בזמן שאצלנו יש הקפאה ומצוקת דיור, בסין בונים מלון בן 15 קומות בשישה ימים בלבד. אין פלא שהתקשורת הישראלית מדווחת בהתפעלות על הפרויקט, שתועד בסרטון בהילוך מהיר ביו-טיוב, ונבנה "בשבוע שעבר" לפי "מעריב" (14.11.10), ו"בסוף-השבוע" לפי "ישראל היום" (14.11.10). אלא שנס הבנייה המודרני, למרות הטענות בעיתונות הישראלית, לא אירע בשבוע השני של נובמבר.

הפרסומים ב"ישראל היום" וב"מעריב"

הפרסומים ב"ישראל היום" וב"מעריב"

סרטונים כמו זה של בניית המלון צוברים ויראליות, וכשזו מגיעה למאסה קריטית הם תופסים את תשומת לבם של הבלוגרים, אחר-כך את זו של סוכנויות הידיעות, בהמשך של התקשורת הממוסדת ובסופו של דבר של מסכי המכ"ם הפסיבי של התקשורת הישראלית.

ההתייחסות המוקדמת ביותר של האינטרנט באנגלית שהצלחנו למצוא היתה בפוסט שפורסם בבלוג "arch daily" ב-10.11.10, שלושה ימים לפני שהתקשורת הישראלית הבחינה בו ושלושה חודשים שלמים אחרי שהסרטון הועלה ליו-טיוב, ב-13.8.10. וזה מידע שאפשר להשיג בעשר שניות של תחקיר עיתונאי לא מאומץ – שהרי האייטם ב"מעריב" וב"ישראל היום", והתמונות שליוו אותו, הגיעו מאותו סרטון עצמו.

הסרטון של חברת הבנייה הסינית

הסרטון של חברת הבנייה הסינית

תחקיר אינטרנט שלא מצריך קימה מהכיסא מספק פרטים נוספים: אותו סרטון הועלה לאתר וימאו חמישה ימים לפני שפורסם ביו-טיוב. אתר חברת הבנייה הסינית ברוד (ששמה מופיע הן בתיאור הסרטון ביו-טיוב והן בתחילת הסרטון עצמו) אמנם כתוב סינית, אבל אפשר למצוא שם הודעה לעיתונות עם תמונת המלון, ותרגום גוגל אוטומטי מבהיר שאכן מדובר באותו מלון. ההודעה הזאת פורסמה באתר ב-10.7.10.

בדיקת עובדות היא מקצוע שהתקשורת הישראלית לא ממש שמעה עליו, ותשמח לקרוא עליו בוויקיפדיה אם יהיה לה זמן איזה ערב. בינתיים היא יכולה להסתפק בשקופית שפותחת את הסרטון, ומציגה את התאריך 10.6.10. המטבע באמת נמצא מתחת לפנס – היימצא מישהו שיתכופף להרימו?