מנהל קול-ישראל, ד"ר מיכאל (מיקי) מירו (צילום: "העין השביעית")

מנהל קול-ישראל, ד"ר מיכאל (מיקי) מירו (צילום: "העין השביעית")

פרוטוקולים של מליאת רשות השידור שהועברו לידי עמותת הצלחה לאחר תקופה ארוכה שהנהלת הרשות סירבה לחושפם לציבור מגלים את האופן שבו נהגה ההנהלה בנציגי הציבור שעמלו כדי לעדכן את הקוד האתי המיושן של הרשות. לעדכון הקוד היתה משמעות מיוחדת, משום שמסמך נקדי (הקוד הנוכחי) אוסר על הבעת דעה בשידור ומשמש את ההנהלה כדי להתערב בעבודתם של העיתונאים. התערבות בוטה כזו, שנידונה גם היא בישיבות המליאה שנחשפות בפרוטוקולים, היתה הצמדת "מגישים מאזנים" לעיתונאית קרן נויבך בתוכניתה "סדר יום".

בישיבה שהתקיימה ב-24 ביולי 2012 הודיעה השופטת בדימוס בלהה כהנא, יו"ר ועדת האתיקה של רשות השידור, כי המסמך שהכינה הוועדה ונועד להסדיר תוכניות אישיות כגון זו של נויבך "מוכן ומגובש, הוא פשוט צריך להיות מובא לדיון במליאה". לדבריה, "אמיר [גילת, יו"ר הרשות] ביקש ממני, כבר שתי מליאות הוא דוחה אותי ואומר לי שהוא רוצה לטפל ברפורמה, שהוא רוצה לדון ברפורמה ואחר-כך נדון בזה [בעדכון הקוד האתי], כיבדתי את זה, אבל תדעו לכם שמבחינתנו סיימנו את העבודה ואפשר לדון בזה עכשיו, מחר, בכל רגע שאתם רוצים".

גילת עצמו אמר באותה ישיבה כי נושא הרפורמה בראש מעייניו, "כי אם לא תהיה רפורמה ואם לא תהיה חתימה ב-5.8 ולא יהיה את כל התהליכים שדיברנו עליהם עכשיו שעות, אז אנחנו לא צריכים שום כללי אתיקה ולא צריכים שום דבר, אנחנו יכולים לסגור את הבסטה מיד, אז אין שום טעם עכשיו לדון בהבעת דעה בשידור, כי לא יהיה שידור". אלא שהסכם המימון לרפורמה נחתם ב-5.8, ובכל זאת לא נערך מאז דיון בתיקון לקוד האתי שיכשיר הבעת דעה ברשות השידור.

כאשר חבר הוועד המנהל יעקב בורובסקי תהה באותה ישיבה מדוע לא הוכנס עד כה הדיון בתיקון לקוד האתי לסדר היום של המליאה, השיבה יו"ר ועדת האתיקה: "אתה לא מצפה שאנחנו נכבד את היושב-ראש, כשאני פונה ליושב-ראש פעם-פעמיים והוא אומר לי, 'בלהה, אני מבקש ממך לא להעלות את זה'?". "אני מגלה לך סוד", השיב לה בורובסקי, "אני לא מכבד. כשאני חושב שיש משהו דחוף, אני כותב ליושב-ראש ואני מבקש". "זה לא דחוף, מקפיאים את המצב, לא חשבתי שיפעלו בצורה חד-צדדית", אמרה כהנא כשהיא מכוונת להצמדתו של מנחם בן לנויבך.

לדברי כהנא, "לבוא היום כשהמסמך מוכן ורק מחכה לדיון במליאה ולקבוע עובדות בשטח, בעיני זה מינהל לא תקין. אין לי מלה אחרת להגדיר את זה, ואני מצפה מהחברים שיצטרפו לדעתי לומר שזה מינהל לא תקין".

לדברי כהנא, מינויו של מנחם בן כמגיש בתוכנית משמעותו "לקלקל את האופי של השידור". "מי הסמיך אותך?", שאל אותה מנכ"ל הרשות יוני בן-מנחם. "איזה ניסיון עיתונאי יש לך לקבוע, גבירתי השופטת, שזה מקלקל את האופי של התוכנית?". חברת המליאה וופא זועבי פאהום העירה לבן-מנחם כי "לפי השאלה שלך אתה פוסל את כל המליאה, כי אין לאף אחד פה ניסיון תקשורתי ועיתונאי". על כך השיב המנכ"ל, "דווקא יש, ליושב-ראש", בכוונו לאמיר גילת, שעבד בעבר כעיתונאי ב"מעריב" ובחדשות המקומיות.

"אני קיבלתי החלטה ניהולית מתוקף סמכותי כמנכ"ל", הסביר בן-מנחם את החלטתו לבצע שינוי ב"סדר יום". "זאת החלטה ניהולית בהתאם לחוק, החוק מגדיר בדיוק את הסמכויות של המנכ"ל כעורך הראשי של רשות השידור". מנכ"ל הרשות הביע באותה הזדמנות תרעומת על כך שוועדת האתיקה לא קיימה איתו התייעצות ראויה לפני ניסוח העדכון לקוד האתי, ולא נענתה לבקשתו להוסיף למסמך שחיברה את המשפט "על-פי החוק המנכ"ל הוא העורך הראשי של רשות השידור".

"אני ניסיתי לשכנע את יושב-ראש הוועדה שההליך הזה לא היה תקין, שאי-אפשר בכל זאת לגבש המלצות בלי לשמוע את העורך הראשי של רשות השידור", אמר בן-מנחם. "להגיד היום שההליך שעשינו לא תקין, זה עצוב, אין לי מלה אחרת להגיד", השיבה יו"ר הוועדה כהנא. "לא אמרתי שהוא לא תקין, אמרתי שמן הראוי היה שתזמנו את העורך הראשי ותשמעו את דעתו", אמר בן-מנחם. "יוני, אתה אמרת", השיבה כהנא. "רק אל תשבשי את דברי", ביקש בן-מנחם.

כמו בן-מנחם, גם מנהל הרדיו ד"ר מיכאל (מיקי) מירו הביע עלבון בשל היחס שקיבל מוועדת האתיקה. "[...] חיכיתי המון זמן בחוץ, הכניסו אותי לוועדה, דיברו איתי, בעיקר תקפו על העניין של האיזונים ואמרו לי תכתוב כמה דברים, ויותר לא פנו אלי", אמר מירו. "אני חושב שלא ראוי כך להתייחס למנהל מדיה, אדם שעובד מ-1978, דוקטור למדע המדינה, אני חושב שאפשר היה להתייחס בצורה קצת יותר ראויה ולקחת בחשבון קצת יותר את הדברים שיש לי לומר, בייחוד שאני גם חוקר את הדברים הללו. וגם אמרתי את זה בוועדה, ואנשים נראו משועממים כשסיפרתי להם על המחקר".