בערב יום ראשון השבוע געש מדור הספורט של "מעריב". לפי השמועות שרחשו, אמור העיתון במתכונתו החדשה תחת הבעלים הנכנס, שלמה בן-צבי, לחסל הלכה למעשה את מדור הספורט, לפטר את עורכיו וכתביו ולבסס את תוכני המדור החדש על אלה של אתר ערוץ הספורט.

עורך הספורט, ערן סורוקה, ניגש לאנשיו של המו"ל כדי לפזר את הערפל ונדהם לשמוע על המגעים שמתנהלים מעל לראשיהם של העובדים. הוא שמע כי עבור אנשיו של בן-צבי, מדור הספורט במתכונתו הנוכחית יקר מדי וכי הם מחכים להצעת מחיר מערוץ הספורט. התוכנית היתה להותיר מספר מצומצם של אנשים כדי שינהלו את יצור הכלאיים החדש.

מדור הספורט שהתפרסם למחרת, כמו גם בימים שלאחר מכן, שיקף את מצב הרוח בעיתון. כותרות רבות הותאמו לאווירת הייאוש והתסכול: "האדם החושש", "יצא בנס" (רמז למפרק, עו"ד שלמה נס), "פייט עד הסוף", "יום עדין", "גזירה משמים", "גרוש לליגה", "כך היינו", "לכל אחד יש מחליף" ו"חמש פלוס", שכוונה למו"מ עם ערוץ הספורט. ביום חמישי, היום שבו הוכרע גורלם של מאות עיתונאים, שונתה השורה ליד מספרי העמודים ל"מרעיב ספורט". "ניצלנו את החופש האמנותי שלנו בשביל אמירה", מודה אחד מאנשי המדור.

המחאה נמשכה גם בעיתון יום שישי, לאחר שכבר היה ברור כי המדור ימשיך במתכונת כמעט רגילה. מלוח תוכניות הטלוויזיה בסוף-השבוע נפקד מקומו של ערוץ הספורט, זה שהיה אמור לבלוע את המדור. התחושות כלפי אנשיו הן של זעם על חוסר הסולידריות שהפגין.

המחשבה להפוך את ספורט "מעריב" לסניף תוכן של אתר ערוץ הספורט בשיטת העתק-הדבק היתה מנותקת לחלוטין משיקוליים עיתונאיים נטו ומטובת הקוראים. למעשה היא עמדה לחסל חלק איכותי של "מעריב", שצבר קילומטרז' ומוניטין. הרעיון המגוחך לשלב בעיתון תכנים שאפשר לצרוך יום קודם באינטרנט או בטלוויזיה מעיד על מי שהגו אותו.

בספורט "מעריב" לא התכוונו לוותר. בערב שבו התפשטה השמועה על אפשרות הפיכתם לשלוחה של ערוץ הספורט, נתלה ברחבי בית "מעריב" שלט ועליו נכתב "ספורט 5 + 'מעריב' – סגירת מדור זה לא ספורטיבי". הכיתוב הפך לקמפיין לוחמני. הוועד מחה על הכוונה לסגור את המדור, וגל תגובות נזעמות הציף את קומת ההנהלה. ספורט "מעריב" הוא אחד המותגים הבולטים של העיתון, עוגן שהצליח לבדל את עצמו ממתחרהו החזק "ידיעות אחרונות".

סורוקה הבהיר לאנשיו של בן-צבי כי לא יישאר בעיתון אם ערוץ הספורט ישתלט על המדור. אלה ביקשו ממנו בתגובה להכין תוכנית לתפעול המדור במתכונת מצומצמת יותר. הבקשה עשתה את הרושם של מהלך שנועד להרוויח זמן, וממילא התגלעו בינתיים מחלוקות במשא-ומתן עם ערוץ הספורט.

בשלב זה, פחות או יותר, נכנס לתמונה שחקן חדש ומפתיע: יואב גולן, לשעבר סגן עורך "מעריב" ועורך מדור הספורט, שפוטר לפני כעשרה חודשים על-ידי העורך הקודם, ניר חפץ. גולן קיבל מבן-צבי הצעה לחזור לעיתון ולסייע כיועץ חיצוני למערכת. בתפקידו הקודם היה גולן האיש שהוציא לפועל פיטורי עובדים רבים וניהל את תקציב המערכת. לפי ההערכות ב"מעריב", גולן הוא זה שעזר לשכנע את בן-צבי בחשיבותו של מדור הספורט ובהשארתו באותה מתכונת, כפוף להתייעלות. הודעה על חזרתו של גולן לתפקיד בכיר בעיתון תימסר בימים הקרובים.

בעוד מוסף "עסקים" חוסל לגמרי, הצליח מדור הספורט לשרוד בדרך נס, ולמעשה לשמר את כוחו. מבין 25 אנשי הספורט הושארו 15 איש בהליך של פיטורים והעסקה חוזרת. המדור ממשיך עם הכתבים המזוהים ביותר: אביעד פוהורילס, אייל לוי, יונתן הללי, יניב טוכמן וניר שועלי, והעורכים גיא אביעזר, מיכה להב ועידן סגל. בין אלה שסיימו את תפקידם היו יעקב זיו, עורך החוץ הוותיק; אלמוג שריד, כתב הפועל תל-אביב וההתאחדות לכדורגל; עורך העמודים ירון קובו; כתבת הכדורסל מעין אפרת; רכז המדור ניצן ליבנה והעורך הגרפי מישה פלטינסקי. מפוטר בולט נוסף הוא הפרשן אבי רצון, שלו סכסוך ישן עם בן-צבי. המדור ימשיך להופיע באופן עצמאי ויכלול 12 עמודים בימי ראשון ושמונה בימים האחרים.

גם בעשור האחרון, כשתפוצת "מעריב" ירדה לשפל ולמגרש התווסף "ישראל היום", נמנע בדרך כלל מדור הספורט מקרליבך מלהיגרר לפופוליזם ולא ניסה לשאת חן בעיני הציבור הרחב. הוא הקפיד לשלב בין צהוב לניחוח קל של אליטיזם. מדור שהצליח לשמור על עקרונות וסטנדרטים גם בימים שבהם בחומות האתיקה של תקשורת הספורט פעורים סדקים רחבים ומכוערים.

אזור הספורט של "מעריב" בבניין בקרליבך היה כמעט שומם ביום חמישי בערב. המדור חלק בשנים האחרונות את החלל עם אנשי מוסף "עסקים" ו-nrg. במקום כ-20 איש במשמרת ערב, היו כעת בקושי שניים. כתבת כלכלית מפוטרת שוטטה סהרורית בין "ההריסות". התחושה במדור היא כמו אחרי מלחמה, פליטי קרבות שחשים צורך להתנצל על ששרדו את התופת.

האיום מעל "מעריב" טרם הוסר. בחודשים הקרובים יתברר אם בן-צבי מסוגל להתמודד כלכלית ומקצועית עם הפרויקט החדש. לפחות כרגע אפשר לזקוף לזכותו את ההחלטה שלא לנתק את שושלת הספורט של קרליבך, שהחלה במדור עצמאי ב-1958 והטביעה את חותמה על תקשורת הספורט.

לתגובות: yegerm9@walla.co.il