ארגון העיתונאים והעיתונאיות בישראל ומכון "זולת" הצטרפו לאגודה לזכויות האזרח בהתנגדותן להצעת החוק של ח"כ אריאל קלנר (הליכוד) לתיקון חוק מניעת פגיעת גוף שידורים זר בביטחון המדינה.
בארגון העיתונאים מזהירים מפני מידרון חלקלק שיוביל לסגירת כלי תקשורת ישראלים ואילו במכון "זולת" טוענים כי ההצעה היא חלק מ"ניסיון השתלטות של הממשלה על התקשורת החופשית בישראל". ההצעה, שכבר עברה בקריאה טרומית בכנסת, נידונה היום (4.11) בוועדה לביטחון לאומי שבראשות ח"כ צביקה פוגל (עוצמה-יהודית).
הצעת החוק של ח"כ קלנר, שזכתה לכינוי "חוק סגירת האינטרנט", היא הצעת חוק פרטית רק למראה עין, בהתאם לפרקטיקה שגורה בממשלת נתניהו שנועדה לעקוף את הייעוץ המשפטי במשרדי הממשלה. בפועל, הממשלה היא זו שמקדמת את החוק.
הצעת החוק של ח"כ קלנר מתבססת על חוק מניעת פגיעת גוף שידורים זר בביטחון המדינה, שנחקק כהוראת שעה באפריל האחרון בשל מצב המלחמה. תוקפו, לאחר שכבר הוארך פעם אחת, עומד לפוג בסוף נובמבר.
בדיון שניהלו חברי קואליציית נתניהו בוועדה לביטחון לאומי של הכנסת מוקדם יותר השנה, הצהירו כי הוראת השעה שהתקבלה היא רק בסיס לשינויים וכי כוונתם האמיתית היא להפעיל את החוק נגד כלי תקשורת ישראלים בכל עילה שיבחרו - זאת למרות שהחוק נחקק בעילה ביטחונית נגד כלי תקשורת זרים.
בנוסח החוק הנוכחי, בעקבות מאבק עיקש שניהלו הייעוץ המשפטי לממשלה וח"כ גלעד קריב ממפלגת העבודה, נכללו מגבלות רבות, למורת רוחם של חברי הקואליציה. כדי לאזן בין צרכי הביטחון לבין זכויות האזרח נחקק החוק כהוראת שעה, בעל מועד תפוגה קצר מועד, ונקבע כי גם הצווים שיצאו מכוחו של החוק יהיו מוגבלים בזמן וכי חובה יהיה להביאם לאישור בפני נשיא בית-משפט מחוזי או סגנו לדיון שייערך בתוך שלושה ימים מחתימתם.
בנוסף, סמכות שר התקשורת להטיל סנקציות על כלי תקשורת זרים שנקבע כי שידוריהם פוגעים פגיעה ממשית בביטחון המדינה הוגבלה אף היא וצומצמה להחרמת ציוד שידור, חסימת גישה לאתרי אינטרנט והסרת הערוצים מהפלטפורמות הרב-ערוציות שבפיקוח המדינה.
חברי קואליציית נתניהו בוועדה לביטחון לאומי הצהירו כי הוראת השעה שהתקבלה היא רק בסיס לשינויים. חברי הוועדה מהליכוד, עוצמה-יהודית והציונות הדתית אמרו כי הם מעוניינים בחוק קבוע, שאינו תלוי במלחמה או מוגבל בזמן, אינו כפוף לפיקוח משפטי או חוות דעת ביטחוניות, שניתן להפעילו גם על כלי תקשורת ישראלים, ושמעניק לשרי התקשורת והביטחון הלאומי סמכות לסגור אותם על פי שיקול דעתם.
הצעת החוק של ח"כ קלנר היא אחד המסלולים בהם פועלת הקואליציה על מנת להשיג מטרה זו. הצעת החוק מבקשת להרחיב את סמכויות שר התקשורת שלמה קרעי, כך שיוכל "להורות לגופי הממשלה שהנושא בתחום אחריותם" לעצור שידורי ערוץ נגדו מוצאים צווים מכוח החוק. משמעות הדבר היא כי השר קרעי יוכל להורות על חסימת רשתות חברתיות ולהפעיל את מערך הסייבר נגד כלי תקשורת.
באגודה לזכויות האזרח הזהירו כי אם תאושר הצעת החוק של ח"כ קלנר הדבר יתן כלי בידי פוליטיקאים להשתקת התקשורת החופשית בישראל. מומחה האינטרנט רן בר-זיק הסביר בעבר, כי שימוש בסמכות לחסום פלטפורמות כמו יוטיוב ורשתות חברתיות, מעבר לאיום על הדמוקרטיה וזכויות האדם, עלול להביא לשיבוש תעבורת האינטרנט כולה.
בדיון שנערך בשבוע שעבר בוועדה לביטחון לאומי ח"כ קלנר לא משך את הצעתו או מיתן אותה, אלא ביקש להחריף אותה. לדבריו, הוא מבקש לתקן את החוק באופן נוסף, כך שתימחק ממנו החובה להביא את הצווים לאישור שופט מחוזי או סגנו בתוך שלושה ימים.
עם זאת, לאור הימשכות דברים שנשאו בפתח הדיון בני משפחה של חטופים בעזה, לא נותר לחברי הוועדה זמן להכין את הצעת החוק לקריאה ראשונה. היו"ר ח"כ פוגל הודיע כי יפעל לקידום ההצעה וקבע דיון נוסף שהתרחש היום.
לקראת הדיונים בוועדה הצטרפו ארגון העיתונאים והעיתונאיות ומכון "זולת" לאזהרות של האגודה לזכויות האזרח.
"הצעת החוק נושאת בחובה השלכות משמעותיות ופוטנציאל פגיעה ניכר בשורת זכויות חוקתיות, ביניהם חופש הביטוי, העיתונות וזכות הציבור לדעת", נטען בעמדת ארגון העיתונאים והעיתונאיות, שכתבה אחראית חופש הביטוי בארגון ענת סרגוסטי.
לפי הארגון, "יש בהצעה מסוג זה סכנה של מדרון חלקלק. האפשרות לסגור כלי תקשורת רק בשל חשש מפגיעה בביטחון המדינה, עלול להיות הפתח שיאפשר בהמשך לסגור כלי תקשורת ישראלי בשל אותו חשש, או כל כלי תקשורת - ישראלי או זר - בשל סיבות נוספות". כאמור, זו גם מטרתם המוצהרת של חברי הקואליציה.
"אחת ממגוון הצעות חוק קיצוניות שהממשלה מקדמת בימים אלו, לרוב בכסות של 'צרכים ביטחוניים', שהצטברותן משקפת ניסיון השתלטות של הממשלה על התקשורת החופשית בישראל"
במכון "זולת" פרסמו את התנגדותם להצעת החוק של ח"כ קלנר כבר בחודש יולי האחרון, וטענו כי "אין להצעת החוק מקום במדינה דמוקרטית וליברלית".
בנייר העמדה, שכתבו עבור המכון עורכי-הדין רונן ריינגולד ואורי בסט, נטען כי הצעת החוק של ח"כ קלנר היא "רק אחת ממגוון הצעות חוק קיצוניות שהממשלה מקדמת בימים אלו, לרוב בכסות של 'צרכים ביטחוניים', שהצטברותן משקפת ניסיון השתלטות של הממשלה על התקשורת החופשית בישראל".
לפי "זולת", הצעת החוק הזו ואחרות שמקדמת הממשלה הן חלק מ"ניסיונותיה לבצע מהפכה משטרית בישראל גם באמצעות שליטה בתקשורת, תוך הרס הרשות הרביעית שהיא נשמת אפו של משטר דמוקרטי".
לפי ארגון "זולת", "הממשלה פועלת במספר דרכים במקביל, בתחומים של "שיטת מצליח", ועושה כל שביכולתה על מנת להאריך, ללא מגבלה וללא זיקה אמיתית למצב החירום, את הסמכויות הדרקוניות והבלתי דמוקרטיות שנטלה לידיה לצורך הטלת מגבלות על התקשורת החופשית בישראל, במסגרת תקנות שעת החירום והוראת השעה".
* * *