לוגו סיכוי, העין השביעית, יפעת

במהלך שנת 2021 חלה עלייה בשיעור הנשים הערביות וירידה בשיעור המומחים הערבים אשר הופיעו בתוכניות החדשות והאקטואליה של גופי השידור המרכזיים בישראל לעומת שנת 2020, כך עולה מנתוני מדד הייצוג. המדד, מיזם מתמשך מאז 2016 בשיתוף עמותת סיכוי ויחד עם חברת יפעת מחקרי מדיה, בודק באופן קבוע את אחוז הייצוג של האוכלוסייה הערבית בתוכניות החדשות והאקטואליה בערוצים המרכזיים בישראל.

המדד בוחן את כל תוכניות החדשות והאקטואליה בערוצי הטלוויזיה כאן 11, קשת 12 ורשת 13 וכן ברשתות הרדיו כאן ב' וגלי-צה"ל. כלי התקשורת הללו, מהזרם המרכזי במדינת ישראל, אמורים לשקף בשידוריהם את כלל האוכלוסייה הישראלית, בין אם מתוקף חוק ובין אם מתוקף המקצועיות העיתונאית. למרות זאת, הם מעדיפים להתמקד באופן חסר מידה באזרחים היהודים ולהציג לצופיהם מדינה שממנה נעדרות כמעט לחלוטין דמויות של אזרחים ערבים.

העדפה זו יוצרת בקרב הצופים והמאזינים תמונת מציאות מעוותת. תוצאת לוואי שלה היא העמקת ההפרדה התודעתית בין אזרחי ישראל היהודים והלא-יהודים. מדד הייצוג נוצר כדי לעודד את מקבלי ההחלטות בתקשורת, עיתונאים, עורכים ומגישים של תוכניות חדשות ואקטואליה, לחרוג מאזור הנוחות ולשנות את המגמה.

מלבד בדיקת מספר הדוברים הערבים בשידורי האקטואליה המרכזיים, מדד הייצוג בוחן גם כמה מהדוברים הערבים הן נשים, כמו גם כמה מהם מתראיינים על רקע מומחיותם בתחום מסוים ולא רק משום היותם ערבים.

שיעור הנשים באוכלוסייה הערבית עומד על כ-50%, אולם בתקשורת הישראלית הן כמעט ולא מקבלות ביטוי. השנה חלה עלייה בשיעור הנשים מתוך כלל הדוברים הערבים, אחרי שבשנה שעברה נרשם לראשונה ירידה בנתון זה. מבחינת מספרים מוחלטים, בשנת 2021 הופיעו יותר נשים ערביות בתוכניות החדשות והאקטואליה של המדיה המשודרת המרכזית מאשר בכל שנה אחרת מאז החלו המדידות ב-2016.

בשנת 2016 רק 13.5% מכלל הדוברים הערבים בתקשורת הישראלית בעברית היו נשים, בשנת 2017 עלה הנתון ל-18.2%, ובשנת 2018 כבר כ-19.5% מהדוברים היו נשים. בשנת 2019, כ-20.8% מכלל הדוברים הערבים שהופיעו בכלי התקשורת המרכזיים היו נשים אך בשנה שעברה ירד המספר לכ-16.9% בלבד. בשנת 2021 שוב התהפכה המגמה כך ש-19.6% מכלל הדוברים הערבים היו נשים.

הדוברת הבולטת בשנה החולפת היתה ח"כ עאידה תומא-סלימאן מהרשימה המשותפת, שהופיעה 125 פעמים בבמות השונות. אשת התקשורת פרידה ג'אבר-בראנסי הגיעה למקום השני עם 74 הופעות, בעיקר בתוכנית "המטה המרכזי" של חדשות 13. ח"כ ג'ידא רינאוי זועבי ממרצ הופיעה 59 פעמים בשנה החולפת ואילו ח"כ אבתיסאם מראענה מהעבודה 49 פעמים.

על אף העלייה, נשים ערביות עדיין סובלות מהדרה כפולה, הן כנשים והן כערביות. מתוך כ-142.5 אלף דוברים שהופיעו בתוכניות האקטואליה של כאן 11, כאן ב', גלי-צה"ל, רשת 13 וקשת 12 בשנת 2021, רק 1,051 היו נשים ערביות, כלומר כ-0.7% בלבד. חלקן של נשים ערביות בקרב אזרחי מדינת ישראל, נזכיר, עומד על כ-9%.

חלוקה לפי כלי תקשורת מעלה כי בשנת 2021 רק שני כלי תקשורת הצליחו להביא לשידור 20% דוברות ערביות ומעלה. באופן מעניין, מדובר בשני כלי התקשורת שנמצאים בתחתית טבלת הייצוג הכללית, גלי-צה"ל ורשת 13.

בין התוכניות הבולטות בייצוג נשים ערביות ניתן למנות את "המטה המרכזי" של רשת 13, בהגשת אילה חסון ובעריכת הדס ריבק, שם כ-54% מהופעות הדוברים הערבים ברבעון היו של נשים, ובעיקר של העיתונאית פרידה ג'אבר-בראנסי המשתתפת בפאנל התוכנית באופן קבוע.

ב"נכון להבוקר" של גלי-צה"ל, התוכנית בהגשת ישי שנרב (שהודיע לאחרונה על פרישה) ובעריכת ישי הולנדר, תוכנית שהגיעה למקום השני בטבלה הכללית, הופיעו 54 נשים ערביות בשנה החולפת, כ-42% מכלל הדוברים הערבים. ב"סדר יום" של כאן ב', בהגשת קרן נויבך ובעריכת מירית הושמנד, הופיעו 65 נשים ב2021, כ-31% מכלל הדוברים הערבים שהשתתפו בתוכנית.

בקשת 12 נרשם שיעור הנשים הנמוך ביותר מתוך כלל הדוברים הערבים, 18% בלבד. במהדורה המרכזית של חדשות 12, לדוגמה, רק 15% מכלל הדוברים הערבים שהופיעו היו נשים. את המהדורה המרכזית מגישה יונית לוי ועורכים גיא סודרי ויניב הלפגוט.

מדד המומחים

מאפיין נוסף של הדוברים הערבים שנלקח בחשבון במדד הייצוג הוא ההקשר של הראיון. האם הדוברים קיבלו זכות ביטוי בשל תחום התמחותם או בלי קשר לכך? האם התראיינו כרופאים, זמרים והיסטוריונים, או מפני שקרוב משפחתם נרצח, למשל? כשאדם מתראיין כמומחה, הוא יוצג באופן טבעי באור חיובי.

במדד זה נרשמה בשנה האחרונה ירידה בהשוואה לשנים קודמות. עם זאת, מבחינה אבסולוטית הנתונים דומים, מה שממחיש את העלייה במספר הדוברים הכללי. מבחינת מספרים מוחלטים, בשנת 2021 הופיעו 917 דוברים ערבים שהגיעו לשידור על תקן מומחים, לעומת 969 בשנת 2020, 974 בשנת 2019 ו-750 בשנת 2018.

מבחינת שיעור המומחים מתוך כלל הדוברים הערבים, הנתון של 2021 מאכזב ועומד על 17% בלבד, בדומה לנתוני השנה הראשונה של המדד. חלקו של פרויקטור הקורונה פרופ' סלמאן זרקא היה נכבד במיוחד. כ-19% מכלל הופעות המומחים הערבים בשנה החולפת היו הופעות שלו.

חלוקה לכלי תקשורת מעלה כי שתי תחנות הרדיו מובילות בהצגת מומחים מהחברה הערבית, כשכאן ב' של תאגיד השידור מובילה את הטבלה. 20% מכלל הדוברים הערבים שהופיעו בתוכניות החדשות והאקטואליה של התחנה עשו זאת כמומחים. ניתן לזקוף נתון זה בין היתר לזכות התוכנית "סדר יום", שהקפידה לשלב מומחים ערבים רבים. 36% מכלל הדוברים הערבים שהופיעו ב"סדר יום" בהגשת קרן נויבך ובעריכת מירית הושמנד, היו מומחים.

מיד אחרי כאן ב' מגיעה גל"צ עם 19% מומחים מבין כלל הדוברים הערבים. חוקרי חברת יפעת מחקרי מדיה מציינים כי מומחים רבים הופיעו בתוכניות התחנה שאינן נכללות במעקב הצמוד של המדד, כמו "יומן הצהריים", שמגיש אמיר איבגי ועורך יוסי אסולין, ו"בוקר טוב ישראל" בהגשת אפי טריגר.

בזירה הטלוויזיוניות מובילה דווקא רשת 13 (18%) על פני קשת 12 (16%) וכאן 11 (12% בלבד). "המטה המרכזי" של רשת 13 יכולה להתגאות בנתון נאה במיוחד. 54% מכלל הדוברים הערבים שהופיעו בתוכנית היו מומחים (גם כאן בעיקר הודות להופעותיה הקבועות של פרידה ג'אבר-בראנסי). "המטה המרכזי" קפצה השנה משיעור ייצוג של 2% בלבד בשנת 2020 ל-7.7%. העובדה כי במקביל הציגה גם שיעור גבוה של נשים ומומחים רק מדגישה את ההישג.

את ההקשר הפוליטי, שבלט בחציון הראשון של 2021, החליף בחציון השני ההקשר האזרחי, בעיקר על רקע התפשטות מחודשת של מגפת הקורונה בישראל. ועדיין, בראייה כלל שנתית תופסים הפוליטיקאים את מרבית המקומות הראשונים בטבלת הדוברים הבולטים.

יו"ר רע"מ ח"כ מנסור עבאס סיים את השנה עם 360 הופעות, ח"כ אחמד טיבי מהרשימה המשותפת הופיע 248 פעמים, וח"כ עיסאווי פריג' ממרצ רשם 182 הופעות. פרויקטור הקורונה סלמאן זרקא הופיע 171 פעמים לאורך השנה, ואילו ח"כ עאידה תומא-סלימאן הופיעה 125 פעמים בתקשורת המרכזית בשנת 2021.

* * *

פרויקט "מדד הייצוג" של "העין השביעית" מתפרסם בשיתוף עמותת סיכוי-אופוק ויפעת מחקרי מדיה​​​​​​