הצעת חוק העונשין (תיקון - תקיפת עיתונאים) הונחה השבוע (18.11.24) על שולחן הכנסת לדיון מוקדם. מדובר בהצעת חוק פרטית של חבר הכנסת גלעד קריב, אשר נוסחה על ידי מכון "זולת" ומבקשת לעגן בחקיקה כי תקיפת עיתונאים תהווה עבירה פלילית, בדומה לתקיפת עובד ציבור.
לפי ההצעה, יתוקן חוק העונשין כך שבסעיף 382א, העוסק בתקיפת עובדי ציבור, תתווסף גם המילה "עיתונאי" ובסופו תתווסף הגדרת המונח "עיתונאי" כ"עובד מקצועות התקשורת הנושא תעודה של לשכת העיתונות הממשלתית, או של איגוד עיתונאים הפועל בישראל".
"עיגון חקיקתי זה הוא בעל תכלית משולשת: ראשית, הסדר כזה יגן על עיתונאים ועל אנשי תקשורת ויאפשר להם לבצע את תפקידם ללא חשש ומורא", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "שנית, ההסדר יחיל מדיניות ענישה מחמירה על כל אדם התוקף עיתונאי או מאיים עליו בעת ביצוע תפקידו, באופן שיתווה את שיקול דעת השופטים בקביעת מתחם הענישה ההולם. שלישית, ההסדר יגביר את ההרתעה כנגד פעולות תקיפה פיזית ומילולית, ופעולות של הטרדה מאיימת כנגד אנשי תקשורת ועיתונאים עקב מילוי תפקידם, במטרה למנוע בעתיד ביצוע פעולות כאלה".
ברקע הגשת הצעת החוק עומדת מגמת העלייה באיומים על מוסד העיתונות בכלל, ועל עיתונאיות ועיתונאים בפרט. בשנים האחרונות ניכרת עלייה באירועי אלימות פיזית ומילולית, הטרדות ואיומים על עיתונאים הפועלים בישראל, במקביל להסתה הולכת וגוברת נגד אנשי התקשורת והעיתונות. בדברי ההסבר אף נכתב כי "המתקפה על התקשורת החופשית במדינת ישראל הביאה להידרדרות במדדים בינלאומיים בנוגע למידת חופש העיתונות. כך למשל, במדד הבינלאומי של ארגון 'עיתונאים ללא גבולות' משנת 2020, ישראל הגיעה למקום ה־88 בלבד".
לפי נתוני ארגון העיתונאים והעיתונאיות בישראל, מחודש יוני 2020 ועד לאוקטובר 2024 תועדו 195 מקרי אלימות מסוגים שונים כלפי עיתונאים ועיתונאיות בישראל. התיעוד מלמד על עלייה חדה ב-2023, שבה תועדו 64 מקרים של אלימות, הסתה, עיכוב או חיפוש של עיתונאים, לעומת 28 מקרים ב-2022.
בדיון שנערך (29.10) בוועדה לביטחון לאומי של הכנסת, תחת הכותרת "הסלמה של התנהגות בלתי הולמת של המשטרה כלפי עיתונאים במהלך הפגנות", הציגה מנכ"לית מכון זולת, עינת עובדיה, את הצעת החוק והגישה אותה ליו"ר הוועדה, ח"כ צביקה פוגל.
מח"כ גלעד קריב, מגיש הצעת החוק, נמסר: "פעם אחר פעם אנחנו רואים מקרים בהם המשטרה משבשת את עבודת העיתונאים בהפגנות, עד כדי הפעלת אלימות פיזית. החוק הזה נועד להגן על העיתונאים, ולאפשר להם לבצע את תפקידם כשומרי סף. לא תיתכן מציאות בה המשטרה מטילה מורא על כתבים".