מחאה נגד מקרי אלימות, רצח וחטיפות של עיתונאים. מקסיקו סיטי, אוגוסט 2010 (צילום: Knight Foundation, רשיון cc-by-sa)

מחאה נגד מקרי אלימות, רצח וחטיפות של עיתונאים. מקסיקו סיטי, אוגוסט 2010 (צילום: Knight Foundation, רשיון cc-by-sa)

בשבוע שעבר פירסמה הוועדה להגנת עיתונאים (CPJ), ארגון עולמי שבסיסו בארה"ב, מדריך מקיף לבטיחות עיתונאים. המדריך כולל עצות עקרוניות והוראות ייחודיות לעיתונאים שעשויים למצוא את עצמם בסכנה, בין אם הם נשלחים לסקר אזור מלחמה ובין אם אסונות טבע, הפגנות אלימות או ארגוני פשע.

המדריך הוא בבחינת עדכון לפרסומים קודמים של הארגון ונועד לענות על צרכיהם של עיתונאים הפועלים בעולם התקשורתי העכשווי. לפי נתוני ה-CPJ, כמחצית מהעיתונאים הכלואים כיום מאחורי סורג ובריח עובדים כפרילנסרים, כאשר כל שנה שיעור העיתונאים הללו גדל. העיתונאים האלה אינם נהנים מהתמיכה הממסדית של מערכות כלי תקשורת גדולות שרוב העיתונאים זכו לה בעבר. רבים מבין העיתונאים שמוצאים את עצמם כיום בסכנה אינם נהנים מייעוץ משפטי וביטוח מקיף כפי שניתן לקודמיהם. להם במיוחד חשוב לעיין במדריך.

כעיקרון מנחה, שחוזר על עצמו לאורך המדריך כולו, מומלץ לעיתונאי או לעיתונאית לבצע הכנה מקיפה ומדוקדקת לקראת הסכנות האפשריות הכרוכות בביצוע המשימה. ההכנה כוללת ראשית לכל לימוד מעמיק של התחום או האזור שהם אמורים לסקר, על הגורמים השונים שפועלים בשטח, האינטרסים שלהם ויחסי הכוחות ביניהם. מעבר לכך שם המדריך דגש על ציוד שיהלום את הצרכים, מהביגוד הראוי ועד לערכת עזרה ראשונה.

את המדריך חיבר פרנק סמית, לשעבר עיתונאי שהתמחה בסיקור אזורי מלחמה וארגוני פשע וכיום היועץ הבכיר של CPJ לבטיחות עיתונאים. סמית כותב על סמך נסיונו האישי ועל סמך נסיונם של עשרות עיתונאים אחרים. הוא מסתמך על עדויות שגבו ה-CPJ וארגונים אחרים לאורך השנים ועל המלצות של גופים בינלאומיים נוספים העוסקים בעיתונות.

כמה מהעצות במדריך טובות לכל נסיעה ארוכה, כגון ההמלצה להתחיל ללכת בנעליים חדשות לפני היציאה או ההמלצה לסיים טיפולי שיניים בטרם עזיבת המדינה. עצות אחרות נוגעות לשהייה באזורים מסוכנים: מתי מומלץ ללבוש אפוד מגן ומאיזה סוג; איזה גוון בגדים מומלץ ללבוש ומאילו בדים; מה התועלת והסכנות בשימוש בטלפונים לווייניים. 35% מהעיתונאים שנרצחו בשני העשורים האחרונים קיבלו לפני כן איומים על חייהם, נכתב, כך שמומלץ להתייחס לאיומים ברצינות. לנשים מומלץ, בין היתר, לענוד טבעת נישואים גם אם אינן נשואות.

עצות נוספות שכלולות במדריך נוגעות לעבודה העיתונאית עצמה: כיצד ליצור קשר עם מקורות בארגוני פשע; מתי לחשוף את היותך עיתונאי בפני הרשויות; ומתי עדיף לוותר על הסיפור. לצלמים מומלץ לקחת מראש כרטיסי זיכרון ריקים, שאותם יוכלו למסור לרשויות במקרה שיידרשו לכך.

"תמיד, כל הזמן, בכל דקה, שקול את התועלת לעומת הסיכונים. וברגע שאתה מגיע לנקודה שבה אתה מרגיש לא בנוח עם המשוואה, צא, לך, עזוב. זה לא שווה את זה", מצטט סמית את טרי אנדרסון, לשעבר כתב AP במזרח התיכון ומי שהיה בן-ערובה בביירות במשך שבע שנים. לפי סמית, "יש לראות בהחלטה לא לדווח על סיפור סימן לבגרות, לא מקור לבושה או אות קלון". הוא ממליץ לעיתונאי העומד לצאת למשימה מסוכנת להקדיש כמה רגעים למחשבה על כל מי שיושפע במקרה שיהפוך לנכה או ימות.

לעיתונאים היוצאים בשליחות מערכות כלי תקשורת גדולות מומלץ לסכם מראש עם עורכיהם על נקודות זמן שבהן יעדכנו בנוגע למצבם. כיוון שעיתונאים רבים כיום אינם עובדים שכירים, ממליץ המדריך לפרילנסרים לוודא מראש את היקף הגיבוי שיספק להם כלי התקשורת שבשליחותו הם יוצאים, במקרה שייקלעו לצרה. עיתונאים עצמאיים ובלוגרים אינם נהנים אף מגיבוי שכזה, ועל כן המדריך ממליץ להם לייצר לעצמם רשתות של עיתונאים עמיתים, חברים או בני משפחה, שיעמדו לרשותם במקרה חירום. ישנם ארגונים המסייעים לעיתונאים עצמאיים ביצירת רשתות כאלה במדינות זרות, והמדריך מפנה אליהם.

פרק מיוחד, שנכתב על-ידי דני אובריאן, עיתונאי המתמחה במדיה דיגיטלית, מוקדש להגנה על מידע. פרק זה הוא בבחינת עדכון משמעותי, בשל ההתפתחויות הטכנולוגיות של השנים האחרונות, המשפיעות על עבודתו של כל עיתונאי. אובריאן מציע שלל המלצות על הגנת תקשורת עם מקורות והמערכת, הגנת מידע דיגיטלי שאצור במחשבים או טלפונים ניידים, והגנה על מידע שמאוחסן באופן מקוון.

פרק אחר עוסק בהשפעות ארוכות הטווח של עבודה באזורים מסוכנים. לפי מחקרים שבוצעו לפני כעשור, לפחות אחד מכל שמונה עיתונאים שעובדים בארה"ב ואירופה הראו סימנים של מתח קיצוני או הפרעת דחק פוסט-טראומטית. בקרב עיתונאים המסקרים אזורי מלחמה עלה השיעור לאחד מכל ארבעה.

לפי המדריך, עורכי צילום וידיאו עלולים לסבול מטראומה כתוצאה מחשיפה מתמדת לדימויים קשים. אפילו עיתונאים המסקרים אירועים קשים בלי להיות נוכחים בשטח בזמן אמת עלולים לסבול מטראומה מדרגה שנייה כתוצאה מחשיפה מתמדת לסיפורי זוועות. "על עיתונאים ללמוד כיצד לטפל בעצמם", נכתב במדריך. מומלץ לקחת הפסקה, לאזור אומץ להגיד לעורך שאתה מעוניין בתחום סיקור חדש, ולאפשר לעצמך לבטא ולשתף אחרים ברגשותיך.

להורדת המדריך >>