש בעיתונאים כבמגינים אנושיים.
לפי דיווח ב"הארץ", בערבו של היום שבו הותקפו הבניינים התריע צה"ל בפני העיתונאים שפועלים בהם כי עליהם להתפנות מהמקום, שכן תקיפה נוספת מתוכננת. ואכן, אתמול אחר הצהריים הופצץ פעם נוספת בניין א-שורוק. הפעם נהרג כתוצאה מהתקיפה פעיל של הג'יהאד-האסלאמי ושלושה אחרים נפצעו. כמו כן נפצעו מתקיפה זו עוד שני עיתונאים – צלם רשת אל-ערבייה אחמד אל-רידי וצלם נוסף של רשת מקומית, אחמד אל-אחקר. השניים נפצעו קל.
הפגיעה בפעילי הג'יהאד-האסלאמי מוכיחה כי טענת ישראל היתה מבוססת – חמושים בארגוני אויב אכן מנצלים את העיתונאים ומשתמשים בהם ובמתקניהם כבמגינים אנושיים. עיתונאי זר, שסירב להזדהות, אמר לסוכנות הידיעות AP כי הוא ועמיתיו "זעמו" כשגילו כי פעילי הג'יהאד השתמשו בבניין כמקום מסתור.
ארגון העיתונאים הזרים בישראל הביע את דאגתו לנוכח התקיפה, והזכיר כי לפי החלטה מס' 1738 של מועצת הביטחון באו"ם, "עיתונאים, אנשי תקשורת וכוח אדם העוזר להם, שעוסקים במסגרת תפקידם במשימות מסוכנות באזורי עימות מזוין, ייחשבו לאזרחים". מהבחינה הזו, צה"ל פועל מול העיתונאים ממש כפי שהוא פועל מול אזרחים: הוא מבקש מהם להתרחק מאנשי חמאס וציוד חמאס, מזהיר אותם לפני שהוא מתכוון לתקוף באזור הימצאותם, ואז תוקף מתוך כוונה להימנע מפגיעה בהם – אך בהנחה שאפשר שכמה מהם ייפגעו.
בהודעת הפדרציה הבינלאומית של העיתונאים מצוין כי איגוד העיתונאים הפלסטיני גינה את התקיפות, ואילו איגוד העיתונאים הארצי בישראל קרא לכבד את בטחונם של העיתונאים. חיים שיבי, מאגודת העיתונאים בירושלים, אמר ל"העין השביעית" כי זו אכן עמדתו ועמדת דני זקן, יו"ר האגודה הירושלמית, אם כי כמו מארק רגב, גם לשיבי יש חילוקי דעות בנוגע להגדרת מי שעובד בערוצי טלוויזיה של חמאס כעיתונאי.
"צריך להבחין בין אורגן של ארגון טרור לבין עיתונות", אומר שיבי ונותן כדוגמה את חלקה של תחנת הרדיו RTLM בעידוד רצח העם ברואנדה. "כאשר כלי תקשורת הוא אורגן של ארגון טרור לכל דבר, אנחנו לא רואים בזה עיתונות", הוא מבהיר. "יחד עם זה, הדגשנו כל הזמן שיש חובה לאפשר לעיתונאים לסקר אירועים בשדה הקרב".