אתמול, בתום דיון של שעתיים, החליטה מליאת רשות השידור על ביטול ועדת המעקב אחר הרפורמה ואיחודה עם ועדת הכספים. לדיון הארוך ולהחלטה שהתקבלה בסופו היו שתי השלכות מיידיות. מחד, באה לסיומה פרשת חייה הקצרים של ועדת המעקב אחר הרפורמה, ששימשה מוקד כוח אופוזיציוני לוועד המנהל ולהנהלה. מאידך, הדיון הארוך בנושא ועדת המעקב מנע ממליאת רשות השידור לקיים דיון בנושאים אחרים שנכללו בסדר היום הרשמי של הישיבה ושהיה בהם כדי לגרום, אולי, אי-נוחות להנהלה.

כך, לדוגמה, נמנע מהמליאה מלדון בתוכניות האישיות שמגישים מנכ"ל רשות השידור יוני בן-מנחם ומנהל הרדיו ד"ר מיכאל (מיקי) מירו על רקע החלטת ועדת האתיקה של המליאה כי לא יוכלו להגיש עוד את תוכניותיהם. גם מכתבו של הממונה על השכר בעניין חוזה מנכ"ל רשות השידור, שנועד לעלות לדיון במליאה, נותר מחוץ לישיבה הנוכחית מפאת קוצר זמן, וכך גם הנושא שהוגדר בסדר היום כ"התנהגותו של מנהל קול-ישראל בישיבת המליאה האחרונה".

נוסף על כך, כתופעת לוואי מצערת, הדיון הארוך בישיבת המליאה על עתידה של ועדת המעקב אחר הרפורמה שיתק לחלוטין את המליאה ומנע ממנה לנצל את הזמן לצורך מעקב משלה אחר התקדמות הרפורמה, וזאת בתקופה שבה כל יום הוא חיוני.

כבר בפתח הישיבה הבהיר יו"ר הרשות, אמיר גילת, כי אם לא יושגו ההסכמים האחרונים עם אגודת העיתונאים בירושלים ועם ההסתדרות, לא תוכל הרשות להמשיך לתפקד. "נגמר זמן הפציעות", אמר גילת. "אנחנו מנהלים משא-ומתן שהיה צריך להיגמר מזמן". בהמשך הישיבה ציין: "שעון החול מבחינתי אזל [...] אם לא נעשה את הרפורמה עכשיו, ניאלץ לסגור את רשות השידור". על רקע האזהרות האלה אמר היו"ר כי בימים הקרובים תעלה רשות השידור לשולחן המשא-ומתן עם אגודת העיתונאים וההסתדרות "שני הסכמים חתומים על-ידיה". לדבריו, "הצדדים האחרים מוזמנים לבוא ולחתום או לא לחתום".

מנכ"ל רשות השידור עידכן את הנוכחים במחלוקות שנותרו עם הסתדרות העובדים ואגודת העיתונאים בירושלים. בן-מנחם העריך כי דרישות האגודה מסתכמות בכ-8 מיליון שקל, והוסיף: "אנחנו לא יכולים להסכים לדבר הזה". דני זקן, יו"ר אגודת העיתונאים בירושלים, ציין בפני חברי המליאה כי ניתן היה לסיים את המשא-ומתן מול ההנהלה לפני זמן רב, אלא שהרשות גררה רגליים. "זה עדיין מתנהל לא בלחץ שהייתי מצפה לראות", הוסיף.

למרות הקשיים וקוצר הזמן ציין גילת כי ביום ראשון הבא עתיד להיבחר המשנה למנכ"ל הרשות, שאמור להוביל את ביצוע הרפורמה, וכי בסוף החודש ייבחר גם סמנכ"ל משאבי אנוש, שיוכל להוביל את פרק כוח האדם ברפורמה. בפנייה לחברי הוועד המנהל וההנהלה אמר היו"ר: "אני רוצה להביע הערכה לפעילות שנעשתה פה בימים האחרונים תחת מתקפה קשה. כל בנאדם היה מתקשה לנהל משא-ומתן בתנאים כאלה". על שאלת חברת המליאה ופא זועבי-פאהום, לאיזו מתקפה הוא מתכוון, לא השיב היו"ר.

אפשר להניח שבדבריו על "מתקפה" כיוון יו"ר הרשות לשאלות וביקורות שמעלים באופן תדיר כמה מחברי המליאה. למעשה גם בישיבה עצמה, בכל פעם שחברי מליאה תהו על החלטה או התנהלות ברשות השידור, נתפסה תמיהתם על-ידי ההנהלה, הוועד המנהל ומרבית חברי המליאה כמתקפה אישית הנגועה באינטרסים זרים. במקום להשיב לגופם של דברים, תקפו חברי הוועד המנהל את המבקרים והאשימו אותם ברדיפה, הטפת מוסר והדלפות לתקשורת. הקרע שניכר בישיבת המליאה הקודמת, בין ההנהלה והוועד מנהל מצד אחד לבין כמה מחברי המליאה מצד אחר, נותר על כנו והביא גם הפעם לשיתוק כמעט מוחלט של עבודת המליאה.

חבר הוועד המנהל של רשות השידור יעקב בורובסקי, בישיבת המליאה בחודש שעבר (צילום: "העין השביעית")

חבר הוועד המנהל של רשות השידור יעקב בורובסקי, בישיבת המליאה בחודש שעבר (צילום: "העין השביעית")

"יש פה מאבק", אמר חבר הוועד המנהל יעקב בורובסקי. ועדת הרפורמה, הסביר, היא סימפטום לעימות העקרוני בשאלה איך ומי מנהל את רשות השידור. "זה הדיון", הבהיר. "אין פה דיונים אחרים". אשר לפיקוח על הרפורמה, בורובסקי טען כי בשלב זה כלל לא יכול להיות דיון במליאת רשות השידור על הרפורמה, משום שהוועד המנהל טרם סיים את עבודתו. "מתי המליאה יכולה לפקח?", שאל והשיב: "כשהפעולה מסתיימת. אין פעולה של פיקוח תוך כדי מעשה". קיום דיון תוך כדי התהליך, הסביר, הוא התערבות לא ראויה של המליאה. אשר לוועדת המעקב אחר הרפורמה, היה זה בורובסקי שהציע לאחדה עם ועדת הכספים, הצעה שבסופו של דבר התקבלה.

אחד המבקרים החריפים של הוועד המנהל והנהלת רשות השידור, אורי ארבל-גנץ, הוא מי שכיהן עד אתמול כיו"ר ועדת המעקב אחר הרפורמה. מדבריו למליאה ניתן היה להבין מדוע ההנהלה לא ששה להותיר אותו בעמדת כוח. ארבל-גנץ סיפר כי חברי הוועדה שבראשה עמד שמעו נתונים מדאיגים על קצב התקדמות המשא-ומתן עם אגודת העיתונאים, הביעו ביקורת על המנכ"ל שנמנע מלהגיע לישיבתה וביקשו להסב את תשומת לב המליאה לכך שעוזרו הבכיר של המנכ"ל, זליג רבינוביץ', מתפקד בפועל כמרכז הרפורמה על אף שהוצהר כי לא יעשה כן.

בתשובה לדברי בורובסקי אמר ארבל-גנץ כי שורה של מומחי משפט החוקרים את הרגולציה התקשורתית בישראל הציגו בפניו חוות דעת ולפיה המליאה היא הגוף העליון של הרשות, ועל כן זכותה ואף חובתה להתערב בכל תחום ברשות, כראות עיניה. "אני מבין שבחלק מהדברים חוות הדעת הזו לא נוחה", אמר לבורובסקי, "אבל אני מודיע לך שכל דקה שאני פה אמשיך, כנציג ציבור, להביע את עמדתי העצמאית והחופשית".

"אני מבין שהיו"ר יביא החלטה לביטול ועדת הרפורמה", הוסיף ותהה: "הרי אתה בעצמך, היו"ר, העלית את ההצעה להקים ועדה מטעם המליאה לפקח על הרפורמה. אתה אמרת שאתה רוצה לעמוד בראש הוועדה מטעם חשיבותה, והנה כעבור חודש או חודשיים מביאים לביטול הוועדה. זה בדיוק מסוג הדברים שפוגעים באמון הציבור ברשות. הדרך שבה דברים מתנהלים". בנוגע לרפורמה טען ארבל-גנץ כי אין לבצע את הרפורמה בכל מחיר, יהיו ההשלכות אשר יהיו. "הדבר החשוב באמת זה המינהל התקין", טען. "ואם זה אומר שלא תהיה רשות שידור, אז שלא תהיה רשות שידור מבחינתי".

חברות מליאת רשות השידור יפעת זמיר (משמאל) וטלי איכנוולד, אתמול בישיבת המליאה (צילום: "העין השביעית")

חברות מליאת רשות השידור יפעת זמיר (משמאל) וטלי איכנוולד, אתמול בישיבת המליאה (צילום: "העין השביעית")

לצד ארבל-גנץ התנגדו לעמדת הוועד המנהל גם חברי מליאה אחרים, ובהם שירין חאפי, טלי אייכנוולד, יפעת זמיר, נגיסט מנגשה, בלהה כהנא וחני פרי. שלושת האחרונות מחו על הכוונה לאחד את ועדת הרפורמה עם ועדת הכספים בטענה שהרפורמה אינה עניין כלכלי גרידא. "זה כספים, אבל זה גם אנשים", הגדירה זאת זמיר. "אחת הסיבות להתכנסות ועדת המעקב היתה להבין איפה האנשים בסיפור הזה. הצורך שלכם להכניס אותם לוועדת הכספים חמור".

מנגד, חבר הוועד המנהל יואב הורוביץ הביא את התנהלות חברי ועדת הרפורמה כדוגמה לפגיעה בהתקדמות הרפורמה. לטענתו, חברי הוועדה ביקרו את ההנהלה בלי שהיו בידיהם מלוא הנתונים (ואמנם, זו היתה אחת מטענותיהם של חברי המליאה, שההנהלה ממדרת אותם). הורוביץ אף תיאר את חברי ועדת הרפורמה ככלי בידי יו"ר אגודת העיתונאים דני זקן, המבקש לפגוע בהתקדמות המשא-ומתן עם הרשות כדי לשפר את עמדתו. לפי הורוביץ, לצורך מטרה זו מופץ מידע מפליל על העוזר הבכיר למנכ"ל, זליג רבינוביץ'. "אני חושב שזה לא נכון, מכל סיבה שהיא, שאנחנו בתוכנו נבקר את המנכ"ל ואת שלוחו, נצא בהודעה לעיתונות ונייצר מהומה שתפגע ברפורמה", אמר הורוביץ.

בהמשך הדיון, כשהרוחות התלהטו, הגביר הורוביץ את קולו ומחה בצעקות על עצם קיומו של דיון בנושא התקדמות הרפורמה בנוכחותו של יו"ר אגודת העיתונאים בירושלים, דני זקן: "סליחה, יושב פה דני, ותראו מה אנחנו עושים! אנחנו מפוצצים את המשא-ומתן. כל מה שהושג במשא-ומתן, והוא רוצה להשיג יותר, כל מה שהוא צריך לעשות עכשיו זה לחכך ידיים ולהגיד, 'תרדפו אחרי'. אנחנו מתאבדים שיעים! למה אנחנו עושים את זה? למה בכלל הוא יושב פה עכשיו? מה אנחנו, מטומטמים?!". בסיום הדיון, כאשר זקן ביקש את רשות הדיבור כדי להשיב להאשמות שהועלו נגדו, השיב היו"ר גילת בשלילה.

17 חברי מליאה הצביעו בעד הצעתו של בורובסקי לאיחוד בין ועדת המעקב לוועדת הכספים. כהנא ופרי התנגדו ויו"ר הוועדה לשעבר, ארבל-גנץ, נמנע. בכך חוסלה בדמי ימיה הוועדה שהיתה אמורה לסייע לחברי המליאה לפקח באופן הדוק יותר על התקדמות הרפורמה. מעתה ישמשו מפקחים על הרפורמה ועדת הכספים והוועד המנהל של רשות השידור.