מחלק עיתונים של "מעריב", 22.6.49 (צילום: האנס פין, לע"מ)

מחלק עיתונים של "מעריב", 22.6.49 (צילום: האנס פין, לע"מ)

מערכת היחסים בין חברת אחוזת הירש ישראל, שרכשה מטעם שלמה בן-צבי את "מעריב", לבין עובדי העיתון נמצאת על סף משבר. במרכז המחלוקת: המשך העסקתם של מפיצי העיתון.

בדיון שנערך הבוקר בבית-המשפט המחוזי בתל-אביב–יפו הצהירה השופטת ורדה אלשיך כך: "אין לי ספק כי אם ימשיכו הצדדים, ויותר מכולם העובדים והרוכשת, בדרך בה הם הולכים, יעלו הדברים על שרטון וכל הצדדים יפסידו. הרוכשת את כספה, העובדים את מקום עבודתם".

ברקע קביעתה של השופטת תלונות וטענות הדדיות. השבוע הגישו עובדי העיתון, באמצעות עו"ד אלון הורנשטיין, בקשה לבית-המשפט ובה נאמר כי "המו"מ בין העובדים לרוכשת עלה על שרטון, וכפי הנראה הרוכשת אינה מתכוונת לעמוד בהתחייבויותיה בכל הקשור להמשך הפעלת מערך ההפצה, שמנה כ-900 עובדים ערב אישור הסכם הרכישה".

לטענת העובדים, מאז אישור ההסכם החלה הרוכשת לבצע בדיקות עצמאיות של עלות מערך ההפצה, לקראת מהלך התייעלות מקיף, תוך הדרתם מהתהליך. "עם חלוף הזמן ולאור העובדה כי לצוות העובדים לא ניתנו כל נתונים ו/או הערכות לגבי האופן בו רואה הרוכשת את עתיד מערך ההפצה [...] עלה החשש כי אין בכוונתה האמיתית של הרוכשת לשמר את מערך ההפצה כפי שהיה ערב ההקפאה, אלא ליצור מערך חדש, אם בכלל", טענו העובדים. עוד טוענים העובדים כי המפיצים של "מעריב" החלו לקבל בתקופה האחרונה פניות לקראת האפשרות להעביר את הפצת "מעריב" למערך ההפצה של "הארץ", וזאת החל מה-1 בינואר 2013.

אתמול הגישו הנאמנים, באמצעות עו"ד עמית לדרמן, עו"ד אביתר קרמר ועו"ד יצחק רייס, דין-וחשבון משלהם לבית-המשפט. הנאמנים ביקשו הארכה של צו הקפאת ההליכים לתקופה של 30 יום נוספים לצורך גיבוש הסדר עם הנושים, מכירת השלד הבורסאי של "מעריב" וסיום המו"מ בין הרוכשת לחברה המפיצה.

הנאמנים הזכירו כי "קיים פער אובייקטיבי גדול" בין עמדת בן-צבי לבין עמדת חברת גל-מעתון, המפיצה את "מעריב". "מערכת ההפצה של 'מעריב' מבוססת אך ורק על הפצת העיתונים שמוצאים לאור על-ידי קבוצת 'מעריב', בעוד שהחלופות בשוק מבוססות על הפצה של מספר מוצרים ועל מערכות הפצה פעילות", הסבירו הנאמנים. "מובן לפיכך כי לחלופות בשוק תהא עלות שולית נמוכה יותר כתוצאה מהפצת עיתוני 'מעריב', כך שגם המחיר שמוצע על-ידיהם נמוך באופן משמעותי מהמחיר אותו דורשים נציגי גל-מעתון. קבוצת בן-צבי הביעה נכונות לסבסד חלק מהפער בין המחירים, אך עדיין קיימים פערים משמעותיים בין הצדדים".

הבוקר, בדיון בבית-המשפט, הגיב בא-כוחו של בן-צבי, עו"ד איל רוזובסקי, לכמה מטענות העובדים ואמר: "ההסכם שבית-המשפט אישר אומר שננהל מו"מ כפוף למחירי שוק תחרותיים. [...] עד היום לא נתנו את המחיר התחרותי שהם מציעים. [...] נתנו את מה שאנו מוכנים, ולא מנהלים איתנו מו"מ. [...] העובדים הם אנשים שמעוררים הזדהות וצריך ללכת לקראתם, אבל צריך להתייחס גם לעובדות. אי-אפשר לא לנהל מו"מ ולרוץ לבית-המשפט ולומר חמס".

"קשה להשתחרר מן ההרגשה כי ידיהם של שני הצדדים אינן נקיות בדרך ניהול המו"מ", העירה השופטת אלשיך. "התחושה היא שכל אחד מהצדדים מנסה בדרך של מו"מ, לכאורה, לשפר עמדות או לערוך מקצה שיפורים. לא זו הכוונה ולכך בית-המשפט לא ייתן את ידו".

ביחס לבקשה שהגישו העובדים הדגישה השופטת אלשיך כי טרם קיבלה את התגובות לה ואינה יכולה לעמוד על מידת אמינות הטענות המובעות בה. כמו כן הדגישה כי גם העובדות שהעלה בא-כוחה של הרוכשת טרם נבדקו, אך הוסיפה: "אם יש בהן אפילו חלק נכון, הרי שגם העובדים, כפי שאמרתי, תורמים למצב אליו הם עלולים להיקלע".

השופטת אלשיך המליצה לצדדים לנסות למצוא פשרה. "לו דעתי תישמע", אמרה, "טוב יעשו הצדדים אם יסירו מעל עצמם את 'מדי הקרב' ויתיישבו לשולחן למו"מ יעיל מתוך רצון להבין כל אחד גם את הצד השני".

אחרי שהחליטה להאריך את צו הקפאת ההליכים חזרה והתריעה כי "עלול מאוד להיות שלמרות הכל הצדדים יביאו את עצמם למקום שהם אינם רוצים להיות בו. [...]  אני מודיעה כבר עכשיו כי אם הצדדים לא יתקדמו בצעדי ענק, הרי שסיכוי גדול כי ב-31.12.12 לא אאריך את צו הקפאת ההליכים, על כל המשתמע מכך".

40721-0912