רק 79 מתוך 3,275 המרואיינים שהופיעו בשבוע שעבר בחמשת ערוצי התקשורת המרכזיים בישראל היו ערבים, כך עולה מנתוני מדד הייצוג, מיזם מתמשך של "העין השביעית" בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי וקרן ברל כצנלסון, ויחד עם חברת יפעת מחקרי מדיה, הבודק מדי שבוע את מספר ושיעור המרואיינים הערבים בתחנות הרדיו ובערוצי הטלוויזיה המרכזיים בארץ, וב-19 התוכניות המובילות המשודרות בהם. 79 מרואיינים מתוך 3,275 הם 2.4% בלבד, שיעור ייצוג מזערי, במיוחד אם לוקחים בחשבון את העובדה ששיעור הערבים באוכלוסיית ישראל עומד על כ-20%.
במקום לתת ייצוג הולם לאוכלוסיה הערבית בישראל, כלי התקשורת של הזרם המרכזי ממשיכים למדרם ולהסתפק בשיעור ייצוג השווה ערך לכעשירית משיעורם באוכלוסיה. מדד הייצוג סופר כל הופעה של ערבי בחמשת כלי התקשורת המרכזיים בישראל (הערוצים 1, 2 ו-10, גלי צה"ל ורשת ב'), בין אם מדובר באורח ערבי שהוזמן להשתתף בתוכנית ובין אם מדובר בציטוט קצרצר מפי ערבי המשובץ בכתבת מגזין או ידיעה חדשותית. לאור זאת, מתת-הייצוג הבולט של האוכלוסיה הערבית בתקשורת בישראל ניתן להסיק כי ישנה הימנעות קבועה מסיקור הנעשה בחברה הערבית בישראל.
בין אם הסיבה לתת-הייצוג נעוצה בשיקולי רייטינג ובין אם בשיקולי נוחות, התוצאה היא שהצופים והמאזינים של חמשת ערוצי התקשורת המרכזים בישראל מקבלים תמונה מעוותת של המציאות, תמונה נטולת ערבים כמעט לחלוטין. אמנם, מרבית הצופים של ערוצים 1, 2 ו-10, ומרבית המאזינים של רשת ב' וגלי צה"ל, הם יהודים, ככל הנראה אף יותר מאשר שיעורם באוכלוסיה, אולם תפקידו של כלי תקשורת מהזרם המרכזי, המתיימר לפנות לקהל רחב ולא להסתפק במגזר כזה או אחר, לספק תמונת מציאות מלאה ומורכבת. התעלמות גורפת מחמישית מאוכלוסיית המדינה, למען התמקדות בהדהוד קהל היעד המדומיין (יהודי, גברי, אשכנזי), היא קודם כל מחדל מקצועי של העיתונאים העובדים בכלי התקשורת, מחדל שממנו נובע מחדל נוסף, חברתי.
מבין כלי התקשורת השונים בלט בשבוע שעבר ערוץ 1 של רשות השידור בפירוק, עם שיעור ייצוג של 4.0%, כחמישית משיעור הערבים באוכלוסיית ישראל. בתחתית מדד הערוצים של השבוע שעבר התמקמו, כרגיל, גלי-צה"ל וערוץ 2, עם שיעור ייצוג המהווה פחות מעשירית מהשיעור ההולם את הערבים בישראל.
בין הפרסומים שכללו בשבוע שעבר מרואיינים ערבים בלטו דיווחים על הטרגדיה בדרום, כששני ילדים ערבים נשכחו ברכב ומתו, וכן ראיונות רבים עם עורך-דין מהסנגוריה הציבורית, המטפל בתיק רצח מתוקשר.
בטבלת הערוצים המשוקללת אין כל שינוי בעקבות נתוני השבוע שעבר. שני ערוצי השידור הציבורי ממשיכים להוביל בבטחה, עם נתונים נמוכים להחריד, אך כאלה שעדיין גבוהים יותר מנתוני ערוצי הטלוויזיה המסחרית וגלי-צה"ל.
מבט אל טבלת התוכניות השבועית מגלה "לונדון את קירשנבאום", בהגשת ירון לונדון ובעריכת דרור זרסקי, שומרת בבטחה על מקומה בראש הטבלה עם חמישה מרואיינים ערבים המהווים שיעור ייצוג של 19.2%, שיעור ייצוג ההולם את שיעור הערבים באוכלוסיית ישראל. בכל יתר התוכניות החברה הערבית סובלת מתת-ייצוג.
נקודות נוספות למחשבה, שעולות מהטבלה השבועית:
א. גם שתי התוכניות הממוקמות במדד מיד אחרי "לונדון את קירשנבאום" משודרות בערוץ 10, עובדה שתרמה למקומו הגבוה בטבלת הערוצים השבועית.
ב. מהדורות החדשות המרכזיות הגיעו בשבוע שעבר למקומות גבוהים במדד, עובדה המרמזת כי המרואיינים הערבים שבהן לאו דווקא היו מומחים אלא קשורים ישירות לנושאים שזכו לסיקור.
ג. אחרי שלושה שבועות של אפס מרואיינים ערבים בתוכניות "המוסף" של ערוץ 1 ו"נכון להבוקר" של גלי-צה"ל, שבו בשבוע שעבר מרואיינים ערבים להתארח בהן.
ד. התוכנית "פגוש את העיתונות" שוב לא אירחה אף ערבי.
בשבוע שעבר נטען במדור זה כי "פגוש את העיתונות", התוכנית הפוליטית השבועית של חדשות ערוץ 2 בהגשת רינה מצליח ובעריכת יונתן למזה, נמנעה מלארח מרואיינים ערבים במשך 11 תוכניות רצופות. ואולם, בעקבות פניית חדשות ערוץ 2 ולאחר בדיקה נוספת התברר כי נתון זה שגוי: בשל טעות אנוש לא נספר ראיון שהעניק בסוף חודש מאי ח"כ אחמד טיבי ל"פגוש את העיתונות", וחישוב שיעור המרואיינים הערבים בתוכנית מתוך כלל המרואיינים בתוכנית היה מוטעה.
בפועל, עד השבוע שעבר היה רק מרואיין ערבי אחד ב-11 תוכניות של "פגוש את העיתונות". בעקבות אפס המרואיינים הערבים בתוכנית בשבוע שעבר ישנן כבר 12 תוכניות רצופות של "פגוש את העיתונות" שבכולן יחד התארח רק ערבי אחד.
החישוב מחדש של מספר המרואיינים הערבים ב"פגוש את העיתונות" משפר את מצבה של התוכנית בטבלת התוכניות המשוקללת. כעת התוכנית אינה נמצאת עוד במקום ה-19 והאחרון אלא במקום ה-17, והבלתי מכובד בעליל. מתחתיה נמצאת מתחרתה מערוץ 10, "המטה המרכזי", בהגשת גדי סוקניק ובעריכת אהרל'ה גולדפינגר והדס ריבק. חולקת איתה את המקום האחרון התוכנית "החדשות הלילה" של ערוץ 2, בהגשת דוריה למפל וליאור פרידמן ובעריכת אסף וייס.
* * *
פרויקט "מדד הייצוג" של "העין השביעית" מתפרסם בשיתוף ובמימון עמותת סיכוי וקרן ברל כצנלסון ויחד עם יפעת מחקרי מדיה