חוזה לך ברח

הכותרת הראשית של "א-סינארה" מוקדשת לאסטרולוג. מייק פיגאלי, לבנוני, מתנבא כי נשיא סוריה בשאר אסד יתפטר במהלך 2012. תחזית נבואית אחרת מוקדשת לד"ר עזמי בשארה, יו"ר בל"ד לשעבר, השוהה בקטאר לאחר שנחשד בריגול לטובת חיזבאללה ומי שעבור "א-סינארה" הוא סדין אדום. פיגאלי מנבא כי בשארה עתיד לסבול מבעיה רפואית.

הנבואות על אודות אסד ובשארה מקבלות את הכותרת הראשית, ולאסטרולוג יש מספיק נבואות גם עבור כותרת המשנה: תפרוץ מלחמה חדשה בין לבנון לישראל, יצוצו ידיעות חדשות על הנווט רון ארד "שישנו את כל התמונה המוכרת עד כה", מסגד אל-אקצה יאבד חלק מאדמותיו, ייחשפו מסמכים מסוכנים שיגרמו להלם בקרב העם הפלסטיני.

בכותרת המשנה הארוכה מופיע גם ההקשר המקומי. "אמי פלסטינית מחיפה ויש לי קרובי משפחה בנצרת", מספר פיגאלי. "אני מתכוון לבקר בעזה, בית-לחם ואל-קודס כדי למלא אחר הנדר שלי, להסתפר שם". העיתון דואג לקיים ולתעד שיחת ועידה בין האסטרולוג ובין קרוב משפחתו שאווקי ג'רוש מנצרת ונכדו. תמונות שלושתם מופיעות במרכז השער לצד הכיתוב: "'א-סינארה' מחבק את מפגש האסטרולוג מייק פיגאלי וקרובי משפחתו בנצרת". אגב, שם העיתון, "א-סינארה", מופיע על השער 14 פעמים.

שער "א-סינארה"

שער "א-סינארה"

כפולת עמודים מוקדשת לנושא התמוה הזה בקונטרס החדשות. בכתבה, נטולת הקרדיט, זוכה הקורא להתרשם גם מהנבואות והתחזיות של הרואים בכוכבים מישל חאיק (הנפט יגרום למשבר שיעבור ממדינה למדינה) ולילה עבד אל-לטיף (המצרים יתגעגעו לימיו של מובארכ).

הבחירה של "א-סינארה" להגיש בהבלטה גדולה כל-כך כתבה כל-כך לא רצינית מזכירה את מה שנכתב אצל המתחרה מרחוב א-נמסאווי בנצרת בשבוע שעבר: ציינו כאן את האופן התמוה שבו בחר "כל אל-ערב" להתעלם אז מסיומה של 2011, ולאזכר אותו רק במאמר מערכת שהוקדש ל"קורבנות האסטרולוגיה" ("אסטרולוגים קמים עלינו בכל שנה בנבואות [כוזבות] [...] כל אלה שהתפלספו בשנה שעברה לא ניבאו דבר, גם לא את 'האביב הערבי' ששינה את פני העולם"). הנה כעת התברר לפחות מי הם אותם קורבנות.

גם העורכת והבעלים של "א-סינארה", וידה משעור, מתנדבת לספק תחזית לשנה הבאה. בניגוד לאסטרולוגים המקבלים אצלה במה מרכזית, נראה כי משעור מתייחסת לעיסוק בחיזוי העתיד במעט יותר הומור: היא חוזה גבולות פתוחים בין ישראל, סוריה ואיראן; קץ למפגשי הפסגה ("המזבלות" כלשונה) של הליגה-הערבית אחרי שהעמים הערביים יפתרו את כל בעיותיהם; וב-21 בדצמבר 2012 – סוף העולם.

כהרגלו, מבליט העיתון את תמונות התינוקות שהגיחו אל אוויר העולם ב-1 בינואר 2012 בעמוד הראשי. העוללים: מבתי-החולים בנהריה ובנצרת.

שמחת חיים

ובחזרה ל"כל אל-ערב". זה מקדיש את כותרתו הראשית לא לתחזיות לעתיד, אלא לעניין פרוזאי יותר: "בעקבות פסק הלכה מהרב עובדיה יוסף – שר הפנים אלי ישי מסרב לחתום על הרחבת תוכניות המתאר של הרשויות הערביות", נכתב בכותרת. בכפולה בקונטרס החדשות כותב הכתב לענייני רשויות מקומיות, חבר המערכת זידאן חלאילה, כי "מנגד, השר חותם על הרחבה של הרשויות היהודיות כשהוא מלא שמחת חיים".

חלאילה משוחח עם חברי-כנסת וראשי עיריות. ח"כ ג'מאל זחאלקה (בל"ד) מגיב כי מתגלה "עומק הגזענות, שלא כולל את השוליים, אלא החשובים ברבני ישראל". אבראהים צרצור (רע"מ-תע"ל) אומר כי בתחילה לא האמין, עד שגילה כי "השר לא חתם על שום הרחבה לערבים, כאשר במקביל חתם בשמחה על הרחבת היישובים ליהודים". ראש עיריית שפרעם נאהד חאזם וראש עיריית סחנין מאזן גנאיים מביעים חשש מאי-הרחבת תוכניות המתאר חרף הצפיפות הנוראית ביישובים הערביים מטעמים דתיים לכאורה. "זה דבר מסוכן ועלינו לטפל בו", הם אומרים.

תגובתו של היועץ לענייני תקשורת של שר הפנים, יעקב בצלאל, מובאת במסגרת ואינה מובלטת בעמוד הראשי, כדי לא לקלקל את החשיפה. "אני יודע על מה אתה מדבר", מגיב הדובר, "דברים אלו הגיעו לאוזנינו, ואני מדגיש כי אין פסק הלכה של הרב עובדיה יוסף. כמו כן, אין בתנ"ך פסוקים שאוסרים העברת קרקע לערבים. יש ארבע עד שש ועדות לקביעת גבולות, והשר ממתין למסקנותיהן ודואג לחתום עליהן, אם זה לטובת יישוב ערבי או יהודי".

החלטות מרגיעות

לא רק הדרת הרשויות המקומיות הערביות מתוכניות המתאר מובלטת בשער "כל אל-ערב", גם יו"ר מרכז השלטון המקומי, שלמה בוחבוט, שזוכה לככב בשתי הכותרות המרכזיות שמתחת לכותרת הראשית. עניינה של הראשונה גם הוא השר ישי: "ראשי הרשויות תוקפים את השר אלי ישי בחריפות וטוענים כי ההנחות בארנונה לטובת השכבות החלשות מזיקות לאינטרסים של התושבים", נכתב בה. בידיעה עצמה, גם היא של חלאילה, מופיע תצלום של בוחבוט.

הכותרת השנייה מתייחסת לוועידת טירה, שבמסגרתה התכנסו ראשי רשויות, השר לבטחון הפנים ושר החינוך, פסיכולוגים וקציני משטרה, כדי לדון באלימות הגואה במגזר. הכתבה, של מונא ערמוש, מתפרשת על פני עמוד שלם, והכותרת מצטטת את בוחבוט: "ראש מרכז השלטון המקומי שלמה בוחבוט דורש מהשר לבטחון פנים לדאוג לשמירה אישית על ראשי הרשויות המקומיות הערביות". בליד מובלט ציטוט מדברי הכתב המדיני סעיד חסנין: "המשטרה מגיעה לספור גופות". בוחבוט מספק לעיתון גם את מאמרו השבועי, העוסק גם הוא בוועידה ("ועידת טירה – נתונים מדאיגים והחלטות מרגיעות").

שער "כל אל-ערב"

שער "כל אל-ערב"

לא רק מדברים, גם כותבים: הדיווח על הירי הנשנה על ביתו של ראש מועצת ג'ת הנבחר חאלד ערה והצתת רכבו מובלט בשער "כל אל-ערב". אמו, ויסאל ערה, מבטיחה בשם הבן: "מעשים אלה לא ירתיעו אותנו", ותמונתה כשהיא מנשקת את ראש בנה מופיעה בידיעה בקונטרס החדשות. כותרת נוספת בנושא האלימות, מלווה בתמונתה של ח"כ חנין זועבי (בל"ד), מבשרת על כך שחברת-הכנסת שלחה דו"ח ליו"ר ועדת הפנים בכנסת ולמבקר המדינה בנוגע לכשלונה של משטרת ישראל בטיפול באלימות במגזר הערבי.

זועבי זוכה להפניה גם בשער "פנורמה", שם תמונתה מופיעה לצד זו של פעיל הימין ברוך מרזל. "בתוכנית: מרזל והימין הקיצוני מתכננים להפגין מול בית זועבי בנצרת", לשון הכותרת, ובכותרת המשנה: "זועבי: הקולות הפשיסטיים הללו לא יצליחו להשיג את מטרתם". את תגובת הימין הקיצוני לא ניתן היה כנראה להשיג. הכתבים חוסין אל-עוברה (הכתב בנגב, שמצפין לטובת הדיווח) ואימאן דהאמשה מציינים כי גם ח"כ מיכאל בן-ארי עתיד להיות בין המפגינים, אך אינם מצליחים להשיג את תגובתו.

וב"א-סינארה": ראיון שעורך הכתב אמין אבו-ג'בל עם ח"כ דב חנין (חד"ש) זוכה להפניה בשער: "הימין רוצה שבית-המשפט העליון ייעלם סופית". הפניות אחרות על שער העיתון נוגעות לנושאים כלכליים. כך הפרשן הכלכלי נזיה זיאדאת מצוטט כאומר: "צעדי הממשלה להקלת גל ההתייקרות החדש – לא יועילו" (הידיעה נטולת קרדיט). כמו כן מדווחים בעיתון על הרחבת סל התרופות, שתכלול 77 תרופות בלבד מבין 600 הצעות (ד"ר חליל אנדראוס).

משחקי כבוד

הדיווח על הירי לכיוון ראש מועצת ג'ת מוזכר בהפניה בשער "פנורמה", אולם למרות האלימות הגואה במגזר הערבי, בחר העיתון להדגיש בכותרת הדיווח על ועידת טירה נגד אלימות את העובדה שראש עיריית טייבה הממונה, פאיק עודה (עומר רביע), נעדר ממנה.

"סערה במשולש בשל ועידת האלימות בטירה", מכריזה כותרת הגג, ובכותרת עצמה נכתב: "פאיק עודה: החרמתי את הוועידה כי ראמז ג'ראיסי [יו"ר ועד הרשויות המקומיות הערביות וראש עיריית נצרת] לחץ להעברתה לטירה במקום טייבה". "ראמז ג'ראיסי: לא לחצתי על אדם כדי להחליף את מיקום הוועידה".

שער "פנורמה"

שער "פנורמה"

טייבה שבמשולש סובלת, כזכור, מגל אלימות חסר תקדים, שכולל גם מלחמת כנופיות חמורה ביותר. רק באחרונה התעלם "פנורמה" בהפגנתיות ממעצרו של חשוד ברצח ארבעה צעירים בעיר – מקרי רצח שדווחו בהרחבה באתר האינטרנט הסנסציוני של "פנורמה", "פאנט", בליווי עשרות תמונות מכל זווית אפשרית. והנה, לפי העיתון, שמערכתו יושבת בטייבה, משחקי הכבוד של ראש העירייה הם הזווית העיתונאית הראויה לסיקור ועידה המוקדשת לאחת הבעיות החברתיות הקשות של המגזר הערבי.

לא בשלים

הכותרת הראשית של "פנורמה" מתייחסת ל"בדיקת הדופק" של צוותי המשא-ומתן הישראלי-פלסטיני, בראשות מולכו-עריקאת, בירדן, ומובאת באותיות לבנות על רקע שחור – עיצוב גרפי הנשמר בדרך כלל לדיווח על מקרי אסון. "הצד הפלסטיני אינו רואה הזדמנות רצינית לחידוש המשא-ומתן, בשל סירוב ממשלת ישראל להפסיק את ההתנחלויות", נכתב בכותרת. בכותרת המשנה נכתב: "מקורות פלסטיניים: החזרה לשולחן המשא-ומתן תלויה בקבלת ישראל את התנאי של הפסקת ההתנחלויות ועקרון שתי המדינות על בסיס גבולות 67'". הידיעה מעודכנת ליום רביעי, על-פי פרסומים בתקשורת מהדיונים שהחלו בעמאן יממה קודם.

גם "א-סינארה" מתייחס בכפולת העמודים הפותחת ל"בדיקת הדופק". איש הפת"ח עבאס זכי אומר לעיתון: "ממשלת נתניהו הפכה את ישראל ללא בשלה לקליטת השינויים באזור". ד"ר סלאח ברדוויל, ממנהיגי חמאס בעזה, מכנה את המפגש: "כשל מדיני ולאומי, שאינו מבוסס על עובדות או הבטחות הקוורטט". גם עו"ד דב וייסגלס, מי שהיה מנהל לשכתו של ראש הממשלה אריאל שרון, טוען כי "המפגש הסתיים בכלום, כמו שהתחיל בכלום". את הראיונות עורכים חסין סוויטי (ברוך שובו למערכת) וזיאד מעדי.

"כל אל-ערב" אינו מתייחס בעמוד הראשי ל"דופק השלום", אך במאמר המערכת קובע את עמדתו בנוגע לפגישה: "משחק ילדים שנקרא תהליך שלום". "העם הישראלי יבין כי העקשנות וההתנחלות הן הדרך הנכונה, כי הערבים מוותרים במהירות, ולכן יהיה קיצוני יותר ויבלע את מה שנותר מהאדמה – אם לא בלע אותה עד כה", מזהיר המאמר. באוזן שמאל בשער מדווח העיתון על מעצרם של שני אחים מכפר-כנא "מסיבות בטחוניות".

בחזית המצרית מדווחים ב"פנורמה" על חידוש משפט הנשיא המודח חוסני מובארכ ביום שלישי. עאדל הנו, דובר משרד החוץ לתקשורת ערבית, מספק ציטוט המובלט בעמוד הראשון של "א-סינארה": "אם האחים-המוסלמים במצרים לא רוצים לשוחח עם שגרירנו – זה עניינם". ואילו סוהיל כיוואן, חבר המערכת, חתום על טור סאטירי במדור "מטרות", שבו נראית דמותו של מובארכ על מיטתו כשהיא אומרת: "תשאירו אותי ישן ואל תטרידו אותי עם סיפורי מהפכה וכאלה...".

עוד היה בעיתון

סיפור ההאקר הספק-סעודי מובלט בשער "א-סינארה", שמראיין את פרופ' ג'יהאד א-סאנע, מרצה למחשבים באוניברסיטת בן-גוריון בבאר-שבע. "תהיו בטוחים באתרי הרכישות כשאתם משתמשים בכרטיסי האשראי", הוא מציע לקוראי העיתון.

"פנורמה" ממשיך בהתנהלות הלא-עיתונאית שלו ומבליט בעמוד הראשי ראיון שערך עם סגן מנכ"ל בנק לאומי לקראת כנס הכלכלה הערבי שייערך השבוע בנצרת (שני עמודי פרסום נפרדים מתפרסמים בקונטרס החדשות). הפעם מגרד הכתב עומר דלאשה את גבו של ברוך לידרמן, על פני עמוד ורבע. לידרמן מספר לו על 269 סניפי הבנק הפרושים גם במגזר הערבי (חשיפה מרעישה), על כך שהוא גאה להיות חלק מהנהלת הבנק, ומרגיע את הציבור בעניין כרטיסי האשראי שפרטיהם נחשפו על-ידי האקר.

החלטת עיריית נצרת להפוך אחד הרחובות בעיר לחד-סטרי מדווחת בשלושת העיתונים. "זעם רב בקרב התושבים", מודיע "כל אל-ערב". "כוחות גדולים של משטרה בכניסה הדרומית של נצרת, שם יהפכו כביש לחד-סטרי", לשון הכותרת על שער "פנורמה", המלווה בתמונת שוטרים. "המחסומים מזכירים לנו את מחנות הפליטים", נכתב עוד על השער. ב"א-סינארה" מבליט הכתב מוסא בסול את דברי ראש העירייה ג'ראיסי, שדורש מהמשטרה לפתוח מחדש את כביש שכונת ספאפרה. דובר העירייה מבטיח: "מדובר בתקופת ניסיון". בינתיים, בשבת, תושבים בשכונה יידו אבנים. דברי הנהלת העיר והעומד בראשה לא שיכנעו אותם, ככל הנראה.

יאסר עוקבי הוא עורך חדשות ב"ישראל פוסט" ועורך העיתונים "שבע" ו"אל-אוסבוע אל-ערבי" בבאר-שבע והנגב