ח"כ שלי טל מירון (יש-עתיד) פנתה אתמול (24.2) ליועצת המשפטית לממשלה כדי שתבחן האם ראש הממשלה בנימין נתניהו הפר את הסדר ניגוד העניינים שלו כשהתערב בעבודת הכנסת בנושאי חקיקה תקשורתית. במקביל הוגשה פנייה דומה מאת התנועה לאיכות השלטון.

בראיון שהעניק אתמול שר התקשורת, ד"ר שלמה קרעי, בכנס שארגן עיתון "בשבע" אמר השר כי ראש הממשלה בנימין נתניהו נתן "אור ירוק" להקמת ועדה מיוחדת בכנסת לקידום חקיקה תקשורתית. ברקע האמירה, ניצב עימות חריף בין שר התקשורת קרעי לבין ח"כ דוד ביטן, יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת.

ועדת הכלכלה אמונה על הכנת חוקי תקשורת להצבעה בכנסת, אך בחודשים האחרונים בלם ח"כ ביטן חלק ממאמצי החקיקה הפרטיים של חברי כנסת מהליכוד, שאת חלקם יזם השר קרעי על מנת לעקוף את סדרי העבודה התקינים של הכנסת. לכן, כדי לעקוף גם את הוועדה, מבקש השר קרעי להקים ועדה נפרדת, שבאמצעותה יוכל לקדם את חוקי ההפיכה התקשורתית. אתמול, כאמור, הצהיר מפורשות כי נתניהו מעורב ביוזמה ואף נתן לה את אישורו.

בשל ההליך הפלילי שהוגש נגד ראש הממשלה, שבמרכזו ניסיונות להשתלטות על כלי תקשורת באמצעות שימוש לרעה בכוחו השלטוני, התחייב נתניהו בהסכם ניגוד העניינים שעליו חתם, כי ימשוך ידיו מכל עיסוק בנושאים אלה אלא אם יקבל את אישור היועמ"שית.

"לעניות דעתי", כתבה ח"כ מירון לעו"ד גלי בהרב-מיארה, "מדובר בהפרה בולטת ובוטה של הסדר ניגוד העניינים שנחתם על ידי ראש הממשלה בעיסוקו בשוק התקשורת".

מכתב ח"כ שלי טל-מירון

מכתב ח"כ שלי טל-מירון

עמדה דומה הביעה התנועה לאיכות השלטון, במכתב ששיגרה אף היא לבהרב-מיארה, זאת בהסתמך על דיווח מאת אמיר אטינגר ב"ישראל היום", ולפיו נתניהו "מכיר את הנושא ונתן גיבוי להקמת ועדה שכזו" (לאחר הפרסום הוסיף אטינגר הכחשה של ח"כ ביטן לדברים).

"על ראש הממשלה נתניהו מוטלות מגבלות משפטיות נוקשות בכל הנוגע לעיסוק בתחום התקשורת, בשל ניגוד העניינים בו הוא מצוי לאור האישומים הפליליים כנגדו", כתב עו"ד אורי הס, ראש האגף הכלכלי בתנועה לאיכות השלטון, אל היועמ"שית.

"[...] על פי חוות הדעת, בשל האישומים הפליליים הנוגעים למעורבות רה"מ נתניהו בתחום התקשורת, כל מעורבות של ראש הממשלה נתניהו בסוגיות רגולטוריות הנוגעות למשרד התקשורת תובא לידיעת היועץ המשפטי לממשלה, שיבחן אם נדרשים צעדים להסרת ניגוד העניינים".

לפי התנועה לאיכות השלטון, מעורבותו של נתניהו בשאלת קידומם של חוקי התקשורת מהווה "התערבות בוטה בנושאים רגולטוריים במשרד התקשורת", ועל כן טעונה את הכרעת היועמ"שית.

"נוכח האישומים החמורים עמם מתמודד ראש הממשלה בנושא מעורבותו בשוק התקשורת, קיים חשש כבד וממשי לניגוד עניינים חריף בין ענייניו המשפטיים והאישיים לבין מעורבותו ברגולציה על תחום התקשורת", מתריעים בתנועה לאיכות השלטון וקוראים ליועמ"שית "להורות לראש הממשלה להימנע מכל מעורבות בתחום התקשורת והרגולציה במשרד התקשורת, לרבות אופן קידום החוקים בנושא בכנסת".

נראה שהחשש מניגוד העניינים הפלילי קיים גם בלשכת נתניהו, ששתק לאחר ההצהרות בשבוע שעבר של שר התקשורת קרעי כי הוא פועל בגיבוי נתניהו להקמת "ועדת תקשורת" שתעקוף את סדרי החקיקה הקיימים.

אתמול, לאחר שהתגברו התגובות הביקורתיות נגד נתניהו, פנה יו"ר הקואליציה חבר הכנסת אופיר כץ לעיתונאים והבהיר כי קרעי פועל על דעת עצמו: "בניגוד לטענתו של קרעי, אשר מודע לכך, ראש הממשלה טרם נתן אור ירוק להקמת הוועדה, נפעל לפי הנחיית ראש הממשלה".

* * *

להורדת הקובץ (PDF, 221KB)